Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koło dwumasowe - jak to działa.

Featured Replies

Napisano

Witam!

To pojęcie pojawia się dość często w dyskusjach. W poniższym linku jest filmik obrazujący zasadę działania tego wynalazku:

koło dwumasowe

Pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> To pojęcie pojawia się dość często w dyskusjach. W poniższym linku

> jest filmik obrazujący zasadę działania tego wynalazku:

> koło dwumasowe

> Pozdrawiam

Bardzo dobra wizualizacja zlosnik.gif

Napisano

> Witam!

> To pojęcie pojawia się dość często w dyskusjach. W poniższym linku

> jest filmik obrazujący zasadę działania tego wynalazku:

> koło dwumasowe

> Pozdrawiam

Hmm a czy ktos wie jakie sa objawy powoli psujacego sie tego elementu ? Czym to sie objawia ? wink.gif

Napisano

stukaniem, wyraźnym głośnym stukaniem szczególnie poniżej 2000rpm gdy dodamy i odpuścimy nagle gaz /na załączonym biegu w czasie jazdy/

Napisano
  • Autor

> stukaniem, wyraźnym głośnym stukaniem szczególnie poniżej 2000rpm gdy

> dodamy i odpuścimy nagle gaz /na załączonym biegu w czasie

> jazdy/

Z tego co czytałem to aby nie mieć z tym problemu należy unikać gwałtownego ruszania (puszczania sprzęgła) z piskiem opon.

A tak z ciekawości to ile to kosztuje w cenniku sklepowym do Multijet 1,9/120 ?

Napisano

> Z tego co czytałem to aby nie mieć z tym problemu należy unikać

> gwałtownego ruszania (puszczania sprzęgła) z piskiem opon.

Szkodliwe jest gwałtowne dodanie gazu na przy niskiej prędkości obrotowej - dwu mas najwięcej dostaje w kość poniżej 2000rpm - jest swego rodzaju bezpiecznikiem skrzyni biegów

w stilo do tańszych wersji zaczyna się od o 1100pln /valeo/

link np.

Napisano
  • Autor

> Szkodliwe jest gwałtowne dodanie gazu na przy niskiej prędkości

> obrotowej - dwu mas najwięcej dostaje w kość poniżej 2000rpm -

> jest swego rodzaju bezpiecznikiem skrzyni biegów

> w stilo do tańszych wersji zaczyna się od o 1100pln /valeo/

> link np.

Ale to by chyba eliminowało możliwość przyspieszana wogóle... no bo montuje si.e je w zasadzie w autach silniejszych gdzie większa jest moc i moment więc sprężyny w tym są chyba dostosowane do momentu przy normalnej eksploatacji.....

Z tego co pamiętam to np dla 1,9 moment poniżej 2000 chyba ostro spada więc samo przyspieszanie na zapiętym biegu i połączeniu skrzynia-silnik nie powinno być toksyczne a raczej najbardziej szkodzi gwałtowne odpuszczanie sprzęgła gdzie dochodzi do "szokowego stresu" na sprężyny tłumiące drgania.....

Napisano

> Ale to by chyba eliminowało możliwość przyspieszana wogóle...

napisałem gwałtowne

>najbardziej

> szkodzi gwałtowne odpuszczanie sprzęgła gdzie dochodzi do

> "szokowego stresu" na sprężyny tłumiące drgania.....

To też... każdy gwałtowne uderzenie momentem obrotowym nie jest zdrowe - nie mniej w stilo chyba nikomu to nie padło - prędzej poleci sprzęgło niźli to - wygląda że jest dobrane z całkiem rozsądnym zapasem - w porównaniu do innych np. w avensisach 2.2 często pada

Napisano
  • Autor

> napisałem gwałtowne

> To też... każdy gwałtowne uderzenie momentem obrotowym nie jest

> zdrowe - nie mniej w stilo chyba nikomu to nie padło - prędzej

> poleci sprzęgło niźli to - wygląda że jest dobrane z całkiem

> rozsądnym zapasem

To i tu jest szansa, ze jest ok ...

Na jednej ze stron czytałem sporo wpisów, że padło tego sporo (przeważnie) w VW.. co wskazywałoby, że ta część pada nagminnie.... chyba, ze to przypadłość tej "bezawaryjnej" firmy.... hmm.gif

Napisano

podobnie w fordach z silnikiem tdci. Koszt... nawet 2000zł.

Napisano

Ciekawe jak wyglada awaryjnosc w nazych fiatach. Bo o fordach i o tym kole dwumasowych to sie sie nasluchalem hohoho

Napisano

> Ciekawe jak wyglada awaryjnosc w nazych fiatach. Bo o fordach i o tym

> kole dwumasowych to sie sie nasluchalem hohoho

mój znajomy kierownik serwisu fiata twierdzi, że nie spotkał się z awaryjnością tych kół. Twierdzi, że jeśli coś się zaczyna dziać, to po przebiegu 200 000km

Napisano

> Ciekawe jak wyglada awaryjnosc w nazych fiatach. Bo o fordach i o tym

> kole dwumasowych to sie sie nasluchalem hohoho

Jak wytrzyma 100 tyś to jest sukces smile.gif

Napisano

> Szkodliwe jest gwałtowne dodanie gazu na przy niskiej prędkości

> obrotowej - dwu mas najwięcej dostaje w kość poniżej 2000rpm -

Czyli unikać jazdy poniżej 2000rpm (zazwyczaj podczas normalnej jazdy obroty mam poniżej 2krpm) , czy wystarczy tylko nie pałować silnika na pełnym gazie przy niskich obrotach?

Napisano

> mój znajomy kierownik serwisu fiata twierdzi, że nie spotkał się z

> awaryjnością tych kół. Twierdzi, że jeśli coś się zaczyna dziać,

> to po przebiegu 200 000km

Strasznie dziwne te informacje masz, 100 tys jak wytrzyma to jest dobrze. Chyba że 200 tys tylko jazdy po autostradzie.

Napisano

No dobra a teraz głupie pytanie. Czy hamowanie silnikiem, szczególnie przy dojeździe do świateł, gdzie zdarza się wrzucenie niższego biegu i wkręcenie silnika na wyższe obroty nie katuje takiego koła?

Napisano

> Czyli unikać jazdy poniżej 2000rpm (zazwyczaj podczas normalnej jazdy

> obroty mam poniżej 2krpm) , czy wystarczy tylko nie pałować

> silnika na pełnym gazie przy niskich obrotach?

chodzi o to żeby mając niskie obroty np 1500obr nie zeptać od razu tylko żeby gwałtownie przyśpieszyć to zredukować i z wyższych obrotów ok 2000 depnąć smile.gif poza tym czuć nawet po silniku że jak się toczy to ok ale jak chcesz przyśpieszyć to bedzie się męczył a tak z wyższych to bez najmniejszych problemów

Napisano

> czy wystarczy tylko nie pałować

> silnika na pełnym gazie przy niskich obrotach?

należ unikać gwałtownych 'uderzeń momentu obrotowego'... czy gwałtownych zmian biegów (z kategorii 1, 2) na pełnym gazie - wtedy dwumas najbardziej pracuje - ale to tylko teoria i jak ma się rozsypać to padnie. Natomiast w dziale stilo - padały turbiny (sporadycznie) , problem egr, overboost ale na szczęście nikt nie chwiał się padem dwumasy...

gdy przyspieszasz i jedziesz na biegu nic mu się nie dzieje - możesz kręcić do tych 5000rpm

i coś co wyszperałem na sieci...

==========

"Po czym dokladnie poznac ze kolo padlo? jakie sa wyrazne objawy??

bywa różnie, ale np. trzęsie samochodem , stuki z okolic skrzyni, szczególnie przy wyłączaniu...

Podobno bez zdjęcia skrzyni i wyciągnięcia go nie można na 100% tego orzec. U mnie np. kilka osób stwierdziło, że zgrzytanie przy ruszaniu dochodzące gdzieś spod maski (czasem głośne, czasem ciche, a czasem brak) z wyraźnym przyhamowaniem samochodu to CHYBA będzie wina koła zamachowego, ale np. wczoraj byłem u kolejnego mechanika i on stwierdził, że wg. niego to nie, bo przy próbie ruszenia na zaciągniętym ręcznym nic nie słychać i szukałby gdzie indziej (na początek poduszki silnika i skrzyni), ale jak nic nie znajdzie, to trzeba bebeszyć będzie i badać skrzynię, dyfer i zespół sprzęgła. frown.gif

Poza tym właśnie nic nie słyszał przy uruchamianiu i gaszeniu silnika. Natomiast są u mnie szarpnięcia podczas jazdy i drżenie kierownicy (ale tylko przy przyspieszaniu, jak się odpuści gaz, to przechodzi). I jemu to wszystko nie układa się w koło zamachowe. :roll: Raczej stawiałby na napięcie silnika na mocowaniach.

Z tego wszystkiego wynika, że nie ma prostego i pewniego kryterium. frown.gif"

"Powracając do koła dwumasowego - awarie dotycżą uszkodzeń mechanizmu sprężynowego w jego nierozbieralnym wnętrzu, wyrobień łożyska pomiędzy dwoma masami, a to z kolei przekłada się na znaczny w zrost hałaśliwości i zanik tłumienia drgań w dolnym zakresie obrotów silnika. Na początku zaczyna się niewinnie - podwyższona głośność przy gwałtownej zmianie obrotów. Niekiedy jest to telepanie jednostki napędowej na wolnych obrotach, zanikające przy niewielkim naciśnięciu pedału gazu. W skrajnych wypadkach słychać metaliczne tarcie przy gwałtownym ruszaniu lub hamowaniu silnikiem , a we wzierniku koła zamachowego widać błyszczące, metaliczne płatki. (uszkodzenie łożyska i wzajemne ocieranie mas wirójących).

Naprawa wiąże się nierozerwalnie z demontażem półosi napędowych, skrzyni biegów i wszystkiego co ogranicza dostęp. "

"Moje doświadzenie z kołami dwumasowymi Toyota Rav4 2003r rozsypało się po 79tys. Citroen C5 1,6HDI 2005r odzywa się po przebiegu 62tys."

"najbardziej poważne to problem ze sprzęgłem (zwróć uwagę na zakłocenia przy ruszaniu czy przy szybkiej zmianie biegów)

najciekawszą do tej pory historią jest temat jaki miałem z Golfem V, 5cio miesięczny samochód z przebiegiem ok 30 tys km stanął na serwisie przez takie wibracje (najgorzej było je czuć przy hamowaniu silnikiem lub próbie utzrymania stałej prędkości do 2000 obrotów) na ponad 3 miesiące i po długich bojach (2 koła dwumasowe i parę innych) skończyło się na wymianie skrzyni biegów....."

"W silnikach 2.0 D-4D Avensisa i RAV4 rozsypują się dwumasowe koła zamachowe. Oznaką usterki są stuki z okolic sprzęgła na biegu jałowym oraz podczas dodawania i puszczania gazu."

"Większość producentów samochodów podkreśla, że w ich aucie zastosowano dwumasowe koło zamachowe. Czy to aż takie ważne?

Jednocylindrowy, czterosuwowy silnik spalinowy wykonuje pracę jeden raz na cztery suwy. Do akumulacji wykonanej pracy i zapewnienia bardziej równomiernego biegu, w silniku wykorzystuje się koło zamachowe osadzone na wale korbowym. Im większa masa koła, tym silnik jest bardziej ociężały i z opóźnieniem reaguje na dodanie gazu. Oprócz energii koło również akumuluje drgania powstające w silniku. Nierównomierna praca silnika powodowana cyklicznie występującymi zapłonami w poszczególnych cylindrach wywołuje drgania w układzie napędowym. Drgania te stają się szczególnie dokuczliwe, gdy jednostka napędowa pracuje na biegu jałowym.

W dotychczas stosowanych konstrukcjach drgania wychodzące z silnika w zakresie niskich prędkości obrotowych do około 1300 obr/min były bezpośrednio przenoszone do skrzyni biegów. Powodowały dodatkowy hałas i przyczyniały się do przyśpieszonego zużycia jej części składowych.

Aby to zmienić, w większości nowoczesnych samochodów duże koło zamachowe rozdzielono na dwie części, z których jedna jest związana z wałem korbowym silnika, druga zaś odseparowana mechanicznie od części pierwszej jest umocowana do wału skrzyni biegów. Koło znajdujące się bliżej silnika ma wieniec współpracujący z rozrusznikiem. Obie części koła zamachowego są połączone obrotowo na łożysku. Pomiędzy obie połówki wmontowano system tłumiący drgania, wykorzystujący sprężyny umieszczone w rowkach obwodowych. Drgania wytworzone przez jednostkę napędową absorbowane przez koło zamachowe umieszczone bliżej wału korbowego silnika są tłumione przez sprężyny tłumika. Na drugą część koła zamachowego przenoszą się one tylko w nieznacznej części. Co bardzo istotne dla harmonii ruchu, druga część koła zamachowego zwiększa bezwładność układu po stronie skrzyni biegów.

W droższych konstrukcjach tłumik drgań skrętnych w postaci sprężyn jest zastępowany elementem hydraulicznym . Ponieważ dwumasowe koło zamachowe posiada tłumik drgań skrętnych, tarcza sprzęgła już nie musi być wyposażona w ten element.

Zalety

Oprócz eliminacji drgań, atutem koła dwumasowego jest zmniejszenie momentu bezwładności po stronie silnika, co ułatwia zmianę biegów oraz zwiększa trwałość synchronizatorów. Kolejną zaletą jest wyeliminowanie hałasu i szarpania w zakresie małych prędkości obrotowych, które przyczynia się do zmniejszenia zużycia paliwa przez pojazd. Dane katalogowe informują, że zużycie maleje aż o 5 procent.

Obecnie w Europie co czwarty samochód wyposażony jest w silnik z dwumasowym kołem zamachowym (m.in. Audi, BMW, Mercedes-Benz, Toyota, Volvo, VW). Niestety to nowoczesne rozwiązanie jest znacznie droższe od konwencjonalnego sprzęgła. Dla samochodów osobowych ceny kompletnych urządzeń mieszczą się w przedziale od 1500 do 3100 zł."

Napisano

> No dobra a teraz głupie pytanie. Czy hamowanie silnikiem, szczególnie

> przy dojeździe do świateł, gdzie zdarza się wrzucenie niższego

> biegu i wkręcenie silnika na wyższe obroty nie katuje takiego

> koła?

Nie należy to tego podchodzić jak do narzędzia diabła smile.gif jak będziesz często od odcięcia tak z chodził z obrotów to pewnie żywotność zarówno koła 2masowego jak i całej jednostki zmniejszy się ale w normalnym użytkowaniu krzywdy taką jazdą nie zrobisz smile.gifzlosnik.gif

Jak ze wszystkim nadmierna przesada w każdą stronę do niczego dobrego nie prowadzi zeby.GIF

Napisano

> Z tego co czytałem to aby nie mieć z tym problemu należy unikać

> gwałtownego ruszania (puszczania sprzęgła) z piskiem opon.

wg opinii serwisu należy unikać jazdy miejskiej zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> wg opinii serwisu należy unikać jazdy miejskiej

Nie mówili nić, ze to Fiat i ten typ tak ma..?

Napisano

> wg opinii serwisu należy unikać jazdy miejskiej

lub tak jak napisali w jakiejś gazecie - jeśli do pracy masz 3km to rozważ przerzucenie się na komunikacje miejska - auto bardzo się niszczy na takich krótkich dystansach (może nie dosłownie ale sam tok zachowany - bo silnik się nie nagrzewa itd itd). To może lepiej na rower? rotfl.gif i turbodoładowanie grochówą spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> lub tak jak napisali w jakiejś gazecie - jeśli do pracy masz 3km to

> rozważ przerzucenie się na komunikacje miejska - auto bardzo się

> niszczy na takich krótkich dystansach (może nie dosłownie ale

> sam tok zachowany - bo silnik się nie nagrzewa itd itd). To może

> lepiej na rower? i turbodoładowanie grochówą

Co ma koło dwumasowe do krótkich odcinków..?

Ludzie nie dajmy sie zwariować...

Ale wracając do tematu to zastanawiam się na którym biegu depnięcie w gaz powoduje większe obciążenie tego koła.... ale sądzę, ze na tym wyższym (np. 4-5) niż na niskich (np. 1-2)

Napisano

> Co ma koło dwumasowe do krótkich odcinków..?

Nie , nie. Nie odnosiło się do do dwumasu tylko do eksploatacji auta na krótkich odcinkach jako takich... Ale to chyba auto jest dla ludzi a nie odwrotnie

Napisano

> gaz powoduje większe obciążenie tego koła.... ale sądzę, ze na

> tym wyższym (np. 4-5) niż na niskich (np. 1-2)

odwrotnie. Spójrz, koło dwumasowe działa na zasadzie tłumików zazwyczaj sprężynowych między kołem przenoszącym napęd z silnika na skrzynie a dodatkową masa w postaci okręgu. Na którym biegu silnik potrafi mocniej szarpnąć tym obciążeniem "za" sprężynami? Wg mnie na niskich gdy możliwe jest gwałtowne ruszanie.

Napisano
  • Autor

> odwrotnie. Spójrz, koło dwumasowe działa na zasadzie tłumików

> zazwyczaj sprężynowych między kołem przenoszącym napęd z silnika

> na skrzynie a dodatkową masa w postaci okręgu. Na którym biegu

> silnik potrafi mocniej szarpnąć tym obciążeniem "za" sprężynami?

> Wg mnie na niskich gdy możliwe jest gwałtowne ruszanie.

Spójrz inaczej... silnik ma zawsze ten sam moment a gdy jedzie sie na 1 to silnik kręci bez oporów a parewdziwe obciążenie pojawia się gdy gdy skrzynia (napęd) stawia opór a to jest wieksze na 5....

Napisano

> Spójrz inaczej... silnik ma zawsze ten sam moment a gdy jedzie sie na

> 1 to silnik kręci bez oporów a parewdziwe obciążenie pojawia się

> gdy gdy skrzynia (napęd) stawia opór a to jest wieksze na 5....

wg mnie od złej strony na to patrzysz. Tu chodzi o bezwładność elementu koła zawieszonego na tłumikach, im szybciej silnik może zmieniać prędkość obrotową, a szybciej może ją zmieniać na biegach niskich, tym większe przeciążenia na tych tłumikach powstają ok.gif

Napisano
  • Autor

No a teraz pytanie statystyczne:

Proszę o konkretną odpowiedź użytkowników MultiJet 1.9 ... jakie macie największe przebiegi i czy ktoś zauważa objawy zużycia tego elementu (np stuki, zwiększone wibracje i drgania na kierownicy na biegu jałowym..itp)?

Pytanie dotyczy Bravo II a nie kiedyś użytkowanych Brav czy innych aut.

Pozdrawiam

Napisano

> No a teraz pytanie statystyczne:

> Proszę o konkretną odpowiedź użytkowników MultiJet 1.9 ... jakie

> macie największe przebiegi i czy ktoś zauważa objawy zużycia

> tego elementu (np stuki, zwiększone wibracje i drgania na

> kierownicy na biegu jałowym..itp)?

> Pytanie dotyczy Bravo II a nie kiedyś użytkowanych Brav czy innych

> aut.

> Pozdrawiam

w 1.9 było 46tyś km przebiegu i nie pojawiły się żadne inne odgłosy po tym przebiegu

Napisano
  • Autor

> w 1.9 było 46tyś km przebiegu i nie pojawiły się żadne inne odgłosy

> po tym przebiegu

Dlaczego piszesz, że było... sprzedałeś?

Czy to 120 czy 150PS?

Napisano
  • Autor

> Było dlatego

> 1.9 150KM

Ups... to Ty.. sorki.. nie skojarzyłem frown.gif

Tak pytam się bo zaczęli mnie straszyć, że boję się jeździć choć auto ma 300km na liczniku .... icon_rolleyes.gif

Jeździłeś powolnie czy korzystałeś z dynamiki?

Napisano

> Tak pytam się bo zaczęli mnie straszyć, że boję się jeździć choć auto

> ma 300km na liczniku ....

przepraszam ze co? icon_eek.gif

Napisano

Luteczek, weź odpocznij od internetu... Idź się przejedź nową bryką i nie panikuj... wink.gif

Wszystkiego na raz nie ogarniesz, teorii na temat NB już trochę liznąłeś jak szukałeś auta, teraz czas na praktykę...

Napisano
  • Autor

> Święte słowa.

> Na usterki będziesz czekał, jak Ci się gwarancja skończy.

Pocieszyciel hehe.gif

Napisano

> Ups... to Ty.. sorki.. nie skojarzyłem

> Jeździłeś powolnie czy korzystałeś z dynamiki?

hmm ... jechałem ponad 220 za porsche 270751858-jezyk.gif czy to łapie się na korzystanie z dynamiki ? smile.gif nie ruszałem jedynie z buta spod świateł .... zbyt często zeby.GIF

Napisano
  • Autor

nie ruszałem jedynie z buta spod

> świateł .... zbyt często

Czy zdarzało się.. czyli jeździłeś w miarę normalnie :-)

Dziękuję bardzo.

Pozdrawiam

Napisano

> nie ruszałem jedynie z buta spod

> Czy zdarzało się.. czyli jeździłeś w miarę normalnie :-)

> Dziękuję bardzo.

> Pozdrawiam

no zdarzało się depnąć spod świateł smile.gif ale nie ma się co bać smile.gif

Napisano
  • Autor

> no zdarzało się depnąć spod świateł ale nie ma się co bać

Czytałem w sieci, że był wysyp awarii kół dwumasowych w Focusie 1,8TDCI i trochę awarii w VW.. a prawie nie ma nic o Fiatach (mam nadzieję, że to dobry znak :-)

Pozdrawiam

Napisano

> Czytałem w sieci, że był wysyp awarii kół dwumasowych w Focusie

> 1,8TDCI i trochę awarii w VW.. a prawie nie ma nic o Fiatach

> (mam nadzieję, że to dobry znak :-)

> Pozdrawiam

ojcu stilo na nowe wymienili bo mu 2 masa leciała co 10tyś km więc wiesz zeby.GIF nie ma co się cieszyć zbyt wcześnie zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> ojcu stilo na nowe wymienili bo mu 2 masa leciała co 10tyś km więc

> wiesz nie ma co się cieszyć zbyt wcześnie

Tak na logikę to może coś nie tak używał skoro co 10kkm miał to a są ludzie, którzy przejeżdżają dużo więcej i nic się nie dzieje .. chyba, że w Stilo było to słabsze... hmm.gif

Tu m 1,9/120 jest taka sama "masa" co w 1,9/150 więc jest szansa, że ma większe rezerwy.... choć pewbnie zniszczyć można wszystko...

Pozdrawiam

Napisano

> Tak na logikę to może coś nie tak używał skoro co 10kkm miał to a są

> ludzie, którzy przejeżdżają dużo więcej i nic się nie dzieje ..

> chyba, że w Stilo było to słabsze...

> Tu m 1,9/120 jest taka sama "masa" co w 1,9/150 więc jest szansa, że

> ma większe rezerwy.... choć pewbnie zniszczyć można wszystko...

> Pozdrawiam

ogólnie robi dużo km więc raczej umie jeździć zeby.GIF poza 2masą to skrzynia haczyła i ogólnie dramat zeby.GIF check engine co chwile tongue.gif ale wg mnie w bravo jest lepiej smile.gif w rozbitym nic nie zapowiadalo się żeby coś ze sprzęgłem się miało dziać tak więc był bym spokojny smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.