Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe silniki w Aveo - charakterystyka.

Featured Replies

Napisano

W zwiazku z licznymi pytaniami postanowilem zrpbic osobny watek o silnikach. Opiekuna prosze o przyklejenie cool.gif

Nowy 1.2 T250 84KM

Nowy silnik benzynowy Aveo o pojemności 1,2-litra spala ponad 14 procent mniej paliwa niż jego poprzednik, co daje zużycie na poziomie 5,5 litra na 100 km w teście porównawczym MVEG. Jest to wspaniała wiadomość nie tylko dla portfeli właścicieli Chevroleta, lecz również dla środowiska, ponieważ emisja CO2 ograniczona została do 132 g/km.

Jednocześnie nowy silnik bazowy cechuje się dłuższą żywotnością. Z pojemności 1206 cm³, generuje nominalnie 62 kW/84 KM, czyli o 12 KM więcej od poprzednika. Jednostka Euro 4 ma dwa górne wałki rozrządu, napędzane bezobsługowym łańcuchem i stosuje technologię czterozaworową. Kolejną cechą szczególną jest System Dezaktywacji Kanałów (PDA). Kanały wlotowe są wyposażone w klapy zmieniające zawirowanie przepływu w komorze spalania w wyniku czego poprawia się proces doprowadzania i spalania mieszanki paliwa/powietrza.

W trybie działania z częściowym obciążeniem, jeden z dwóch kanałów wlotowych każdego cylindra jest zamknięty. Powietrze przepływa tylko przez kanał wirowy, co znacząco zwiększa prędkość przepływu, ale w samej komorze spalania generowany jest intensywny wir lub turbulencja, co umożliwia silnikowi działanie przy niższym spalaniu i wyższej proporcji wydalanych spalin (do 30 procent). Przy pełnym obciążeniu, z drugiej strony, mechanizm przepustnicy otwiera się, a silnik może teraz osiągnąć pełną wydajność i maksymalną prędkość obrotową. Dostosowanie przepływu mieszanki do potrzeb silnika powoduje, że może on funkcjonować z optymalną wydajnością.

Przy maksymalnym momencie obrotowym na poziomie 114 Nm przy 3 800 obrotach na minutę w połączeniu ze standardową pięciobiegową skrzynią, Aveo 1.2 gładko przyśpiesza od 0 do 100 km/h w 13 sekund i osiąga prędkość maksymalną 172 km/h.

Nowy 1.4 16V 101KM

czterocyklindrowy silnik benzynowy posiada moc wyjściową 74 kW/101 KM i występuje również w wersji z czterobiegową skrzynią automatyczną. Również tutaj nastąpiło znaczne ograniczenie zużycia paliwa: wskaźnik mieszanki MVEG 6.0 zamiast 6,7 litra oznacza spadek o 10 procent. Emisja CO2 wynosi 142 g/km.

Do elementów technicznej charakterystyki czterozaworowego silnika 1 399 cm3 należy zmienny przełączalny rozgałęziony przewód wlotowy, który zapewnia szczególnie wysoki poziom przepływu powietrza i wysoki moment obrotowy na niskich biegach. Czterocylindrowy silnik Euro 4 generuje maksymalny moment obrotowy na poziomie 131 Nm przy 4 200 obrotach na minutę.

Cichy pasek zębaty napędza dwa wałki rozrządu znajdujące się w górnej części głowicy. System DCVP (Double Continuous Variable Cam Phase) steruje 16 zaworami w aluminiowych głowicach cylindra. Przy jego pomocy zawory otwierają się i zamykają w optymalnym momencie, niezależnie od sytuacji. Poprawia to znacząco wymianę gazów w cylindrach, ograniczając jednocześnie straty w energii. Blok silnika zbudowany jest z solidnego, uspokojonego szarego żeliwa o niskim wskaźniku wibracji i sztywnych obudowach cylindrów.

Aveo 1.4 16V osiąga prędkość maksymalną 176 km/h. Z automatyczną skrzynią biegów Aveo spala 6,4 l/100 km (MVEG) i osiąga prędkość maksymalną 165 km/h.

Na rynku ukrainskim wystepuje takze silnik 1.6 SOHC a na amerykanskim 1.6 DOHC.

Napisano

No to silniczek 1.2 to małe cudeńko.Zobaczymy jak się będzie spisywał dalej.Na razie OK.

Napisano

> No to silniczek 1.2 to małe cudeńko.

Nie przesadzajmy. Wbrew marketingowym zachwytom dynamika jest tylko na wysokich obrotach no.gif Pochwała za kulturę pracy waytogo.gif

Napisano

ciekawi mnie na ile ten silnik 1,2 jest spokrewniony z tym z corsy 1,2. Tam tez jest łancuszek i podobny system dolotowy.

Napisano
  • Autor

> No to silniczek 1.2 to małe cudeńko.Zobaczymy jak się będzie spisywał

> dalej.Na razie OK.

Tak znakomity do kosiarki hahaha.gif Bez przesady to jest konstrukcyjnie nastepca silnika z daewoo. Ameryki nie odkryli. Co jest w nim najwazniejsze to zdecydowanie zmniejszyli spalanie. Jednak brak jakiejkolwiek dynamiki po przekroczeniu 110km/h.

Napisano

> Tak znakomity do kosiarki Bez przesady to jest konstrukcyjnie

> nastepca silnika z daewoo. Ameryki nie odkryli. Co jest w nim

> najwazniejsze to zdecydowanie zmniejszyli spalanie. Jednak brak

> jakiejkolwiek dynamiki po przekroczeniu 110km/h.

Wiadomo że to nie Lamborgini ale w porównaniu z 8 zaworowym 1.2 to dzielo.Zazdroszczę koledze że jego Ceed to rakieta,a ja koszę tylko trawkę kosiarką.

Napisano
  • Autor

> Wiadomo że to nie Lamborgini ale w porównaniu z 8 zaworowym 1.2 to

> dzielo.Zazdroszczę koledze że jego Ceed to rakieta,a ja koszę

> tylko trawkę kosiarką.

hehe.gif Po prostu rozwiniecie konstrukcji po prostu. IMHO w moim Aveo 1.4 8V spisuje sie calkiem niezle chociaz spalanie jest dosc duze.

• 10 miesięcy później...
Napisano

> Tak znakomity do kosiarki Bez przesady to jest konstrukcyjnie

> nastepca silnika z daewoo. Ameryki nie odkryli. Co jest w nim

> najwazniejsze to zdecydowanie zmniejszyli spalanie. Jednak brak

> jakiejkolwiek dynamiki po przekroczeniu 110km/h.

--------------------------------------------------------------------------------

najważniejsze że pojedzie 170 km/h. W praktyce nawet troszke więcej. Za ta cenę nie kupisz innego nowego samochodu i tak wyposarzonego, który rozwinie taka prędkosc. uważam że jest ok a to słabe przyspieszenie powyżej 110 km/h to wina skrzyni biegów a nie silnika

Napisano

A jaki jest interwał wymiany paska rozrządu w silniku 1.4 16V?

Czy w połączeniu z tym silnikiem jest ta sama skrzynia biegów z wymianą oleju w "nieparzyste" przeglądy ?

Napisano

> A jaki jest interwał wymiany paska rozrządu w silniku 1.4 16V?

> Czy w połączeniu z tym silnikiem jest ta sama skrzynia biegów z

> wymianą oleju w "nieparzyste" przeglądy ?

wymiana paska co 60 tyś, wymiany oleju w skrzyni nie ma

Napisano

> A jaki jest interwał wymiany paska rozrządu w silniku 1.4 16V?

> Czy w połączeniu z tym silnikiem jest ta sama skrzynia biegów z

> wymianą oleju w "nieparzyste" przeglądy ?

wedlug TIS

pasek rozrzadu w wersji 1.4 wymieniac co 160 tys lub co 10 lat

Napisano

> wedlug TIS

> pasek rozrzadu w wersji 1.4 wymieniac co 160 tys lub co 10 lat

No to gdzieś się walnęli i to srogo, bo coś mi się nie chce wierzyć aby pasek wytrzymał 160tys km, no chyba ze jest łańcuch, ale z tego co się orientuje, to nie.

Napisano

> No to gdzieś się walnęli i to srogo, bo coś mi się nie chce wierzyć

> aby pasek wytrzymał 160tys km, no chyba ze jest łańcuch

Też mi się nie wydaje - 160 tys to bardzo dużo... W Matizie jest 90 i wszyscy twierdzili, że to dużo. Dodatkowo rozrząd w Matizie nie jest "obciążony". A tu - dwa wałki i 160 tys ???

Ciekawe, czy to także możliwe, aby skrzynia w obu wersjach silnikowych była inna. Teoretycznie różnica w obu silnikach to tylko 15 KM i 17 Nm momentu obrotowego. Nie sądzę, żeby wymagało to zastosowania "mocniejszej" skrzyni biegów - zwłaszcza, że różnice w osiągach są minimalne a dodatkowe konie da się pewnie wyczuć w elastyczności i tzw. zbieraniu się.

To mi się właśnie w Chevrolecie nie podoba. Inni producenci na swoich stronach podają bardzo dokładne charakterystyki i dane techniczne. Chevrolet na tym tle jest baaardzo oszczędny.

Napisano

> No to gdzieś się walnęli i to srogo, bo coś mi się nie chce wierzyć

> aby pasek wytrzymał 160tys km, no chyba ze jest łańcuch, ale z

> tego co się orientuje, to nie.

--------------------------------------------------------------

nie koniecznie bo w fiacie bravo 1.9 150km disel, przeglady robi sie co 2 lata lub po przejechaniu 30 tyś a pasek wymienia się co cztery lata lub 150 tyś - można?

Napisano

> Nie przesadzajmy. Wbrew marketingowym zachwytom dynamika jest tylko

> na wysokich obrotach Pochwała za kulturę pracy

------------------------------------------------------------

bo to silnik wysokoobrotowy i dzięki temu przy spokojnej jeździe mało pali smile.gif

Napisano

> ------------------------------------------------------------

> bo to silnik wysokoobrotowy i dzięki temu przy spokojnej jeździe mało

> pali

Powinien jeździć dobrze w całym zakresie obrotów

Napisano

> Powinien jeździć dobrze w całym zakresie obrotów

--------------------------------------------------------------

tak by było najlepiej

Napisano

> --------------------------------------------------------------

> tak by było najlepiej

A tu tak nie jest 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A tu tak nie jest

Ale za to jest tanio przy zakupie i wystarczająco dynamicznie i ekonomicznie jak na tego typu autko, alternatywy za tę cene w nowych autach raczej się nie znajdzie, więc nie rozumie takiego gadania.

Jak kogoś stać i chce większej dynamiki, to sobie porsche kupi, a nie jedno z najtańszych aut na rynku. biglaugh.gif

Napisano

I to jest racja. Podstawowa konfiguracja silnikowa służy po porostu do spokojnej jazdy a nie piłowania po autostradach. Porównywałem nie dawno osiągi Cheviego do Opla Corsy także z silnikiem 1.2. Autko o podobnej masie, choć wyglądające zgoła inaczej. Carsa w takiej konfiguracja także daje radę a jej silnik ma bardzo podobne parametry. Mój kolega używający takiego auta, jeżdżący tak jak ja - czyli spokojnie i raczej po normalnych drogach a nie autostradach twierdzi, że jest OK. Jak ktoś chce lepszych parametrów, wybiera silnik np. 1.4. Zwróćcie uwagę, że większość aut segmentu w konfiguracji podstawowej jest właśnie z silnikiem 1.2. Warto także dodać, że wśród tych samochodów, silnik 1,2 Aveo ma jedne z najlepszych parametrów smile.gif.

Napisano

> aut segmentu w konfiguracji podstawowej jest właśnie z silnikiem

> 1.2. Warto także dodać, że wśród tych samochodów, silnik 1,2

> Aveo ma jedne z najlepszych parametrów .

A są też auta mające silnik 1.0

Napisano

> A są też auta mające silnik 1.0

No tak, np. wspomnianą Corsę też chyba można kupić z silnikiem 1.0 ale 1.2 to standard np. u Skody, VW, Renault, Hyundai i chyba Seat też.

Napisano

> Cichy pasek zębaty napędza dwa wałki rozrządu znajdujące się w górnej

> części głowicy. System DCVP (Double Continuous Variable Cam

> Phase) steruje 16 zaworami w aluminiowych głowicach cylindra.

Zmienne fazy rozrządu na obu wałkach w Daewoo?! boje_sie.gif

Jestem mocno zaskoczony.

Napisano

> Ale za to jest tanio przy zakupie i wystarczająco dynamicznie i

> ekonomicznie jak na tego typu autko, alternatywy za tę cene w

> nowych autach raczej się nie znajdzie, więc nie rozumie takiego

> gadania.

To zrozum, że ktoś może mieć inne zdanie od ciebie. Ja zrezygnowałem z kupna Aveo właśnie z uwagi na silnik

Napisano

> To zrozum, że ktoś może mieć inne zdanie od ciebie. Ja zrezygnowałem

> z kupna Aveo właśnie z uwagi na silnik

No jak bym miał wybierać między tym co kupiłeś czyli Epica 2.0, to też bym wybrał bez gadania to co Ty ok.gif Oczywiście pod warunkiem że było by mnie na to stać i oba autka były by nowe, bo używka nie wchodziła w grę.

Rozumie inne zdanie bo wielu kierowców decyduje się na zakup używanego i mocniejszego samochodu, każdy według swoich potrzeb.

Tylko jeśli porównujemy jakieś autka, to miejmy na uwadze cene zakupu, wtedy jakiekolwiek porównanie będzie miało sens.

Moim zdaniem ten silnik jest o niebo lepszy niż konkurencji a maiałem okazję przed kupnem pojeździć wieloma markami.

Oczywiście mówimy tu o silniku 84km, a nie 72km który faktycznie w tym autku nie za bardzo się sprawdzał, acz kolwiek to tylko moje zdanie, bo wielu kierowców pomyka i sobie chwali.

Napisano

> Oczywiście mówimy tu o silniku 84km, a nie 72km który faktycznie w

> tym autku nie za bardzo się sprawdzał, acz kolwiek to tylko moje

> zdanie, bo wielu kierowców pomyka i sobie chwali.

Przez chwilę jeździłem Aveo z (chyba) nowym 1,2 - IMO w mieście nie brakowało mu mocy ok.gif

Nie wiem jak w trasie załadowanym autem - pewnie do spokojnej jazdy starczy.

Ale wiem po swoim Lacetti 1.6 109KM, że na autostradzie, załadowanym autem z włączoną klimą nie poszaleje. Jek już rozpędzi się, to jedzie, ale dodawanie gazu przy prędkości 130km/h nie powoduje znaczących oznak, że jakieś większe ilości koni zostały w zapasie smile.gif

Gdybym chciał więcej wydać, to bym kupił 1.8. Ale mam co mam i radzę sobie redukując biegi, a silniczek ładnie się kręci nawet do 5000-6000 obrotów/min. Chcąc znów oszczędnie, spokojnie można turlać się przy 1500-1700 obr./min zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zmienne fazy rozrządu na obu wałkach w Daewoo?!

> Jestem mocno zaskoczony.

W koncu sie postarali.

Napisano
  • Autor

> Ale że od razu na dwóch wałkach...

Silniki daewoo od zawsze byly przestarzale i paliwozerne w koncu wyciagneli wnioski. Nowe 1.2 i 1.4 sa calkiem przyzwoite.

Napisano

> No jak bym miał wybierać między tym co kupiłeś czyli Epica 2.0,

A czy ja porównywałem z Epicą? grinser006.gif

Szukałem w klasie małych aut i z nimi porównywałem

Napisano

> Silniki daewoo od zawsze byly przestarzale i paliwozerne w koncu

> wyciagneli wnioski. Nowe 1.2 i 1.4 sa calkiem przyzwoite.

Jak w tych nowych silnikach 16V wygląda napęd zaworu? Dalej krzywki chodzą bezpośrednio po szklankach, bo "ósemki" w Aveo miały już chyba dźwigienki z rolkami?

Napisano

> A czy ja porównywałem z Epicą?

> Szukałem w klasie małych aut i z nimi porównywałem

No wiec wnioskuje że wolałeś kupić używane i mocniejsze niz nowe a mniejsze.

z tego co kiedyś pisałeś to testowałeś wersję 1.2 8v 72km, z tąd może Twoja opinia.

Zresztą jak już pisałem każdy według swoich potrzeb.

Dla mnie moc oferowana przez ten silniczek jest w zupełności wystarczająca i uwazam ze chevrolet wreszcie zrobił bardzo dobry i oszczędny silniczek ipod względem osiągów bije konkurencje w tej klasie.

Napisano

> wystarczająca i uwazam ze chevrolet wreszcie zrobił bardzo dobry

> i oszczędny silniczek ipod względem osiągów bije konkurencje w

> tej klasie.

I taka powinna konkluzja tego wątku. Silnik 1.2 16V jest jak na swoją pojemność udaną konstrukcją i do tego konkurencyjną w stosunku do innych jednostek innych producentów. Natomiast kwestią otwartą pozostaje fakt, czy komuś taki silnik odpowiada. Ale Panowie - dlatego właśnie jest wybór wersji silnikowych smile.gif.

Szkoda tylko, że przy tym silniku producent zdecydował się na pozostanie przy skrzyni, która wymaga tak częstych wymian oleju. To raczej przypadłość obecnie nie spotykana. I niestety także poważny argument nad wybraniem silnika 1.4 nawet przez kogoś dla kogo silnik 1.2 jest odpowiedni i wystarczający. Dobre oleje do skrzyń biegów nie są tanie...

Napisano

> No wiec wnioskuje że wolałeś kupić używane i mocniejsze niz nowe a

> mniejsze.

Pomyłka. Porównałem sobie między innymi z Ibizą 1.4 i Fabią 1.2

Epica była kupiona z innych powodów grinser006.gif

> z tego co kiedyś pisałeś to testowałeś wersję 1.2 8v 72km

Nie sądzę grinser006.gif

Napisano

> Nie sądzę

To pozwól że przytoczę Twoją wypowiedź z innego tematu :

"W 08.2008 nie było bo zastanawiałem się nad sedanem i miedzy innymi z braku nowego 1.2 dałem sobie spokój "

> Pomyłka. Porównałem sobie między innymi z Ibizą 1.4 i Fabią 1.2

He, to może jeszcze napiszesz że 60, albo 70 konny silnik fabi jest bardziej dynamiczny i oszczędniejszy od tego z aveo brawo.gif

A co do seata to trzeba było porównać z nowym 1.4 16v 101KM w aveo, to wtedy była by w miare podobna klasa cenowa a tak seacik minimum 10tysiecy droższy, więc gdzie tu porównanie?

Napisano

> To pozwól że przytoczę Twoją wypowiedź z innego tematu :

> "W 08.2008 nie było bo zastanawiałem się nad sedanem i miedzy innymi

> z braku nowego 1.2 dałem sobie spokój "

Brawo geniuszu hehe.gif Weź pod uwagę, że jeździłem 3D z nowym, wspaniałym i zajebiście mocnym silnikiem. Szczęśliwy?

> He, to może jeszcze napiszesz że 60, albo 70 konny silnik fabi jest

> bardziej dynamiczny i oszczędniejszy od tego z aveo

A napisałem tak?

> A co do seata to trzeba było porównać z nowym 1.4 16v 101KM w aveo,

> to wtedy była by w miare podobna klasa cenowa a tak seacik

> minimum 10tysiecy droższy, więc gdzie tu porównanie?

Pozwól, że moje kryteria porównawcze pozostaną niezmienione grinser006.gif

Widzę, że kolega strasznie po ambicji dostał bo nie doceniłem jego fury hehe.gif

Napisano

> Widzę, że kolega strasznie po ambicji dostał bo nie doceniłem jego

> fury

Che, che faktycznie masz racje, na ambicję mi wjechałeś niesamowicie hahaha.gif Ale chyba w Twoich niespełnionych snach brawo.gif

Tym własnie się róznimy, że ja nie kupuje samochodu po to by go ktoś docenił tylko poto żeby mi pasował.

Patrząc na Twoje poprzednie auta , wyciągam wniosek że dla Ciebie liczy się "prestiż" , dla tego pewnie nie zdecydowaleś się kupić małego prostego nowego aveo, tylko dalej zdecydowałeś sie na używkę, bo czym byś wtedy zabłysnął biglaugh.gif

A może teraz żałujesz i cięzko Ci się czyta że ktos jest z tego autka zadowolony?

Zresztą nie istotne, temat dotyczy nowego silnika 1,2 16v w aveo, więc jak nie masz jakichś konkretnych porównań i argumentów,( bo jak możesz mieć skoro nie posiadasz tak owego auta) to po co się w tym temacie wogóle wypowidasz .

Wydaje mi się że to temat dla użytkowników tegoż aveo i ewentualnie ludzi którzy są zainteresowani tym autkiem, więc nie pisz bzdur i nie wprowadzaj ludzi w błąd bez podania odpowiednich argumentów.

Napisano

Zdarzało się, że z kolegą blue się lekutko spieliśmy na temat Epic, ale...

Kolego - wybór Epica a Aveo... Odpowiem Ci ze swojego podwórka... Miałem nowego 407, który dostał jadąc 50 km/h w zad od auta mającego 130 km/h. Nic mi i mojej rodzinie jadącej z tyłu się nie stało. Auto dzięki ESP i swoim gabarytom spowodowało że jesteśmy cali i zdrowi. Może to Cię przekona ?

Napisano

> Che, che faktycznie masz racje, na ambicję mi wjechałeś niesamowicie

> Ale chyba w Twoich niespełnionych snach

Nie wiem jak sobie z tym poradzę hehe.gif

> Tym własnie się róznimy, że ja nie kupuje samochodu po to by go ktoś

> docenił tylko poto żeby mi pasował.

> Patrząc na Twoje poprzednie auta , wyciągam wniosek że dla Ciebie

> liczy się "prestiż" , dla tego pewnie nie zdecydowaleś się kupić

> małego prostego nowego aveo, tylko dalej zdecydowałeś sie na

> używkę, bo czym byś wtedy zabłysnął

hahaha.gif 4 maluchy, 2 DF, 2 polonezy i nexia to lans jakich mało 033102bebe_1_prv.gif

> A może teraz żałujesz i cięzko Ci się czyta że ktos jest z tego autka

> zadowolony?

z_lol1.gif

> Zresztą nie istotne, temat dotyczy nowego silnika 1,2 16v w aveo,

> więc jak nie masz jakichś konkretnych porównań i argumentów,( bo

> jak możesz mieć skoro nie posiadasz tak owego auta) to po co się

> w tym temacie wogóle wypowidasz .

> Wydaje mi się że to temat dla użytkowników tegoż aveo i ewentualnie

> ludzi którzy są zainteresowani tym autkiem, więc nie pisz bzdur

> i nie wprowadzaj ludzi w błąd bez podania odpowiednich

> argumentów.

Zbanuj mnie grinser006.gif

A teraz na poważnie. Obserwuję twoje posty i nabijasz sobie licznik debilnymi komentarzami i pyskówkami no.gif Nie pasuje ci moja opinia? Cóż, masz pecha. Zaakceptuj to, że piszą tu ludzie o odmiennych poglądach

Napisano

Quote:

Kolego - wybór Epica a Aveo... Odpowiem Ci ze swojego podwórka... Miałem nowego 407, który dostał jadąc 50 km/h w zad od auta mającego 130 km/h. Nic mi i mojej rodzinie jadącej z tyłu się nie stało. Auto dzięki ESP i swoim gabarytom spowodowało że jesteśmy cali i zdrowi. Może to Cię przekona

Zgadza się, ale to temat o silniku, a nie bezpieczeństwie.

Wydaje mi się że jeśli już coś tu porównywać, to autka z silnikiem i ceną

zbliżoną do AVEO.

Zobacz ile kosztuje nowa epika a ile aveo, a kupujac używane nigdy nie wiesz do końca co się z nim działo i co w nim siedzi.

Quote:

A teraz na poważnie. Obserwuję twoje posty i nabijasz sobie licznik debilnymi komentarzami i pyskówkami Nie pasuje ci moja opinia? Cóż, masz pecha. Zaakceptuj to, że piszą tu ludzie o odmiennych poglądach

Ciekawe czemu w więkrzosci tylko Twoja opinia mi się nie podoba, bo po prostu piszesz bzdury.

Mi nie zalezy na nabijaniu sobie postów bo nie widze w tym celu, za to Ciebie jest pełno wszędzie i wszędzie musisz wrzucić swoje trzy grosze , mimo że w większosci nie masz o tym co piszesz zielonego pojęcia.

Wydaje Ci sie że jak masz naklepane tyle poscików to wszystkie rozumy pozjadałeś, ie pasuja Ci moje posty, to ich nie czytaj. biglaugh.gif

Od kto robi niepotrzebny spam i nabija sobie posty. Co prawda w oczka kole?

Napisano

> Zobacz ile kosztuje nowa epika a ile aveo, a kupujac używane nigdy

> nie wiesz do końca co się z nim działo i co w nim siedzi.

Czemu ty ciągle o używanych piszesz???

Napisano

> Czemu ty ciągle o używanych piszesz???

Przeczytaj pierwszy post to zrozumiesz nie można porównywać samochodu za 35tyś z autem za 100.

Napisano

> Przeczytaj pierwszy post to zrozumiesz nie można porównywać samochodu

> za 35tyś z autem za 100.

Ty ciągle to robisz hehe.gif Rozumiesz?

Napisano

Nie chcę Cię urazić...

Mam nadzieję, że inaczej do tego podchodzisz, ale.. Znam osobę, która woli kupić mniejszy, słabszy, ale... byleby w papierach był młodszy confused.gif

Tu nie chodzi o prestiż czy inne bzdety. Kupić auto za ciężko zarobione pieniądze, byleby się tylko toczył, a nie dawał żadej satysfakcji z jazdy, ani bezpieczeństwa ???

Zawsze tłumaczę tak - masz 1,2 który pali w mieście ( jak czytam ) 9 litrów, a większe ( mocniejsze, bezpieczniejsze itd ) 11, to jaki masz większy koszt miesięczny ?

Warto się kisić ?

Nie zaglądam nikomu do portfela ( bo tego nienawidzę ), ale podbudowywanie się, że "mam mniejsze i ekonomiczniejsze" jakoś do mnie nie przemawia.

PS - Blue - kupiłeś używkę ?

Napisano

> Nie chcę Cię urazić...

> Mam nadzieję, że inaczej do tego podchodzisz, ale.. Znam osobę, która

> woli kupić mniejszy, słabszy, ale... byleby w papierach był

> młodszy

Ale to do mnie jest adresowane?

> PS - Blue - kupiłeś używkę ?

Kupiłem auto z wystawy salonu ok.gif W papierach 2006 ale mam to w nosie ok.gif Ma dobrze jeździć, być bezpieczne itp

Napisano

> Nie chcę Cię urazić...

> Mam nadzieję, że inaczej do tego podchodzisz, ale.. Znam osobę, która

> woli kupić mniejszy, słabszy, ale... byleby w papierach był

> młodszy

> Tu nie chodzi o prestiż czy inne bzdety. Kupić auto za ciężko

> zarobione pieniądze, byleby się tylko toczył, a nie dawał żadej

> satysfakcji z jazdy, ani bezpieczeństwa ???

> Zawsze tłumaczę tak - masz 1,2 który pali w mieście ( jak czytam ) 9

> litrów, a większe ( mocniejsze, bezpieczniejsze itd ) 11, to

> jaki masz większy koszt miesięczny ?

> Warto się kisić ?

> Nie zaglądam nikomu do portfela ( bo tego nienawidzę ), ale

> podbudowywanie się, że "mam mniejsze i ekonomiczniejsze" jakoś

> do mnie nie przemawia.

> PS - Blue - kupiłeś używkę ?

No i widzisz kierujesz się opiniami ludzi którzy tym autem pewnie nawet nie jeździli, chodzi o to że dynamika może i nie jest oszałamiająca, ale wystarczy spokojnie do przyjemniej i bezstresowej jazdy, co do spalania jeszcze nie zdarzyło się aby ten sinik mi spalił więcej niz 7l/100. I o nic innego mi nie chodzi tylko o przekazanie informacji które posiadam z osobistych doświadczeń, a nie wyssanych z palca.

Co do reszty jak najbardziej się zgadzam. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.