Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyższe ciśnienie w szerokich oponach

Featured Replies

Napisano

Kilka już razy spotkałem się z radą - kupiłeś za szerokie opony, opory toczenia zwalniają Ci auto przez co wolniej przyspiesza i więcej pali ? - dopompuj powietrze.

Jaki w tym sens ? Żaden! Po kilku kkm zjedzie się środek bieżnika i i tak powierzchnia kontaktu opony z nawierzchnią wróci do stanu prawidłowego, z tym, że przy wyższym ciśnieniu w gumie, przez co gorszym komforcie jazdy!

No, to na dziś tyle palacz.gif

Napisano

> Kilka już razy spotkałem się z radą - kupiłeś za szerokie opony,

> opory toczenia zwalniają Ci auto przez co wolniej przyspiesza i

> więcej pali ? - dopompuj powietrze.

Ale jeżeli założymy znacznie szersze opony, to czy napewno napompowanie do ciśnienia zalecanego dla opon oryginalnych, węższych będzie właściwe? To są jednak zupełnie inne opony i mogą wymagać indywidualnego potraktowania poprzez dobranie innych wartości ciśnień. Może o to chodziło?

> Jaki w tym sens ? Żaden! Po kilku kkm zjedzie się środek bieżnika i i

> tak powierzchnia kontaktu opony z nawierzchnią wróci do stanu

> prawidłowego,

Czy ja wiem. Zdarza się, że producent zaleca w pewnych sytuacjach wyższe ciśnienie. W moim samochodzie zalecane cisnienie to 2,2 a w przypadku szybkich jazd autostradowych z predkościami 160 km/h lub powyżej zaleca zdaje się 2,6 czyli duzo więcej. W tym przypadku chodzi zapewne o to, że szybka jazda z nizszym ciśnieniem powoduje większe odkształcanie się boków a tym samym sprzyja uszkodzeniom i pękaniom zbrojenia, co może być niebezpieczne.

Niejednokrotnie zaś słyszałem opinie producentów opon, że bardziej szkodzi niedopompowanie powiedzmy ok. 10% niż podwyższenie ciśnienia o 10%.

Czy jednak pociągnie to za sobą szybkie i znaczne zużycie środka bieznika już po kilku tys. km? Nie wiem, ale to chyba nie jest aż tak szybki proces, oczywiście jesli nie mówimy o ekstremalnych różnicach ciśnień?

Napisano

zazwyczaj nalepki informacyjne naklejone na slupkach czy klapkach wlewu paliwa, podaja dla szerszych opon wyzsze cisnienie ok.gif roznica to ok +0,3 bar

pozdr.

Napisano
  • Autor

Nie chodzi o wyższe ciśnienie - prawidłowe dla szerszych opon, a wyższe OD prawidłowego dla danej opony! ok.gif

Napisano
  • Autor

jak wyżej ok.gif

Po drugie zgodzę się, że autostradowe prędkości mogą wymagać wyższego ciśnienia, podobnie jak obciążone auto! I do tego należy się stosować wink.gif

Napisano

> Nie chodzi o wyższe ciśnienie - prawidłowe dla szerszych opon, a

> wyższe OD prawidłowego dla danej opony!

ja seryjnie powinienem miec 2,1 i 2,0 przy 155/65/13 a mam 3,0 i 2,8 przy 195/40/14 i 195/45/14 zlosnik.gif teraz bede zmienial 40 na 45 i bede chyba pompowal 2,8 i 2,6 hmm.gif

ale tak wysokie cisnienie to raczej ze wzgledu na ochrone felg daje, bo jesli chodzi o prowadzenie to jest ono jednak troche za duze, przynajmniej na przedniej osi ok.gif

pozdr.

Napisano

> prawidłowego, z tym, że przy wyższym ciśnieniu w gumie, przez co

> gorszym komforcie jazdy!

> No, to na dziś tyle

Czy ty widziales kiedys przekroj szerokiej opony? Wiesz po co jest stalowy kord w srodku?

Napisano

> Nie chodzi o wyższe ciśnienie - prawidłowe dla szerszych opon, a

> wyższe OD prawidłowego dla danej opony!

Na boku opony masz wyraźny napis:

Max inflation pressure xxx bar / xxx psi

Napompowanie opony do tej wartości w żadnym wypadku jej nie zaszkodzi.

Powiem więcej - bardzo sensownym jest defaultowe pierdzenie w oponkę w/g zasady ciśnienie maks minus 10%.

Odbija się to negatywnie na komforcie jazdy, oraz w pewnym stopniu na trwałości zawieszenia, ale z drugiej strony masz odczuwalnie niższe opory toczenia i to co wspomniano wyżej - ochronę felg, co jest nie bez znaczenia na niskich profilach i przy pogodzie takiej jak dziś.

Dodatkowy EWENTUALNY minus to EWENTUALNE pogorszenie właściwości jezdnych, ale to to już trzeba we własnym zakresie zbadać.

Dla opon zabójcze jest niedopompowanie - opona przegrzewa się i "rozłazi" - przepompowanie, o ile w ogóle do niego dojdzie, bo trzeba "pierdzieć z górnego C" - ponad 3,0 bar w praktyce - jest dalece mniej szkodliwe.

Oczywiście, jeżeli napierdzisz na std wartość producencką to nic się nie stanie, ale też trzeba pamiętać, że ciśnieniomierze na stacjach (o ile w ogóle działają) zwykle zaniżają, więc warto do wartości producenckich dołożyć +10%.

Napisano
  • Autor

Zdecydowanie tak, ale czy nie zależy to od ciężaru autka ? Zastanawiam się czy producent nie podaje dla danej opony ciśnienia odpowiedniego przy danych ciężarze pojazdu. Nie sprawdzałem tego jeszcze - teraz tak mnie naszło...

Napisano

> Kilka już razy spotkałem się z radą - kupiłeś za szerokie opony,

> opory toczenia zwalniają Ci auto przez co wolniej przyspiesza i

> więcej pali ? - dopompuj powietrze.

> prawidłowego, z tym, że przy wyższym ciśnieniu w gumie, przez co

> gorszym komforcie jazdy!

> No, to na dziś tyle

Ja mam jeszcze prostrza rade: nie stosowac szerszego ogumienia niz producent przewiduje palacz.gif

U mnie sa 215 i pompuje je wg nalepki na drzwiach przod 2.0Atm, tyl 1.9A i nie ma problemow z bieznikiem wink.gif

Napisano

> Zdecydowanie tak, ale czy nie zależy to od ciężaru autka ?

> Zastanawiam się czy producent nie podaje dla danej opony

> ciśnienia odpowiedniego przy danych ciężarze pojazdu. Nie

> sprawdzałem tego jeszcze - teraz tak mnie naszło...

b/z

Masz podane wartości max - tak ciśnienie, jak i obciążenie.

Napisano
  • Autor

Nokian (takowe posiadam) podaje odpowiednie ciśnienie robocze, dla danego auta i modelu opony. Wartości maksymalne opisane na oponie niewiele mówią, bo guma może być zamontowana w 1,5tonowym aucie, jak i takim poniżej 1t

Napisano

> Nokian (takowe posiadam) podaje odpowiednie ciśnienie robocze, dla

> danego auta i modelu opony. Wartości maksymalne opisane na

> oponie niewiele mówią, bo guma może być zamontowana w 1,5tonowym

> aucie, jak i takim poniżej 1t

Echhh...

Przeczytaj uważnie jeszcze raz co napisałem.

Nie zawsze to co podaje producent to max, co da się w daną oponę bez przeszkód wpompować.

Nie zawsze jest to optimum, bo czasem producent kieruje się innnymi wymaganiami, niż użytkownik.

Hint - auta latające po płytach poślizgowych (i z nich lądujące awaryjnie w betonowanych okolicach) pompuje się na 4,0...

Normalne ciśnienie w tych kapciach = 2,2.

Dziwne ?

Nie - robi się to po to, żeby kapci z felg nie zdjęło, bo lądowanie bokiem na przyczepnym betonie przy V rzędu 60 kmph daje w dooopę kapciom.

Przypadku uszkodzenia opony spowodowanego takim a nie innym napierdzeniem nie stwierdzono.

Da się ?

Da.

Nie zawsze to co producent napisał to 100% wykładnia do KAŻDYCH warunków - to OPTIMUM, do najczęściej spotykanych warunków, ale nie bezwzględna i sztywna zasada.

Napisano
  • Autor

...to się wie, ale mi cały czas chodzi o optimum czyli o taki sam nacisk opony na nawierzchnię po bokach jak i po środku (ani za mało, ani za wiele) przy normalnych warunkach drogowych - takie było zamierzenie podczas pisania tego wątku...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.