Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozrzad przy 80 tys. czy jeszcze poczekac ?

Featured Replies

Napisano

Witajcie, czy wymienic rozrzad na 80 tys. czy poczekac jeszcze ? Wiadomo jakie jest ryzyko, ale chyba producent zaleca przy 100 tys czy jakos tak ? Oczywiscie mysle o Gates + SKF.

Napisano
  • Autor

> Nie czekaj. I nie zampominj o pompie wody

No wlasnie z tego czytalem to roznie z ta pompa wody, ze czasem jest tak ze nie znieniaja ludzie i nic sie nie dzieje a czasem zmienia i nawet ta nowa potrafi sie zepsuc. Tak wiec ciezko wyczuc czy robic czy nie...

Napisano

wymieniaj !!!!!!!!! mój poprzednik n ie wymienił, ja nie wiedziałem i....... między berlinem, a brukselą ....... 960 EURO i dzień w warsztacie!

Napisano

> No wlasnie z tego czytalem to roznie z ta pompa wody, ze czasem jest

> tak ze nie znieniaja ludzie i nic sie nie dzieje ....

No,.. czasem tak jest.. smile.gif

Napisano

Wymień wszystko... old.gif i śpij spokojnie sleeping_2.gif

Napisano

u mnie był wymieniany na 82kkm, teraz mam 138kkm, czy już powinienem wymienić drugi raz? hmm.gif

Napisano

> u mnie był wymieniany na 82kkm, teraz mam 138kkm, czy już powinienem

> wymienić drugi raz?

warto się nad tym zastanowić - ogólnie najbezpieczniej jest wymieniać po 60tys kilometrów ok.gif

Napisano

> Witajcie, czy wymienic rozrzad na 80 tys. czy poczekac jeszcze ?

ja wymieniałam przy 80 tyś. i wieku auta 6 lat + pompa wody.

Napisano

> warto się nad tym zastanowić - ogólnie najbezpieczniej jest wymieniać

> po 60tys kilometrów

Dlaczego po 60 kkm?

Ja wymieniłem po 100 kkm.

Napisano

> Dlaczego po 60 kkm?

> Ja wymieniłem po 100 kkm.

Poprzedni właściciel (niemiec) nie wymienił przy 114kkm. Dopiero ja to zaraz po przyjeździe do kraju zrobiłem, tyle że bez pompy (mechanik stwierdził że obecna wytrzyma więcej niż ta z hurtowni, i że dopiero przy 2 rozrządzie mam wymienić - teraz się trochę dygam czy miał rację, bo wtedy nie miałem zielonego pojęcia o tym i na słowo uwierzyłem), kurcze niemcy chyba jak w instrukcji mają 120kkm, to tak musi być ;-)

Napisano

> Dlaczego po 60 kkm?

Znajdą się pewnie też tacy którzy wymienili dużo po 100 kkm, tylko czego to dowodzi? Może mieli szczęście. Jak ktoś wymienia co 60kkm to ma święty spokój. Im większa odległość czasowa tym większe ryzyko, że padnie, ale nikt nie mówi, że tak będzie. 60kkm to dość często polecany czas na wymianę rozrządu w Stilo.

Napisano

> Witajcie, czy wymienic rozrzad na 80 tys. czy poczekac jeszcze ?

> Wiadomo jakie jest ryzyko, ale chyba producent zaleca przy 100

> tys czy jakos tak ? Oczywiscie mysle o Gates + SKF.

zwroc uwage ze wypowiadaja sie ludziki majacy 1.2 /1.6 silniki wink.gif Co motor to inne zalecenie bo i urzadzenie jakby inne smile.gif

Imho mozesz powoli zbierac graty do wymiany albo kase na kupke, ale nie ma co sie pocic BO JUZ 80.. no ok, jest 80 ale do setki spokojnie dolecisz , chyba ze auto wiekowe no a jak wiadomo guma czasu nie lubi. Jak bedziesz jezdzil ze swiadomoscia ze pasek nie jest pierwszej nowosci to spokojnie jeszcze to wytrzymac _powinno_ . Z drugiej strony G**** po ludziach chodzi , takze mlotek.gif w oink.gif i do serwisu wink.gif20.GIF

Napisano

> Dlaczego po 60 kkm?

ja wymieniałem po 90tys i był popękany - mechanik powiedział, że to był najwyższy czas. Więc dlaczego ryzykować? icon_rolleyes.gif

Napisano

> zwroc uwage ze wypowiadaja sie ludziki majacy 1.2 /1.6 silniki Co motor to inne zalecenie bo i urzadzenie jakby inne (...)

Fabryka w tej kwestii nie rozróżnia wersji silnikowych, zalecenia są jednakowe.

Jeśli już mamy klasyfikować, zaryzykuję twierdzenie, że "ostrzejszy reżim" będzie bardziej adresowany do diesla niż benzyny ok.gif

Napisano

> bez pompy

> (mechanik stwierdził że obecna wytrzyma więcej niż ta z

> hurtowni, i że dopiero przy 2 rozrządzie mam wymienić

nic sie nie martw - ja mam juz 2 rozrząd, 190 000 km i pompa nie ruszana, bo wg mechanika nie było sensu jej wymieniać. planowana wymiana przy 270 000 km......a jak sie do tego czasu rozleci to ja już znajde tego mechanika hehe.gifwpysk.gifzona.gifuzbroj_zlo.gifuzbroj_zlo.gifuzbroj_zlo.gif

Napisano

ja wymieniam co 70 tys

tz pierwszy raz nie ja, drugi juz ja smile.gif

Napisano

> Jeśli już mamy klasyfikować, zaryzykuję twierdzenie, że "ostrzejszy

> reżim" będzie bardziej adresowany do diesla niż benzyny

Ja natomiast bez ryzyka obstawiłbym tezę zupełnie odwrotną old.gif - w przypadku czterocylindrowych benzynówek fiata zwlekanie z wymianą paska rozrządu ponad standardowe ~60 kkm jest niczym więcej jak ekstremalną nieroztropnością zlosnik.gif Jeśli zaś o diesle chodzi to w miarę bezpiecznie można przyjąć okres między kolejnymi wymianami w granicach ~80 kkm. O pompie już napisano, do tego co drugą wymiane paska z pompą i napinaczem wartoby wymienić koła zębate na wałkach - niezwykła troska i pieczołowitość, jaką konstruktorzy silników fiata przykładają do doboru materiałów (w końcu nie tak łatwo pozyskać metal z wieszaków na ubrania biglaugh.gif) skutkuje tym, że po stukilkudziesięciu tysiącach przebiegu kształt zębów na tych kołach ulega pewnym zmianom w skutek kontaktu z paskiem, a do tego jeszcze całe koła potrafią być mniej lub bardziej krzywe. smile.gif

Napisano

A ja po raz kolejny przypomne swoją styczniową przygode. Pompa stanęła przy przebiegu 76 kkm. 3 dni później jechałem w Alpy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.