Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtry kabinowe z aktywnym węglem

Featured Replies

Napisano

Co sądzicie? Daje coś ten "Aktywny węgiel" czy to chłyt marketingowy zlosnik.gif?

Usłyszałem dzisiaj opinię w serwisie klimatyzacji, że w mercedesach gdzie jest taaaaaka warstwa węgla ma to sens, jednak u innych producentów podobno napylają milimetr lub dwa i działa to wyłącznie na dobre samopoczucie kupującego.

Nie wiem tylko czy są wiarygodni po tym, jak w końcu zdecydowałem się założyć filtry bez węgla "Filtrona" bo innych nie mieli, po czym po 5 minutach gość wrócił że to nie te filtry bo u mnie w aucie ich nigdzie nie ma tylko są jakieś sensory i najpierw trzeba je zlokalizować (te filtry) i dopiero wtedy można wymieniać i wykonać antyseptykę (mimo, że zgadzał się nr. katalogowy i w zeszłym roku w innym serwisie wymieniali mi na takie same i nie mieli problemów z sensorami) zlosnik.gif. Znajdzie człowiek troszkę czasu w piątkowe popołudnie na zmianę filtrów i odgrzybianie i odjeżdża z kwitkiem - nic mnie już nie zaskoczy zlosnik.gif

pozdrawiam

Napisano

> Co sądzicie? Daje coś ten "Aktywny węgiel" czy to chłyt marketingowy

> ?

Tak jak napisales - jak tego wegla jest sporo, to pewnie bedzie pochlanial zapachy itp. przez jakis czas. Jak jest troszeczke to taki chwyt na 5 minut (albo i mniej).

Napisano

Ja właśnie sobie zapodałem filterek węglowy bo kosztował 4zł więcej od zwykłego. Jak zauważę jakieś różnice to napiszę o tym.

Napisano

w Fordzie całkiem ten filtr działa. znaczy jak jedziesz na wsi koło chlewu i wali tak ze ludziom na zewnątrz łzy po policzkach ciekną to w aucie i owszem lekko poczujesz, ale normalnie to zapachy filtruje całkiem całkiem.

O dziwo jak założyłem pierwszy filtr węglowy do focusa (zmieniam co pół roku i pierwszy miałem "zwykly" - filtrona - jakos nie pasował i luźno latał w miejscu gdzie być powinien, oryginał tak nie ma) to mi C**pką pachniało w aucie 2 dni. kto do auta wsiadał to stwierdzał to samo rotfl.gif

Ale teraz filtr zmienilem i efektu powyższego nie odnotowałem palacz.gif

ogolnie ostatni filtr miałęm trochę dłużej i tak po 6ciu miesiącach juz słabiej filtruje te zapachy niz jak byl nowy.

Napisano

> Co sądzicie? Daje coś ten "Aktywny węgiel" czy to chłyt marketingowy

> ?

> Usłyszałem dzisiaj opinię w serwisie klimatyzacji, że w mercedesach

> gdzie jest taaaaaka warstwa węgla ma to sens, jednak u innych

> producentów podobno napylają milimetr lub dwa i działa to

> wyłącznie na dobre samopoczucie kupującego.

> Nie wiem tylko czy są wiarygodni po tym, jak w końcu zdecydowałem się

> założyć filtry bez węgla "Filtrona" bo innych nie mieli, po czym

> po 5 minutach gość wrócił że to nie te filtry bo u mnie w aucie

> ich nigdzie nie ma tylko są jakieś sensory i najpierw trzeba je

> zlokalizować (te filtry) i dopiero wtedy można wymieniać i

> wykonać antyseptykę (mimo, że zgadzał się nr. katalogowy i w

> zeszłym roku w innym serwisie wymieniali mi na takie same i nie

> mieli problemów z sensorami) . Znajdzie człowiek troszkę czasu w

> piątkowe popołudnie na zmianę filtrów i odgrzybianie i odjeżdża

> z kwitkiem - nic mnie już nie zaskoczy

> pozdrawiam

Sprawdza się bardzo dobrze. Mam i nie narzekam. Do tego prawie 10x tańszy niż zwykły.

kliku klik

Napisano

Ja sobie zawsze wklejam na filtr oryginalny dwie warstwy węglowe od pochłaniaczy kuchennych. Przez pierwsze dni jest super - można jechać za kamazem i nic nie czuć, potem pochłanianie zapachów wyraźnie spada. Po miesiącu już nic nie daje.

Ale u mnie dodatkowo ta włóknina zatrzymuje sporo pyłów i dzięki temu filtr kabinowy się mniej zapycha.

Napisano

Węgiel aktywny ma bardzo dużą powierzchnię chłonną i nawet jego niewielka ilość na powierzchni filtra kabinowego spełnia swoje zadanie . Ma zatrzymywać przede wszystkim drobiny organiczne zawieszone w powietrzu (pyłki , zarodniki grzybów itd) które osadzając się na powierzchni parownika są przyczyną "zapachów" z klimy . Trzeba przestrzegać przy tym terminu wymiany takich filtrów , średnio co rok lub 10 kkm .

Napisano

> jednak u innych producentów podobno napylają milimetr >lub dwa i działa to

> wyłącznie na dobre samopoczucie kupującego.

U mnie we filtrze węgiel nie jest napylany tylko w papierze. poprostu do masy papierowej jest dodawany.

A napylenie 2mm do filtra kabinowego, to już według mnie bardzo dużo.

Napisano

> Trzeba przestrzegać przy tym terminu wymiany takich

> filtrów , średnio co rok lub 10 kkm .

270751858-jezyk.gif Rok temu jak kupowałem auto, to miało założony filtr jeszcze w fabryce w Turynie w styczniu 97r. Na filtrze była data 12/1996r i o dziwo ten, który włożyłem rok temu jest bardziej zasyfiony dzisiaj, niż tamten po 11 latach.

Napisano

Witam.

Po roku na zwykłym, z klimy zaczęło śmierdzieć, teraz mam węglowy, rok minął, jadę na dniach na wymianę...tylko węgiel. Nic nie śmierdzi, tylko przepływ powietrza mniejszy.

Pozdrawiam.

Napisano

> Rok temu jak kupowałem auto, to miało założony filtr jeszcze w

> fabryce w Turynie w styczniu 97r. Na filtrze była data 12/1996r

> i o dziwo ten, który włożyłem rok temu jest bardziej zasyfiony

> dzisiaj, niż tamten po 11 latach.

Nie wiem, czy to od filtra węgłowego, ale jak montowałem używaną klimę to był tam 10 letni hehe.gif ORYGINALNY wkład węglowy i nie było widać żadnej grzybni, czy innych żyjących organizmów zlosnik.gif

Swoja drogą po czyszczeniu wyparki , "syfu" wyleciało naprawdę dużo.

Napisano

> Nie wiem, czy to od filtra węgłowego, ale jak montowałem używaną

> klimę to był tam 10 letni ORYGINALNY wkład węglowy i nie było

> widać żadnej grzybni, czy innych żyjących organizmów

> Swoja drogą po czyszczeniu wyparki , "syfu" wyleciało naprawdę dużo.

Czyli filtr przepuszczał i tyle - powinien zatrzymać co trzeba i się zatkać jak się zużyje zmuszając właściciela do wymiany. zlosnik.gif

Napisano

> By najmniej u Opla piszą żeby nie stosować filtrów kabinowych z

> węglem do samochodów wyposażonych w klimatyzacje.

Że co yikes.gif Zawsze myślałem, że z węglem zalecane były do klimy właśnie hmm.gif

Napisano

> Zrobię fotkę z Etzolda i wstawię po południu

mam etzolda to sprawdzę wink.gif

Napisano

> mam etzolda to sprawdzę

Do VC???? cfaniaczek.gif

strona 48

Quote:

Występują dwa rodzaje filtrów przeciwpyłkowych. Samochody wyposażone w klimatyzację mają filtr przeciwpyłkowy bez warstwy węgla aktywnego (jaśniejszy). Samochody nie wyposażone w klimatyzację maja filtr z warstwą węgla aktywnego (ciemniejszy). Podczas wymiany należy zachować ten sam typ filtra

Napisano

> Do VC????

Do V-B i tam nic nie piszą o nie stosowaniu węglowego do auta z klimą grinser006.gif

Napisano

> Do VC????

> strona 48

> Quote:

> Występują dwa rodzaje filtrów przeciwpyłkowych. Samochody wyposażone .... ciach

Teraz jestem ciekawy dlaczego stosuje się takie rozwiązanie niewiem.gif

Napisano

Pewnie jest to błąd w tłumaczeniu albo chochlik drukarski

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.