Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Peknięty pasek ....

Featured Replies

Napisano

Witam,

Oto moja przygoda.

Przy zapalaniu pękł pasek oprzyżądowania (wielorowkowy) - pewnie był już wcześniej uszkodzony ale chwile nie zaglądałem pod maskę to nie widziałem. W dziwny sposób rozpadł się na kilka długich, wąskich kawałków. Nieszczęśliwie owinął się wokół wału i zablokował go. Ale jeszcze tak strasznie pechowo ze wcisnął sie pod koło od wału i wlazł między pasek rozrządu a rolke i zerwał pasek rozrządu

Myśle sobie no to po silniku. Ale macher pozakładał paski, pokręcił wałem, mówi ze nic nie słychać, i odpalił silnik. Silnik chodzi równo, nie kopci, nic nie stuka. Twierdzi ze szczęśliwie nic sie nie stało i ze mozna jezdzić.

I moje pytanie. Czy faktycznie jak silnik działa ok to znaczy ze nic

się nie stało ? Czy może coś wyjśc w przyszłości ? Czy jest sens zaglądać do zaworów ?

Pzdrawiam,

Napisano

Czy może coś wyjśc w przyszłości ? Czy jest sens

> zaglądać do zaworów ?

> Pzdrawiam,

Daj na mszę biglaugh.gif albo zagraj w lotto.

Napisano

> Witam,

> Oto moja przygoda.

> Przy zapalaniu pękł pasek oprzyżądowania (wielorowkowy) - pewnie był

> już wcześniej uszkodzony ale chwile nie zaglądałem pod maskę to

> nie widziałem. W dziwny sposób rozpadł się na kilka długich,

> wąskich kawałków. Nieszczęśliwie owinął się wokół wału i

> zablokował go. Ale jeszcze tak strasznie pechowo ze wcisnął sie

> pod koło od wału i wlazł między pasek rozrządu a rolke i zerwał

> pasek rozrządu

> Myśle sobie no to po silniku. Ale macher pozakładał paski, pokręcił

> wałem, mówi ze nic nie słychać, i odpalił silnik. Silnik chodzi

> równo, nie kopci, nic nie stuka. Twierdzi ze szczęśliwie nic sie

> nie stało i ze mozna jezdzić.

> I moje pytanie. Czy faktycznie jak silnik działa ok to znaczy ze nic

> się nie stało ? Czy może coś wyjśc w przyszłości ? Czy jest sens

> zaglądać do zaworów ?

> Pzdrawiam,

rozrzad zawsze moze ci sie wysypac - w przyszlosci zlosnik.gif ale skoro silnik sie kreci na medal to nie probowalbym wiazac padu rozrzadu z przyszlosci z tym obecnym zajsciem zlosnik.gif

Napisano

Wychodzi na to że miałeś wyjątkowego farta ...

Dla całkowitego spokoju możesz sprawdzić kompresję w cylindrach ok.gif

A na przyszłość masz ostrzeżenie że czasem należy zaglądać pod maskę smirk.gif

Napisano
  • Autor

Długo się nie cieszyłem... Dzisiaj rano przy odpalaniu straszne klekotanie zaworów i zgasł. Przy drugiej próbie juz zapalił i dalej poszedł.

Przyuwazyłem że lekko kopci więc pewnie niestety któryś zawór lekko się zwichrował...

Teraz pytanei co robić? Czy obejdzie się bez sciągania głowicy ?

Może to tylko kwestia wyregulowania luzu zaworów ? Poradźcie coś...

Napisano

> Poradźcie coś...

Tak jak Iron napisał wcześniej jedź sprawdzić kompresję. To moja rada.

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno pytanie. Byłem wczoraj u 3 macherów z tym problemem. Jeden nie miał wogóle pomysłu co się dzieje, drugi wymyślił ze przy spotkaniu zaworu z tłokiem mogła się podnieśc głowica i teraz przy dłuższym postoju dostaje się woda do cylindra i stąd takie problemy. Trzeci wymyslił ze to może cośz pompą wtryskową, że przy starcie podaje inną dawkę i przestawia trochę kąt. Myślicie ze mają rację? Czy to może być powód głośnych metalicznych stuków przu porannym uruchamianiu samochodu ?

Wszyscy bardzo chętnie brali sięodrazu za rozbieranie silnika i "oglądanie" co się dzieje...

Napisano

Pomierz ciśnienie jak inni sugerowali, wtedy przynajmniej pogdybamy na temat. Jeśli masz podgięty zawór to może stukać, a przy nagrzanym np: powstaje większy luz na prowadnicy i zawór lepiej się zamyka.

Napisano
  • Autor

A co nam moze ten pomiar powiedzieć?

\Koleś do którego jezdziłem do tej pory powiedział ze nie ma czym tego zrobić...

Pewnei musiałbym znaleźć jakiegoś lepszego szpeca... Z tego co wiem w dieslu to nie taka prosta sprawa.

Napisano

> Pewnei musiałbym znaleźć jakiegoś lepszego szpeca... Z tego co wiem w

> dieslu to nie taka prosta sprawa.

Zwłaszcza jak się nie ma właściwego manometru , bo ten od benzyniaków nie podejdzie , a oprócz tego trzeba się nieco faktycznie nagimnastykować żeby było jak to zrobić smirk.gif

Napisano

> A co nam moze ten pomiar powiedzieć?

Powie czy masz właściwe ciśnienie, duży spadek może sugerować pogięte zawory(dotyczy incydentu z paskiem). Palcem ciśnienia nie zmierzy, końcówkę manometru musi mocować w miejsce wtryskiwacza , a w benzynie wystarczyło wykręcić świece i ręką dociskać

Napisano

a ja się podłącze pod temat bo podobny... i opowiem Wam swoja historie... z tym że ja mam JTD 105

Piszczał mi pasek od osprzetu wiec postanowiłem go dzisiaj zmienić na contitech... i zmieniłem - wszystko ładnie - odpaliłem nic nie piszczy działa jak należy... Przejechałem 5km zaczeło coś hałasować... jak sie okazało pasek trafił szlak - połowa paska sie oderwała druga połowa została... (wygłada na to że coś było nie tak z tym paskiem) zmieniłem na poprzedni - ten co piszczał niby wszystko OK... ale dodaje gazu a tu cos stuka w silniku i buczy przy dodawaniu gazu... jakby mniej mocy miał... co jest grane? Czy strzępy paska mogły wpaść do rozrządu i pasek mógł przeskoczyć?? Czy JTD będzie działał gdy ma przestawiony rozrząd?? Ma ktoś schemat rozrządu do JTD żebym mógł sprawdzić czy jest wszystko OK??

Napisano

Zacznij od obejrzenia rolek napinających paski osprzętu, one lubią strzelić focha.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> odpaliłem nic nie

> piszczy działa jak należy... Przejechałem 5km zaczeło coś

> dodaje gazu a tu cos stuka w silniku i

> buczy przy dodawaniu gazu... jakby mniej mocy miał... co jest

> grane?

hmm.gif Może któreś łożysko z osprzętu , który jest napędzany z tego paska się zaciera .

> Czy strzępy paska mogły wpaść do rozrządu i pasek mógł

> przeskoczyć?? Czy JTD będzie działał gdy ma przestawiony

> rozrząd??

To zawsze w takich sytuacjach jest możliwe - osłona rozrządu jest cała ?

> Ma ktoś schemat rozrządu do JTD żebym mógł sprawdzić

> czy jest wszystko OK??

Były nawet zapodawane fotki . Poszperaj w archiwum ok.gif

Napisano

rolki są OK bo oryginalny pasek ten który piszczał działa bez problemu... a archiwum już przeglądałem i nie mogę się natknąć na ten schemat frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.