Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Kiedy wymiana świec

Featured Replies

Napisano

Lucek kombi 1,6

Ostatnio przeglądzik 30kkm auto 2 latka

nic swojego (materialy) - niecale 800zl (auto z LPG +odgrzybianie klimy)

No ale ja nie o tym

Intryguje mnie kwestia wymiany świec

w książeczce do gazu zalecaja co 15kkm

w serwisowej co 30kkm

koles w salonie twierdzi ze przy 45 wymieniaja

na maila z podwieszonego watku pisalem zeby Cebtrala zajela oficjalne stanowisko w tej sprawie ale cisza

jakie sinne kontakty mamy kogos z gory, zeby pomeczyc kota?

Napisano

Mi wymienili swiece w serwisie po 30kkm , gazownicy (nie serwis fabryczny) powiedzieli ze 45kkm moge smigac na swiecach.

Napisano

> koles w salonie twierdzi ze przy 45 wymieniaja

> na maila z podwieszonego watku pisalem zeby Cebtrala zajela oficjalne

> stanowisko w tej sprawie ale cisza

> jakie sinne kontakty mamy kogos z gory, zeby pomeczyc kota?

Mnie ASO wymieniło świece po 30kkm - tak jest zalecane dla silników 1.4 i 1.6.

Więc niech nie gadają głupot.

Do gazu też co 30kkm starczy.

Napisano

> Lucek kombi 1,6

> Ostatnio przeglądzik 30kkm auto 2 latka

> nic swojego (materialy) - niecale 800zl (auto z LPG +odgrzybianie

> klimy)

> No ale ja nie o tym

> Intryguje mnie kwestia wymiany świec

> w książeczce do gazu zalecaja co 15kkm

> w serwisowej co 30kkm

> koles w salonie twierdzi ze przy 45 wymieniaja

> na maila z podwieszonego watku pisalem zeby Cebtrala zajela oficjalne

> stanowisko w tej sprawie ale cisza

> jakie sinne kontakty mamy kogos z gory, zeby pomeczyc kota?

ja im kaze wymieniac co 15 tys km poniewaz tak jest w warunkach gwarancji w ksiazce serwisowej BRC

nawet jezeli nie ma takiej porzeby to mam spokojna glowe ze dopilnowalem warunkow gwarancji

Napisano

> ja im kaze wymieniac co 15 tys km poniewaz tak jest w warunkach

> gwarancji w ksiazce serwisowej BRC

> nawet jezeli nie ma takiej porzeby to mam spokojna glowe ze

> dopilnowalem warunkow gwarancji

Ja na przegląd po 15 kkm zabrałem świece z zamiarem wymiany (tak jak piszą w książce od BRC) ale ASO powiedziało, że nie ma sensu i żeby poczekać do następnego przeglądu.

Napisano
  • Autor

Dzien dobry,

W odpowiedzi na Panskie pytanie prosze o przyjecie ponizszych wyjasnien:

- Informacje zawarte w instrukcji serwisowej dotycza samochodow zgodnych z komletacja producenta. W przypadku uzywania takiego auta nalezy sie stosowac do zalecen w niej zawartych.

- W przypadku samochodu wyposazonego dodatkowo w serwisie w instalacje LPG (samochod ma inna kompletacje niz w momencie opuszczenia fabryki) nalezy sie stosowac do zalecen serwisowych zawartych w ksiazce serwisowej instalacji LPG.

Postepowanie wedlug innych zasad niz podane powyzej moze byc powodem utraty gwarancji.

W zwiazku z powyzszym bardzo prosze o podanie informacji ktory z Autoryzowanych Serwisow marki Chevrolet twierdzi inaczej. Pozwoli nam to na kontakt z Serwisem i wyjasnienie rozbieznosci.

Przepraszam ze nie jest to pismo przeslane tradycyjna poczta, ale zgodnie z naszymi zasadami odpowiadami w taki sam sposob w jaki otrzymalismy zapytanie.

Prosze to jednak traktowac jako nasze oficjalne stanowisko i jesli uzna Pan to za stsowne, prosze przekazac ten e-mail do ASO.

Z powazaniem

NO COMMENTS

Napisano
  • Autor

> Ja na przegląd po 15 kkm zabrałem świece z zamiarem wymiany (tak jak

> piszą w książce od BRC) ale ASO powiedziało, że nie ma sensu i

> żeby poczekać do następnego przeglądu.

a ja im każe zrobić przegląd gwarancyjny i zakładam, że mogę mieć w d... co zrobią....

zaraz się okaże, że żcyie jest okrutne

Napisano
  • Autor

Co to znaczy "należy"?

Nie dość, że Autoryzowana przez Państwa Stacja Obsługi mówiąc kolokwialnie:"zawaliła" sprawę i naraziła mnie na utratę gwarancji oraz problemy związane z użytkowaniem auta (zakładam, że m.in. problemy z odpaleniem auta po wyjeździe z garażu i kilkuminutowym zgaszeniu silnika-mogą mieć związek ze świecami) to jeszcze teraz po raz kolejny będę musiał odstawić do nich auto...

Oj czuję, że znowu będę miał "używanie" na forum Chevroleta na autokąciku...

A przez moment nawet zastanawiałem się czy drugiego małego samochodu nie zmienić na Aveo w przyszłym roku po ostatnich miłych kontaktach z ASO... ale widzę, że się nic nie zmieniło... szkoda.

PF

Napisano
  • Autor

no i jeszcze mi sie oberwal ze nie patrze baranom na rece

"Z Panskiego przekazu sytuacji odnioslem wrazenie ze swiece zaplonowe nie byly do tej pory wymienione. Jesli tak jest faktycznie a zgodnie z informacja zawarta w instrukcji LPG powinny byc wymieniane co 15 tys. km, to nie bardzo rozumiem skad Panskie zdziwienie ze swiece "nalezy wymienic".

Rozmawialem z serwisem. Powinni sie z Panem skontaktowac i ustalic jak ten temat rozwiazac."

Napisano
  • Autor

Teraz to już nie wiem, czy to ignorancja z Państwa strony, arogancja, czy kiepski żart :-(

Cytuję..:"że swiece zaplonowe nie byly do tej pory wymienione"-dokładnie, dobrze to Pan zrozumia ł i "skad Panskie zdziwienie ze swiece "nalezy wymienic".

Moje zdziwienie dotyczy tego, że w ASO nie zostało to zrobione!! ani przy 15kkm ani tym bardziej teraz!!

A na moją skomną uwagę, przy przeglądzie 30kkm, że książki serwisowe mówią inaczej udzielono mi odpowiedzi, że w moim aucie tę czynność wykonuje się dopiero przy 45kkm -wzbudziło to moje zaniepokojenie - stąd kontakt z Państwem.

Teraz to ja nie bardzo rozumiem, zawożę auto do ASO zgodnie z harmonogramem i zlecam przegląd gwarancyjny i w zasadzie nic więcej mnie nie powinno interesować.

W książce gwarancyjnej nie znalazłem zapisu, że mam jeszcze punkt po punkcie sprawdzać czy ASO (jak sama nazwa wskazuje dysponująca, przeszkolonym m.in. w czynnościach serwisowych, autoryzowanym personelem) wykonało swoją robotę rzetelnie.

Jak dla mnie sprawa nadająca się do jakiegoś programu albo gazety z serii "śmiechu warte" albo tym podobne...

Z poważaniem

PF

p.s. jutro zamierzam odwiedzić serwis (pomimo braku kontaktu)

Napisano
  • Autor

Co więcej po kontaktach z innymi użytkownikami forum Chevroleta, śmiem twierdzić, że opisana przeze mnie sytuacja jest co najmniej powtarzalna kilkukrtonie w innych rejonach Polski.

Jako użytkownicy zaczynamy się zastanawiać czy błąd tkwi w formie szkolenia pracowników ASO, czy też jest to celowe działanie GMPoland mające na celu uniknięcie odpowiedzialności Gwaranta poprzez przerzucenie odpowiedzialności na użytkowników w przypadku ewentualnych roszczeń...

PF

Napisano
  • Autor

Dzien dobry,

Zgadzam sie z Panem w 100% jesli chodzi o wykonywanie przegladow w Autoryzowanych Serwisach. Klient oddajac samochod na przeglad okresowy powinien miec pewnosc ze wszystkie prace zostana wykonane zgodnie z harmonogramem podanym przez producenta. Nie jestem w stanie wytlumaczyc, czemu tym razem tak sie nie stalo. Mam jednak nadzieje ze Serwis skontaktuje sie z Panem w dniu dzisiejszym i wytlumaczy ten fakt w logiczny sposob.

Przekazalem do Serwisu numer telefonu z wizytowki w Panskim mailu. Zdaje sie ze jest to telefon do pracy i stad moze wynikac brak kontaktu w dniu wczorajszym. Skontaktuje sie za chwile z serwisem i to wyjasnie.

Co sie zas tyczy mojej odpowiedzi na Panskie pytanie "Co w obecnej sytuacji" to odpowiedz nie jest absolutnie arogancja czy tez zartem. Wynika tylko i wylacznie z technicznego punktu widzenia ponizszego tematu. Skoro swiece powinny byc wymieniane co 15 tys. km a tak sie nie stalo, nalezy je jak najszybciej wymienic.

Mam nadzieje ze Serwis rozwiaze ten problem w satysfakcjonujacy dla Pana sposob.

Z powazaniem

WSz

Napisano
  • Autor

"serwis rozwiązał"-

świece i filtr powietrza wymienione

łaskawie 120 zł i to "tylko" za materiały w związku z zaistniałą sytuacją

echhhh szkoda gadać

Napisano

> "serwis rozwiązał"-

> świece i filtr powietrza wymienione

> łaskawie 120 zł i to "tylko" za materiały w związku z zaistniałą

> sytuacją

> echhhh szkoda gadać

Ja zapłaciłem w sklepie 42 zł za komplet świec NGK i 18 za filtr powietrza. Drogie, te "tylko" materiały. biglaugh.gif

Napisano

Wiecie Panowie, tak przeczytałem cały wątek i się zastanawiam, jak długo może trwać dyskusja o pietruszce.

Czy pomijając warunki gwarancyjne, macie auta od miesiąca? Nigdy dotąd nie jeździliście na gazie?

Nie wiecie, że na LPG znacznie częściej wymienia się świece i filtr powietrza?

Gratuluję przebiegów na LPG rzędu 45 kkm na jednych świecach.

W moich poprzednich dwóch autach po ok. 20 kkm zaczynało się takie szarpanie poniżej 2 krpm, że jechać się prawie nie dalo i świece były do natychmiastowej wymiany.

Dziwi mnie również postawa w stylu "oddaję auto i w d......"

Przecież to ja jestem właścicielem auta i mnie najbardziej powinno zależeć na tym, żeby staranie o nie zadbano.

Może dziwny jestem, ale gdyby jakiś mechanik nie pozwolił mi zobaczyć dokładnie, co robi przy moim aucie, to byłaby ostatnia moja u niego wizyta.

Cóż, czasem trzeba wiedzieć więcej niż mechanik, żeby nie dać się wydmuchać.

Napisano

> Dziwi mnie również postawa w stylu "oddaję auto i w d......"

A mnie nie dziwi, po to płacę ciężkie pieniądze za nowy samochód, potem za przeglądy, żeby mieć ten komfort psychiczny. Większość użytkowników samochodów nie zna się na mechanice (i nie czyta AK biglaugh.gif) i dlatego kupują usługę u fachowca, który powinien się na tym znać. Jeśli do tego jest to fachowiec Autoryzowanego Serwisu danej marki to chyba mogę mieć przeświadczenie graniczące z pewnością, że postępuje wg. wytycznych producenta pojazdu.

Napisano

> A mnie nie dziwi, po to płacę ciężkie pieniądze za nowy samochód,

> potem za przeglądy, żeby mieć ten komfort psychiczny. Większość

> użytkowników samochodów nie zna się na mechanice (i nie czyta AK

> ) i dlatego kupują usługę u fachowca, który powinien się na tym

> znać. Jeśli do tego jest to fachowiec Autoryzowanego Serwisu

> danej marki to chyba mogę mieć przeświadczenie graniczące z

> pewnością, że postępuje wg. wytycznych producenta pojazdu.

I w zasadzie masz rację.

Szkoda, że życie czasem weryfikuje takie poglądy.

W felicii, miesiąc po zakupie auta, uwaliłem silnik na skutek "olejowych" działań pseudofachowców w pseudoserwisie, do którego jeździła nie mająca pojęcia o aucie poprzednia właścicielka.

A mnie przyszło się zmierzyć z tym, co zrobili z autem.....coż - moje poglądy mają solidne życiowe podstawy.

....swoją drogą, czy kupując spodnie lub buty wierzysz producentowi, że wykonał je zgodnie ze sztuką, czy też oglądasz przed zakupem, a odbierając płaszcz z pralni lub kupując chleb......

Tu też tak należy, choć trudniej.

Napisano
  • Autor

> Gratuluję przebiegów na LPG rzędu 45 kkm na jednych świecach.

sporo ciśnie mi się na usta ale nie skomentuję bo po co (ci co tez tak uważają zrozumieją dlaczego) tylko jedno mnie zastanawia- gdzieś ty chłopie wyczytał, że na świecach zrobiłem 45kkm? ;-)

Napisano

> sporo ciśnie mi się na usta ale nie skomentuję bo po co (ci co tez

> tak uważają zrozumieją dlaczego) tylko jedno mnie zastanawia-

> gdzieś ty chłopie wyczytał, że na świecach zrobiłem 45kkm? ;-)

Oto cytat z Twojego pierwszego postu w tym wątku:

"w książeczce do gazu zalecaja co 15kkm

w serwisowej co 30kkm

koles w salonie twierdzi ze przy 45 wymieniaja"

Oto, do czego się odniosłem w mojej wypowiedzi.

Nigdzie nie napisałem, że to Ty takie przebiegi osiągasz, ale jeśli nie, to się nie przejmuj, ja też nie daję rady wink.gif

>...ale nie skomentuję ...

Słusznie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.