Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Się zesr..ło... tylko co - Cytryna C2... silnik...

Featured Replies

Napisano

Na francowatych zero odzewu... Proszę o pomoc...

T U T A J

Napisano

> Na francowatych zero odzewu... Proszę o pomoc...

> T U T A J

ja obstawiam cewkę

Napisano

obstawiam cewke

Napisano

> obstawiam cewke

Ja również. Można spróbować starego chwytu - podjechać w bardzo ciemne miejsce i popsikać na elektrykę łącznie z cewką z rozpylacza do roślin. Nie wiem czy to bezpieczne zlosnik.gif, ale kiedyś tak zdiagnozowałem mikroskopijne, niewidoczne na oka pęknięcie cewki. Siało iskrami że hoho. zlosnik.gif

Napisano

zasadniczo jesli autko na gwarancji to po co pytać - jechac na serwis i nie tykac, bo firma pewnie tylko szuka pretekstu zeby ci gwarancje odwalic wink.gif

BTW - stawiam na cewkę. ewentualnie kable

Napisano

> zasadniczo jesli autko na gwarancji to po co pytać - jechac na serwis

> i nie tykac, bo firma pewnie tylko szuka pretekstu zeby ci

> gwarancje odwalic

> BTW - stawiam na cewkę. ewentualnie kable

po co jechac? dzwonic po asistans zlosnik.gif

odholuja, a jak sie naprawa przeciagnie to dadza auto zastepcze albo z wypozyczalni...

zdecydowanie lepiej uzyc pomocy drogowej niz jechac na serwis. Jak pojedzie sam to trafi na koniec kolejki. Jak przyjedzie laweta na poczatek bo firmie sie nie oplaca sponsorowac hotelu lub auta zastepczego ok.gif

jesli to cewka to bardzo popularne uszkodzenie wiec naprawa potrwa pare minut

Napisano

o toto ok.gif

grunt to poczytac warunki gwarancji ile ma trwac naprawa coby dali auto zastepcze smile.gif

Napisano

> o toto

> grunt to poczytac warunki gwarancji ile ma trwac naprawa coby dali

> auto zastepcze

na ogol jest to dluzej niz jeden dzien roboczy. Ale IMHO w tym przypadku naprawia na miejscu i szybko

Napisano
  • Autor

> po co jechac? dzwonic po asistans

> odcholuja, a jak sie naprawa przeciagnie to dadza auto zastepcze albo

> z wypozyczalni...

> zdecydowanie lepiej uzyc pomocy drogowej niz jechac na serwis. Jak

> pojedzie sam to trafi na koniec kolejki. Jak przyjedzie laweta

> na poczatek bo firmie sie nie oplaca sponsorowac hotelu lub auta

> zastepczego

> jesli to cewka to bardzo popularne uszkodzenie wiec naprawa potrwa

> pare minut

Założony stożek, wydech, od jakiegoś czasu z mojej winy szwankuje sonda lambda, podłączony wzmak pod aku... czy nie dowalą się za którąś z powyższych rzeczy ? - czy mają one związek z cewką...

odnośnie lawety - jestem w Wawie - nie wiem czy jest jakakolwiek opcja na transport do Katowic - tam jest mój serwis... - cały dzień siedze na uczelni nie mam jak wyjść, a sądzę, że auta zastępczego nie dostanę ot tak i to jeszcze pod uczelnię... oslabiony.gif - auto jest na leasingu więc nie wiem czy dodatkowo nie będzie jakiś problemów....

Pytanie - czy kulając się powolutku te 300 km do domu może się coś bardziej pochrzanić ? ? ?

Napisano

Po co stożek założyłeś?

Napisano
  • Autor

> Po co stożek założyłeś?

matko.... a czy to jest istotne teraz???? Przecież o co innego chodzi w temacie...

BTW net mi ucieka więc odczytam jutro - tak jak spytałem wyżej... najważniejsze czy kulając się z tą walniętą cewką nie uszkodzi się nic więcej... dzisiaj zrobiłem te 300 km rano i innych objawów brak... jutro popołudniu będę jechał spowrotem... crazy.gif

bo załatwianie lawety tu w Warszawie mi się nie widzi - jeszcze niedziela... a jutro wieczorem muszę być w Kato...

Napisano

> Pytanie - czy kulając się powolutku te 300 km do domu może się coś

> bardziej pochrzanić ? ? ?

Jeśli cewka działa niewłaściwie to do wydechu leci paliwo a to może źle skończyć się dla katalizatora.

Możesz poszukać na motoallegro cewki w Warszawie, podjechać podmienić i zobaczyć jak chodzi, jak będzie ok to kupić i najwyżej później sprzedać.

Jeśli to faktycznie jakieś przebicie na cewce od wilgoci to podjedź na stację benzynową i spróbuj ją przedmuchać kompresorem, może pomoże na dojazd do Katowic.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Założony stożek, wydech, od jakiegoś czasu z mojej winy szwankuje

> sonda lambda, podłączony wzmak pod aku... czy nie dowalą się za

> którąś z powyższych rzeczy ? - czy mają one związek z cewką...

> odnośnie lawety - jestem w Wawie - nie wiem czy jest jakakolwiek

> opcja na transport do Katowic - tam jest mój serwis... - cały

> dzień siedze na uczelni nie mam jak wyjść, a sądzę, że auta

> zastępczego nie dostanę ot tak i to jeszcze pod uczelnię... -

> auto jest na leasingu więc nie wiem czy dodatkowo nie będzie

> jakiś problemów....

ty weź wywal stożek przed wstawieniem auta do warsztatu i wstaw to co było bo mogą sie czepiać

Napisano

> Założony stożek, wydech, od jakiegoś czasu z mojej winy szwankuje

> sonda lambda, podłączony wzmak pod aku... czy nie dowalą się za

> którąś z powyższych rzeczy ? - czy mają one związek z cewką...

moga sie dowalic

> odnośnie lawety - jestem w Wawie - nie wiem czy jest jakakolwiek

> opcja na transport do Katowic - tam jest mój serwis... - cały

> dzień siedze na uczelni nie mam jak wyjść, a sądzę, że auta

> zastępczego nie dostanę ot tak i to jeszcze pod uczelnię... -

co to znaczy moj serwis? Assistance holuje Cie do najblizszego serwisu. Tam naprawiaja Ci auto. Jesli naprawa trwa dluzej niz X (ile to X to masz podane w warunkach assistance) to podstawiaja Ci auto zastepcze albo wynajmuja pokoj w hotelu.

tak to wyglada u mnie. Jakie sa warunki u Ciebie tego nie wiem

> auto jest na leasingu więc nie wiem czy dodatkowo nie będzie

> jakiś problemów....

a co ma jedno wspolnego z drugim? hmm.gif

moze w ogole przestac jechac...

Napisano

> najważniejsze czy kulając się z tą walniętą cewką nie uszkodzi

> się nic więcej... dzisiaj zrobiłem te 300 km rano i innych

> objawów brak... jutro popołudniu będę jechał spowrotem...

> bo załatwianie lawety tu w Warszawie mi się nie widzi - jeszcze

> niedziela... a jutro wieczorem muszę być w Kato...

Na 99% masz padniętą cewkę, bo w tych silnikach jest jedna duża cewka, bezpośrednio na świecach, przewodów WN nie ma. Zdarzają się pady tych cewek. Jadąc autem 300 km z iskrą np na dwóch garach na pewno uszkodzisz katalizator i wszystko możliwe, że w misce olejowej rozrzedzi się nieco olej od nadmiaru benzyny. Od złego składu spalin pewnie wyskoczy błąd lambdy, a i wszystko możliwe, że adaptacja ECU odbiegnie od normy. Ja bym nie jechał.

Napisano

> Na francowatych zero odzewu... Proszę o pomoc...

> T U T A J

po mojemu sonda lambda

Napisano

a nie poszła woda na przepływkę czasami ???? przez stożek ???

masz tam kable WN wogóle czy cewki na świecach ???

Napisano
  • Autor

> a nie poszła woda na przepływkę czasami ???? przez stożek ???

> masz tam kable WN wogóle czy cewki na świecach ???

cewka wspólna na świecach... cały czas sie bije z myślami, mówią też że to może być wioda w benzynie...

Napisano

> cewka wspólna na świecach... cały czas sie bije z myślami, mówią też

> że to może być wioda w benzynie...

Ciekawe ze ta złą benzyna tylko do niektórych cylindrów trafia smile.gif. Moim zdaniem to wtryskiwacz. Bo jeżeli koledzy piszą ze cewka jest wspólna dla 2 cylindrów, to objawy jej awarii by były inne.

Napisano

> Ciekawe ze ta złą benzyna tylko do niektórych cylindrów trafia . Moim

> zdaniem to wtryskiwacz. Bo jeżeli koledzy piszą ze cewka jest

> wspólna dla 2 cylindrów, to objawy jej awarii by były inne.

Cewka jest wspolna dla 4 cylindrow - tzn. jest to jeden element, ale zlozony z 4 mniejszych i pozniej zalany klejem. Nie da rady wymienic cewki tylko dla jednego cylindra.

Tak bylo w 106 - podejrzewam, ze w C2 jest tam samo.

Jak u mnie padla cewka to objawy mialem bardzo podobne.

Napisano

> Po co stożek założyłeś?

No jak to po co ?

Przedtem miał zwykłego padliniaka, a teraz Króla Szos i zawijacza asfaltu.

Wiesz - stożek +10%, briski +10%, magnetyzer +10%, modifikator plus +10% to razem lepiej, niż jakby turbodoładowanie założył.

A jeszcze "medżik strajpzzzz" i już w ogóle wymiatacz...

Tjónink górom...

Napisano

> Ciekawe ze ta złą benzyna tylko do niektórych cylindrów trafia . Moim

> zdaniem to wtryskiwacz. Bo jeżeli koledzy piszą ze cewka jest

> wspólna dla 2 cylindrów, to objawy jej awarii by były inne.

Tradycyjnie czapki z głów przed Twoją wiedzą...

Napisano

> Tradycyjnie czapki z głów przed Twoją wiedzą...

Wiele samochodów miało takie rozwiązanie - wtedy miałeś druga, zbędna iskrę w koncówce suwu wydechu. Ale było taniej.

Napisano

Czyli osobną cewka na każdy. W takim razie to może także być cewka. Bo objawy wyraźnie wskazują na nie palenie jednego cylindra. Ale równie dobrze może to być problem świecy, wtryskiwacza czy też samego komputera.

Napisano

> Wiele samochodów miało takie rozwiązanie - wtedy miałeś druga, zbędna

> iskrę w koncówce suwu wydechu. Ale było taniej.

Mareczku - znowu - czapki z głów.

Oświecę Cię - od cholery współczesnych aut WCIĄŻ ma takie rozwiązanie.

Bez względu na to, czy cewki są rozdzielnie, na jednej listwie, czy też czy zapłon jest obsługiwany z jednej cewki na 2 cylindry...

Powiem więcej - całkiem sporo aut miewa też zbliżone rozwiązania w sterowaniu wtryskiem paliwa (2 wtryski paliwa po 1/2 dawki).

Wciąż nie zmienia to Twojego błędu diagnostycznego...

No, syp łepetynę popiołem, bądź podpieraj się linkiem do hamełykanskiego forum :-)

Napisano
  • Autor

A Więc... wizyta w serwisie - po pierwsze utrata gwarancji z powodu, nienaprawionej sondy lambda, coś tam jeszcze i coś tam jeszcze... angryfire.gifsciana.gif - mam nauczkę że przy autach na gwarancji modzić nic nie wolno...

zrobiona diagnostyka:

Usterka trwała

Sygnał sondy lambda "przed" przerwa

Usterka przemijająca

Sygnał termostatu sterowanego Zwarcie do masy lub przerwa

Usterka trwała

Sterowanie przekaźnika zespołu wentylatora chłodnicy GMV2 na małej prędkości - nieprawidłowe działanie

Usterka trwała

Funkcja chłodzenia wbudowana w kalkulator silnika

Usterka trwała

Wypadanie zapłonów w cylindrze 3

Usterka trwała

Sterowanie wtryskiwacza nr 3 Zwarcie do masy lub przerwa

Usterka przemijająca

Sterowanie ogrzewania sondy lambda przedniej Przerwa, zwarcie do plusa, zwarcie do masy

Usterka przemijająca

Wypadanie zapłonów wykryta przy niskim poziomie paliwa...

Ta dam... icon_rolleyes.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif

Jakie części kupić, co wymienić, za co się zabrać, na co uważać żeby bardziej nie spierd...

Części kupuję na własną rękę, w sobotę auto idzie do fachmana od francuzów...

Ech... jak się p...li to po całości... smirk.gif

Napisano

cofneli ci gwarancje dlatego ze padla sonda lambda??

Napisano

z tego wynika, że jeździłeś z lampką awarii i po zgłoszeniu do serwisu nie umówiłeś się na naprawę?

wtryskiwacz się zepsuł...

Napisano

> z tego wynika, że jeździłeś z lampką awarii i po zgłoszeniu do

hmm.gif....moze komputer rejestruje czas pacy silnika z awarią???

Napisano

> ....moze komputer rejestruje czas pacy silnika z awarią???

nie widziałem sterownika silnika w którym ustawiałoby się czas i datę hmm.gif

Napisano

> nie widziałem sterownika silnika w którym ustawiałoby się czas i datę

coś a la timestap w sekundach, milisekundach czy godzinach np: awaria lambdy wystąpiła przy np. 2000 godz. pracy, a aktualną godz. jest np. 2150......150h pracy z uszkodzoną lambdą więc gwarancję można anulować grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Sonda lambda padła jakiś czas temu- przegryzło kable jakieś zwierzę - prawdopodobnie szczur... icon_eek.gif - co chwilę pojawiał się check silnika - zatem pojechałem na serwis - tam orzekli, że sonda została uszkodzona mechanicznie - przez cuś zatem się należy 715zł za wymianę, ja sprawę olałem powiedziałem że tyle kasy nie dam za głupią sondę i jeździłem na zrąbanej... no i finał finałów - dzisiaj oglądnięte przez serwisantów zlutowane kable spowodowały zakończenie mojej współpracy z gwarancyjnym ASO citroena... do tego doszedł stożek, wydech itd.... jak to określił pan serwisman - podłączenie wzmacniacza to wyraz skrajnej nieodpowiedzialności... Wiem że jak auto na gwarancji to nie powinno się niczego tykać... ale głupi uczy się na błedach....

smirk.gifscrewy.gif

jak było wyżej... co najpierw sam wymienić... sonda, cewka, czy wtryskiwacz... czy wszystko alll.... 20.GIF

Napisano

> Sonda lambda padła jakiś czas temu- przegryzło kable jakieś zwierzę -

> prawdopodobnie szczur... - co chwilę pojawiał się check

> silnika - zatem pojechałem na serwis - tam orzekli, że sonda

> została uszkodzona mechanicznie - przez cuś zatem się należy

> 715zł za wymianę, ja sprawę olałem powiedziałem że tyle kasy nie

> dam za głupią sondę i jeździłem na zrąbanej... no i finał

> finałów - dzisiaj oglądnięte przez serwisantów zlutowane kable

> spowodowały zakończenie mojej współpracy z gwarancyjnym ASO

> citroena... do tego doszedł stożek, wydech itd.... jak to

> określił pan serwisman - podłączenie wzmacniacza to wyraz

> skrajnej nieodpowiedzialności... Wiem że jak auto na gwarancji

> to nie powinno się niczego tykać... ale głupi uczy się na

> błedach....

> jak było wyżej... co najpierw sam wymienić... sonda, cewka, czy

> wtryskiwacz... czy wszystko alll....

jeżeli wymienione elementy są uszkodzone to wszystkie rzecz jasna ok.gif

Jak koniecznie nie chciałeś płacić na nową lambdę to trzeba było chociaż wypiąć ten czujnik - zapewne jeździłbyś w trybie awaryjnym

Wzmacniacz bym wybaczył... ale stożek? Na seryjnym dolocie? Z resztą...

Sprawdzałeś czy masz pod maską dyskotekę?? ( cewka )

Napisano

> jak było wyżej... co najpierw sam wymienić... sonda, cewka, czy

> wtryskiwacz... czy wszystko alll....

może coś jest nie tak z przewodem sterującym wtryskiwacz, a sam wtryskiwacz jest sprawny (looknij na kostki)?? podobnie cewka - również może okazać się sprawna......

Napisano

> zrobiona diagnostyka:

(ciap)

Z tego co powyższe absolutnie NIE wynika, jakie jest remedium na objaw.

Należałoby zacząć od zdiagnozowania CO jest przyczyną wygenerowania tych błędów - wbrew pozorom błąd wtryskiwacza nie musi oznaczać automatycznie jego padu.

Zacząłbym, o ile nie jest to na gwarancji, od znalezienia warsztatu DOBRZE znającego się na diagnostyce błędów.

Ten sprzęt jest na jakim osprzęcie (w sensie producenta)? Jak jakiś bosz, to może bosz-serwis ?

Metoda wymieniania wszystkiego po kolei to dobra jest przy naprawach gwarancyjnych, jak gwarant płaci jak leci, ale jak własną kieszeń nadstawiasz, to lepiej zapłacić sporo więcej za DOBRĄ diagnozę i raz za naprawę tego, co faktycznie potrzeba, niż 10x za wymianę niepotrzebnych elementów.

W odróżnieniu od tutejszych fachur absolutnie NIE podjąłbym się zdalnej diagnostyki na podstawie tak długiej listy błędów.

W sferze dywagacji -> uszkodzenie sondy lambda NIE jest "głupim błędem", tylko uszkodzeniem elementarnego układu sterującego.

Głupim błędem jest problem z drugą sondą, bo ona bada tak na dobrą sprawę sprawność katalizatora, ale pierwsza BARDZO znacznie steruje procesem tworzenia mieszanki.

Sterownik - a i owszem - poradzi sobie bez tego sygnału, podstawiając sobie jakąś-tam wartość zastępczą, tyle, że z definicji mieszanka nie będzie mogła być prawidłowa.

Może być albo za uboga, wtedy dostaje po doopie silnik, a dokładniej układ zaworowy, albo za bogata, wtedy dostaje po doopie katalizator. Z dwojga złego producent wybierze opcję 2, bo taniej i prościej jest wymienić stopiony katalizator, niż regenerować głowicę, a i podwższone zużycie paliwa szybciej zmotywuje usera do wizyty w serwisie.

Natomiast nie widzę powiązania między awarią sondy lambda, a ewentualną awarią wtryskiwacza.

Co do wypadania zapłonów, to może być też tak, że silnik pracując na zbyt bogatej mieszance zalewał się i obciążał przez to nadnormatywnie cewkę/przewód WN, skutkiem czego dochodzi(ło) do wypadania zapłonów na którymś-tam cylindrze - w przypadku silników EUR3 i w górę pierwsze wypadnięcie zapłonu oznacza błąd chwilowy, ale jeśli wystąpi w ciągu następnych 12 (lub ile tam sobie producent założy) uruchomień silnika, to wówczas generowany jest błąd stały (i MIL się zapala na stałe).

Wbrew pozorom wiele nie trzeba :-)

Taka ostrożność podyktowana jest troską o katalizator, który taka świeżunia daweczka nie spalonego paliwka mocno podtruwa...

Anyłej - szukaj DOBREGO warsztatu i szykuj się na większy wydatek, ale temat jest jeszcze do odratowania.

Napisano

> Wzmacniacz bym wybaczył...

Jeżeli wzmak jest niezbyt z głową podłączony, a jeszcze ma jakąś sensowną moc, to we współczesnym aucie na CAN-ach może narobić niezłego bigosu.

Nie odważyłbym się założyć do współczesnego auta nawet słabinki rzędu 100W RMS (a i to może i zbyt wiele) bez kondensatora i mocno nadmiarowej instalacji, oczywiście zupełnie oddzielnej, ciągniętej bezpośrednio z akumulatora.

Niestety - nie te czasy i nie ma już, że "banał"...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.