Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce szaleją

Featured Replies

Napisano

Wymieniłem jakieś 10kkm temu klocki i tarcze. Klocki Lucasa tarcze też ponoć produkowane przez lucasa, ale tego pewien nie jestem.

Ogólnie hamulce dotarłem (3kkm delikatnej jazdy bez ostrego hamowania itp) i było git

A teraz jak hamuję np na autostradzie z 140 to koło 100 zaczyna mi drgać kierownica i hamulce huczą tak jak by sie tarcze deformowały od gorąca. jak przejedzie się kawałek dalej i zahamuje ponownie to jest ok, ale jak hamowanie jest dłuższe to zaczyna się ten cyrk

hmmm, i nie wiem, znowu do wymiany i poszukać innego sklepu?

Napisano

Ponoć robione przez Lucasa może być tutaj niestety kluczowym stwierdzeniem. sciana.gifPodaj markę.

Napisano
  • Autor

Musze poszukać papierków, ale to dopiero jak pojade do domu, narazie pozostaje mi sciana.gif a w sklepie to juz wiecej zakupów tyle zrobie 033102bebe_1_prv.gif bo sprzedawca mnie sam na to namówił, że takie lux

Napisano

A cena jaka? Bo być może to wina montażu jest.

Napisano

> Ponoć robione przez Lucasa może być tutaj niestety kluczowym

> stwierdzeniem. Podaj markę.

dokładnie,

jednak szkoda że nie używa się obecnie średniowiecznych narzędzi tortur, może to skłoniłoby sprzedawców do prawdomówności i nie wciskania klientom kitów bazując na wierze w dobre intencje hmm.gif

u mnie jak klient przychodził np po Brembo to mówiłem żeby szedł gdzie indziej bo u mnie tego [złomu] nie kupi wink.gif jakbyście widzieli urażone miny niektórych ludzi...

brat

Napisano

> u mnie jak klient przychodził np po Brembo to mówiłem żeby szedł > gdzie indziej bo u mnie tego [złomu] nie kupi

Czyli jeśli nie Brembo to co kupić bo właśnie miałem zamiar zainwestować w tą firmę?

Napisano

> Czyli jeśli nie Brembo to co kupić bo właśnie miałem zamiar

> zainwestować w tą firmę?

jak chcesz raz a dobrze by później się nie wkurzać po 10kkm przejechanych na tarczach to polecam ATE, taniej a też dobrze może być TRW-Lucas choć tu już miewałem od czasu do czasu reklamacje aczkolwiek były to jakieś pojedyncze procenty sprzedanych,

koledzy na kąciku pisali też dobrze bodaj o Zimmermanie i o Meyle ale ja nie zabieram głosu w tej sprawie bo ich nie sprzedawałem w firmie,

brat

Napisano

> Bo być może to wina montażu jest.

Wystarczy, że bez opamiętania dopier... tę małą śrubkę ustalającą tarczę na piaście i bardzo delikatna nieosiowość jest. Przy normalnym hamowaniu może nie być czuć, ale jak się tarcza porzadnie nagrzeje i bardziej zwiększy swoją objętość zaczynają się cuda.

Pozdroofka

Napisano

> Wystarczy, że bez opamiętania dopier... tę małą śrubkę ustalającą

> tarczę na piaście i bardzo delikatna nieosiowość jest. Przy

> normalnym hamowaniu może nie być czuć, ale jak się tarcza

> porzadnie nagrzeje i bardziej zwiększy swoją objętość zaczynają

> się cuda.

> Pozdroofka

Zgadzam się w/w uwagą. Dodam, że w wielu przypadkach, stara tarcza, nie chce łatwo zejść i tu, wiara w siłę mięśni a nie rozumu, może skutkować tematem tego wontku.

Jeśli chodzi o zakup tarcz, to w wypadku naszego rynku, zawsze, bez względu na markę, kupujemy "kota w worku". Chociaż w wypadku marek uznanych za dobre, ten "kot" jest mniejszy. A te wszystkie gwarancje, to pic na wodę.

Tajemnica dobrej tarczy, tkwi w strukturze żeliwa z jakiego jest wykonana (czym bardziej jednolita, tym mniej podatna na odkształcenia). O tym decyduje huta.

Od lat, jeżdżę na brembo i nie zdarzyło mi się, żeby nowe (kilka razy zagrzane) tarcze "biły". Co nie znaczy, że przy następnych, może być "ten pierwszy raz".

Pozdr.

Napisano

Produkowane przez TRW podejrzewam że kolega kupił Girlingi...nic innego nie przychodzi mi do głowy ...Co do Brembo i innych ,,znanych marek'' cały pic polega na tym że wiekszosc firm robi produkty na rożny target i potem gość jest zdziwiony że klocki ferrodo nie hamuja tak jak w innym aucie,a to że kupił serie ferrodo najtańszą nie ma znaczenia.

Co do brembo też mam o nich nienajlepsze zdanie.

Napisano

> Produkowane przez TRW podejrzewam że kolega kupił Girlingi...nic

> innego nie przychodzi mi do głowy ...Co do Brembo i innych

> ,,znanych marek'' cały pic polega na tym że wiekszosc firm robi

> produkty na rożny target i potem gość jest zdziwiony że klocki

> ferrodo nie hamuja tak jak w innym aucie,a to że kupił serie

> ferrodo najtańszą nie ma znaczenia.

> Co do brembo też mam o nich nienajlepsze zdanie.

"Wontkodawcy" chodzi o "bicie" nowych tarcz i powodach występowania tego zjawiska. Skuteczność hamowania, to inny, bardziej złożony temat.

Możesz, uzasadnić, swoją opinię o brembo?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.