Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1997 Uno 1.0 i.e.S - wymiana silnika na 1.4 i.e - mozliwe ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jestem w posiadaniu Uno 1.0 i.e.S 1997 z instalacja LPG.

Ma przejechane ponad 100000 km ale silnik nadaje sie do remontu - uszczelki pod glowica i deklem przeciekaja (widac obrzygany olej) i wody z chlodnicy ubywa dziennie tak z 0.5 l (przy odkreconym korku chlodnicy i dodaniu gazu pojawiaja sie babelki a nawet piana).

I tu pojawia sie dylemat. Czy remontowac silnik i miec nadal te marne 45 KM (juz pewnie mniej) czy wymienic silnik na wiekszy 1.4 i miec 75 KM?

Czy w ogole da sie silnik wymienic na ten 1.4 i jakie sa komplikacje?

Z gory dziekuje za wszelkie rady i pomoc.

PZDR.

Napisano

Po pierwsze primo, to uzupełnij profilek i przywitaj się parę postów wyżej ok.gif

Po drugie, to jest możliwe, w uno nie ma rzeczy niemożliwych i dowodem na to są pomysły klubowiczów hehe.gif

Jeśli chcesz jedencztery, to musisz dorwać komplet razem ze skrzynią, wiązką elektryczną, kompem i całą resztą pierdół, które nie podejdą z litrówki. Nie będę pisał o szczegółach, bo ich nie znam, a sam niebawem będę robił podobną przekładkę.

Pociesz się, że gaz Ci zostanie i będziesz mógł spokojnie podpiąć instalkę pod nowy silnik. Tylko pytanie, czy jest sens zamieniać na 1.4...?

Z tego co czytałem i pewnie kilku klubowiczów potwierdzi, to dobrym pomysłem jest 1.2, bo moc ta sama a spalanie mniejsze, ale to niech się wypowiedzą szpece od szłapów zlosnik2.gif

Napisano

pakuj 1.6 16V jak chcesz już robić taką kaszanę smile.gif i tak instalacja silnika do podmiany

Napisano

Tak jak Ci sebawo pisze - lepiej włożyć 1.2 8v mpi

Skrzynia ta sama zostanie, łapy, mocowania - wsio, wsio.

Przełożysz tylko wiązkę z kompem i masz więcej koni niż 1.4 (bo 1.4 ma 69) a do tego nie wzrośnie masa (1.4 to ciężki kloc).

Aha, żeby mieć pełną moc na benzynie musisz zmienić też pompę w baku, ale to nie problem i nieduży koszt.

Napisano
  • Autor

Hmm...

DzX za uwagi. Zaczynam rozgladac sie za 1.2 w takim razie. Byl w ogole taki Uniok z tym silnikiem czy to jest z innego modelu?

Gdzie w okolicach Tarnowa polecacie szukac? ;>

PZDR.

Napisano

> Hmm...

> DzX za uwagi. Zaczynam rozgladac sie za 1.2 w takim razie. Byl w

> ogole taki Uniok z tym silnikiem czy to jest z innego modelu?

siena/palio weekend i punta miały 1,2 75 KM głównie ok.gif

> Gdzie w okolicach Tarnowa polecacie szukac? ;

> PZDR.

tu nie pomogę niewiem.gif

Napisano

> Witam.

> Jestem w posiadaniu Uno 1.0 i.e.S 1997 z instalacja LPG.

> Ma przejechane ponad 100000 km ale silnik nadaje sie do remontu -

To co się z tym silnikiem działo że po tak małym przebiegu jest do remontu? U mnie ten silnik z LPG ma 140000 i stan igła.

Koledzy dobrze doradzają 1.2 będzie lepszym wyborem. I mam pytanie do wszystkich, czy te jedenDwa mają silnik bezkolizyjny?

Napisano

> 1.2 będzie lepszym wyborem. I mam pytanie do

> wszystkich, czy te jedenDwa mają silnik bezkolizyjny?

1.2 8V ma bezkolizyjny ok.gif

Napisano
  • Autor

> To co się z tym silnikiem działo że po tak małym przebiegu jest do

> remontu? U mnie ten silnik z LPG ma 140000 i stan igła.

Nie mam zielonego pojecia. Byc moze LPG go tak zniszczyl albo ma krecony licznik - nie wiem jak to sprawdzic.

> Koledzy dobrze doradzają 1.2 będzie lepszym wyborem. I mam pytanie do

Ok. W takim razie co potrzeba oprocz golego silnika?

Uchwyty beda pasowaly? Tj. kwestia tylko przelozenia, podlaczenia tego co trzeba i tyle? Jakies sprzeglo, skrzynia spasuja czy tez musze szukac?

Wszelka pomoc mile widziana. Musze wiedziec co powiedziec mechanikowi zeby mi to zrobil. wink.gif No i znalezc silnik w dobrym stanie. wink.gif

Napisano

> Nie mam zielonego pojecia. Byc moze LPG go tak zniszczyl albo ma

> krecony licznik - nie wiem jak to sprawdzic.

> Ok. W takim razie co potrzeba oprocz golego silnika?

> Uchwyty beda pasowaly? Tj. kwestia tylko przelozenia, podlaczenia

> tego co trzeba i tyle? Jakies sprzeglo, skrzynia spasuja czy tez

> musze szukac?

> Wszelka pomoc mile widziana. Musze wiedziec co powiedziec mechanikowi

> zeby mi to zrobil. No i znalezc silnik w dobrym stanie.

Wiązka elektryczna i komputer. To musisz mieć oprócz kompletnego silnika z kolektorami, wtryskami itp.

Szczerze mówiąc nie wiem jak z rozrusznikiem i altkiem ale raczej od 1.0 powinno pasować - pewnie ktoś potwierdzi/zaprzeczy zaraz waytogo.gif

W dobrym tonie byłoby też dać grubszy wydech, bo ten od 1.0 ciut ciasnawy na 75 koni, ale jeździć się jak najbardziej da - sprawdzone u Sopla, Drupiego...

Sprzęgło, skrzynia - wszystko z 1.0 podchodzi.

Zewnętrznie to jest silnik prawie identyczny jak 1.0 tylko ma wielopunkt.

Napisano
  • Autor

Przejrzalem Allegro na szybkosci i troche trzeba wydac na ten silnik. Czasem nawet ponad 1000 chyba ze zle patrze. O_o

Napisano

> Przejrzalem Allegro na szybkosci i troche trzeba wydac na ten silnik.

> Czasem nawet ponad 1000 chyba ze zle patrze. O_o

No niestety, jest w cenie.

Napisano
  • Autor

> No niestety, jest w cenie.

Ciezka sprawa bo mam ograniczone fundusze. O_o Najwyzej skonczy sie na remoncie 1.0. slinka.gif

A nie bedzie mial znaczenia rok produkcji przy wymianie na ten 1.2 8V?

Napisano

> A nie bedzie mial znaczenia rok produkcji

Raczej nie tyle rok produkcji co kolektor dolotowy. Te z plastikowym były w nowszych fiatach (punto2) i słabsze (60KM) Ciebie interesuje słupek z aluminiowym kolektorem dolotowym. Do tego komputer i wiązka silnika. Sprzęgło, skrzynia, rozrusznik, alternator zostaje od 1,0. Potrzebujesz pompę paliwa 3 Barową. I trochę wolnego czasu. Jak dobrze trafisz to w 1000 zamkniesz takiego swapa. No chyba że to za dużo to proponuje reanimować 1,0. Uszczelka głowicy, planowanie głowicy też by się przydało na pewno wyjdzie taniej. Ale czy aby na tym się skończy niewiem.gif 1,4 odpuść bo to bez sensu.

Napisano

> To co się z tym silnikiem działo że po tak małym przebiegu jest do

> remontu?

padające czujniki temperatury- system zerojedynkowy więc ciężko się zorientować jeśli się zepsuje albo jeśli się przepali żaróweczka od kontrolki a do tego padające włączniki wentylatora- kilka poszło na dystansie 200 kkm u mnie, no i jeszcze zacinający się termostat... Te rzeczy mogą doprowadzić do sytuacji, że dosyć wcześnie silnik będzie do remontu crazy.gif

Napisano

> Raczej nie tyle rok produkcji co kolektor dolotowy. Te z plastikowym

> były w nowszych fiatach (punto2) i słabsze (60KM) Ciebie

> interesuje słupek z aluminiowym kolektorem dolotowym. Do tego

> komputer i wiązka silnika. Sprzęgło, skrzynia, rozrusznik,

> alternator zostaje od 1,0. Potrzebujesz pompę paliwa 3 Barową. I

> trochę wolnego czasu. Jak dobrze trafisz to w 1000 zamkniesz

> takiego swapa. No chyba że to za dużo to proponuje reanimować

> 1,0. Uszczelka głowicy, planowanie głowicy też by się przydało

> na pewno wyjdzie taniej. Ale czy aby na tym się skończy 1,4

> odpuść bo to bez sensu.

Napisał człowiek który wie co mówi - reanimował 1.0 długo i namiętnie i zawsze wychodziło "coś nowego"...

1.4 może i kupisz taniej, ale w jakim wieku i w jakim stanie? Do tego sprzęgło, skrzynia... i też się uzbiera kasy.

Ja do tej pory nie mogę zapełnić luki w budżecie po swapie (chociaż za silnik kompletny ze skrzynią nie płaciłem rotfl.gif) ale można to zrobić tanim kosztem, poza tym ja miałem 899 a tu jest więcej do wymiany (półosie, łapy...) i mi się zamanił nowy wydech od UT i takie tam.

Napisano
  • Autor

Zatem moge pokusic sie o stwierdzenie ze lepiej zainwestowac w 1.2 8V niz reanimowac 1.0 i.e ?

Ja nie bede tego robil tylko mechanik.

Podsumowujac:

1. potrzebny silnik 1.2 8V 75 KM z komputerem i wiazka silnika (co to ta wiazka?)

2. potrzebna pompa paliwa 3 bar - jak orientacyjny koszt?

3. sprzeglo, skrzynia, rozrusznik, alternator zostaja

Czy jak to powiem mechanikowi bedzie wiedzial wszystko co potrzeba?

Napisano

> Ja nie bede tego robil tylko mechanik.

to Ci podroży koszty

> Czy jak to powiem mechanikowi bedzie wiedzial wszystko co potrzeba?

może zacznij całą zabawę od znalezienia chętnego mechanika, żebyś nie został sam z kupionym silnikiem...

Napisano
  • Autor

> może zacznij całą zabawę od znalezienia chętnego mechanika, żebyś nie

> został sam z kupionym silnikiem...

Mechanik juz jest. Rozmawialem z nim. Powiedzial mi ze koszt remontu to wydatek z uszczelkami rzedu 400 PLN ale mialem rowniez szukac alternatywy w postaci innego silnika.

Pytanie tylko czy sie oplaca w sensie dlugoterminowym czy nie ma sensu wymieniac?

Napisano

Jeśli stawiasz na mechanika to ci się koszty powiększą. Jeśli masz choć trochę wiedzy o technice trzymania kluczy i lutowania kabelków proponuje abyś sam się za to wziął. Nie trzeba kanału ani super warsztatu. Ja swapowałem pod blokiem w grudniu rotfl.gif.

Wiązka silnika czyli ta część kabli która idzie od komputera do silnika (czujniki, wtryskiwacze cewki itp.) Koszt wkładu pompy paliwa to około 70-80zl allegro <<tu>> Jeśli jest mechanikiem to powinien wiedzieć o co chodzi z wymianą silnika rotfl.gif A i jeszcze jedno. Czasami zdarza się że ECU jest zakodowany. Tzn ma immobiliser i trzeba go rozkodować

Napisano
  • Autor

Generalnie byl bym w stanie sam sie tym zajac pod warunkiem ze zakladany silnik bedzie w 100% sprawny.

Z pewnoscia pasek rozrzadu bedzie do wymiany, olej itp. ale z tym chyba bym sobie poradzil mimo ze samochodu nigdy nie rozbieralem i skladalem. wink.gif

Napisano

> Mechanik juz jest. Rozmawialem z nim. Powiedzial mi ze koszt remontu

> to wydatek z uszczelkami rzedu 400 PLN ale mialem rowniez szukac

> alternatywy w postaci innego silnika.

> Pytanie tylko czy sie oplaca w sensie dlugoterminowym czy nie ma

> sensu wymieniac?

Powiem Ci tak - wszystkie Twoje dylematy znikną, jeśli się takim uno 1.2 przejedziesz zeby.GIF

Dla samego przyrostu mocy o 67% (względem sprawnego 1.0) warto dołożyć trochę kasy serduszka.gif

Napisano

> mialem rowniez szukac

> alternatywy w postaci innego silnika.

ale wyłożyłeś mu łopatologicznie, że chodzi o INNY silnik wraz z osprzętem a nie tylko o inny silnik tego samego typu, bo chłop może być chętny do p&p a tu zonk icon_eek.gif

> Pytanie tylko czy sie oplaca w sensie dlugoterminowym czy nie ma

> sensu wymieniac?

zależy, jak chcesz długo śmigać swoim wozidełkiem - na rok czy dwa wg mnie bez sensu, w dłuższej perspektywie - jeśli masz ochotę - proszę bardzo.

Napisano
  • Autor

> ale wyłożyłeś mu łopatologicznie, że chodzi o INNY silnik wraz z

> osprzętem a nie tylko o inny silnik tego samego typu, bo chłop

> może być chętny do p&p a tu zonk

Powiedzialem mu ze chodzi o 1.4 ale nie wiedzialem wtedyo 1.2 8V wiec jak sie z nim ponownie spotkam to dogadam szczegoly.

> zależy, jak chcesz długo śmigać swoim wozidełkiem - na rok czy dwa wg

> mnie bez sensu, w dłuższej perspektywie - jeśli masz ochotę -

> proszę bardzo.

No wlasnie mam zamiar nim smigac nie dluzej niz 2 lata albo nawet krocej.

Napisano

> mam zamiar nim smigac nie dluzej niz 2 lata albo nawet

> krocej.

na taki czas to ja bym naprawił to, co jest - taniej i mniej roboty (tak myślę hmm.gif)

Napisano

> na taki czas to ja bym naprawił to, co jest - taniej i mniej roboty

> (tak myślę )

A ja bym swapował. Potem odsprzedanie kompletnego zestawu do swapa na 1.2 nie będzie trudna i sporo kasy da się odzyskać dzięki temu.

Napisano
  • Autor

Trzeba jeszcze wziac pod uwage w jakis stanie jest caly samochod.

Alarm jest odlaczony bo podobno rozladowywal aku czyli cos z elektryka jest do roboty.

Progi sie prawie sypia od rdzy bo z tego co sie ostatnio dowiedzialem a dostrzegl to kolega samochod byl walniety w bok o czym nie wiedzialem.

Moja Matka walnela prawym przodem co prawda przy pred. ok. 20 km/h ale jeden reflektor przedni wraz z kierunkiem wymieniony jeszcze nie orginal wiec wyglada to dziwnie (kierunek odstaje lekko, jakby nie pasuje do calosci) - poszla wtedy jeszcze chlodnica wymieniona na jakas ze szrotu, maske chyba klepali.

Cos tam sie z przeglubami dzieje ale to ponoc kosmetyka.

Pasy juz raz zmieniane ale i tak sie zacinaja.

Gdzie niegdzie rdza na karoseri ale to mozna jakos zaszpachlowac.

Nadal swap wart 1000 zl. ma sens przy remoncie w cenie 400 zl.?

Napisano

> Trzeba jeszcze wziac pod uwage w jakis stanie jest caly samochod.

> Alarm jest odlaczony bo podobno rozladowywal aku czyli cos z

> elektryka jest do roboty.

> Progi sie prawie sypia od rdzy bo z tego co sie ostatnio dowiedzialem

> a dostrzegl to kolega samochod byl walniety w bok o czym nie

> wiedzialem.

> Moja Matka walnela prawym przodem co prawda przy pred. ok. 20 km/h

> ale jeden reflektor przedni wraz z kierunkiem wymieniony jeszcze

> nie orginal wiec wyglada to dziwnie (kierunek odstaje lekko,

> jakby nie pasuje do calosci) - poszla wtedy jeszcze chlodnica

> wymieniona na jakas ze szrotu, maske chyba klepali.

> Cos tam sie z przeglubami dzieje ale to ponoc kosmetyka.

> Pasy juz raz zmieniane ale i tak sie zacinaja.

> Gdzie niegdzie rdza na karoseri ale to mozna jakos zaszpachlowac.

> Nadal swap wart 1000 zl. ma sens przy remoncie w cenie 400 zl.?

Na to musisz już sobie sam odpowiedzieć.

Jedni potrzebują auta do przemieszczania się z punktu A do B a inni... do czegoś więcej grinser006.gif i wtedy "opłacalność" nabiera innego wymiaru.

Napisano

> Trzeba jeszcze wziac pod uwage w jakis stanie jest caly samochod.

> Alarm jest odlaczony bo podobno rozladowywal aku czyli cos z

> elektryka jest do roboty.

> Progi sie prawie sypia od rdzy bo z tego co sie ostatnio dowiedzialem

> a dostrzegl to kolega samochod byl walniety w bok o czym nie

> wiedzialem.

> Moja Matka walnela prawym przodem co prawda przy pred. ok. 20 km/h

> ale jeden reflektor przedni wraz z kierunkiem wymieniony jeszcze

> nie orginal wiec wyglada to dziwnie (kierunek odstaje lekko,

> jakby nie pasuje do calosci) - poszla wtedy jeszcze chlodnica

> wymieniona na jakas ze szrotu, maske chyba klepali.

> Cos tam sie z przeglubami dzieje ale to ponoc kosmetyka.

> Pasy juz raz zmieniane ale i tak sie zacinaja.

> Gdzie niegdzie rdza na karoseri ale to mozna jakos zaszpachlowac.

> Nadal swap wart 1000 zl. ma sens przy remoncie w cenie 400 zl.?

przy takim stanie to taniej byłoby CI go sprzedać i kupić innego... albo kupić innego i tego czasami na czesci wykorzystać, lub części sprzedać... to tak ze szczerego serca...

chociaz jak masz nim zamiar pojeździć rok... hm... nie wiadomo co po tym remoncie jeszcze wyjdzie..., ogólnie jakbyś swap zrobił to dobrze by było budę lekko poprawić,a by wytrzymałą nieco mocniejsz silnik bez rozpadu... na Twoim miejscu jak miałbym możliwośc swapu to bym go zrobił... ale potem budę naprawił...

Napisano
  • Autor

Jakby to byl w 100% moj samochod to bym juz dawno z niego rakiete zrobil z silnikiem ponad 100 KM. wink.gif A ze ja go tylko uzytkuje to inna kwestia. ;P

W kazdym razie dzX za rady, napewno wezme je pod uwage. ;D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.