Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie miałem problemów to sobie gaz załozyłem

Featured Replies

Napisano

Tak jak w temacie a ściślej:

1. Założyłem Staga 4 do mojej maryśki (założyłem nowe kable i świece NGK).

2. Strasznie 2 razy szarpnął jak chciałem hamować silnikiem jeśli obroty były powyżej 2k i był trochę mułem, pojechałem do gazownika i wyregulował, że chodziła i chodzi idealnie.

3. No i tu pojawił się problem jak poszedłem grzecznie spać a autko pod drzewkiem się przespało ja mu rano kluczyk, sprzegiełko kręce i ..... i tak jakby był zalany coś tam burknął na pedał gazu nie reagował (jakby zalany czy cuś??) po jakiś 4 sek zgasł, więc ja znów mu kręcę i bez problemu pali i już jest ok.

No i mam tak codziennie z rana czasem muszę i 3 razy kręcić potem już jest ok o ile temperatura nie spadnie całkowicie czyli z 6 godzin stania lub cała noc.

Proszę wypowiedzcie sie co o tym sądzicie bo pojade do gazownika aten mi jakiś kit wciśnie, że to od benzyny lub coś innego że to na pewno nie jego wina frown.gif

PS: na BBM forum patre przysłał mnie tu mówiąc : "Wygląda że coś z wtryskiwaczami lpg. Puszczają i gaz zbiera się w cylindrach. Napisz to samo na kąciku gazomym to na pewno dostaniesz solucję jak to usunąć"

Napisano

Moze reduktor puszczac lub wtryski. Raczej to pierwsze i gaz moze dostawac sie do kolektora dolotowego poprzez wezyk podcisnieniowy.

Napisano

> Moze reduktor puszczac lub wtryski. Raczej to pierwsze i gaz moze

> dostawac sie do kolektora dolotowego poprzez wezyk

> podcisnieniowy.

Z drugiej strony membrany? Baaaardzo mało prawdopodobne... :/

Napisano
  • Autor

No nic rano pojadę do gazownika i niech coś wymyśli. Napiszę co mi ciekawego powie xD

Napisano

> No nic rano pojadę do gazownika i niech coś wymyśli. Napiszę co mi

> ciekawego powie xD

A ja jednak stawiam na rozjechaną mapę benzyny.

Napisano

Sprawa jasna, przerabiałem to u siebie w Multipli. Masz źle ustawiony GAZ rozjeżdżają się mapy i szlag trafia autoadaptację centrali PB.

1) Jedź do ASO na kasowanie błędów i czyszczenie pamięci autoadaptacji. Dlaczego tam? Bo mało który warsztat ma sprzęt który umożliwi kasowanie jednego i drugiego. Zwykłe kts-y czy inne wynalazki są w stanie wykasować jedynie pojawiający się błąd, ale nie wyczyszczą pamięci adaptacji centrali PB. Dam rekę że jak podepniesz Examiner wyskoczy,, Parametry autodopasowania poza dolnym lub górnym limitem w zależności czy masz na LPG za ubogo czy za bogato względem Pb.

2) Jedź do pożądnego gazownika aby dobrze dobrał Ci dysze (moja Mulcia z tym sinikiem jeździ na 2,3 mm przy wtryskach Matrix) oraz dobrze wyreguluje instalacje co wcale proste nie jest jak to niektórzy piszą - Silnik 1,6 16v fiata dobrze się gazuje - G.........Prawda, wręcz przeciwnie.

Jak co to dzwoń, tel. masz w profilu. Od 3 miesięcy borykałem się z paprokami gazownikami temat mam przerobiony w tę i nazad.

Samochód po wywaleniu błędu zaczyna pracować w trybie awaryjnym odcina sonde lambda. Źle zapala, nie równo pracuje na PB czasami potrafi szarpać nawet na LPG. Błędu nie wykasuje żaden znachorski sposób czyli odpinanie aku nawet na 2 lata itp. Niestety tylko examiner będź garstka innych urządzeń.

Powodzenia.

Napisano

> A ja jednak stawiam na rozjechaną mapę benzyny.

claps.gifclaps.gifclaps.gif i tak właśnie będzie, kolejny Gazownik z przypadku i kolejny silnik 1,6 16v fiatowski tak załatwiony.

Napisano
  • Autor

> i tak właśnie będzie, kolejny Gazownik z przypadku i kolejny

> silnik 1,6 16v fiatowski tak załatwiony.

No nic podjechałem dziś do gazownika (wiadomo silnik już ciepły) to palił normalnie a gazownik że na pewno olej zalewa świece a z gazem wszystko ok bo nawet jakby gazem zalewały sie cylindry to by przez noc to wywietrzało a dodatkowo powinny się zalewać już po 10 min...... nawet nie podpioł by mapę sprawdzić .....

czyli dalej dupa

w poniedziałek mu zostawię moja maryśkę by mógł we wtorek rano zobaczyć o co chodzi.

...ale coś mi się zdaje, że będę musiał skorzystać z pomocy Pepcia.

Najbardziej wkurza mnie to, że gość zachowuje się na zasadzieto napewno wina wszystkiego tylko nie gazu...

Napisano

> No nic podjechałem dziś do gazownika (wiadomo silnik już ciepły) to

> palił normalnie a gazownik że na pewno olej zalewa świece a z

> gazem wszystko ok bo nawet jakby gazem zalewały sie cylindry to

> by przez noc to wywietrzało a dodatkowo powinny się zalewać już

> po 10 min...... nawet nie podpioł by mapę sprawdzić .....

> czyli dalej dupa

Kolejny raz dam taką samą radę - kup interfejs do gazu i sobie sam wyregulujesz...

Wiem, że to średnio-fajna robota -ale zejdzie Ci godzinka, zrobisz raz a dobrze i święty spokój.

Napisano

Ja w swojej lancii jak się rozjechała mama benzyny to odłączyłem akumulator na 5 minut.

Napisano

> Ja w swojej lancii jak się rozjechała mama benzyny to odłączyłem

> akumulator na 5 minut.

Ale to nie Lancia, w tych silnikach tylko Examiner.

Napisano

Niezostawiaj mu samochodu bo to bez sensu. Jedź do ASO daj te 70 zł niech wepną examiner, jeśli moja ,,diagnoza'' się potwierdzi będziesz w ,,domu''

Zostawianie samochodu i ,,rzeźba w g..ie'' to strata czasu, nerwów i pieniędzy.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Niezostawiaj mu samochodu bo to bez sensu. Jedź do ASO daj te 70 zł

> niech wepną examiner, jeśli moja ,,diagnoza'' się potwierdzi

> będziesz w ,,domu''

> Zostawianie samochodu i ,,rzeźba w g..ie'' to strata czasu, nerwów i

> pieniędzy.

> Pozdrawiam.

Z jednej strony masz racje ale z drugiej zakładał tą instalacje 8 czerwca br więc można wnioskowac iż jest na gwarancji i w ten sposób chcę to załatwiać.

A jeśli już jesteśmy w takim temacie jak żądać od niego naprawy jak pojadę na komputer i okaże się że rozjechana jest mapa Pb a on dalej będzie uparcie twierdził że to z mojej/nie gazu czyli Pb winy.

Napisano

Owszem gwarancja jest, nie zmienia to faktu iż gość być może nie wie co robi, i choćby na głowie stanął to nie zrobi tej instalacji dobrze.

Podtrzymuje moją opinie, sprawdzenie pracy na PB - Examiner, a później inne ,,cuda'' z gazem.

Pozdrawiam.

Napisano

> Owszem gwarancja jest, nie zmienia to faktu iż gość być może nie wie

> co robi, i choćby na głowie stanął to nie zrobi tej instalacji

> dobrze.

> Podtrzymuje moją opinie, sprawdzenie pracy na PB - Examiner, a

> później inne ,,cuda'' z gazem.

> Pozdrawiam.

no i co myslisz że na examinerze napewno wyjdzie powód niesprawności samochodu biglaugh.gif

Napisano

> i tak właśnie będzie, kolejny Gazownik z przypadku i kolejny

> silnik 1,6 16v fiatowski tak załatwiony.

Nie widzę możliwości realizowania protokołu samodopasowania podczas rozruchu zimnego silnika.

Napisano

Sprawdź jego zachowanie podczas rozruchu z pedałem gazu w podłodze. Powiedz czy jest jakaś zmiana.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź jego zachowanie podczas rozruchu z pedałem gazu w podłodze.

> Powiedz czy jest jakaś zmiana.

Ok ale to dopiero rano - teraz był jeżdżony.

Napisano
  • Autor

> Ok ale to dopiero rano - teraz był jeżdżony.

Poranne kręcenie kluczykiem:

Pierwsze - marchewka zgasła, gaz wciśnięty, przekręcam kluczyk .... i tu zdziwko sam rozrusznik chodzi (silnik nic) i tak przez 15 sek i dałem spokój.

Drugie - marchewka zgasła, gaz niewciśnięty, przekręcam kluczyk silnik zaczyna znów zachowanie jakby był zalany - po około 4 sek gaśnie.

Trzecie kręcenie - marchewka zgasła, gaz niewciśnięty, przekręcam kluczyk maryśka już mówi do mnie standardowym klankiem i tak przez cały dzień.

Napisano

Rozumiem, że odpalasz z benzyny?

Może to nie wina instalacji gazowej, tylko wylazło to przy okazji jej przeregulowania(wcześniej zła regulacja maskowała problem). Może czujnik temp. płynu np.? niewiem.gif Zrób teścik - jak bedziesz odpalał poeksperymentuj z wciśnięciem pedału gazu. Jak znajdziesz odpowiednie położenie, że odpali od dotknięcia to pogadamy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.