Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Omega B 2.0 16V Nabicie klimy, odgrzybianie i auto nie odpal

Featured Replies

Napisano

Więc tak. Pojechałem do warsztatu nabić klimę i odgrzybić, do tego momentu auto cacy i tip top. mechanik podłączył przewody do jakiegoś automatu i sobie pracował diagnozując układ klimy i uzupelniając ją, w tym czasie mech chodził po kratkach i psikał odgrzybiaczem. Wszystko ok. Daje rozkaz odpalenia auta to ja odpalam, a auto po 2 sekundach OFF. No to ja jeszcze raz, rozrusznik kręci i kręci, a silnik niet. Podpinamy do kompa i zero błędow, immo też OK, przy kręceniu zrobiło się test czy leci benzyna na wypadek gdyby pompa siadła, a ta sika jak fontanna, no to też OK. Po jakiś 10 minutach drapania się po głowie i próbach odpalania dalej cicho tylko rozrusznik kręci. Spaliłem papierosa, wsiadam i mówię a nóż widelec, przekręcam i cyk chodzi od dotknięcia kluczyka. No nic może miał focha. Rozstaję się z uradowanymi mechanikami, jadę na stację benz 4 km, gaszę, tankuję i chcę zapalić, zapala na sekundę i gaśnie i znowu kaplica. Koniec końców lawetę musiałem wezwać. Ale rozrusznik kręcił elegancko, zero błędow.

Co to może być? hmm.gif Czy od psikania do kratek coś gdzieś mogło pocieknąć i .... czacha.gif ?

Napisano

Slyszalem, ze w Vectrach B mozna bylo wlasnie bardzo latwo sobie zrobic akuku w samochodzie psikajac sprayami do kratek nawiewow. Siakies zwarcia czy inne usterki hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Slyszalem, ze w Vectrach B mozna bylo wlasnie bardzo latwo sobie

> zrobic akuku w samochodzie psikajac sprayami do kratek nawiewow.

> Siakies zwarcia czy inne usterki

wiesz, może masz rację, mam klimatronik, ale jak 2 lata temu i w zeszłym roku sam sobie psikałem tak, że aż się wylewalo z kratek to nic złego się nie działo hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy to dotyczy akurat Twojego silnika ale objawy identyczne

> jak miałem w X14NZ gdy zaczął padać modułu zapłonowy

znam to, miałem tak w Astrze, ale mi siadało nawet w trakcie jazdy

a moja Oma jest z 98 i silnik X20XEV

Napisano

> znam to, miałem tak w Astrze, ale mi siadało nawet w trakcie jazdy

> a moja Oma jest z 98 i silnik X20XEV

no to co kolega opisuje typowy objaw uszkodzonego czujnika polozenia walka rozrzadu koszty niewielkie

raz

dwa

trzy

powodzonka

p.s. nie polecam najtanszych rozwiazan podowojne wydatki waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> no to co kolega opisuje typowy objaw uszkodzonego czujnika polozenia

> walka rozrzadu koszty niewielkie

> raz

> dwa

> trzy

> powodzonka

> p.s. nie polecam najtanszych rozwiazan podowojne wydatki

no, ale powinien komp wykazać usterkę bo już tak miałem w zeszłym roku i czujnik wziąlem ze szrotu oryginał bo nowy kosztuje 400 zł

Napisano

> no, ale powinien komp wykazać usterkę bo już tak miałem w zeszłym

> roku i czujnik wziąlem ze szrotu oryginał bo nowy kosztuje 400

> zł

a i nie zawsze musi pokazywac blad po za tym nowy nie kosztuje 400 podalem we wczesniejszym poscie linki do nowych czujnikow waytogo.gif

poza tym sprobuj podmienic przeplywki jak masz mozliwosc

Napisano
  • Autor

> a i nie zawsze musi pokazywac blad po za tym nowy nie kosztuje 400

> podalem we wczesniejszym poscie linki do nowych czujnikow

> poza tym sprobuj podmienic przeplywki jak masz mozliwosc

ok, teraz odpala za każdym razem, filtr powietrza tylko wymienili w warsztacie, pewnie coś musiało zostać zalane podczas odgrzybiania, a teraz wyschło. jesli znowu się to powtórzy to zainteresuję się tym czujem ok.gif

dzięki za porady 20.GIF

Napisano

> ok, teraz odpala za każdym razem, filtr powietrza tylko wymienili w

> warsztacie, pewnie coś musiało zostać zalane podczas

> odgrzybiania, a teraz wyschło. jesli znowu się to powtórzy to

> zainteresuję się tym czujem

> dzięki za porady

To kolejny powód by jeżdzić na odgrzybianie do tych co to potrafia robić grinser006.gif

nigdy nie psika sie w kratki pianka !!!

Napisano
  • Autor

> To kolejny powód by jeżdzić na odgrzybianie do tych co to potrafia

> robić

> nigdy nie psika sie w kratki pianka !!!

wiesz, szukać tych co ozonem to też nie za bardzo jak. Pytałem w kilku miastach to w większości psikali, a tam gdzie ozonem to chcieli łącznie ok ponad 200 zł icon_eek.gif

nie wiem jak na południu czy w Warszawie, ale u nas to chyba na głowy poupadali, zresztą myślałem, że będzie ok skoro wcześniej ja sam psikalem i gitara grała

Napisano

> wiesz, szukać tych co ozonem to też nie za bardzo jak. Pytałem w

> kilku miastach to w większości psikali, a tam gdzie ozonem to

> chcieli łącznie ok ponad 200 zł

> nie wiem jak na południu czy w Warszawie, ale u nas to chyba na głowy

> poupadali, zresztą myślałem, że będzie ok skoro wcześniej ja sam

> psikalem i gitara grała

Można psikac ale z głowa , zreszta grzyb jest na parowniku a nie w kanałach ,psikająć w kratki nie wiele go zejdzie na parownik no.gif

Wiem ze na prawie wszystkich preparatach instrukcja pisze że w kratki lub przez wentylator ( co żle działa na szczotki ) niestety większość "speców" oszczędza czas bo nie chce im sie zdjąć osłonki i psiknąc bezpośrednio na parownik a naprawde jest mało aut w których dostęp do niego jest trudny waytogo.gif

Napisano
  • Autor

a wiesz gdzie można ten otwór znaleźć w omedze? bo jak patrzyłem to konkretnego otworu nie mogłem znaleźć niewiem.gif

Napisano

> a wiesz gdzie można ten otwór znaleźć w omedze? bo jak patrzyłem to

> konkretnego otworu nie mogłem znaleźć

jeśli dobrze pamietam to zawsze robiłem to wyciagając rezystor w środku ale moga mi sie juz auta jeb... grinser006.gif za dużo ich grinser006.gif

jak ktos robi co roku sam to warto nawet zrobić sobie otworek w obudowie ( oczywiście nie uszkadzając parownika zlosnik.gif ) i potem zatkac go jakims koreczkiem waytogo.gif mały otwór do wprowadzenia preparatu

Napisano

> jeśli dobrze pamietam to zawsze robiłem to wyciagając rezystor w

> środku ale moga mi sie juz auta jeb... za dużo ich

przypomnij sobie jak sie czołgałeś pod swoim garażem w moim aucie palacz.gif wystarczyło przecie pod schowkiem naprzeciw fotela pasażera zabudowe ściągnąć

Napisano

> przypomnij sobie jak sie czołgałeś pod swoim garażem w moim aucie

> wystarczyło przecie pod schowkiem naprzeciw fotela pasażera

> zabudowe ściągnąć

To pamiętam ale juz stary jestem i dalej moja pamięć nie sięga zlosnik.gif

Napisano

Od siebie dodam jeszcze, ze w silnikach X20XEV lubi pasc nei tylko czujnik polozenia walkow rozrzadu, ale i czujnik polozenia walu korbowego. W sumie kabel od czujnika, ale ze to monolit, to w sumie czujnik. Jego blad mozna zczytac dopiero po podlaczeniu sie do kompa, bo liczenie migawek zawsze na postoju pokazuje jego blad.

Napisano
  • Autor

> Od siebie dodam jeszcze, ze w silnikach X20XEV lubi pasc nei tylko

> czujnik polozenia walkow rozrzadu, ale i czujnik polozenia walu

> korbowego. W sumie kabel od czujnika, ale ze to monolit, to w

> sumie czujnik. Jego blad mozna zczytac dopiero po podlaczeniu

> sie do kompa, bo liczenie migawek zawsze na postoju pokazuje

> jego blad.

ale o co chodzi? hmm.gif przecież piszę wyraźnie, ze u mnie jest wszystko z tym ok, komp nie zanotował żadnych błędów (sprawdzone techem) no i od wczoraj wszystko chodzi

Napisano
  • Autor

No i wszystko jasne. Pompa paliwa siadała, siadała, aż siadła. Dziś też nie chciał odpalić, ale wczoraj z ciekawości chciałem się dowiedzieć (tak na przyszłość) jak odpalić silnik mając sekwencję LPG czyli nie mając zwykłego przełącznika B/G tylko guziczek. I dzięki temu odpaliłem auto na gazie, po przełaczeniu na benzynę gasło

Napisano

> ale wczoraj z ciekawości chciałem się

> dowiedzieć (tak na przyszłość) jak odpalić silnik mając

> sekwencję LPG czyli nie mając zwykłego przełącznika B/G tylko

> guziczek.

jaka sekwencja i jaki to sposób? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> jaka sekwencja i jaki to sposób?

elpigaz stella

a sposób jest prosty. w czasie uruchamiania trzeba trzymać ten przycisk wciśnięty

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.