Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamowanie z dużej prękości i drgania kierownicy..

Featured Replies

Napisano

pojawiły sie u mnie, od razu oam ze mam nowe tarcze i klocki z przodu i tyłu, w ubiegłym roku wymienone wachacze przednie i sprężny tył, w tym spreżyny przód, łączniki stabilizatora również w tym roku, amortyzatory sprawne w 75 %, wymienione poduszki zawieszenia silnika.

przypałosć ujawnia sie przy hamowaniu z predkości autostradowych (w zakresie 140-120 km/h), nie ma drgań przy gwałtownym depnieciu tylko poczas lekkiego wyhamowywania im delikatniej naciska się peał hamulca tym mocniej szarpie.

i przy okazji, tarcze TRW są beznaziejne gdy złapia temperature, kilkukrotna próba hamowania z wysokiej prękości ujawniła tendencję do gwałtownego spadku wydajności w/w.

czy Szanowni koledzy mają jakoąś teorie nt. wymienionego przypadku?

poinformuje,że tarcze obracają się bez jakichkolwiek "zacieć" jednostajnie trąc o klocki i to na wszystkich czterech kołach. sciana.gif

Napisano

Prawie na pewno masz zwichrowane tarcze. Dzieje się tak generalnie z dwóch powodów, złego montażu lub kiepskiego materiału. Proponuje zdjąć tarcze i zobaczyć czy piasty są dokładnie wyczyszczone, jeśli to nie pomoże to pozostaje przetoczenie tarcz lub ich wymiana.

Napisano

tez tak mam, tarcze oryginaly pierwszy montaz, klocki niewiadomego pochodzenia. Po dluzszych przelotach przy slizganiu hamulcami zaczyna huczec z kol. Dopoki zimny mozna robic cuda lacznie z hamowaniem awaryjnym z predkosci autostradowych (niemieckich), jak sie zagrzeje robi sie kiepsko.

Napisano

Też to miałem na1-ych fabrycznych tarczach - wymiana na coś nowego i problem "zgasł". Każde tarczki można zjechac jeśli się chce. Może wjechałes "czerwonymi" w kałuże?

Dwa to montaż.

ZERKNIJ tutaj

Napisano

Witam

Bywa, że z tarcze rozgrzane do czerwoności wpadają w wodę ... czerwona.gif to je szybko załatwia. Opisany tu przykład wskazuje na zwichrowanie tarcz. Można to sprawdzić wstawiając mikrometr przy tarczy i obracając tarczą.

Co do skuteczności to jeszcze pytanie co z klockami - jakie kolega posiada.... może to one / Ja polecam Ferodo Premium... dość miękkie i nie ma problemu.

Jesli ktoś lubi hamować z Vmax do 0 kilka razy to powinien zaopatrzyć sie w tarcze nawiercane i nacinane - one sa mniej podatne na przegrzanie. Fiacik z silnikiem JTD jest bardzo cięzki i wytracając prędkość - zamienić energię kinetyczną na cieplną - generujemy niezłe pokłady ciepła wink.gif . Tarcze przednie, które tak naprawde są obciążone w około 75% mają więc trochę do roboty. Jeśli jeszcze do tego dojdzie do zatkania kanalików między okładzinami tarczy ( rdza, błoto, kamienie itp ) - chłodzenie spada i skuteczność nagrzanej tarczy oraz czas chłodzenia spada.... + stalowe felgi i kołpaki skutecznie niwelują przepływ powietrza smirk.gif

Jeśli kolega jest pewny, ze to nie zawieszenie - luzy / to należy udać się do dobrego zakłądu na pomiar bicia tarcz....

Napisano

> Prawie na pewno masz zwichrowane tarcze. Dzieje się tak generalnie z

> dwóch powodów, złego montażu lub kiepskiego materiału.

<.............................>

Właśnie przerobiłem to w swoim Stilo

tacze zwichrowane , toczenie oraz wymiana klocków pomogła smile.gif

Napisano

Ile dałeś za toczenie ? Mi mówili za każdym razem że gra nie warta świeczki, lepiej kupić nowe najtańsze tarcze.

Napisano

Tez to mam odkad aso mi zmienilo tarcze i klocki sick.gif ale da sie z tym zyc ,chociaz co to za zycie zakrecony.gif

Napisano

> Jeśli jeszcze do tego dojdzie do zatkania kanalików między

> okładzinami tarczy ( rdza, błoto, kamienie itp ) - chłodzenie

> spada i skuteczność nagrzanej tarczy oraz czas chłodzenia

> spada.... + stalowe felgi i kołpaki skutecznie niwelują przepływ

> powietrza

Dodajmy jeszcze do tego błędną technikę hamowania z dużych prędkości, czyli jazdę z cały czas wciśniętym hamulcem przez kilkaset metrów. Najlepszy sposób na przegrzanie tarcz no.gif

Lepiej kilka/naście razy przyhamować ostro i odpuszczać w momencie lekkiego uślizgu (hamowanie pulsacyjnie) old.gif

Oczywiście nie mówimy tu o hamowaniu awaryjnym, bo to inna sytuacja.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.