Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przekręt z gazem

Featured Replies

Napisano

będąc kilkaset kilometrów od domu, wracając z wakacji, zatankowałem sobie na Petrochemii Płock....to była zła decyzja....instalacja co chwilę mi się przełączała na benzynie, jechałem 300km z palcem na włączniku gazu aby jak tylko się przełączy na PB zaraz włączyć na LPG....poza tym samochód szarpał przy przyspieszaniu itd....tragedia po prostu. Po przejechaniu tych 300km zatankowałem na BP, weszło 16l gazu i na szczęście teraz jest OK. Nie wiem co to za gów.o zatankowałem - szkoda że nie mam paragonu bo bym sobie do nich zadzwonił i porozmawiał....

i takie pytanie: rozumiem że oszuści np do benzyny dolewają wodę lub inne płyny. Co dolewa się do LPG, że mogła zaistnieć taka sytuacja jak u mnie ??

Napisano

> zatankowałem sobie na Petrochemii Płock....to była zła decyzja...

zaraz tam... to Cię mogło spotkać wszędzie

na stacjach pod logo Petrochemii Płock tankowałem przez 3,5 roku praktycznie co drugi dzień, więc kilkaset razy :-)

nigdy nie miałem zastrzeżeń, spalanie i cena nieco niższe niż na Shellach, BP i Orlenach

czego to dowodzi?

odpowiem: niczego

PS. ta stacja "Petrochemii", podobnie jak trzy inne "Petrochemie" w mojej

okolicy należy do jednego, prywatnego właściciela (ajenta)

Napisano
  • Autor

oczywiście ja nie twierdzę że gaz na Petrochemii jest zły - po prostu akurat tak trafiło że na tej co tankowałem był do dup.y i już

Napisano

> oczywiście ja nie twierdzę że gaz na Petrochemii jest zły - po prostu

> akurat tak trafiło że na tej co tankowałem był do dup.y i już

ok.gif

co do "chrzczenia" LPG - nie bardzo wiem jak to się odbywa

przychodzi mi do głowy jedynie większa ilość butanu w mieszance... hmm.gif

Napisano

Ja tak mialem ostatnio na "swoim" Shelu. Zawsze tankowalem bylo Ok a raz dramat. Pozniej dotankowalem do pelna i znowu bezproblemowo.

Napisano

> co do "chrzczenia" LPG - nie bardzo wiem jak to się odbywa

> przychodzi mi do głowy jedynie większa ilość butanu w mieszance...

Podobno wody też dolewają ...

Znajomy tak jechał przez ok. 200 km - co 20-30 km musiał spuszczać wodę z przewodu miedzianego jak autko przestawało mu jechać ... Dawał napięcie na elektrozawory, odkręcał przewód przy parowniku i patrzył co wypływa, jak przestawało wypływać a zaczynało odparowywać to odcinał napięcie na elektrozaworach i przykręcał przewód.

Napisano

ja zrazilem sie do petrochemii jakies 2 lata temu. 2 razy tankowalem i 2 razy zaswiecal mi sie check engine. nie mozna zwalac winy na petrochemie bo to pewnie nie oni bruzdza ale prywatni ajenci do ktorych naleza stacje.

Napisano

> ja zrazilem sie do petrochemii jakies 2 lata temu. 2 razy tankowalem

> i 2 razy zaswiecal mi sie check engine.

odczytywałeś jak to był błąd?

dlaczego sądzisz, że związany z jakością gazu? smile.gif

Napisano

> odczytywałeś jak to był błąd?

> dlaczego sądzisz, że związany z jakością gazu?

czujnik spalania stukowego. komp przechodzil w tryb awaryjny i stawal sie mulem - wiadomo, ze moze to nie miec nic wspolnego z gazem ale. suma sumarum oslepilem egr i problem ustal. ale i nie tankowalem wiecej na petrochemii.

Napisano

> co do "chrzczenia" LPG - nie bardzo wiem jak to się odbywa

> przychodzi mi do głowy jedynie większa ilość butanu w mieszance...

kiedyś w TV pokazywali jak gość (serwis) zlał wodę ze zbiornika LPG

nawet dawali słoiczek z wodą do powąchania jakiemuś przedstawicielowi branży LPG grinser006.gif

Napisano

To było na TVN Turbo i chodziło o stacje Lukoil. W zbiornikach była ciecz która troche pachniała gazem... le całkowicie nie palna.

Napisano

> To było na TVN Turbo i chodziło o stacje Lukoil. W zbiornikach była

> ciecz która troche pachniała gazem... le całkowicie nie palna.

dokładnie, a gaz dostarczało BP

oczywiście firmy zwalały winę na siebie

i żadna nie poczuwała się do winy frown.gif

Napisano

A to nie jest tak ze Lukoil ma swoje zasoby a wszystkie inne firmy (shell, BP, statoil) biora od orlenu?

Napisano

> A to nie jest tak ze Lukoil ma swoje zasoby a wszystkie inne firmy

> (shell, BP, statoil) biora od orlenu?

nie wiem, BP ma swoje duże rozlewnie LPG np w Sławkowie (szeroki tor)

w tym programie przedstawiciel LUKOIL tłumaczył, że oni nie mają wpływu na jakość gazu, bo dostarcza go BP - chyba nie kłamał

zresztą BP potwierdziło, że dostarczyli gaz, ale oczywiście od nich wyjechał dobry, a "wody dolał" ktoś na stacji grinser006.gif

Napisano

Kiedyś zasłyszałem że stacjach gdzie zbiornik znajduje się dalej jak 15m od dystrybutora musi być osadnik (chyba tak to się powinno nazwać) gdzie osadzają się wszelkie cząstki wody i innego syfu. Jak to się serwisuje i czy to w 100% jest prawda tego nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.