Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-G] tłumik skorupowy vs. zwykły

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

trochę w archiwum jest wątków dotyczących trwałości zamiennych tłumików i różnych opinii na ich temat, ciekawi mnie jednak Wasza opinia na temat różnic w akustycznym działaniu tłumików skorupowych, zamiennych skorupowych i ich odpowiedników w postaci zwykłych owalnych, macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

wiadomo kwestia trwałości zamienników jest różna, ale jak z ich podstawową funkcją czyli tłumienie hałasu - i szczególnie jego przenoszenie do wewnątrz i subiektywne odczucia w samochodzie po zmianie,

dzięki za opinie,

brat

Napisano

Niedawno założyłem końcowy skorupowy Ferroz, nie hałasuje mocniej niż fabryczny, jak z trwałością to się okaże.

Napisano

W zeszłym roku zmieniałem oba tłumiki: środkowy i końcowy jednocześnie. Kupiłem nowe tłumiki firmy Asmet, do wyboru miałem wersje gładkie i skorupowe (wytłoczka) tego producenta oraz Ferrozy i Izawity, ale polecali Asmet, jako cichsze, więc na nich się skupiłem. Różnice w cenie m. w. skorupową i gładką:

Asmet:

tłumik I - wytłoczka 428,- puszka 264,-/ zapłaciłem 168,- za puszkę (zniżka dla warsztatu, byłem z kolegą)

tłumik II - wytłoczka 378,- puszka 215,-/ zapłaciłem 138,- za puszkę

W ASO Opel w tym samym czasie:

tłumik I 650,- ponoć GM

tłumik II 437,- ponoć GM

Wybrałem te tańsze, w sumie z akcesoriami montażowymi zapłaciłem za wszystko 330 zł. Pani w hurtowni zapewniała mnie, że "puszki" działają identycznie jak "wytłoczki" różnią się tylko wyglądem (w zasadzie ściemniać powinna w drugą stronę, żeby mi wcisnąć droższe, czyli "lepsze"). Pani powiedziała, że te skorupowe to biorą tylko z serwisu Opla (ASO!!!). Miałem ochotę sprawdzić, ile u nich taki Asmet kosztuje, ale w końcu zapomniałem. podejrzewam tylko, że ok. 200 zł na szt. zarabiają...

Teraz odczucia subiektywne: wg mnie jest w porządku. TI więcej nie napiszę, bo trudno porównywać stary, dziurawy oryginał do nowego zamiennika... Na korzyść TYCH zamienników mogę dodać, że pani powiedziała, że mam gwarancję na tłumik taką samą bez względu na LPG (i dodała, że inni skracają o połowę z powodu LPG).

I jeszcze jedno - pani odradzała zakup tłumików po ok. 99 zł na Allegro - stwierdziła, że to szrot i 2 lata nie pojeżdżę bez dziur... Lepiej kupić droższy i zaoszczędzić na ponownym montażu.

Pozdr.

Napisano

A gdzie konkretnie kupowałeś bo potrzebuje ostatni do swojego diesla.

Zewnętrzną skorupę dawno stracił a wewnętrzna już też ma dziurki.

A za takie pieniądze to bym z chęcią nabył.Ewentualnie nawet z montażem.

P.S. Z powodu wygnicia mocowań i obcierania o przewody hamulcowe usunąłem termiczną osłonę znad ostatniego tłumika.Czy powinienem ją mimo wszystko próbować założyć czy dać sobie spokój?

Napisano

Dzięki w piątek będę w 3mieście to zajadę i popytam.

Napisano

> W zeszłym roku zmieniałem oba tłumiki: środkowy i końcowy

> jednocześnie. Kupiłem nowe tłumiki firmy Asmet,

Rok czasu i wysypiesz zawartośc tłumika na ziemię w postaci proszku. Niestety... Jakaś plaga ostatnio padła na Asmety bo co nie rozmawiam ze znajomymi to tłumiki Asmeta wymieniane w tamtym roku zakończyły zywot.

Pozdroofka

Napisano

To jesteś w stanie podać sensowną alternatywe?

Dlaczego tłumiki "fabryczne" są w stanie wytrzymać - jak u mnie 9 lat i 200 tys?

Napisano

> To jesteś w stanie podać sensowną alternatywe?

Trza poczekać na zielika, on jest w temacie. U mnie siedzi Bosal, ale jego dźwięk mi się nie podoba. Ale to kwestia gustu smile.gif

> Dlaczego tłumiki "fabryczne" są w stanie wytrzymać - jak u mnie 9 lat

> i 200 tys?

U mnie wytrzymał 15 lat i sprawował się bardzo dobrze. Niestety przerdzewiał pod opaską i wypadł na szosę zlosnik.gif Ta trwałość fabrycznych tłumików to jest własnie jedna z tych rzeczy "która się fizjologom nie sniła" wink.gif Może po prostu są dobrze zrobione?

Pozdroofka

Napisano

> Trza poczekać na zielika, on jest w temacie.

No to czekamy na wypowiedź zielika.

Jakby się ktoś pytał to tłumik końcowy do Astry II kombi 2.0DTH z 07.2000r.

Napisano

dwa lata temu założyłem środkowy i końcowy Izawita do c16nz i do

dziś nie ma problemu wink.gif

nie widać rudej, nic nie dzwoni i słychać silnik a nie wydech ok.gif

jakiś tydzień temu do c20ne też założyłem końcowy Izawita,

dostałem 18 miesięcy gwarancji bez limitu km i ze wspawaniem

kata (katalizator był mój Bosal) zapłaciłem 250 zł wink.gif

i tak jak w c16nz wydech zamilkł... wink.gif

Napisano

> Rok czasu i wysypiesz zawartośc tłumika na ziemię w postaci proszku.

Mam 2 lata gwarancji, więc nie pękam. Tamte Asmety, co się posypały to może jakieś podróbki z Allegro, albo skorodowana wyprzedaż magazynowa? Ja mam oryginalny towar z legalnej hurtowni, na tłumikach są wytłoczone logo Asmet. Czekałem 2 tygodnie na świeżą dostawę w styczniu, bo nie mieli w grudniu mojego rozmiaru, więc to nie są jakieś zleżyny. Poza tym byłem z kolegą, właścicielem serwisu, który się z nimi zna tak, że ściskali się i całowali, bo był czas poświąteczny... więc takiemu klientowi byle czego chyba nie wcisnęliby?

PS. teraz widzę, że niechcący nakłamałem, tłumiki nie w zeszłym roku, tylko na początku roku 2009 i jeszcze w styczniu zostały zamontowane.

Pozdr.

Napisano

> Dlaczego tłumiki "fabryczne" są w stanie wytrzymać - jak u mnie 9 lat

> i 200 tys?

to jest właśnie zagadaka smile.gif mój ma 6 latek 177kkm i jeszcze w pełni sprawny... najgorzej wyglada na łączeniu końcowego ze środkowym ale do wiosny jeszcze pochula... zastanawiałem się czy kupować oryginał GM ale czytam że to Asmet je robi hmm.gif i co bije tylko znaczek GM ?? Hmm z tego co wiem to producent jest jeden tych tłumików oryginalnych tylko nie pamiętam teraz nazwy... jest oddział bodajże koło jastrzębia Zdroju czy gdzieś w tej okolicy.... wejde jutro może pod wóz i zobacze. W końcu do mojego to koszt 1300zł za komplet.... ale jak to ma być Asmet za tę kwotę to dziękuje. Pzdr waytogo.gif

Napisano

> zastanawiałem się czy kupować oryginał GM

Mam taką propozycję: znajdź warsztat, który sam produkuje układy wydechowe. Wygląda to tak, że zajeżdżasz i robią Ci z kwasówki kompletny układ od portek do konca rury wydechowej. Oczywiście nie musi być komplet, fragmentami teżrobią.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> W zeszłym roku zmieniałem oba tłumiki: środkowy i końcowy

> jednocześnie. Kupiłem nowe tłumiki firmy Asmet, do wyboru miałem

> wersje gładnie i skorupowe (wytłoczka) tego producenta oraz

> Ferrozy i Izawity, ale polecali Asmet, jako cichsze, więc na

> nich się skupiłem.

> Teraz odczucia subiektywne: wg mnie jest w porządku. TI więcej nie

> napiszę, bo trudno porównywać stary, dziurawy oryginał do nowego

> zamiennika...

właśnie, skąd się wziął temat,

w mojej astrze tł. środkowy ma 10lat i 180kkm, wygląda już mocno słabowicie, a jak zapytałem mechanika czy objadę w sierpniu na nim 3kkm to powiedział że on jest mechanikiem a nie wróżką ;p

przeżyłem już w Austrii problemy z rurą kolektora wydechowego i nie mam ochoty na kolejne podobne doświadczenia stąd muszę go wymienić [choć gdybym nie jechał w trasę to po PL jeździłbym może na nim kolejne lata i kkm], jako że muszę przyciąć wydatki w wakacje to właśnie myślę o Asmecie, spotkałem trochę opinii o tym że czasem brzęczą więc zacząłem się zastanawiać, oczywiście można kupić Eberspachera tylko to nie ten rząd wielkości cen, z drugiej strony nie chcę założyć nowego zamiennika ze sportowymi akcentami jak napisał kolega lelek i potwierdzają inne opinie ma to miejsce przy bosalach,

zamontuję Asmeta a stary oryginał zostawię dla BHP w garażu ;-)

brat

Napisano
  • Autor

> ... zastanawiałem się czy kupować

> oryginał GM ale czytam że to Asmet je robi i co bije tylko

> znaczek GM ??

gdzie tak piszą że Asmet robi dla GM?

bo jeżeli chodzi o tłumiki np do Corsy to swego czasu oryginały robił Bosal - był znaczek GM i napis Bosal na tłumikach, dla większych aut jak Astra, Vectra była to jakaś firma o francusko-brzmiącej nazwie która była kompletnie nieznana na tzw aftermarket,

brat

Napisano

> gdzie tak piszą że Asmet robi dla GM?

Ja tego nie napisałem. Słyszałem tylko, że ASO Opel (Motor-Centrum w Gdańsku) bierze z hurtowni tłumiki wytłaczane (odległość obu firm to 3 km - rzut beretem). Czy tłumiki mają logo GM to nie wiem, raczej wątpię, ale może ASO je montuje jako tańszy zamiennik tłumika GM? Jakby nie kombinować, to można wyciągnąć wniosek, że jeśli ASO bierze tłumiki Asmet, to chyba nie są one najgorsze?

Pozdr.

Napisano

> wniosek, że jeśli ASO bierze tłumiki Asmet, to chyba nie są one najgorsze?

Myslę, że to zbyt daleko idacy wniosek wink.gif Biorą to najbardziej ekonomiczne: krótki transport, zawsze pod ręką i tanie (mozna dać większą marżę)

pozdroofka

Napisano

> Myslę, że to zbyt daleko idacy wniosek

Nie sądzę... zamiast kupić tłumik za 400 zł z hakiem mogliby kupić z głębi Polski tłumiki za 90 zł, czyż nie opłacałoby się?

Pozdr.

Napisano

> zamiast kupić tłumik za 400 zł z hakiem

Asmet za 400 zł? Za tyle to pewnie sprzedają wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Asmet:

tłumik I - wytłoczka 428,- taka cena w hurtowni... Tłumik środkowy. Może mają zniżkę dla warsztatów, to cena spada do ok. 300-310 zł,- ... Pozdr.

Napisano

> tłumik I

Czekaj, ale wydawało mi się, że wątek dotyczy tłumika końcowego. Własnie dłubię na stronach oficjalnych dealerów Asmeta KLIK i cena u nich jest taka jak w sklepach w mojej okolicy: w granicach 200-230zł. Stąd moje zdziwienie.

Ale skoro mówimy o środkowym, to rzeczywiście cena kosmiczna: około 400-430 zł

Zmień astrę na eFkę wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Ja tego nie napisałem

wiem :-)

pytałem kolegi tommyk bo sądziłem że gdzieś indziej wyczytał,

a co do ASO i tłumików zamiennych to jest to możliwe dzięki dyrektywie GVO, która niebawem -w 2010? - traci ważność i nie wiadomo jak to będzie z jej kontynuacją, szczególnie z dostępem do danych serwisowych producentów przez nieautoryzowane serwisy,

brat

Napisano

> wiem :-)

> pytałem kolegi tommyk bo sądziłem że gdzieś indziej wyczytał,

z kolei ja myślałem ze kolega master ma jakieś pewne źródło informacji hehe.gif ale to nie oto chodzi...dziś sprawdze kto wytworzył mój oryginał biglaugh.gif i dam informację. pzdr waytogo.gif

Napisano

otóż włazłem pod auto i producentem układu wydechowego jest nie jaka firma GILLET, nie mylić z producentem maszynek do golenia biglaugh.gif czyli firma, która wyposaża na pierwszy montaż większość aut osobowych jak i ciężarowych w m.in. układy wydechowe smile.gif jak sądze do dostania jedynie w ASO biglaugh.gif pzdr

Napisano
  • Autor

> otóż włazłem pod auto i producentem układu wydechowego jest nie jaka

> firma GILLET

sprawdziłem i toż to marka należąca do Tenneco,

a ja głupi myślałem że GM wszedł z jakimiś francuzami we współpracę mlot.gif

brat

EDIT: kupiłem dziś asmeta nr kat 05.158 [tak, wiem, to jest tłumik do silników 16V a nie do mojego ale ja już taki zboczony jestem wink.gif ] i muszę przyznać że jakość wykonania jest rzeczywiście wysoka, rury takie jak w tłumikach klasy Eberspacher, puszka też z takiej blachy, grawerowane numery i cechy producenta, spawy pociągnięte farbą alu, zobaczymy po montażu jaki będzie efekt i a po jakichś kkm trwałość,

Napisano

> EDIT: kupiłem dziś asmeta nr kat 05.158 [tak, wiem, to jest tłumik do

> silników 16V a nie do mojego ale ja już taki zboczony jestem ]

> i muszę przyznać że jakość wykonania jest rzeczywiście wysoka,

> rury takie jak w tłumikach klasy Eberspacher, puszka też z

> takiej blachy, grawerowane numery i cechy producenta, spawy

> pociągnięte farbą alu, zobaczymy po montażu jaki będzie efekt i

> a po jakichś kkm trwałość,

ja też się skuszę na Asmeta chyba do mojego auta. komplet kosztuje koło 730PLN-wersja skorupowa. do tego dają 3 lata gwarancji! z tego co mówili specjaliści od tłumików wybór bardzo atrakcyjny, bo oryginał odstrasza ceną frown.gif pzdr

Napisano
  • Autor

> ja też się skuszę na Asmeta chyba do mojego auta. komplet kosztuje

> koło 730PLN-wersja skorupowa. do tego dają 3 lata gwarancji! z

> tego co mówili specjaliści od tłumików wybór bardzo atrakcyjny,

> bo oryginał odstrasza ceną pzdr

ech, ja też chciałem się pokusić o skorupowy ale nie było asmeta w zaprzyjaźnionej hurtowni, wziąłem więc owal od wersji silników 16v, choć gdyby nie ten kryzys i pensje w dół klnie.gif + wakacje szukałbym pewnie Walkera, Bosala czy Tesha bo Eberspacher nie ma w ofercie ZTCW środkowego skorupowego do Astr G a jedynie właśnie owalny,

brat

Napisano

> do tego dają 3 lata gwarancji!

A nie 2 lata gwarancji? W końcu wersja puszka i wytłoczka różnią się tylko kształtem... czyżbym źle usłyszał? Jesteś pewien? Pozdr.

Napisano
  • Autor

> A nie 2 lata gwarancji? W końcu wersja puszka i wytłoczka różnią się

> tylko kształtem... czyżbym źle usłyszał? Jesteś pewien? Pozdr.

fakt, 3 lata gwarancji byłoby ewenementem wśród części zamiennych,

brat

Napisano

> A nie 2 lata gwarancji? W końcu wersja puszka i wytłoczka różnią się

> tylko kształtem... czyżbym źle usłyszał? Jesteś pewien? Pozdr.

jestem w 100% pewien, najlepszy zakład zajmujący się tłumikami "Gawrońscy" w Katowicach przygotowali mi ofertę. ponad 700PLN i 3 lata gwarancji!!! pzdr waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.