Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie a zgubiony kluczyk

Featured Replies

Napisano

Witam

Tak z ciekawosci zapytam Was jak to jest z wyplata odszkodowania (kradziez samochodu) a zgubiony kluczyk (dorabiany).

Otoz zalozmy ze zgubie sobie kluczyk od samochodu - dorobie lub zamowie nowy w ASO. Pozniej za jakis czas zkradna mi auto. Jak wiadomo firma ubezpieczeniowa zada dwoch kluczykow

Wiec jak w tym przypadku bedzie - mzoe nie wyplacic odszkodowania bo kiedys byl zgubiony kluczyk itp ? ( zauwazy ze jeden z nich jest dorabiany lub zamawiany nowy w ASO)

Napisano

Wypłacić odszkodowanie musi, z tym ze może potrącić % za nie dotrzymanie warunków umowy

Z autopsji, zapodział mi się pilot drugi to chcieli mi potrącić 20 % z wypłaty ubezpieczenia

Na szczęście się znalazł, panienka z okienka mówiła ze muszę jeszcze poczekać 2 tyg żeby mogli sprawdzić autentyczność pilota, po niecałym tygodniu dostałem całą wypłatę na konto

Napisano

Kiedys w turbokamerze pokazywali taki przypadek, gosciu kupil audi ubezpieczyl, w miedzy czasie zgubil kluczyk i dorobil nowy w aso. Auto oczywiscie dmuchneli a gostek jako ze mial wykupione AC poszedl do ubezpieczalni zglosic fakt kradziezy. Jakie bylo jego zdziwienie kiedy dostal odp. z ubezpieczalni kiedy dostal odmowe z powodu nie dostarczenia orginalnych kluczykow, nawet faktura za dorobiony klucz z aso ich nie przekonala.

Napisano

no to w koncu musza wyplacic odszkodawanie czy nie ?

Napisano

> no to w koncu musza wyplacic odszkodawanie czy nie ?

tylko koleś (ten od audi) prawdopodobnie nie zgłosił tego faktu do ubezpieczyciela.

Każda zmiana w samochodzie (oczywiście istotna) powinna być zgłoszona w celu aktualizacji polisy

Napisano
  • Autor

czyli co , gubisz kluczyk - wyraniasz nowy np w ASO i zglaszasz pisemnie do ubezpieczyciela ze tego i tego dnia zgubiles i ze wyrobiles nowy w ASO ? czy moze jest inny warunek ubezpieczycieli - zgubisz kluczyk to kaza wymienic wszystkie zamki w samochodzie plus zmiana kodu imobilizera ? (aby odszkodowanie bylo pelne)

Napisano

> czyli co , gubisz kluczyk - wyraniasz nowy np w ASO i zglaszasz

> pisemnie do ubezpieczyciela ze tego i tego dnia zgubiles i ze

> wyrobiles nowy w ASO ? czy moze jest inny warunek

> ubezpieczycieli - zgubisz kluczyk to kaza wymienic wszystkie

> zamki w samochodzie plus zmiana kodu imobilizera ? (aby

> odszkodowanie bylo pelne)

A może np. przeliczą Ci jeszcze raz składkę (zgubiony kluczyk = podwyższone ryzyko kradzieży)?

Napisano
  • Autor

> A może np. przeliczą Ci jeszcze raz składkę (zgubiony kluczyk =

> podwyższone ryzyko kradzieży)?

No wlasnie - moze ktos z tu obeznych na forum zajmuje sie ubepzieczeniami - i w sposob tresciwy i prawdziwy napisze jak nalezy postepowac wobec firmy ubezpieczeniowej jak sie zgubi kluczyki aby nie byc stratnym w razie jakiejs kradziezy (odpukac w niemalwoane) - czy trzeba informowac , jak itp, jakie sa skutki , czy perzelicza sie na nowo skladke itp

Napisano

> (...) jak nalezy postepowac wobec firmy ubezpieczeniowej jak sie zgubi kluczyki aby nie byc stratnym w razie jakiejs kradziezy

Mówisz o ubezpieczeniach dobrowolnych, tak więc nie ma ogólnej reguły. Jak masz się w takim przypadku zachować stanowią OWU ... na przykładzie "Warty":

Quote:

Ubezpieczający zobowiązany jest zawiadamiać WARTĘ, w czasie trwania umowy, o zmianach okoliczności na podstawie których przyjmowano pojazd do ubezpieczenia zgodnie z ust. 2, w szczególności dotyczy to danych wymaganych we wniosku o ubezpieczenie i mających wpływ na ryzyko ubezpieczeniowe takich jak utrata klucza/kluczy, karty, lub innego urządzenia służącego do otwierania lub uruchamiania pojazdu, utrata dowodu rejestracyjnego lub karty pojazdu, utrata lub uszkodzenie wymaganych warunkami umowy urządzeń lub systemów zabezpieczających pojazd przed kradzieżą. Zawiadomienia o tych zmianach należy dokonać w formie pisemnej niezwłocznie po uzyskaniu o nich wiadomości.

Napisano

Każde OWU mają taki dział jak obowiązki ubezpieczonego. I właśnie tam jest ten zapis.

Na moją ocenę jeżeli wyślesz lub zaniesiesz im taką informację w formie pisemnej i nie wypowiedzą Ci umowy to potem mogą Ci naskoczyć, ponieważ dopełniłeś swoich obowiązków.

Napisano

A jak ja w swoim aucie od poczatku mam tylko 1 oryginalny kluczyk i 1 dorabiany to co?

Ubezpieczalem auto i nikt mnie nie pytal nawet ile mam kluczykow?

Napisano

> A jak ja w swoim aucie od poczatku mam tylko 1 oryginalny kluczyk i 1

> dorabiany to co?

> Ubezpieczalem auto i nikt mnie nie pytal nawet ile mam kluczykow?

Mnie ostatnio pytali ile mam kluczyków i czy oryginalne.

Uzgodniliśmy że mam 2 nieoryginalne, bo jako drugi właściciel nie byłem w stanie określić jakie to są kluczyki na 100% - choć pewnie były oryginalne zlosnik.gif

Napisano

Większość powiedziano, od siebie dołożę że...

Istnieją towarzystwa, które w warunkach szczególnych nie wykluczają odpowiedzialności za zagubiony klucz (ale max 1 szt ;-) ), podobnie jak jasno formułują brak wyłączenia odpowiedzialności za tzw rażące niedbalstwo w przypadku kradzieży auta (czyli przejmują odpowiedzialność za kradzież auta z kluczykami np pozostawionego pod bramą gdy otwierałem sobie furteczkę z palca).

Nie są to niestety powszechne praktyki dostępne dla szarych zjadaczy oktanów, ale rynek pomału dostrzega, że brak klucza nie oznacza automatycznie, że klient wali ubezpieczyciela (bo wtedy zazwyczaj klient dostarczy wszystko w komplecie), tylko że np dzieciak w ferworze radości spuścił klucz w kiblu (znam taki przypadek).

Natomiast bardzo dobrym odruchem jest zawiadamianie towarzystwa o wszelkich ruchach w kluczykach/dokumentach celem uniknięcia bolesnych rozczarowań.

Napisano

> A jak ja w swoim aucie od poczatku mam tylko 1 oryginalny kluczyk i 1

> dorabiany to co?

> Ubezpieczalem auto i nikt mnie nie pytal nawet ile mam kluczykow?

u mnie natomiast robili zdjecia z bliska kluczykom... i w polisie zaznaczyli 2 oryg klucze

Napisano

> u mnie natomiast robili zdjecia z bliska kluczykom... i w polisie

> zaznaczyli 2 oryg klucze

Heh u mnie nawet nikt sie nie pofatygowal zeby zerknac na auto, a co dopiero robic zdjecia kluczykow.

Tak na dobra sprawe, to moje auto mogloby juz wogole nie istniec w momencie ubezpieczania, a i tak by ubezpieczyli.

Napisano

> Heh u mnie nawet nikt sie nie pofatygowal zeby zerknac na auto, a co

> dopiero robic zdjecia kluczykow.

> Tak na dobra sprawe, to moje auto mogloby juz wogole nie istniec w

> momencie ubezpieczania, a i tak by ubezpieczyli.

oprocz zdjec kluczykow obcykali dokladnie auto z kazdej strony lacznie z numerami vin...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.