Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

paski rozrzadu sie rozciagaja...

Featured Replies

Napisano

Wczoraj sie o tym przekonalem. Wracalem na holu do domu, pierwszy raz w zyciu.

Problem zaczal sie 5 lat i 50kkm temu. Za slabo napialem pasek rozrzadu pompą. I wczoraj wieczorem skonczyl sie zakres regulacji napinacza.

Pasek przeskoczył, silnik stanął. Moja poza tym wina w tym ze przez 5 lat ani razu nie zajrzałem jak pasek napięty.

Tak czy siak, obylo sie bez strat. C14NZ jest prawie bezkolizyjny. Dzisiaj podczas ekspetymentow pasek mi.... spadł z kół. Silnik stanął. Ustawilem znaki, zalożyłem pasek, silnik zagadał ponownie.

A.... Astra F, motor C14NZ.

Od tyle, moze sie komus przyda.

Napisano

Trzeba zdać sobie sprawe że nie tylko przebieg ma znaczenie ale także czas.Guma jak to guma sie starzeje i podlega normalnym procesom,wiec proponuje nie tylko patrzyć na przebieg ale także na czas eksploatacji wink.gif

Napisano
  • Autor

> Guma jak to guma sie starzeje i podlega normalnym

> procesom,wiec proponuje nie tylko patrzyć na przebieg ale także

> na czas eksploatacji

Oczywiscie pasek i tak wlasnie mial byc wymieniony. Za wzgledu na wiek. Upomnial sie o wymiane sam na kilka tygodni wczesniej.

Napisano

> Oczywiscie pasek i tak wlasnie mial byc wymieniony. Za wzgledu na

> wiek. Upomnial sie o wymiane sam na kilka tygodni wczesniej.

Kiedyś już pisałem ,ale napisze raz jeszcze,znajomy mechanik był na spotkaniu biznesowym organizowanym dla branży przez znanego producenta pasków ,po paru głębszych technologom rozwiązały sie jezyki,że paski są tak robione żeby były w stanie zrobić przebieg max 60tys.Od tego czasu nie zakłada pasków tego producenta biglaugh.gif

A ja wymieniam max przy 50tys żeby spać i jeździć spokojnie wink.gif

Napisano

>(...) paski są tak robione żeby były w stanie zrobić

> przebieg max 60tys.

Czy chodzi tu o pewną markę na którą jakiś czas temu narzekano że niby podróbki pojawiły się w obiegu i pękają?

Napisano

> Tak czy siak, obylo sie bez strat. C14NZ jest prawie bezkolizyjny.

Czy mógłbyś rozwinąć tę myśl? Dlaczego "prawie"?

Ja musiałem przeprowadzić remont po awarii rozrządu.

Napisano

Masz 4 lata lub 60 tys, wiec sie nie dziwie ze teraz przeskoczylo.

Napisano

Mój ojciec przeżył tą historię 3 tyg temu też astra C14NZ z wymianą lepiej nie zwlekać ,miał tak jak Ty 5lat i ok 50tyś na pasku 270751858-jezyk.gif Naszczęście po założeniu nowego kpl. rozrządu silnik działa bez zarzutów ok.gif

Napisano
  • Autor

> Czy mógłbyś rozwinąć tę myśl? Dlaczego "prawie"?

> Ja musiałem przeprowadzić remont po awarii rozrządu.

"prawie" bezkolizyjny znaczy tyle ze mialem wiecej szczescia niz rozumu.

Jak pisalem. Przyglądałem sie pracy paska na uruchomionym silniku próbując dowiedziec sie co sie stalo.

Pasek spadl z kol, po prostu zlecial z nich. Byl tak luzny, ze przy braku kola pasowego na wale zsunal sie z obracajacych sie kol.

Silnik stanal i nic. Zawory cale.

Zalozylem nowy pasek i silnik dziala jak dawniej.

Z kolei inni uzytkownicy C14NZ donosza o o wymianach zaworow po takich akcjach. C14NZ z pewnoscia jest kolizyjny, mi sie po prostu udalo.

Pomoglo to ze silnik pracowal na wolnych obrotach. A to znaczy tyle, ze walek rozrzadu zatrzymal sie w pozycji wszystkie zawory zamkniente i nie mial dosc energii kinetycznej aby otworzyc ktorykolwiek z nich. Gdyby bylo szybciej i ktorys z zaworow by sie otworzyl tlok prawie na pewno by go pogial. Energia kinetyczna ukladu korbowo tlokowego jest duzo wieksza niz walka rozrzadu. Wal z tlokami krecil sie jeszcze jakis czas.

Pozdro

szlachcic.

Napisano

> "prawie" bezkolizyjny znaczy tyle ze mialem wiecej szczescia niz

> rozumu.

- niestety jest on kolizyjny

> Jak pisalem. Przyglądałem sie pracy paska na uruchomionym silniku

> próbując dowiedziec sie co sie stalo.

> Pasek spadl z kol, po prostu zlecial z nich. Byl tak luzny, ze przy

> braku kola pasowego na wale zsunal sie z obracajacych sie kol.

- nie obraź się znowu miałeś więcej szczęście niż rozumu. Jakby wał miał większy pęd to na pewno by się tłoki z zaworami spotkały. Jak sprawdzałeś na biegu jałowym to mógł być mały pęd i nic się nie stało - gorzej by było jakbyś jechał na biegu i by spadł Ci pasek no to wtedy mur beton remont gotowy.

> Zalozylem nowy pasek i silnik dziala jak dawniej.

- pytanko mam - wymieniłeś sam pasek czy napinacz również?

Pytam się ponieważ mam przejechane na pasku jakieś 30 kkm i mam i urwało mi się mocowanie obudowy rozrządu i będę chciał to naprawić i przy okazji na wszelki wypadek wymienić pasek który czasami obciera o luźną obudowę, i się zastanawiam czy przy okazji nie wypadałoby wymienić również napinacz.

> Z kolei inni uzytkownicy C14NZ donosza o o wymianach zaworow po

> takich akcjach. C14NZ z pewnoscia jest kolizyjny, mi sie po

> prostu udalo.

- Dokładnie - miałeś farta i to dwa razy smile.gif

PZDR VEN

Napisano

> Jakby wał miał większy pęd to na pewno by się tłoki z zaworami spotkały.

Czyli co? Jak jest większy pęd to zawory bardziej się wysuwają albo tłoki podchodza wyżej? No pomyśl... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

No pomyśl...

No w sumie fakt nie wychylają się bardziej mlot.gif, ale nadal twierdzę, że mały pęd wału uratował sytuacje. Czyż nie?? Co mogło innego mogło uratować sytuacje?

Napisano

Sytuację uratowały niskie obroty silnika i szczęśliwe zatrzymanie się wałka rozrządu waytogo.gif.

Technicznie rzecz biorąc tłoki podchodzą bliżej głowicy ze zwiększaniem się obrotów, ale to już czepianie się słówek wink.gif.

Napisano

Czyli teoretycznie pasek jeszcze by polatał, gdyby nie to ze na samym poczatku za slabo zostal napiety?

Napisano

> Czyli teoretycznie...

teoretycznie i tak więcej wytrzymał... wink.gif

Quote:

Problem zaczal sie 5 lat i 50kkm temu.

książkowo 4 lata i 60 kkm 270751858-jezyk.gif

Napisano

> teoretycznie i tak więcej wytrzymał...

> Quote:

> Problem zaczal sie 5 lat i 50kkm temu.

> książkowo 4 lata i 60 kkm

Znam osobiscie czlowieka ktory wymienil pasek po 8 latach i 120tys km. Oczywiscie pasek juz nie byl orygionalny.

W astrze F 1.6 chyba 100KM jezeli sie nie myle. I jakos dzialal a tutaj tylko rok czasu przekroczenia i juz przestawiony rozrzad.

Napisano

> Znam osobiscie czlowieka ktory wymienil pasek po 8 latach i 120tys

> km. Oczywiscie pasek juz nie byl orygionalny...

historia "związku radzieckiego" zna nie takie przypadki... grinser006.gif

EDIT: takich przypadków, jak podany przez Ciebie, jest pewnie dużo więcej

ale czego mają dowieść... hmm.gif

Napisano

> historia "związku radzieckiego" zna nie takie przypadki...

> EDIT: takich przypadków, jak podany przez Ciebie, jest pewnie dużo

> więcej

> ale czego mają dowieść...

Ze strasznie dziwne ze pasek przeskoczyl przy tak malym przebiegu i krotkim okresie.

Wiem ze jest to okres zalecany do wymiany, ale zeby az pasek spadl to juz przegiecie.

Napisano

> Ze strasznie dziwne ze pasek przeskoczyl przy tak malym przebiegu i

> krotkim okresie.

> Wiem ze jest to okres zalecany do wymiany, ale zeby az pasek spadl to

> juz przegiecie.

A czy wlasnie w tym czasie nie pojawily sie na rynku Gatesy made China hmm.gif

Napisano

Dlatego w warsztacie instalujemy Contitech, chyba ze klient przywiezie Gatesa lub Dayco...

Pozdrawiam

Napisano

> Dlatego w warsztacie instalujemy Contitech, chyba ze klient

> przywiezie Gatesa lub Dayco...

> Pozdrawiam

Tamte mialy wszystkie ten sam nadruk i numer.

W warsztatach zajmujacych sie Oplami do wychwycenia, w garazu nie mozliwe.

Napisano

Poza tym wolimy paski Conti, bo Gatesy potrafily "trzeszczec" podczas pracy, nawet swiezo zalozone lub po pewnym przebiegu od zalozenia...

Pozdrawiam

Napisano

> Poza tym wolimy paski Conti, bo Gatesy potrafily "trzeszczec" podczas

> pracy, nawet swiezo zalozone lub po pewnym przebiegu od

> zalozenia...

> Pozdrawiam

Sam robilem sobie rozrzad i zalozylem Gatesa.

Nie slysze nic jak zdejme pasek od altka, halasuje pompa wspomagania sick.gif

Napisano

> Jakby wał

> miał większy pęd to na pewno by się tłoki z zaworami spotkały.

Wał może mieć co najwyżej moment pędu wink.gif Pęd ma coś co porusza się po linii prostej a nie wykonuje obroty.

Takie zrzędzenie fizyka, sorry grinser006.gif

Napisano

> Wał może mieć co najwyżej moment pędu Pęd ma coś co porusza się po

> linii prostej a nie wykonuje obroty.

> Takie zrzędzenie fizyka, sorry

Dokładnie ujmując Panie Fizyku wszystko co znajduje się w ruchu jaki by in nie był posiada pęd, kwestią jest układu odniesienia mierzonych wielkości. Gdzie w obracającym się wale mamy oś tego wału i tu mamy prędkość tak zwaną kątową pomnożoną przez moment bezwładności ciała który jest inny w każdym punkcie wału. Dlatego dla może łatwiejszego policzenia momentu pędu wykonujemy iloczynu wektorowego pędu oraz wektor łączący punkt, względem którego określa się moment pędu i punkt ciała.

Dlatego jeżeli użyłem słowa pęd wału wcale się nie pomyliłem ponieważ to on wpływa na wielkość Momentu pędu gdyż promień jest stały.

Jeżeli chcesz kogoś poprawić to wpierw odśwież wiedzę Panie Fizyku. Np. tutaj KLIK

PS.

Masz do czynienia z synem fizyczki i kilkukrotnym finalistą olimpiad fizycznych. Można powiedzieć, że wyssałem to z mlekiem Matki.

PZDR VEN aha zapomniałem SORRY

Napisano
  • Autor

> Czy chodzi tu o pewną markę na którą jakiś czas temu narzekano że

> niby podróbki pojawiły się w obiegu i pękają?

Dzisiaj zajrzalem do garażu.

Ten felerny pasek nosi slady napisu: GATES

Mowicie ze Contitech pewniejszy?

Pozdro

p.

Napisano

Nie będę wypisywał kim ja jestem, bo to nic nie wnosi do sprawy.

Podejrzewam że przez nieuwagę napisałeś "pęd" a teraz próbujesz z tego wybrnąć, zaciemniając obraz nadmiarem informacji.

Zabiłeś mi klina i musiałem przemyśleć całość jeszcze raz. Skupmy się więc na tym co obaj napisaliśmy, wnioski będą na końcu.

> Dokładnie ujmując Panie Fizyku wszystko co znajduje się w ruchu jaki

> by in nie był posiada pęd, kwestią jest układu odniesienia

> mierzonych wielkości. Gdzie w obracającym się wale mamy oś tego

> wału i tu mamy prędkość tak zwaną kątową pomnożoną przez moment

> bezwładności ciała który jest inny w każdym punkcie wału.

> Dlatego dla może łatwiejszego policzenia momentu pędu wykonujemy

> iloczynu wektorowego pędu oraz wektor łączący punkt, względem

> którego określa się moment pędu i punkt ciała.

Teoretycznie zasadzie masz rację, jednak wał korbowy (bo o taki Ci chodzi, prawda? Bo chyba nie o wałek rozrządu) nie jest walcem i nie posiada stałego promienia na całej długości, więc ciężko przedstawić go jako sumę cienkich cylindrów; na każdym takim cylindrze faktycznie każdy punkt posiadałby jednakowy moment pędu względem osi wału. Zakładając oczywiście jednorodność materiału.

Podsumowując akapit - wał korbowy ciężko przedstawić jako sumę punktów o określonej odległości od osi obrotu. Chyba że chciałeś użyć metod numerycznych?

> Dlatego jeżeli użyłem słowa pęd wału wcale się nie pomyliłem ponieważ

> to on wpływa na wielkość Momentu pędu gdyż promień jest stały.

I tu się nie mogę zgodzić. Równie dobrze mógłbyś uzasadnić używanie terminu "masa" wymiennie z momentem bezwładności, bo przecież ta pierwsza wpływa na wielkość tego drugiego. A promień wału niestety stały nie jest.

Powtarzam - z pędem wału mamy do czynienia wtedy gdy weźmiesz wał i rzucisz go w jakimś kierunku (np z urwiska w dół), unikając przy tym rotacji - co potwierdza wikipedia KLIK.

Obracającą się bryłę sztywną charakteryzuje moment pędu.

> Masz do czynienia z synem fizyczki i kilkukrotnym finalistą olimpiad

> fizycznych. Można powiedzieć, że wyssałem to z mlekiem Matki.

Mogę tylko napisać, że nawet wielcy tego świata są omylni.

Napisano

> Podejrzewam że przez nieuwagę napisałeś "pęd" a teraz próbujesz z

> tego wybrnąć, zaciemniając obraz nadmiarem informacji.

- celowo użyłem słowa pęd. Gdyż w tym pierwszym linku w którym Ci zapodałem jest fajny rysunek, który mniej więcej obrazuje to co mam na myśli. Kierunek pędu jest zgodny z działającą na masę siłą. Dzięki pędowi punktu materialnego poruszającego się po okręgu można obliczyć moment pędu, mając moment pędu można obliczyć prędkość kątową obracającej się masy (tudzież punktu w każdym promieniu układu).

W tym linku, w którym ty mi zapodałeś jest napisane:

Quote:

Pęd układu punktów materialnych

Pęd układu punktów materialnych jest równy sumie wektorowej pędów, wszystkich punktów układu. Można łatwo udowodnić[1], że pęd układu jest równy całkowitej jego masie pomnożonej przez prędkość środka masy układu.

> Zabiłeś mi klina i musiałem przemyśleć całość jeszcze raz.

- Fajnie wink.gif

> Teoretycznie zasadzie masz rację,

- wiem

jednak wał korbowy (bo o taki Ci chodzi, prawda?

- Zgadza się.

nie jest walcem i nie posiada stałego promienia na całej długości, więc ciężko

> przedstawić go jako sumę cienkich cylindrów; na każdym takim

> cylindrze faktycznie każdy punkt posiadałby jednakowy moment

> pędu względem osi wału. Zakładając oczywiście jednorodność

> materiału.

- czytaj wyżej przytoczony cytat.

> Podsumowując akapit - wał korbowy ciężko przedstawić jako sumę

> punktów o określonej odległości od osi obrotu.

- ależ łatwo, są to dane budowy silnika, gdzie masz podane wszystkie wymiary, odległości i nawet siłę działającą na ruch.

> I tu się nie mogę zgodzić. Równie dobrze mógłbyś uzasadnić używanie terminu "masa" wymiennie z momentem bezwładności, bo przecież ta pierwsza wpływa na wielkość tego drugiego. A promień wału niestety stały nie jest.

- dokładniej przeczytaj linki dotyczące "PĘDU" oraz "MOMENT PĘDU"

Moment pędu jest w pewnym sensie uzależniony od pędu i promienia po którym się porusza. Dlatego jest opisany wektorowo opisując go tym właśnie jako wielkość fizyczną.

> Mogę tylko napisać, że nawet wielcy tego świata są omylni.

Zgadza się. Są omylni. Aby dojść do porozumienia trzeba by było się spotkać osobiście przy 20.GIF i obgadać sprawę.

A teraz tak jeszcze podsumowując.

Pęd w ruchu prostolinijnym można można opisać tylko samym właśnie pędem, do ruchu krzywolinijnego (w którego skład wchodzi ruch po okręgu), można opisać dodatkowo prędkością kątową gdzie właśnie dochodzi moment pędu.

Użyłem słowa PĘD, aby uogólnić problem, najbardziej tutaj mi chodziło o zachowanie energii. Po zerwaniu paska na biegu jałowym wał ma mniejszą energię niż przy obrotach rzędu 3000 rpm.

Wiem o co Ci chodzi z tym momentem pędu, ale ja starałem też CI udowodnić że pęd wpływa na moment pędu.

PZDR VEN

Napisano

Ważne że zaczynamy dochodzić do porozumienia zlosnik.gif

Jakby co to możemy kontynuować na privie (bo na 20.GIF to chyba odległość nie pozwoli), bo nie ma co dalej robić OT.

Pozdrawiam smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ważne że zaczynamy dochodzić do porozumienia

Czy moge prosic kolege vendorr o nie branie udzialu przynajmniej w moich watkach.

I tak vendorra nie widze, jest u mnei na liscie ignorowanych. Za to odpowiedzi na jego wypociny zaśmiecają watek.

EOT.

Napisano

Prosić zawsze możesz, zabraniać nie.

Może ktoś mnie zacytuje i zobaczysz moją wiadomość.

Ale według twojej woli będę się starał nie brać udziału w twoich topikach.

Może pozłacane paski się nie rozciągają.

Napisano

> Jakby co to możemy kontynuować na privie ...

O to to. Bardzo dobra propozycja, bo wasza dyskusja poza wartościami merytorycznymi staje się niesmaczna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.