Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swiatła w P II

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie źle mi świeca światła w P II (są słabe jakby ich nie było) Mam żarówki H1.

I mam pytanie Czy da sie rozebrać klosz z świateł by je wyczyści od środka? Czy jak założę H1 100W nic mi sie stanie z reflektorami, A może ktoś ma inny pomysł na poprawie widoczności?

idea.gifidea.gifidea.gif

Napisano

> Mam pytanie źle mi świeca światła w P II (są słabe jakby ich nie

> było) Mam żarówki H1.

> I mam pytanie Czy da sie rozebrać klosz z świateł by je wyczyści od

> środka? Czy jak założę H1 100W nic mi sie stanie z reflektorami,

> A może ktoś ma inny pomysł na poprawie widoczności?

Nie jest to łatwe ale są tacy co dali radę jakiś tekst

Napisano

Toć to młode auto jest...dziwne, że słabo świecą. Mam wytrzeszcza z 2003 roku i wewnątrz reflektorów nic się nie dzieje złego. Drugie Punto jest z 2000r ale tam jest układ H7 H1...nadal świeca dobrze. Może coś z masą na kostkach żarówek ...

Napisano

bezinwazyjnie najlepiej wymontowac reflektor, wyjac wszystkie zarowki, wyjac soczewki, wyjac wiazke kabli z reflektora, zdemontowac odpowietrzacze. tak rozbrojony reflektor wsadzic szklem do gory do zmywarki ustawic tryb econo + kostka. puscic raz jeszcze tryb econo ale bez kostki a tylko z nablyszczaczem. po kapieli wsadzamy do piekarnika - program rozmrazanie - czyli nawiew powietrza aby ladnie reflektor od srodka wyschnal. w miedzyczasie rozbieramy soczewke swiatel mijania - czyscimy szklo lub jezeli jest sens ( nie wypalil sie jeszcze odblysnik hehe.gif) odblysnik. uzywamy specjalnych plynow oraz sciereczek nieelektryzjacych np z mikrofibry. szklo reflektora polerujemy mechanicznie pasta PLAST-X firmy Meguiar's. skladamy wszystko do kupy. ale lepiej kupic nowy komplet oryginalnych reflektorow. metode grzewcza odradzam amatorom. dla poliweglanu temp zmiany stanu to 150*C biglaugh.gif.

Napisano

> bezinwazyjnie najlepiej wymontowac reflektor [...]

Sam poważnie zastanawiam się na myciem reflektorów tylko czy to coś da w moim przypadku hmm.gif

Objawy tylko w prawej lampie tzn. widocznie słabiej świeci niż lewy, widocznie więcej światła idzie w cień.

Jestem ciekawy co rozprasza światło- brud na soczewce hmm.gif szyba od wewnątrz (kiedyś troszkę parował, wiec może to są skutki) hmm.gif

Dodam, że oba na H7.

A tak w ogóle to da radę w miarę dobrze wymyć reflektory bez ściagania szkła? hmm.gifniewiem.gif

Napisano
  • Autor

Z tego co tu czytam ciężko będzie z tym demontażem.

Jeszcze tak myślę czy dało by to coś jakbym go potopił w całości w wodzie a potem by woda odparowała poczęstował denaturatem lub innym % pub2.gif

clown.gif

Napisano

> było) Mam żarówki H1.

> I mam pytanie Czy da sie rozebrać klosz z świateł by je wyczyści od

> środka? Czy jak założę H1 100W nic mi sie stanie z reflektorami,

> A może ktoś ma inny pomysł na poprawie widoczności?

a ja bym jednak zmierzył napiecie na żarówkach czy nie ma za wielkich spadków napiec sam to przerabiałem w Punto II, spadki ok 1V założyłem osobną instalacje pod światła na przekaźnikach ominołem kompa tyle że mój nie ma kontroli przepalonych żarówek wiec nie wywala błedu . i teraz swiatła jak nalezy świeca smile.gif)

Napisano

> a ja bym jednak zmierzył napiecie na żarówkach czy nie ma za wielkich

> spadków napiec sam to przerabiałem w Punto II, spadki ok 1V

> założyłem osobną instalacje pod światła na przekaźnikach

> ominołem kompa tyle że mój nie ma kontroli przepalonych żarówek

> wiec nie wywala błedu . i teraz swiatła jak nalezy świeca )

Swiatla mijania nie sa monitorowane przez body, a przekaznik od nich jest w skrzynce pod maska, kolo akumulatora. Body steruje tylko zalaczaniem przekaznika.

Napisano

> Swiatla mijania nie sa monitorowane przez body, a przekaznik od nich

> jest w skrzynce pod maska, kolo akumulatora. Body steruje tylko

> zalaczaniem przekaznika.

tak to weś sobie miernik i zmierz jakie masz spadki tych napiec a sam sie dziwisz. objrz tylko średnice przekroju przewodów a wszystko bedziesz widział , ja tylko napisałem jak torozwiązałem i jest dużo lepiej al co z tym zrobisz to już twoja sprawa

Napisano

> tak to weś sobie miernik i zmierz jakie masz spadki tych napiec a

> sam sie dziwisz. objrz tylko średnice przekroju przewodów a

> wszystko bedziesz widział , ja tylko napisałem jak torozwiązałem

> i jest dużo lepiej al co z tym zrobisz to już twoja sprawa

Ja nie narzekam na swiatla i nic w nich nie przerabialem. A inna sprawa to taka, ze to co zrobiles u siebie to nie jest oniniecie kompa hehe.gif. Gdybys wstawil oddzielny zwykly wlacznik do samych swiatel, ktory bezposrednio wlaczylby przekaznik, to wtedy jest ominiecie bodykompa smirk.gif.

To co zes wymodzil to nic innego jak fabryczne zalaczanie kompem przekaznika, ktory zalacza kolejny przekaznik pad.gif . A nie prosciej bylo tylko dolozyc grubsze przewody od oryginalnego przekaznik w skrzynce bezpiecznikow pod maska i podlaczyc je do reflektorow ????

A tak wogole, to przeczytaj moja wczesniejsza odpowiedz, do ktorej to sie przyczepiles. Czy Twoja odpowiedz na niego ma cos wspolnego z tym co ja napisalem ???. Raczej nie icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

Reflektory troszkę się udało doczyści, ale okazało sie ze odbłyśnik jest już zniszczony. i będzie trzeba zainwestować pewnie w nowe.

Ale wracam do pytania czy 100W nie uszkodzą reflektora bo słyszałem ze niektórzy na takich jeżdżą confused.gif

Napisano

> Reflektory troszkę się udało doczyści, ale okazało sie ze odbłyśnik

> jest już zniszczony. i będzie trzeba zainwestować pewnie w nowe.

> Ale wracam do pytania czy 100W nie uszkodzą reflektora bo słyszałem

> ze niektórzy na takich jeżdżą

wybij sobie te żarówki z głowy chaja.gif

to już wole jak będziesz na hidach 4200 jeździł niż na takich żarówkach

Napisano

> Reflektory troszkę się udało doczyści, ale okazało sie ze odbłyśnik

> jest już zniszczony. i będzie trzeba zainwestować pewnie w nowe.

> Ale wracam do pytania czy 100W nie uszkodzą reflektora bo słyszałem

> ze niektórzy na takich jeżdżą

jest spora szansa że przy 100 jeszcze szybciej spłynie CI odbłyśnik i stopi kostka zlosnik.gif

Napisano

> wybij sobie te żarówki z głowy

> to już wole jak będziesz na hidach 4200 jeździł niż na takich

> żarówkach

Na hidach 4300K jak już coś swiety.gifzlosnik.gif

Na pierwszy rzut oka nie widać przy tej barwie, że to hid wink.gif

Napisano

> Na hidach 4300K jak już coś

mła kulpa za blisko siebie są te klawisze 033102bebe_1_prv.gif

> Na pierwszy rzut oka nie widać przy tej barwie, że to hid

i nie rozwalisz soczewki 270751858-jezyk.gif jak przy 100W żarówkach

Napisano

> mła kulpa za blisko siebie są te klawisze

No dooobra biglaugh.gif

> i nie rozwalisz soczewki jak przy 100W żarówkach

Możliwe, na hidach 4300k jeździłem 3 miesiące, nikt przez ten czas nie mrugał waytogo.gif

Napisano

> No dooobra

no

> Możliwe, na hidach 4300k jeździłem 3 miesiące, nikt przez ten czas

> nie mrugał

no bo jak chcesz przerobić na hidy to z głową wink.gif

Napisano

> no

> no bo jak chcesz przerobić na hidy to z głową

Zgadza się, cała operacja zaczęta od dokładnego czyszczenia soczewek waytogo.gif

Po montażu od razu na ustawianie do SKP waytogo.gif

Napisano

> było) Mam żarówki H1.

masz samochód od nowości? jeśli nie to czy na 100% sa to orginalne reflektory - podróby dają takie efekty.

Ja w swoim P2 wymieniłem niedawno reflektorki na nówki Valeo z 07.2009 zlosnik.gif świecą przepieknie, jak w 2000 roku kiedy to kupiłem Punto zlosnik.gif. oczywiscie żarówy H7/H7

Napisano
  • Autor

Mam od nowości.

I do tej pory było OK.

po demontażu okazało sie ze odbłyśnik jest lichy i szkła są od środka przypylone (myłem ale efekt jest taki sobie)

Dzieki za rady odnośnie żarówek (tak podejrzewałem ze 100 to przesada w takich małych kloszach)

Zainwestuje w jakieś markowe 55W (może ma ktoś jakieś sprawdzone H1)

Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.