Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,6 2002r GAZ - zakładał ktoś?

Featured Replies

Napisano

jak w temacie. planuję założyć gaz do autka a słyszałem że zdarzają się problemy przy współpracy z kompem... Zakładał ktoś? Jakies doswiadczenia, opinie?

Napisano

Ja mam 1,6 z 2003 roku, ale z instalacją "fiatowską" czyli Tartarini.

Przejechane 130.000. Problemów trochę było (np. wymiana listwy rozdzielacza gazu za jedyne 450zł, regeneracja reduktora), ale poza tym jest ok. Teraz zaczynają się problemy z jazdą na benzynie, powszechnie znane jako konsekwencja zainstalowania LPG, czyli np. zatykające się wtryskiwacze.

Pozdrawiam,

Piotr

Napisano
  • Autor

Gaz założony wczoraj. Wszystko było luksus, a dzisiaj gaśnie na niskich brotach i raz podczas jazdy zaczął piszczeć engine fault. Po przełączeniu na benzye wszystko wróciło do normy. Auto chwilkę odpoczęło i włącza się gaz już normalnie i śmiga, ale wciąż na niskich obrotach są problemy. Jutro dzwonię do gościa i niech kombinuje...

Napisano

Jakies

> doswiadczenia, opinie?

Silnik ten sam co w Brava 100 16V - u mnie jest BRC Seqent 24 i jest 100% ok

Napisano

te silniki kiepsko znoszą instalację - elektronika się gryzie . Jak doświadczenie (patrz : fora ) wskazuje trzeba mieć farta żeby w stilo LPG zagrała jak trzeba ja walczyłem pół roku i juz mam dość.

Napisano

> Jakies

> Silnik ten sam co w Brava 100 16V - u mnie jest BRC Seqent 24 i jest

> 100% ok

Nie jest to ten sam silnik, też tak myślałem, ale wyjaśniliśmy sobie to z patre w tym wątku.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Zakładam ... od poniedziałku zeby.GIF gazownikom umarł sterownik/komp benzynowy sick.gif teraz szukają jakiegoś magika co by im go wskrzesił, a jak nie to nowego tzn chyba używki angryfire.gif ehh urlop bez auta beksa.gif oby obyło się bez problemów przy strojeniu smile.gif

Napisano

> stilo LPG zagrała jak trzeba ja walczyłem pół roku i juz mam

> dość.

Jak się założy instalację z drutu i gałęzi montowaną w garażu po połedniu to tak jest

Normalna instalka ( że nie wspomnę o BRC ) daje rade

Napisano

> Nie jest to ten sam silnik, też tak myślałem, ale wyjaśniliśmy sobie

> to z patre w tym wątku.

> Pozdrawiam BAS

Daj spokój - to to samo co w Brava wersja z EOBD

Że cewka inna - bez przesady

Napisano

> Jak się założy instalację z drutu ( że nie wspomnę o BRC ) daje rade

No to masz szczęście bo ja nie zaryzykował bym instalacji z drutu ale skoro piszesz , że u ciebie działa nono...

Ja mam elpigaz zakłądany w autoryzowanym serwisie elpigazu. W ramach gwarancji auto było dwukrotnie na hamowni uproducenta za pośrednictwem warsztatu montującego - stwierdzili , że wszystko jest w porządku a auto na gazie gaśnie przy zatrzymywaniu , tyle , że nie regularnie. Potrafi przejeździć miesiąc i nic sie nie dzieje . Instalacje te montuje też ASO Fiata ale z tego co mi tam powiedzieli zdarzało się że gryzła się z elektroniką auta i musieli demontować .

Cóż może twój drut jest jakimś wyjściem... brawo.gif

Napisano

To zamiast pisać, że te silniki źle znoszą gaz trzeba było napisać, że źle znoszą elpigaz montowany w zakładzie X. Albo elpigaz ma problem z tą jednostką albo co bardziej prawdopodobne zakład musi się jeszcze sporo nauczyć.

O BRC w tym silniku nie znalazłem ani jednej złej opinii, a szukałem intensywnie.

Napisano

> O BRC w tym silniku nie znalazłem ani jednej złej opinii, a szukałem

> intensywnie.

To kiepsko szukałeś - ja znalazłem sporo opisów podobnego co mój problemu który dotyczył różnych instalacji . Szkoda tylko że zacząłem szukać dopiero gdy zaczęły się problemy . Fakt faktem , że BRC ponoć jest najbardziej tolerancyjna . Nie wykluczam , że pewnie jakość montażu też ma duże znaczenie ale w moim wypadku producent montarzyście nie wytknął żadnego błędu zamykając mi tymsamym drogę do wymontowania instalacji , co moim zdaniem nienajlepiej świadczy o samym producencie . Początkowo wmawiali mi , że to z autem jest coś nie tak , więc zostawiłem 5 worków złota w ASO gdzie powiedziel mi że na benzynie jest gitara więc to wina gazu. Tam dowiedziałem się że te silniki właśnie kiepsko radzą sobie z gazem i bywało , że musieli wyciągać instalacje które sami montowali . Sam więc widzisz że nie chodzi o alergię stilo na warsztat X czy pana zenka któy montował ale problem jest nieco szerszy . Tylko nie pisz że pewnie to wina tutejszego klimatu bo jak poszukasz lepiej na stronach poświęconych LPG to przyznasz mi rację .

Napisano

Dlaczego droga do wymontowania instalacji jest zamknięta?

Skoro ASO twierdzi, że na bank wina gazu i sami też musieli wymontowywać, to elpigaz powinien zrobić to samo. Coś mi ciężko wierzyć, że tak łatwo można zainkasować ponad 2 tysie za usługę, która źle działa i potem umyć ręce. Jakieś prawa Ci jednak chyba przysługują?

Napisano

> Daj spokój - to to samo co w Brava wersja z EOBD

> Że cewka inna - bez przesady

nie masz racji...

brava z eobd ma "taki sam" silnik jak brava bez eobd, bo różni się tylko układem wydechowym i sterownikiem...

pict1511.jpg

Napisano
  • Autor

> Gaz założony wczoraj. Wszystko było luksus, a dzisiaj gaśnie na

> niskich brotach i raz podczas jazdy...

okazało się że ulatniał się gaz na jakimś wtryskiwaczu (czy jakoś tak). problem rozwiązany i na razie jest OK:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.