Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile wazy

Featured Replies

Napisano
  • Autor

czyli samemu da sie zalozyc na silnik? manszety zdejmowales przy mechanizmie roznicowym i spokojnie polosie schodza bez rozpinania zwrotnicy?

Napisano

> Skrzynka C 514 np z PII?

nie wiem, ale oszacować można wg strony producenta na około 35kg klik zlosnik.gif

Napisano

> o to fajnie. czyli teoretycznie da sie samemu pokombinowac. dzieki.

pokombinować owszem dobre określenie, w pojedynkę nieżle się napocisz, żeby

dobrze trafić oink.gif

wyciągałem skrzynię dwa razy i bez bicia się przyznam, że sam straciłbym

nieporównywalnie więcej czasu i nerwów na założenie ustrojstwa z powrotem palacz.gif

Napisano
  • Autor

jezeli blok uzbrojony zalozylem sam to skrzynke tym bardziej dam rade hehe.gif. bo skrzynka wychodzi, ze jest maly gumi bir przy bloku uzbrojonym do polaczenia ze skrzynka. biglaugh.gif

Napisano

> czyli samemu da sie zalozyc na silnik? manszety zdejmowales przy

> mechanizmie roznicowym i spokojnie polosie schodza bez

> rozpinania zwrotnicy?

Ciezko jest samemu zalozyc, bo nie raz walek sprzeglowy ma jakies opory do wchodzenia na swoje miejsce sick.gif, a skrzynia swoje wazy . Zdjac nie ma problemu, sama wyskoczy.

Ja spuscilem olej i wymontowalem cale polosie. Zwrotnice trzeba rozpiac. A jesli chcialbys wyjac cale polosie, co chyba jest lepsze niz bawienie sie z oslonami gumowymi, to po wyjeciu jednej i przed wyciagnieciem drugiej wloz jakis bolec zamiast jednej polosi. To tak dla bezpieczenstwa, bo czasem potrafia sie przesunac satelity w mechanizmie roznicowym i pozniej nie da sie wlozyc ponownie polosi sciana.gif

Napisano
  • Autor

mam szczypce do zakladania opasek. walek sie smarem smaruje wiec u mnie jest spoko. swiezynka raptem 5 kkm przejechalem od "remontu".

teraz popatrze co bylo konsekwencja zapocenia sie miski - to ze nie dokrecilem korka spustu oleju czy sie jednak konczy uszczelniac walu. kolo zamachowe suche (od strony miski) hmm.gif bo zdjalem oslone metalowa dolna.

Quote:

czasem potrafia sie przesunac satelity w mechanizmie roznicowym i pozniej nie da sie wlozyc ponownie polosi

mozesz to jakos zobrazowac bo nie lapie.

Napisano

> mam szczypce do zakladania opasek. walek sie smarem smaruje wiec u

> mnie jest spoko. swiezynka raptem 5 kkm przejechalem od

> "remontu".

Bardziej sie ubrudzisz przy tych przegubach wew. niz przy spuszczeniu i zalaniu oleju. Ale skrzynie tez da sie wyjac razem z polosiami. Raz tak demontowalem, wiec da rade. Tylko przydalby sie ktos do pomocy.

> teraz popatrze co bylo konsekwencja zapocenia sie miski - to ze nie

> dokrecilem korka spustu oleju czy sie jednak konczy uszczelniac

> walu. kolo zamachowe suche (od strony miski) bo zdjalem oslone

> metalowa dolna.

A moze cos gdzies sie saczy od strony rozrzadu hmm.gif

Napisano
  • Autor

to ze sie "uwale jak swinka" to bedzie tylko swiadczylo o tym iz zrozumiem co to znaczy trud robotnika hehe.gif.

zobacze, szczele teraz z 3 kkm to zobacze efekt. jak na razie oleju nie ubywa hmm.gif. fakt troszke ponad max nalalem biglaugh.gif tak z 1mm i nic zauwazalnie na miarce mi nie ubywa.

Napisano

> podales mi wage 6 gear. 5 biegowa wazy 33 kg.

Czyli bylem blisko, dobra wage mam w rekach zlosnik.gif

A co do mechanizmu roznicowego, to w satelity wklada sie polosie. Jesli wyciagniesz obie poloski, ale mechanizm ma jakis nawet maly luz, to jego elementy potrafia sie poprzesuwac.

Widac to na ponizszej fotce. W tym przypadku prawa polos powinna byc od gory, lewa od dolu (a moze odwrotnie). Jak widzisz wchodza one w takie male zebatki, to one potrawia sie przesunac i pojawia sie problem. Dlatego zamiast np: prawej poloski trzeba cos wlozyc aby calosc zablokowac.

282696864-mechanizm1.JPG

post-73486-14352503558086_thumb.jpg

Napisano

> podales mi wage 6 gear. 5 biegowa wazy 33 kg.

oj tam, raptem ok. 10% zlosnik.gif

Napisano

> to co moze sie stac? jakie konsekwencje?

Pewnie zacznie gdzies wylazic, w koncu skrzynia nie jest super szczelna hmm.gif

Ale kiedys slyszalem, ze jakies uszczelnienia moga sie pouszkadzac niewiem.gif

Napisano
  • Autor

mnie sie wydaje ze uszkodzic to moze nie, ale puscic jak najbardziej. nie wiem juz o co chodzi. zrobilem standardowa trase z roznym zakresie predkosci i oleju tym razem nie ubylo ( az dziwne zakres obrotow 4500 -5000 - przy takich obrotach fire lubi lykac olej no ale remont byl). z samej ciekawosci jednak skrzynke w weekend zdejme.

Napisano

> mnie sie wydaje ze uszkodzic to moze nie, ale puscic jak najbardziej.

> nie wiem juz o co chodzi. zrobilem standardowa trase z roznym

> zakresie predkosci i oleju tym razem nie ubylo ( az dziwne

> zakres obrotow 4500 -5000 - przy takich obrotach fire lubi lykac

> olej no ale remont byl). z samej ciekawosci jednak skrzynke w

> weekend zdejme.

Jakbys zmienial olej w skrzyni, to nalewaj go jak bedzie ona na samochodzie. A ten najlepiej jakby mial lekko uniesiony przod do gory. Wtedy mniej oleju Ci ucieknie ze skrzyni zanim przykrecisz korek.

Napisano

> do skrzynki nalewam olej przez odpowietrzenie. mniej kombinacji.

A bedziesz wiedzial ile nalac i czy juz jest tyle co powinno??

Napisano

> zawsze wlewam 2 litry

Czyli w sumie pewnie bedzie z 0,5 litra wiecej niz powinno byc, bo nigdy caly olej nie zleci ze skrzyni. No chyba, ze ja rozbierzesz.

Napisano
  • Autor

nie powinien, ale pewnie zapis jest aby spuscic co by nie pocieklo przez kielichy jesli sie im wypadnie zlosnik.gif.

Napisano

> nie powinien, ale pewnie zapis jest aby spuscic co by nie pocieklo

> przez kielichy jesli sie im wypadnie .

Ja u siebie spuscilem wszystko. Ale jak ojciec odkrecil pokrywe mechanizmu roznicowego to jeszcze sporo oleju sie polalo sick.gif, na pewno ze szklanke.

Napisano
  • Autor

juz sam nie wiem czy to ruszac czy nie. zapocone jest na misce wiec raczej to simering walu. oleju znaczaco nie ubywa (abym musial dolewac) - znowuz nie lubie jak cos nie jest tip top. jednak w weekend bedzie grzebanie - jak ja tego nie lubie.

Napisano

> juz sam nie wiem czy to ruszac czy nie. zapocone jest na misce wiec

> raczej to simering walu. oleju znaczaco nie ubywa (abym musial

> dolewac) - znowuz nie lubie jak cos nie jest tip top. jednak w

> weekend bedzie grzebanie - jak ja tego nie lubie.

Ja tez nie lubie jak cos gdzies cieknie wrrr.gif. Kiedys saczylo mi sie na samym laczeniu skrzyni, ale silicon zalatwil sprawe zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

uszczelniacz OK, cieklo z jednej sruby od kola zamachowego. dziwne uzylem kleju hmm.gif. teraz chyba wkrece orginal new - tylko pozmianowe sa cos jak TORX posmarowane juz uszczelniaczem.

Napisano
  • Autor

nie cieknie na druga strone tylko saczy sie pomiedzy kolem a walkiem. widocznie za malo kleju dalem lub mi cos nie wyszlo przy wkladaniu srub - podkladka jest zdradliwa na kole. profilaktycznie wymienilem simering walka. skrzynke wytargalem bez rozpinania polosi ze zwrotnicy biglaugh.gif. moze jutro wloze skrzynke i potestuje padalca.

Napisano
  • Autor

zgadnij co bylo? peknal pierscien zabezpieczajacy ktory trzyma przegub na polosce. niezle zgranie w czasie zlosnik.gif. element za 50 groszy rozkminil mi auto. przegub sam w sobie sprawny, wieloklin zdrowy z jednej i drugiej strony wiec duzo strat nie ma biglaugh.gif.

Napisano

> zgadnij co bylo? peknal pierscien zabezpieczajacy ktory trzyma

> przegub na polosce. niezle zgranie w czasie . element za 50

> groszy rozkminil mi auto. przegub sam w sobie sprawny, wieloklin

> zdrowy z jednej i drugiej strony wiec duzo strat nie ma .

Czyli poloska wysunela sie z przegubu. Kiedys tak mialem u siebie jak zalozylem nowy przegow, pojechalem do roboty i prawie pod praca naped sie rozlaczyl sciana.gif. Wrocilem do domu na holu. Jak sie okazalo pierscien zabezpieczajacy byl do d... i byle jak trzymal. Po delikatnym tuningu pasuje od skody, chyba favorit. Trzeba go troche przeszlifowac z grubosci, bo nie wchodzi w kanalek.

Napisano
  • Autor

postaram sie kupic oryginal. ale dziwne ze sie uszkodzil? tak naprawde jest to sprezynka - drucik. ale jaka to ma srednice hmm.gifwieloklin ma takie parametry - wewnetrzne uzebienie 21mm a zewnetrzne 22mm?

Napisano

> postaram sie kupic oryginal. ale dziwne ze sie uszkodzil? tak

> naprawde jest to sprezynka - drucik. ale jaka to ma srednice

> wieloklin ma takie parametry - wewnetrzne uzebienie 21mm a

> zewnetrzne 22mm?

W ASO moze dostaniesz oryginal. Mi sie nie udalo kupic w okolicy, wiec podpasowalem inny. Moze pekl Ci przy tych calych operacjach, albo kiedys wczesniej i teraz sie rozlecial. Nie pamietam jaka ma srednice, chyba jest ciut wieksza od srednicy poloski.

Napisano
  • Autor

przypominam sobie ze cos mi strzelalo przy skrecaniu/w czasie jazdy w tym tygodniu - i chyba sie skumulowalo.

Napisano

> przypominam sobie ze cos mi strzelalo przy skrecaniu/w czasie jazdy w

> tym tygodniu - i chyba sie skumulowalo.

Bardzo mozliwe. Chyba na wszelki wypadek zmien i przegub.

Napisano
  • Autor

przegub jest sztywny, wstepnie go umylem uszkodzen brak. a czesci sprezynki wyciagnelem. zaryzykuje.

Napisano

> przegub jest sztywny, wstepnie go umylem uszkodzen brak. a czesci

> sprezynki wyciagnelem. zaryzykuje.

Jedyne ryzyko to takie, ze stracisz naped podczas jazdy. Moj lewy mi teraz strzela przy skreconych kolach i dzieje sie to od czasu kiedy rozpial sie z poloska. Ostatnio przy okazji chcialem go wyjac, to dziad nie dal sie rozlaczyc w poloska sick.gif . Tak trzyma dorobiona sprezynka zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.