Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G - jaki motor?

Featured Replies

Napisano

Witam . jaki polecilibyście silnik do Astry ?? założenie , benzyna + sekwencyjny gaz.

Jak się sprawuje silnik 1.2 65 KM , 1.2 75KM (spalanie, ceny części , awaryjność?)

a jak nie ten to lepiej 1.4 16v czy 1.6 16v?

Wiem ,że w gazie polecicie 1.6 8v wink.gif ale chce jakąś 16 zaworówke

//proszę o przeniesienie wątku do Astra 99% wink.gif nie chcący tu to wrzuciłem

Napisano

Dziś jakis wysysp pytających o silniki .................

Duuzo pisane juz było o tym.

Jednak mimo wszystko polecam do gazu 8v, mniej problematyczne są ok.gif

Napisano

Jeśli chodzi o Astrę to jedyny silnik z jakim miałem do czynienia to ten który powarkuje pod maską mojej Astry(1,4 16V Twinport),i powiem tak-jeśli masz w planach spokojną miejską eksploatację i preferujesz defenzywny styl jazdy,a także cenisz niskie zużycie paliwa,to Z14XEP jest OK(dodatkowo rozrząd napędza łańcuch).Natomiast jeżeli cenisz w silniku elastyczność,kulturę pracy i dynamikę,to...omijaj go szerokim łukiem.Ten motorek ma tyle wyżej wzmiankowanych cech,co ja brudu za paznokciami(a zapewniam dbam o czystość hehe.gif).A jeśli ktoś jeszcze myśli o silniku 1,2...to chyba raczej żaruje.Silnik 1,6 16 V- Z16XEP ponoć do gazu sie nie nadaje,to raczej zostają tylko starsze osmiozaworówki.

Napisano

Silnik 1,2 to w Corsie daje radę, do Astry moim zdaniem co najmniej 1.4 16V albo 1.6 8V do gazu.

pzdr

Napisano

Jak bym kupował astre G to najlepiej z moterm X20XEV, ewentualnie X18XE1.

Oba dobrze nadają się pod gaz sekwencyjny .

W zasadzie to wszystkie benzyniaki z wyjątkiem Z16XEP można w astrach G dobrze zagazować. Ten Z16XEP też można ale należy się liczyć z koniecznością "robienia zaworów" po jakiś 50 kkm...

Napisano

1.6 16V x16xel lub z16xe. IMHO lepszy jest ten pierwszy bo ma 1 sondę lambda = miejsza szansa na skopanie instalki przez gaziarza,

Napisano

Zdecydowanie szukaj motoru o większej pojemności. jesli robisz trasy to spalanie i tak wychodzi tak samo jak z mniejszym motorem. Po prostu mniej pałujesz, w aucie cisza a dynamika z jaka mozesz na naszych drogach wyprzedzic jest nieceniona. W miescie to musisz sie liczyc ze ponizej dychy nie zejdzie ale to zależy juz od stylu jazdy. Jak szukałem atrolota to moje założenie było nic poniżej 1,8. Po paru miesiącach poszukiwan trafiłem. Cierpliwosci zycze

Napisano

może nie będe zbyt oryginalny ale polecę Ci silnik 1.8 16V. Mam ten silniczek w swojej czarnuli (Astrze) i jest naprawdę ok. Mam instalację II generacji i ze spalaniem jest ok. W mieście pali tak ok. 10l a poza miastem w trasie schodzi mi do jakichś 8,5 -9,0l. Jak masz dobrego gazownika który ustawi wszystko jak nalezy to będziesz się cieszył i ekonomiką i dość żwawym samochodem, demonem szybkości nie jest ale zupełnie przyzwoite osiągi ma smile.gif

P

Napisano

Jeszcze lepiej chodzi na sekwencji...

Pozdrawiam

Napisano

Po tym co masz w podpisie nie spodziewałbym się po Tobie takiej odpowiedzi wink.gif.

Fakt, że II gen. w silniku z wielopunktowym wtryskiem i przepływomierzem... oslabiony.gif

Napisano

Brat ma Vectre B X20XEV na sekwencji i sprawuje sie idealnie...Mam konwulsje, gdy ktos do silnika na pelnym wtrysku elektronicznym (pomijajac wtrysk K-Jetronic-mechaniczny, bo tam tez potrafia gaz zamontowac, ale juz nigdy na benzynie nie bedzie dobrze pracowal...) instaluje LPG II lub III generacji. Uwazam osobiscie, ze dopiero IV generacja i wyzsze (siegajace poziomu niemal Common Rail) sa godne uwagi, ze wzgledu na precyzyjne dawkowanie i sterowanie. Zaraz sie zacznie...

No coz, ja nadal na NoPb.

Pozdrawiam

Napisano

Podpisuję się pod tym rękami i nogami.

Co do silników to Z16XEP gdyby miał hydraulikę w zaworach i napęd rozrządu łańcuchem byłby o niebo lepszy.

Napisano

> Co do silników to Z16XEP gdyby miał hydraulikę w zaworach

To by w zupelnosci wystarczylo...

Pozdrawiam

Napisano

> Brat ma Vectre B X20XEV na sekwencji i sprawuje sie idealnie...Mam

> konwulsje, gdy ktos do silnika na pelnym wtrysku elektronicznym

> (pomijajac wtrysk K-Jetronic-mechaniczny, bo tam tez potrafia

> gaz zamontowac, ale juz nigdy na benzynie nie bedzie dobrze

> pracowal...) instaluje LPG II lub III generacji.

Offtop się robi, ale może nas nie zakłódkują wink.gif

Ogólne trudno się nie zgodzić z tym co piszesz, ale spróbuj sensownie zagzować sekwencyjnie jakiś wielopunkt z fullgrupą. Na przykład Nexię (zdajesię że poczciwy C16NZ ale na "wielopunkcie" z fullgrupą przykrojony do poj. 1.5). Próbowałem i nigdy nie chodziło tak dobrze jak na poczciwej II gen..

Ale zgadza się, nie ma to jak porządna sekwencja wink.gif

Napisano

Z silnikami jest tak jak z jedzeniem.Im więcej jesz, tym bardziej ci się chce jeść. Kiedyś w maluchu było 24KM. Mało. SC 40KM. Mało. Punto 60KM. Mało. Teraz AII 90KM I też jest MAŁO hehe.gif

Napisano

> Z silnikami jest tak jak z jedzeniem.Im więcej jesz, tym bardziej ci

> się chce jeść. Kiedyś w maluchu było 24KM. Mało. SC 40KM. Mało.

> Punto 60KM. Mało. Teraz AII 90KM I też jest MAŁO

No niby tak, tylko, ze jest jeszcze stosunek mocy do masy pojazdu i w zasadzie to te samochody, ktore podales pewnie maja w miare podobny ten stosunek, bo moc owszem wzrasta, ale i masa auta grinser006.gif

Napisano

Mocy raczej przybywa. PF 126p miał 24/0,6 = 40 KM/t, Astra G 1.4 ma 90/1,2 = 75 KM/t.

Napisano

> Mocy raczej przybywa. PF 126p miał 24/0,6 = 40 KM/t, Astra G 1.4 ma

> 90/1,2 t = 75 KM/t.

Przechodziłem ten etap, pf126P jako pierwszy do nauki, potem Ford 90 KM tez tył napęd, dalej ten sam model ale 122 KM, potem spadek w dół na 100KM przód napęd ale mniejsza masa i to był błąd. Teraz ma to co w opisie na razie gra i buczy. Kilka aut sporadycznie jeszcze jeszcze ujeżdżam i chyba zostane przy opelku, mam nadzieje na V6 w przyszłości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.