Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat do wymiany- czy tylko? Grzeje sie 1,4

Featured Replies

Napisano

Witam

Wygląda na to, że termostat do wymiany, już zimą słabo się nagrzewało autko, wskazówka tylko trochę się podnosiła, to kartonem zasłoniłem chłodnicę- było lepiej.

Teraz latem podczas jazdy na trasie to mam wskazówkę gdzieś w połowie między zerem a załączeniem wentylatora (jakie jest normalne położenie tzn normlana temperatura pracy?).

Niestety ostatnio mi 3 razy taki numer wywinął, że jak wyruszyłem rano w trasę, to zaczął się nagrzewać i przekroczył kreskę na skali, przy której normalnie wentylator mi się załącza i dalej temperatura rosła więc zjechałem na postój, żeby schłodzić. Zauważyłem, że:

- górny wąż gorący, a dolny zimny,

- zimna chłodnica (lub minimialnie ciepełka),

- mam gaz i dzisiaj przyuważyłem, że parownik cały był oszroniony.

- jest w tym momencie problem z odpaleniem, na gazie jakoś wreszcie zaskoczy po kręceniu,

- z nawiewu nie mam ciepła.

Gdy odczekam trochę aż temp spadnie i ruszę dalej, to potem jest 'normlanie' czyli temp spada do tej 1/3 wychylenia na skali, a jak stanę w korku i wzrośnie do kreski to wentylator się załącza, ciepełko leci z nagrzewnicy.

W ciągu tygodnia 3 razy mi taki numer wywinął.

Więc temostat do wymiany, czy coś jeszcze powinienem? Myślę o oryginale lub Behr Termot

A tak na marginesie, to jak to jest z obiegiem- dlaczego mimo wysokiej temperatury nagrzewnica była zimna? W jakim ona jest obiegu- małym czy dużym, bo wydawało mi się, że po uruchomieniu już tam ciepło powinno krążyć, ale może się mylę bo znawca to ze mnie nijaki. Czy wygląda na to, że u mnie się blokuje termostat i cały czas mam w małym (źle), a potem otwiera całkowicie i to też jest źle?

Sprawny temostat działa w dwóch stanach otwarty/zamknięty czy płynnie reguluje prześwit przepływu?

Dzięki

Napisano

na początek sprawdź poziom płynu chłodzącego w zbiorniczku wyrównawczym i dobrze odpowietrz układ chłodzenia

Napisano
  • Autor

> na początek sprawdź poziom płynu chłodzącego w zbiorniczku

> wyrównawczym i dobrze odpowietrz układ chłodzenia

Raz na pół roku muszę dolać, ale niewiele- pół szklanki mniej więcej.

Jak mi się tak zagrzał dzisiaj rano, to poziom był powyżej MAX, czekając aż ostygnie, odkręciłem lekko korek i podniósł się płyn, aż trochę się wylało górą. Po pracy sprawdziłem, przez ten ubytek rano opadło poniżej MIN (ciekawa różnica poziomów między zagrzanym, a zimnym- to normalne?) to wlałem, aby było do połowy pomiędzy MAX a MIN. Jak już z pracy dojechałem do domu z ciekawości zajrzałem pod maskę- obydwa, grube przewody gorące więc obieg był, zresztą jak pisałem podczas 'normalnej' jazdy u mnie wskazówka temp jest na 1/3 stąd wiem, że jakoś działa. Znowu lekko odkręciłem korek, to zeszło ciśnienie i poziom się podniósł w wyrównawczym smile.gif, nie dokręcałem na mocno, żeby jak ostygnie nie wytworzyło się podciśnienie.

Jednak jak kilka dni temu sprawdzałem, to powyżej MIN było, więc przyjmijmy, że jest OK i zeszło dlatego, że rana przez korek wyleciało to co brakowało.

Wiosną czy nawet zimą (nie pamiętam), sprawdzałem czy jest odpowietrzony, odkręciłem zaworek na tym małym wężyku przy szybie i ściskając gruby wąż aż górnym zacznie lecieć płyn dokręciłem zawór, więc nie powinien być zapowietrzony.

Napisano

Też kiedyś miałem ze swoim podobne cyrki grinser006.gif.Tak jak kolega powyżej napisał - po pierwsze odpowietrz układ. Piszesz, że robiłeś to zimą, a za chwilę już będziemy mieli kolejną zimę zlosnik.gif. Jak już odpowietrzysz układ, pozwól aby płyn ostygł do temperatury otoczenia i wtedy sprawdź jego poziom, ewentualnie braki uzupełnij. Teraz wsiadając rano do samochodu obserwuj wskazówkę temperatury. U mnie przy sprawnym termostacie rano wskazówka minimalnie przekraczała połowę skali, załączał się drugi obieg, temperatura spadała o jakieś 2-3 kreski, następnie w miarę dalszej jazdy wędrowała do połowy skali i stabilnie tak się utrzymywała. Tak się składa, że jakoś w kwietniu mój termostat poszedł się 270747800-sex.gif (wymienie go na dniach). Przy niesprawnym termostacie rano wsiadając do auta, w miarę jazdy wskazówka wędruje wolno do połowy skali (potrzebuje na to jakieś 12-15km, przy czym po drodze nie mam żadnych skrzyżowań ani świateł - po prostu zapinam piąty bieg i toczę się prędkością przelotową).

Napisano
  • Autor

Jeśli połowa skali to ten moment oznaczony literką F i znaczkiem termometru na falkach, to u mnie tam normalnie nie dochodzi smile.gif, chyba że będę stał w korku bądź wolno jechał przez dłuższy czas. Jest to zresztą moment, kiedy włącza mi się wentylator. Przypominam, że mam gaz, to może też mieć znaczenie.

Odpowiem sobie sam na pytanie z pierwszego postu o działanie chłodzenia:

Quote:

W silnikach o chłodzeniu pośrednim ciecz chłodząca przepływa przez kanały wewnątrz kadłuba (bloku cylindrów) i głowicy silnika. Ciecz chłodząca, której przepływ jest wymuszony przez pompę po opuszczeniu kanałów silnika wpływa do komory zaworu termostatycznego, który w zależności od temperatury cieczy umożliwia jej przepływ w krótkim lub pełnym obiegu. W krótkim obiegu ciecz wraca bezpośrednio do pompy i dalej do kanałów silnika. W obiegu pełnym ciecz przeprowadzana jest przez chłodnicę w której jej temperatura jest obniżana. Z chłodnicą współpracuje wentylator. Ciecz po przejściu przez chłodnicę powraca do pompy i następnie do silnika.

Wąż górny powinien być gorący tuż za termostatem i w miarę zbliżania się do chłodnicy powinien być chlodniejszy.

Jest to normalne ponieważ każdy termostat ma w swojej budowie specjalny mały otworek.

Dolny wąż od chłodnicy musi być zimny jeśli termostat się jeszcze nie otworzył

Napisano

Nie wiem czy mamy takie same zegary, ale u mnie przy prawidłowo działającym termostacie drugi obieg włączał się mniej więcej w miejscu, które zaznaczyłem na żółto. Wentylator 2 kreski wyżej. Aha też mam lpg na pokładzie.

fotoljr.jpg

Napisano
  • Autor

Ja mam elektroniczne zegary, trochę inaczej u mnie to wygląda, nie mam zdjęcia pod ręką, ale myślę że wiesz którą wersję mam na myśli.

Normalnie jak jadę, to mam temperaturę około tego jak pokazuje wskazówka teraz u ciebie, więc jest niedogrzany frown.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam elektroniczne zegary, trochę inaczej u mnie to wygląda, nie

> mam zdjęcia pod ręką, ale myślę że wiesz którą wersję mam na

> myśli.

> Normalnie jak jadę, to mam temperaturę około tego jak pokazuje

> wskazówka teraz u ciebie, więc jest niedogrzany

Tydzień spokoju, tylko dolałem 2 czy 3 razy płyn bo ciągle schodził 1cm poniżej minimum, a jak uzupełniałem to tylko ciut ponad minimum wlewałem.

Rano patrzę, że znowu niski stan, po pracy postanowiłem dolać, a tu zaskoczenie- płynu ponad maximum!!!

Jak to możliwe?

Termostat już zamówiony, mają przysłać.

W drodze powrotnej zatrzymałem się przy sklepie i dorwałem drania, jak kapało w okolicy spod końca chłodnicy i złączenia z wyrównawczym- jakaś nieszczelność? Po chwili przestało, a więc mam sporadyczne wycieki, ciekawe dlaczego?

Wymienię termostat, a co z tym? Ustanie? Wymienić chłodnicę na jakąś używkę czy wlać jakiś uszczelniacz? Z obawą do takich wynalazków podchodzę. Co radzicie?

Napisano

> Tydzień spokoju, tylko dolałem 2 czy 3 razy płyn bo ciągle schodził

> 1cm poniżej minimum, a jak uzupełniałem to tylko ciut ponad

> minimum wlewałem.

> Rano patrzę, że znowu niski stan, po pracy postanowiłem dolać, a tu

> zaskoczenie- płynu ponad maximum!!!

> Jak to możliwe?

> Termostat już zamówiony, mają przysłać.

> W drodze powrotnej zatrzymałem się przy sklepie i dorwałem drania,

> jak kapało w okolicy spod końca chłodnicy i złączenia z

> wyrównawczym- jakaś nieszczelność? Po chwili przestało, a więc

> mam sporadyczne wycieki, ciekawe dlaczego?

> Wymienię termostat, a co z tym? Ustanie? Wymienić chłodnicę na jakąś

> używkę czy wlać jakiś uszczelniacz? Z obawą do takich wynalazków

> podchodzę. Co radzicie?

jak płyn się zagrzał to podniosło się ciśnienie w układzie i dla tego kapało

Napisano
  • Autor

> jak płyn się zagrzał to podniosło się ciśnienie w układzie i dla tego

> kapało

jakieś nowy zamiennik chłodnicy kupić czy szukać z rozbiórki? Co radzicie?

Wątpię bym był (lub mechanik) w stanie to uszczelnić.

Napisano

> jakieś nowy zamiennik chłodnicy kupić czy szukać z rozbiórki? Co

> radzicie?

> Wątpię bym był (lub mechanik) w stanie to uszczelnić.

Spokojnie zamiennik z allegro. Nie kupuj ze sztrotu bo nie wiadomo w jakim stnie bedzie, a dobry zamiennik nie ustepuje jakością oryginałowi. Ja kupiłem na allegro zamiennik i jestem bardzo zdowolony.

Napisano
  • Autor

> Spokojnie zamiennik z allegro. Nie kupuj ze sztrotu bo nie wiadomo w

> jakim stnie bedzie, a dobry zamiennik nie ustepuje jakością

> oryginałowi. Ja kupiłem na allegro zamiennik i jestem bardzo

> zdowolony.

Dla pewności- piszesz o chłodnicy, a nie nagrzewnicy?

A te zamienniki są razem z tym zbiornikiem wyrównawczym czy bez? Nie wyobrażam sobie przeszczepiania tego zbiornika!

Napisano

> Dla pewności- piszesz o chłodnicy, a nie nagrzewnicy?

> A te zamienniki są razem z tym zbiornikiem wyrównawczym czy bez? Nie

> wyobrażam sobie przeszczepiania tego zbiornika!

TAK o chłodnicy... reszta w PM

Napisano

Witam , mam pytanko gdzie w bravo 1.6 99' znajduje się termostat , jeśli ktoś by mógł wrzucić zdjęcie byłbym wdzięczny. Z góry dziękuje.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Spokojnie zamiennik z allegro. Nie kupuj ze sztrotu bo nie wiadomo w

> jakim stnie bedzie, a dobry zamiennik nie ustepuje jakością

> oryginałowi. Ja kupiłem na allegro zamiennik i jestem bardzo

> zdowolony.

Pytanie do tych co wymieniali- wstawić zamiennik z czarnym zbiornikiem wyrównawczym czy białym? Widziałem takie na aukcjach, czarny pewnie nie jest półprzezroczysty tak jak oryginał, ale ponoć są ok.

Czy z tymi białymi ktoś miał problem? Sa również godne polecenia jeśli chodzi o solidność wykonania i dopasowanie?

Napisano

> Tydzień spokoju, tylko dolałem 2 czy 3 razy płyn bo ciągle schodził

> 1cm poniżej minimum,

Radzę sprawdzić czy w kabinie pod dywanikami gumowymi w podłodze jest sucho....

Pozdr

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Radzę sprawdzić czy w kabinie pod dywanikami gumowymi w podłodze jest

> sucho....

> Pozdr

Sucho.

Chłodnica wymieniona, wziąłem z aukcji zamiennik. Problemów nie było. Dzisiaj dodatkowo odpowietrzałem no i po dokręceniu trzeciego zaworka urwała się ta plastikowa śróbka! Cały łepek, tylko kawałek gwintu został wkręcony, ale niestety to nie uszczelnia i jak ścisnę przewód chłodnicy wycieka przez zawór płyn. Można tę śróbkę kupić osobno? Poratujecie. Może ktoś ma zbędną?

Napisano
  • Autor

> Dzisiaj dodatkowo odpowietrzałem no i po dokręceniu trzeciego

> zaworka urwała się ta plastikowa śróbka! Cały łepek, tylko

> kawałek gwintu został wkręcony,

Udało się kupić tę sróbkę z demontażu (2szt za 20zł z przesyłką), stary gwint nie było tatwo wyjąć- musiałem wymontować wąż, potem podgrzewanym na palniku kuchenki śrubokręcikiem mozolnie usunąłem pozostałość śróbki. Jako że już ciemno, próba i odpowietrzenie nastąpi jutro. Trzymajcie kciuki!

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie.

Po wymianie chłodnicy i termostatu nadal mam mały ubytek płynu, wykryłem wycieki na łączeniu węży z naczyniem wyrównawczym.

Dokreciłem opaski na mocno, ale pod dolną nadal czuję mokro i płyn, na postoju po zatrzymaniu spada pare kropel.

Jak sobie poradzić z taką nieszczelnością? Posmarować czymś króciec przez założeniem węża i dokręceniem opaski?

Poradźcie

Napisano

> Witam ponownie.

> Po wymianie chłodnicy i termostatu nadal mam mały ubytek płynu,

> wykryłem wycieki na łączeniu węży z naczyniem wyrównawczym.

> Dokreciłem opaski na mocno, ale pod dolną nadal czuję mokro i płyn,

> na postoju po zatrzymaniu spada pare kropel.

> Jak sobie poradzić z taką nieszczelnością? Posmarować czymś króciec

> przez założeniem węża i dokręceniem opaski?

> Poradźcie

Witam. Mam podobny problem z niedogrzaniem silnika: mianowicie przy normalenj jeździe na trasie temperatura jest w 1/4 skali dopiero w mieście jak jadę powoli lub stoję na światłach dochodzi do połowy czyli tak jak być powinno. Jak kolega rozwiązał ten problem? wystarczyła wymiana termostatu? Samochód oprócz tego że temp silnika podczas normalnej jazdy jest za niska nie sprawia wogóle problemów, spalanie raczej w normie (6-9 litrów), ogrzewanie działa(po 2 minutach jest ciepło. Co może być jeszcze przyczyną niedogrzania oprócz wadliwego termostatu?

Napisano
  • Autor

> Witam. Mam podobny problem z niedogrzaniem silnika: mianowicie przy

> normalenj jeździe na trasie temperatura jest w 1/4 skali dopiero

> w mieście jak jadę powoli lub stoję na światłach dochodzi do

> połowy czyli tak jak być powinno. Jak kolega rozwiązał ten

> problem? wystarczyła wymiana termostatu?

Problem niedogrzania u mnie rozwiązała wymiana termostatu.

Przed naprawą wskazówka podczas jazdy leżała dosyć nisko, bo zdecydowanie lepiej.

Napisano

Z objawów które opisujesz wynika , że termostat jest nie całkiem zamknięty .

Był już w ogóle od nowości zmieniany ? - w opisie masz że jest od początku w rękach I właściciela wink.gif

Napisano

> Z objawów które opisujesz wynika , że termostat jest nie całkiem

> zamknięty .

> Był już w ogóle od nowości zmieniany ? - w opisie masz że jest od

> początku w rękach I właściciela

Samochód mam od nowości i ma przejechane 110 tyś.

Termostat nie był nawet dotykany. pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.