Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie mogę zmieniać biegów

Featured Replies

Napisano

Witam. Dzisiaj dopadło i mnie. frown.gif. Coś się stało z moim srebrnym bolidem.

Gdy silnik jest włączony nie mogę zmienić biegu. Przy wyłączonym silniku biegi zmieniają się prawidłowo.

Prosze o poradę. grinser006.gif Jaki czort zainstalował się w srebrnej strzale?

Napisano

Jeśli pedał chodzi normalnie to sprzęgło powiedziało 30.GIF

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Gdy silnik jest włączony nie mogę zmienić biegu.

w jakim sesie nie możesz zmieniać biegów ?? wrzucasz bieg na dzwigni a bieg nie wchodzi czy nie da sie ruszać dzwignia ?

Napisano
  • Autor

> w jakim sesie nie możesz zmieniać biegów ?? wrzucasz bieg na dzwigni

> a bieg nie wchodzi czy nie da sie ruszać dzwignia ?

Nie da się ruszyć dzwignią.

Napisano
  • Autor

> Jak powiedział BAS - sprzęgło.

a ile taka przyjemność?

Napisano

> a ile taka przyjemność?

Nie wiem jak do 1,4, ale do 1,6 400zł sprzęgło + 300zł robocizna, jak robiłem w ASO to za sprzęgło tzw. regenerowane+robocizna zapłaciłem coś około 1000zł(dokładnie nie pamiętam a nie chce mi się schodzić do auta po fakturę).

Pozdrawiam BAS

Napisano

Byc moze lozysko oporowe nie odbija i tyle , ale robiac to trzeba najlepiej dac nowy zestaw wink.gif

Napisano

> Byc moze lozysko oporowe nie odbija i tyle , ale robiac to trzeba

> najlepiej dac nowy zestaw

Miałem to samo, przy przebiegu ok 80tyś. Do wymiany było sprzęgło, koszt ok 1000zł ze wszystkim. Ponoć sprzęgło w naszych stilonach jest tak głupio skonstruowane, że nie ma objawów zużycia w postaci "ślizgania się", po prostu nagle przestaje działać.

pzdr...

/kustosz

Napisano

> Miałem to samo, przy przebiegu ok 80tyś. Do wymiany było sprzęgło,

> koszt ok 1000zł ze wszystkim. Ponoć sprzęgło w naszych stilonach

> jest tak głupio skonstruowane, że nie ma objawów zużycia w

> postaci "ślizgania się", po prostu nagle przestaje działać.

W moim 1,6 pad sprzęgła(po 67kkm) polegał właśnie na ślizganiu się, od momentu jak zaczęło się ślizgać do momentu jak już nie mogłem ruszyć przejechałem kilkaset metrów, powiedzmy kilometr, kilometr przed tym jak zaczęło się ślizgać było czuć jakby chrobotanie na pedale sprzęgła.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Dzsiaj zagadka została rozwiązana!!!

The winner is winner.gif ....sprzęgło, niestety.

Przy okazji zostały wymienioe uszczelniacze lewy iprawy skrzyni biegów.

Koszt zabawy 850 PLN-ów w (i tu znowu niespodzianka) ASO.

Czy ktoś jest w stanie stwierdzić na podstawie zdjęć jaki był faktyczny stan zużytego sprzęgła?

Napisano

> Czy ktoś jest w stanie stwierdzić na podstawie zdjęć jaki był

> faktyczny stan zużytego sprzęgła?

Dawaj foty będziemy analizowali.

Napisano

które aso ? bo jedno z ze znanym mi w Białym, nie miało najlepszej opinii.

choć sam korzystając z ich usług, nie mogę powiedzieć nic złego ....

Napisano
  • Autor

Zawartość pudełka po wymianie sprzegła:

dsc4325.jpg

dsc4319.jpg

dsc4320.jpg

dsc4321.jpg

dsc4322.jpg

dsc4324o.jpg

Naprawa w ASO Polmozbyt Plus

Napisano

witam. chciałem przy okazji spytać kolegów. w moim byłym aucie padło sprzęgło. Pomijam fakt, że nie wiadomo jak to auto było urzytkowane itd, ale padło i już. W związku z tym mam pytanko. Czy uważacie że w stilo JTD 115 sprzęgło jest swego rodzaju piętą achillesową tego auta? czy jest np jakoś przesadnie delikatne? auto przy sprzedaży miało 58000 km przebiegu. Sprzęgło zaś obecnemu właścicielowi padło po 4 miesiącach urzytkowania auta.

Napisano

Jak już wcześniej pisałem mi sprzęgło padło po 67kkm, nie sądzę(ale nie wykluczam), żeby to była wina poprzedniego właściciela.

Myślę, że ma to związek z hydraulicznym sterowaniem sprzęgłem, zauważyłem, że przy bardzo szybkim zmienianiu biegów, występuje minimalne opóźnienie przy załączeniu napędu, które NIE występuje np, w MareiW 1,6, gdzie sprzęgło jest sterowane mechanicznie za pośrednictwem linki.

Podczas tego opóźnienia prawdopodobnie następuje uślizg, który jeśli występuje zawsze(tyle, że przy spokojnej jeździe nie zauważamy go) to skraca trwałość sprzęgła.

W poprzednim poście napisałem o 67kkm, pomyliłem się, było to ~63800km, wtedy zamontowano nowe/regenerowane sprzęgło i sprawdzono cały układ w ASO, więc pewnie TTTM.

Pozdrawiam BAS

Napisano

W moim byłym aucie też padło sprzęgło. Zastanawiam się czy TTTM czy to moja, bądź obecnego urzytkownika przyczyna. Jeśli chodzi o mnie, to jeździłem wcześniej autami bęzynowymi i żadnej takiej "wpadki" nie miałem. W moim byłym stilo wymieniłem tylko siłownik pedału sprzęgła, bo szwankował. Może jazda przez jakiś czas z popsutym siłownikiem nadwerężyła sprzęgło do tego stopnia, że teraz padło prędzej?

Napisano

> ja mam na fabrycznym 140kkm i narazie problemów żadnych nie sprawia

No widzisz. A w byłym moim padło. Auto było eksplatowane normalnie itd. Może to jakaś wadliwa seria była? 2 lata po gwarancji musiałem też wymienić centralkę poduszek powietrznych bo padła. na kąciku chyba tylko jeszcze jeden urzytkownik taką centralkę wymieniał. Taka karma i nic na to się nie da poradzić.

Napisano

> ja mam na fabrycznym 140kkm i narazie problemów żadnych nie sprawia

U mnie fabryczne 146kkm i działa ok. No wydaje mi się, że słyszę dwumas przy zmianie biegów czasem ale jeździ to nie będę grzebał.

W bravie 250kkm od nowości i jeszcze jeździ. ale to ostatnie chwile sprzęgła smile.gif

Napisano

> U mnie fabryczne 146kkm i działa ok. No wydaje mi się, że słyszę

> dwumas przy zmianie biegów czasem ale jeździ to nie będę

> grzebał.

> W bravie 250kkm od nowości i jeszcze jeździ. ale to ostatnie chwile

> sprzęgła

No to tylko pogratulować. wink.gif Szkoda mi obecnego właściciela, bo po co człowiek ma wchodzić w koszty. Zawsze to miło posłuchać że auto nie sprawia problemuw. A tu jeszcze w ASO wymienili sprzęgło, a po tej wymianie auto nie chce odpalić. To już zupełna kaszana. W ASO do wczoraj nie wiedzieli zupełnie o co chodzi. nie wiem jak jest dzisiaj, bo nie chcę telefonować do obecnego właściciela i powiększać jego frustracji.

Napisano

> Zawartość pudełka po wymianie sprzegła:

Docisk - typowe zużycie sprężyny centralnej na styku z łożyskiem./w moim sprzęgle takie zużcie był przy przebiegu ok 100 kkm/Tarcza docisku współpracująca z tarczą sprzęgłową bez większych śladów zużycia.

Tarcza sprzęgłowa - na granicy zużycia z jednej strony nity wychodzą na wierzch./moja tarcza znacznie bardziej zużyta przenosiła jeszcze napęd/.

Łożysko wyciskowe - strona współpracująca z wysprzęgnikiem podejrzanie wypracowana/błyszcząca/.Mogło się obrócić na tulei prowadzącej dostać przekosu i się zblokować.Co mogło być przyczyną awari.

Napisano

A w moim aucie także w czwartek przestały wchodzić biegi. Pedał sprzęgła dostał luźnego skoku (mniej więcej połowa skoku). Biegi nie wchodziły. Po nagrzaniu sie silnika - z wyczuciem i trochę większym wysiłkiem można było jechać.

Przyczyna: padnięta pompa wspomagania sprzęgła. Pomimo 189 tyś. nalotu i letniego wirusa - sprzęgło i 2mas mają się na razie OK.

Napisano

> Przyczyna: padnięta pompa wspomagania sprzęgła. Pomimo 189 tyś.

> nalotu i letniego wirusa - sprzęgło i 2mas mają się na razie OK.

Czy 2mas już robiłeś kiedyś u siebie, czy oryginał masz?

Napisano

Nic ze sprzęgła nie zmieniane. Oprócz rzeczonej pompy.

Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.