Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co powiecie o - ASTRA H 1.6 (115KM)

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie - szukałem w internecie na temat silnika i testów z użytkowania Astry z silnikiem 1.6 16V wersja 115KM - niestety jakoś kiepsko mi to wychodzi a jak już to bardzo zdawkowe informacje niewiem.gif Mam na oku Astrę Kombi (znajomy z pracy ma do sprzedania ale jakoś nie chce mi się wierzyć w te jego 115KM) i stąd pytanie. Czy może ktoś takim autkiem jeździe? Proszę o Wasze sugestie i odczucia. Interesuje mnie:

- zużycie paliwa?

- czy ten silnik nadaje się do zasilania gazem?

- czy jest duża różnica w jeździe i codziennym użytkowaniu w stosunku do silnika 1.6 o mocy 105KM?

Z góry dziękuję

Piotrek

Napisano

Dziwaczny silnik - pasek rozrządu (1.4 ma łańcuch), brak hydraulicznych popychaczy zaworów. Do gazu praktycznie się nie nadaje. Do tego kupa elektroniki. To tak w skrócie. Ja bym nie kupił wink.gif

Napisano
  • Autor

hmm .... nieźle się zaczyna! A już nabrałem ochoty !!!

Napisano

E tam się nie nadaje. Nadaje się, tylko należy się liczyć z regulacją zaworów co pewien czas. Tutaj niestety fabryka oszczędziła i regulacji dokonuje się wymieniając popychacze. Nie ma płytek. Elektroniki tyle co w innych, plus regulacja faz rozrządu.

Gaz oczywiście co najmniej IV gen.

Napisano
  • Autor

o juz mi bardziej ta informacja odpowiada smile.gif Nie chciałbym sie ewentualnie wpakowac w coś czego potem będe żałował! Co do gazu to jak najabrdziej sekwencja. Ciekaw jestem czy ktoś tym autkiem jeździ - interesuje mnie dynamika tego autka. Czy lepeij poszukać Astrę 1.8 (125KM), ten mogdel o którym mówimy, czy może najzwyklejszą Astrę z silnikiem 1.6 (105KM)???

Napisano

> Co do gazu

> to jak najabrdziej sekwencja.

Obawiam się tylko, że będzie ciężko znaleźć fachowca, który podejmie się montażu inst. gazowej i do tego zrobi to dobrze. Poza tym ta regulacja zaworów (wymiana popychaczy - kłopotliwe i kosztowne!!), o której pisze kol. inżynier....

> Ciekaw jestem czy ktoś tym autkiem

> jeździ - interesuje mnie dynamika tego autka.

A tu wszystko jest względne. Jeden powie Ci, że rakieta, drugi że muł - zależy z jakiego samochodu się przesiadasz.

Napisano
  • Autor

O własnie - po pierwsze jakie sa koszta regulacji tych zaworów i co jaki okres powinno się to robić? Przesiadam się jak coś z mojej astry 1.8 (115KM)

Napisano

> Mam pytanie - szukałem w internecie na temat silnika i testów z

> użytkowania Astry z silnikiem 1.6 16V wersja 115KM - niestety

Jakie ma oznaczenie ten silnik? 105KM to Z16XEP a ten? To ten z turbo chyba jakis?

EDIT: turbo ma 180KM zeby.GIF

Napisano

Ja od ponad roku jeżdżę taką Astrą (nadwozie kombi). Faktyczne spalanie:

- miasto (Warszawa, korki, klima non stop) - 10,5l

- trasa po Polsce po DK bez szaleństw z dwiema osobami - 6,9l

- niedawna trasa na południe Europy (5200 km, dwie osoby plus bagaż, większość trasy po autostradach z 130 km/h) - 7,8l

Co do dynamiki to mnie ona odpowiada ale zaznaczam, że wcześniej jeździłem Pugiem 206 z silnikiem 1,4 8V z 75 KM. Aby wyprzedzanie było sprawne konieczna jest redukcja i obroty koło 5kRPM. O kosztach napraw nic nie napiszę ponieważ samochód jest nowy i do tej pory mam z nim spokój.

Napisano

> Ja od ponad roku jeżdżę taką Astrą (nadwozie kombi). Faktyczne

> spalanie:

> - miasto (Warszawa, korki, klima non stop) - 10,5l

> - trasa po Polsce po DK bez szaleństw z dwiema osobami - 6,9l

> - niedawna trasa na południe Europy (5200 km, dwie osoby plus bagaż,

> większość trasy po autostradach z 130 km/h) - 7,8l

> Co do dynamiki to mnie ona odpowiada ale zaznaczam, że wcześniej

> jeździłem Pugiem 206 z silnikiem 1,4 8V z 75 KM. Aby

> wyprzedzanie było sprawne konieczna jest redukcja i obroty koło

> 5kRPM. O kosztach napraw nic nie napiszę ponieważ samochód jest

> nowy i do tej pory mam z nim spokój.

To chyba w mojej megance sie nic nie reguluje grinser006.gif tez myśle na benzynowym 1,4 chyba za słaby ,a 1,8 za duzo bedzie palił.

PS. Moje spalanie w mieście z 400km pół jazdy w południe zmieszane z wieczorem ok 21-22 wyszło mi 8,4l bez klimy (1,2 osoby)shocked.gif A w trasie tak do 110km.h 6,2-6,4 max z 4 osobami i kufrem. hmm.gifWidze ze opel więcej pali chyba.Ale tez nie szaleje .

Napisano

> wieczorem ok 21-22 wyszło mi 8,4l bez klimy (1,2 osoby) A w

> trasie tak do 110km.h 6,2-6,4 max z 4 osobami i kufrem. Widze ze

> opel więcej pali chyba.Ale tez nie szaleje .

Pali więcej, mój rekord niskiego spalania w trasie to 6,3. Poniżej tej wartości nigdy nie udało mi się zejść.

Napisano

> Pali więcej, mój rekord niskiego spalania w trasie to 6,3. Poniżej

> tej wartości nigdy nie udało mi się zejść.

Ostatnio w trasie zrobiłem 320km i wlałem 18,8l .Z tego z 8km po wsi na zimnym silniku.Ale tez 100km/h nie przekroczyłem ani razu.

Napisano

> Jakie ma oznaczenie ten silnik? 105KM to Z16XEP a ten? To ten z turbo

> chyba jakis?

> EDIT: turbo ma 180KM

Z16XER

Napisano

> O własnie - po pierwsze jakie sa koszta regulacji tych zaworów i co

> jaki okres powinno się to robić?

Jak zaczną stukać. Mniej więcej co 50-80tyś km. Ale to zależy od jakości instalacji i gazu. Popychacz kosztuje w ASO 50zł, jest ich coś koło 17 wymiarów zależnie od luzu. W głowicy jest ich 16 sztuk. Ze względu na pewną tolerancję często nie wszystkie trzeba wymieniać. W najgorszym wypadku 800zł za same części w ASO. Można też to zrobić gdzie indziej. Te popychacze pasują do wielu silników Opla bez hydrauliki. Niedawno kolega Wszim robił coś takiego u siebie. Poszukaj w jego postach.

Przesiadam się jak coś z mojej

> astry 1.8 (115KM)

hmm.gif po co? Z tych dwóch silników 1.8 jest lepszy.

Napisano
  • Autor

Lada moment chyba będzie trzeba zmienić autko, żona myśli o nowym (używanym) grinser006.gif

I dlatego tak pomalutku się rozglądam co jest teraz na rynku. A Astra jest dla mnie idealnym autkiem cool.gif

Napisano

Dorzuce od siebie: silnik Z16XEP jest beznadziejny pod wzgledem dynamiki, pojezdzilem ostatnio Astra G z tym nieszczesnym motorkiem, zero rewelacji, wielkie rozczarowanie...mialem wrazenie, ze moj silnik ma wiekszy potencjal...

Pozdrawiam

Napisano

Pomykam takim od trzech lat i nie mam problemów z dynamiką..

Napisano

1.8 120KM lub 140KM, bo 1.6 Turbo które bym polecił na allegro było jedno i już go nie ma. zlosnik.gifwink.gif

Napisano

> Jak zaczną stukać. Mniej więcej co 50-80tyś km. Ale to zależy od

> jakości instalacji i gazu.

raczej nic tam nie stuka bo to luz się zmniejsza a nie zwiększa. U mnie objawem były problemy z wolnymi obrotami.

> Niedawno kolega Wszim robił

> coś takiego u siebie.

kliken

Napisano

> Dorzuce od siebie: silnik Z16XEP jest beznadziejny pod wzgledem

> dynamiki, pojezdzilem ostatnio Astra G z tym nieszczesnym

> motorkiem, zero rewelacji, wielkie rozczarowanie...mialem

> wrazenie, ze moj silnik ma wiekszy potencjal...

> Pozdrawiam

hmm.gif Może jakims demonem przyspieszeń on nie jest , w końcu to tylko 100KM ale nie mogę się zgodzić że ten silnik to muł.

Jedyne co mnie wnerwia to słaby dół co przy załączonej klimie w jeździe miejskiej przeszkadza.

Główne zalety: cichość, niskie spalanie.. i raczej tyle wink.gif

Napisano

> 1.8 120KM lub 140KM, bo 1.6 Turbo które bym polecił na allegro było

> jedno i już go nie ma.

Ty go kupiłeś ? biglaugh.gif

Napisano

Mnie wlasnie bardzo dokuczal slaby dol (jak to w 16v) i ogolnie marna elastycznosc tej jednostki napedowej. Nie gonilem na maxa, tylko jechalem normalnie, jak moim. Wsiadlem pozniej do swojego i znow poczulem sie lepiej, pomimo 75 KM....

Mozliwe jest, ze jedyna zaleta tego silnika jest male spalanie...

Pozdrawiam

Napisano

Czyli 1,4(90KM) jest tylko na łańcuchu?chyba dobry do miasta tylko bedzie hmm.gif Pewnie jest duzo słabszy od mojej megany 107KM hmm.gif . A który klekot jest najmniej awaryjny w AIII ? i porównywalny z benzynowym 1,6 16V.

Napisano

Ja mam Z14XEP (90KM na łańcuchu). Tak tylko ten silnik w AH miał rozrząd z łańcuchem. Do miasta auto nadaje się idealnie, byłem nim też w górach, i pomimo niewielkiej mocy tragedii nie ma, da się tym spokojnie wyprzedzać, chociaż czasem trzeba to zaplanować wcześniej. Minimalne spalanie jakie osiągnąłem na trasie to 5,4L/100km.

Z diesli jeżeli miałbym wybierać to tylko pomiędzy Z17DTH a Z19DT, poza tym było już tutaj pisane o tych silnikach.

Napisano

Mam podobną, tyle że G, ale w niej silniczek 1.6 16V Z16XE, z klimą, zagazowana układem IVgeneracji.

Jeździ mi się dobrze, nie mam problemu z przyspieszaniem a i przy wyprzedzaniu spoko daje radę.

Jedynie co daje muła to, jak kolega wcześniej napisał, włączenie klimy. Wtedy czuć wyraźnie spadek mocy.

No, ale ja nie mam wielkich wymagań, jak na moje kobiece rączki moja Astrunia jest jak najbardziej OK.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.