Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż alarmu w aucie z instalacją Multiplex

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chcę zamontować alarm w aucie - Pug 206. Auto ma niestety muxa, co komplikuje sprawę. Nie martwię się o zasilanie, tylko o sygnał z wyłączników krańcowych. Podobno trzeba go w jakiś sposób odseparować, przez diody. Czy ktoś ma doświadczenie i może doradzić ? Czy mogę napotkać jeszcze jakieś niespodzianki ?

Napisano

> Witam.

> Chcę zamontować alarm w aucie - Pug 206. Auto ma niestety muxa, co

> komplikuje sprawę.

Nie wiem nawet co to jest i nie chcę wiedzieć grinser006.gif. Krańcówki możesz olać bo doskonale zamiast nich sprawdzą się dobrej jakości stabilne czujki ultradźwiękowe, w klapy chyba i tak trzeba dołożyć dodatkowe łączniki. Sygnał można też pobrać z lampki oświetlenia wnętrza, poza tym jak wspomniałeś zastosować bramkę diodową na przewodach od czujników, a jeżeli łączniki w drzwiach działają tradycyjnie przez podanie masy na kabel to spokojnie ojej ten multiplex zlosnik.gif i ciągnij śmiało do centralki.

Napisano
  • Autor

> Sygnał można też pobrać z lampki

> oświetlenia wnętrza, poza tym jak wspomniałeś zastosować bramkę

> diodową na przewodach od czujników, a jeżeli łączniki w drzwiach

> działają tradycyjnie przez podanie masy na kabel to spokojnie

> ojej ten multiplex i ciągnij śmiało do centralki.

to napisz mi jak ma wyglądać bramka diodowa, bo to dobry pomysł

Napisano

> to napisz mi jak ma wyglądać bramka diodowa, bo to dobry pomysł

Muszę widzieć przynajmniej kawałek schematu instalacji samochodu, żeby cokolwiek tam wpiąć tym bardziej, że straszysz jakimś multipleksem gdzie pewnie czujniki w drzwiach wysyłają sygnał do komputera pokładowego, a ten zapala lampkę na suficie hehe.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Muszę widzieć przynajmniej kawałek schematu instalacji samochodu,

> żeby cokolwiek tam wpiąć tym bardziej, że straszysz jakimś

> multipleksem gdzie pewnie czujniki w drzwiach wysyłają sygnał do

> komputera pokładowego, a ten zapala lampkę na suficie

no jest pewnie tak jak piszesz, schemtu niestety nie mam. Czy da radę tak odseparować sygnał, żeby go po prostu "wyjąć" ?

Napisano

> no jest pewnie tak jak piszesz, schemtu niestety nie mam. Czy da radę

> tak odseparować sygnał, żeby go po prostu "wyjąć" ?

Da się, tylko trzeba wiedzieć co przychodzi i co wychodzi z wyłącznika w słupkach. Jak podają masę po otwarciu drzwi to normalnie łączysz wyjście do wejścia centralki i olewasz te multipleksy, ale jak przychodzi i wychodzi plus to gorzej, tym bardziej że centralka alarmu pewnie nie ma możliwości zmiany na wyzwalanie plusem. Sprawdź co się pojawia na żarówce w suficie po otwarciu drzwi - jak minus to go podłącz do centrali, a jak plus to "odwróć" go jakimś miniaturowym przekaźniczkiem. Możliwości jest tysiąc grinser006.gif, ale trudno jest je rozpatrywać teoretycznie nie mając punktu zaczepienia zlosnik.gif

Napisano

zaloz alarm dedykowany do twojego auta/modelu, np. SEO Perfect ok.gif

pozdr.

Napisano

A ja odwrócę nieco temat.

Jaka jest różnica w cenie między alarmem dedykowanym pod CAN i rzeźbą druciarską, którą koledzy poniżej proponują ?

I dodatkowe pytanie - a po co Ci w ogóle alarm w tanim samochodzie ?

Napisano
  • Autor

> A ja odwrócę nieco temat.

> Jaka jest różnica w cenie między alarmem dedykowanym pod CAN i rzeźbą

> druciarską, którą koledzy poniżej proponują ?

ok. 300-400 zł

> I dodatkowe pytanie - a po co Ci w ogóle alarm w tanim samochodzie ?

no tu już przeadziłeś wink.gif

Napisano

> Jaka jest różnica w cenie między alarmem dedykowanym pod CAN i rzeźbą

> druciarską, którą koledzy poniżej proponują ?

Ja bym tego nie oceniał jako rzeźby, bo czy tak można nazwać montaż centralki,

podpięcie centralnego zamka (o ile jest), założenie czujek ultradźwiękowych i podpięcie syrenki?

Napisano

> ok. 300-400 zł

No to chyba sam sobie odpowiedziałeś, czy warto za takie pieniądze rzeźbić vs podłączyć coś praktycznie plug and play.

> no tu już przeadziłeś

Czemu ?

Ubezpieczyciel wymaga, czy NAPRAWDĘ wierzysz w skuteczność tego zabezpieczenia ?

Napisano

> Ja bym tego nie oceniał jako rzeźby, bo czy tak można nazwać montaż

> centralki,

> podpięcie centralnego zamka (o ile jest), założenie czujek

> ultradźwiękowych i podpięcie syrenki?

W CAN-ie tak.

Napisano

> Witam.

> Chcę zamontować alarm w aucie - Pug 206. Auto ma niestety muxa, co

> komplikuje sprawę. Nie martwię się o zasilanie, tylko o sygnał z

> wyłączników krańcowych. Podobno trzeba go w jakiś sposób

> odseparować, przez diody. Czy ktoś ma doświadczenie i może

> doradzić ? Czy mogę napotkać jeszcze jakieś niespodzianki ?

a krancowki ma na multi czy na zwykle pstryczki?

Napisano

> Ubezpieczyciel wymaga, czy NAPRAWDĘ wierzysz w skuteczność tego

> zabezpieczenia ?

zamykasz auto po wysiadce??

czy naprawde wierzysz w skutecznosc zamka w drzwiach auta??

Napisano

> zamykasz auto po wysiadce??

> czy naprawde wierzysz w skutecznosc zamka w drzwiach auta??

Zamykam z klucza, alarmu nie włączam, mam dodatkowe zabezpieczenie przeciwkradzieżowe działające samoczynnie, alarmu nie kupiłbym, gdyby nie wymóg ubezpieczycieli.

W nowych samochodach też instaluję minimum wymogów ubezpieczeniowych a nawet zdarzało mi się wystąpić o obniżenie wymogów, jak się wartością minimalnie nad próg łapałem, właśnie po to, żeby nie mieć alarmów.

Wyjąwszy podpalenie/porysowanie wyjca nocnego przez sąsiadów nie znam atutów wyjącego alarmu.

Chcesz mieć zabezpieczony samochód - postaw na strzeżonym...

Sorkens, że taki brutalny jestem :-)

Edit:

BTW, argument na poziomie "A masz k.wa dzieci?"

Napisano

> Chcesz mieć zabezpieczony samochód - postaw na strzeżonym...

> Sorkens, że taki brutalny jestem :-)

Ja zaś mówię, kup sobie AC i zapomnij o problemie. Ja ostatnio sprzedałem auto z AC i calkiem nieźle na tym wyszłem wink.gif

Co do alarmów, to może bym założył, gdybym parkował w jakichś dziwnych miejscach, gdzie auto byłoby podatne na dewastację. Normalnie alarm głównie wkurza właściciela. Miałem raz i powiedziałem - nigdy więcej zlosnik.gif

Napisano

> Ubezpieczyciel wymaga, czy NAPRAWDĘ wierzysz w skuteczność tego

> zabezpieczenia ?

Alarm nie zabezpiecza samochodu przed kradzieżą, chociaż mądrze podłączony potrafi. Zadaniem alarmu jest przede wszystkim powiadomić właściciela, że z samochodem dzieje się coś niepokojącego.

Napisano

> Alarm nie zabezpiecza samochodu przed kradzieżą, chociaż mądrze

> podłączony potrafi. Zadaniem alarmu jest przede wszystkim

> powiadomić właściciela, że z samochodem dzieje się coś

> niepokojącego.

Naprawdę ?

Nigdy bym nie przypuszczał.

A wracając do meritum - dalej wierzysz w skuteczność alarmu jako zabezpieczenia ?

Napisano

> Ja zaś mówię, kup sobie AC i zapomnij o problemie. Ja ostatnio

> sprzedałem auto z AC i calkiem nieźle na tym wyszłem

> Co do alarmów, to może bym założył, gdybym parkował w jakichś

> dziwnych miejscach, gdzie auto byłoby podatne na dewastację.

> Normalnie alarm głównie wkurza właściciela. Miałem raz i

> powiedziałem - nigdy więcej

No toż dokładnie o tym mówię.

A jeszcze jak coś zdechnie, to "dzięki" alarmowi możesz mieć zdemolowany samochód.

Kiedyś taki wyjec stał ulicę dalej i wył przez 2 dni - po połowie pierwszego zacząłem szukać jakiejś szmaty i butelki z benzyną, żeby go uciszyć...

Napisano

> A wracając do meritum - dalej wierzysz w skuteczność alarmu jako

> zabezpieczenia ?

A to nie jest tak ze jednak w pewnych sytuacjach alarm daje dodatkowe zabezpieczenie - np. masz samochod w garazu i slyszysz ze wyje - bierzesz magnum i idziesz na polowanie na murzynow smile.gif

Napisano

> A to nie jest tak ze jednak w pewnych sytuacjach alarm daje dodatkowe

> zabezpieczenie - np. masz samochod w garazu i slyszysz ze wyje -

> bierzesz magnum i idziesz na polowanie na murzynow

Niestety żyjemy w Polsce, wiem że w USA są stany gdzie mogę zastrzelić na swojej posesji bez konsekwencji każdego kto wejdzie bez mojego pozwolenia, ale w PL niestety oznacza to duże problemy dla mnie a nie dla przestępcy frown.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A to nie jest tak ze jednak w pewnych sytuacjach alarm daje dodatkowe

> zabezpieczenie - np. masz samochod w garazu i slyszysz ze wyje -

> bierzesz magnum i idziesz na polowanie na murzynow

Realnie - jaki % czasu masz samochód w zasięgu wzroku/słuchu ?

Napisano

> Realnie - jaki % czasu masz samochód w zasięgu wzroku/słuchu ?

Zadales pytanie nieodpowiedniej osobie - pracuje z domu a samochod stoi w garazu = jakies 90% czasu.

P.S. Nie mam osobnego alarmu poza tym co producent zalozyl.

Napisano

Znam przypadek z serwisu (zasłyszany osobiście), klient założył w C5 alarm z teściem (bo się znają na alarmach). Koszt alarmu w serwisie to było 1600 zł. Koszt spalonego silniczka od wycieraczek i cośtam jeszcze (bo się po podłączeniu spalił niestety) to jakieś 4500 zł. Alarm, który założyli nie był dedykowany pod CAN i nie mieli pojęcia jak to zrobić. Czy warto samemu robić druciarstwo? - warto jak ma się pojęcie co można zyskać i co stracić i jak to ugryźć.

Napisano
  • Autor

> Czy warto

> samemu robić druciarstwo? - warto jak ma się pojęcie co można

> zyskać i co stracić i jak to ugryźć.

znam zagrożenie i dlatego pytam. Pewnie, że mogę jechać do serwisu, ale lubię sam podłubać przy aucie.

Napisano

> Zadales pytanie nieodpowiedniej osobie - pracuje z domu a samochod

> stoi w garazu = jakies 90% czasu.

> P.S. Nie mam osobnego alarmu poza tym co producent zalozyl.

Yhy, a tzw przeciętny polski użytkownik pojazdu ?

1 % ?

2 % ?

Chyba, że ktoś na wsi mieszka i ma parking pod oknem.

Napisano

....

> Edit:

> BTW, argument na poziomie "A masz k.wa dzieci?"

moze dla Ciebie, skoro wychodzisz z załozenia ze z alarmem czy bez i tak ukradna, sytuacja identyczna jak z zamykaniem auta-tez wezma jak beda chcieli...

podam Ci moj przykład z zycia wziety, lata wstecz miałem malara, 2 razy włamanie pod blokiem po drobne pierdoły z bagaznika czy wnetrza auta typu gasnica, radio itd.

po 2 razie załozyłem sam najprostrzy alarm do auta, po tym fakcie okradziono chyba z 2 razy auta stojace przede mna i za mna, mojego auta nikt nie ruszył.

Odpowiadajac:

nikt nie mowi ze alarm uchroni przed kradzieza auta, ale gdy beda stały 2 identyczne auta jedno "z" drugie "bez" alarmu jak myslisz które auto pojdzie na pierwszy odstrzał??

druga sprawa wiekszosc tego typu przygod to gowniarze chodzacy po osiedlach i szukajacy łatwego zarobku uwierz mi ze alarm jednak daje im troche do myslenia i moze uchronic od wybicia szyby czy pozbycia sie radia- a niestety takie pierdoly najczesciej gina.

kolejna sprawa jezeli dodatkowo masz załozone dosc sprytne odciecie zapłonu nie handlowe ale jakas wydumke daje głowe ze pierwszy lepszy złodziejaszek bedzie musiał chwile podłubac zanim wezmie auto, abynajmniej opozni jego kradziez

Napisano

<ciach>

ale Ty mi nie tłumacz oczywistych prawd o skuteczności dodatkowego zabezpieczenia przeciw odjazdowi furacza.

Ja pytałem o skuteczność alarmu właśnie p-ko akcjom typu porysowane auto, skradzione kołpaki czy temu podobne drobiazgi.

Obecnie 90% samochodów ma fabryczne radia, które raczej nie lepią się do rączek nikomu, a jeżeli ktoś zostawia np nawigację, portfel itp, to jest to kara za naiwność, a alarm nic nie pomoże - problem włamań do aut celem kradzieży wyposażenia jest w zaniku, za to zastępuje go właśnie dewastacja i kradzież wyposażenia zewnętrznego, a na to alarm nie zadziała.

Co do kwestii skubnięcia auta - alarm w żadnym wypadku przed tym nie zabezpiecza.

Anyłej - mowa była o alarmie pod CAN i tu wciąż stoję na stanowisku, że "dorzeźbianie" alarmu niecanowego to błąd.

Napisano

...

hola hola, rozmowa zaczeła sie od tego:

...."I dodatkowe pytanie - a po co Ci w ogóle alarm w tanim samochodzie ? "...

Napisano

> ...

> hola hola, rozmowa zaczeła sie od tego:

> ...."I dodatkowe pytanie - a po co Ci w ogóle alarm w tanim

> samochodzie ? "...

:-)

Zauważyłeś, że występujesz w roli adwokata autora wątku ?

Mistrzu, krótko i jeszcze raz - zwykły alarm to gadżet. Jego funkcje zabezpieczająco-odstraszające są znikome z naciskiem na żadne. Kropa.

Chcesz skutecznego zabezpieczenia przed odjechaniem auta w siną dal - tylko własny "patent" pod postacią dobrze i z głową montowanego immobilisera, albo system typu lo-jack/guard etc, tyle że w przypadku auta za 40 kpln to walenie z armaty do komara.

Chcesz skutecznego zabezpieczenia przed wandalizmem/drobnymi włamami - parking strzeżony.

I tyle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.