Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marea 1.6 16V - podczas przyśpieszania dusi się

Featured Replies

Napisano

Jaki może być powód dławienia się silnika 1.6 16v podczas przyśpieszania ? Dzieje się co co jakiś czas bez względu na to czy jest zimny czy ciepły. Wciśniecie do deski po kilku sekundach likwiduje problem i auto zaczyna normalnie jeździć. W tym aucie był chyba kiedyś wymieniany potencjometr przepustnicy (jest opisany jak część używana) oraz jeden z przewodów czujnika jest dodatkowo podpięty pod masę (wg schematu to ten który normalnie jest masą). Podczas tego "mulenia" w tłumiku słychać lekkie detonacje . Przewody zapłonowe były wymienione na nowe.

Napisano

Nie pomogę ,ale się podepnę...

Podczas przyśpieszania (silnik rozgrzany)na drugim biegu bardzo wolno przyśpiesza, wolno rosną obroty, zamulenie na całego....

Żadnej powtarzalnosci zjawiska i analogii - czasem w/w zjawisko występuje, czasem nie.

Panowie - porada potrzebna.

Napisano

Ja z takimi objawami walczę bezskutecznie już ponad rok. Zacząłem od wymiany na nową cewki WN (Beru), przewodów WN (NGK), Świec (NGK a potem ISKRA), filtra powietrza. Potem byłem na komputerze w ASO. Następnie wyczyściłem przepustnicę i wymieniłem na nową sondę lambda (uniwersalna NGK) oraz zamieniłem katalizator na strumienicę, sprawdziłem czy nie idzie paliwo przewodem czujnika ciśnienia paliwa (co mogłoby świadczyć o pękniętej membranie w tym czujniku) i byłem po raz drugi na komputerze w ASO (wykazał błąd czujnika spalania stukowego i czujnika podciśnienia), podmieniłem na chwilę dla sprawdzenia wskazań na komputerze czujnik podciśnienia. I wszystko na nic ! Niby na chwilę się poprawia , a potem znowu. Na zimnym silniku nigdy, zawsze na ciepłym tak po 1-3 godzinnym postoju. Zamulenie, konieczność przegazowywania przy ruszaniu a jak jest włączona klima na maxa to już prawie tragedia. Ale jej k.....e nie daruję, mam w planie jeszcze sprawdzić odmę (czy nie zatkana), czujnik położenia wału (czy nie brudny), czujnik spalania stukowego ( czy dobrze zamocowany do bloku), będę czyścił bardziej dokładnie przepustnicę i silnik krokowy, sprawdzę dokładnie układ dolotowy i kolektor ssący ( czy szczelny).

Napisano

to na komputerze podczas jazdy trzeba sprawdzić...

temp wody i powietrza

Napisano
  • Autor

> Jaki może być powód dławienia się silnika 1.6 16v podczas

> przyśpieszania ? Dzieje się co co jakiś czas bez względu na to

> czy jest zimny czy ciepły. Wciśniecie do deski po kilku

> sekundach likwiduje problem i auto zaczyna normalnie jeździć.

> W tym aucie był chyba kiedyś wymieniany potencjometr

> przepustnicy (jest opisany jak część używana) oraz jeden z

> przewodów czujnika jest dodatkowo podpięty pod masę (wg schematu

> to ten który normalnie jest masą). Podczas tego "mulenia" w

> tłumiku słychać lekkie detonacje . Przewody zapłonowe były

> wymienione na nowe.

Przegrzebałem całą wiązkę przy silniku i okazało się ze przerywa czujnik położenia przepustnicy. jak się porusza wtyczką to nie działa prawidłowo. Muszę wykombinować inny czujnik z zobaczymy czy problemy miną.

Napisano

> Przegrzebałem całą wiązkę przy silniku i okazało się ze przerywa

> czujnik położenia przepustnicy. jak się porusza wtyczką to nie

> działa prawidłowo. Muszę wykombinować inny czujnik z zobaczymy

> czy problemy miną.

nie w czujniku leży problem tyle we wtyczce...

Napisano
  • Autor

> nie w czujniku leży problem tyle we wtyczce...

Własnie chyba raczej wtyczka jest ok . bo mierzyłem piny we wtyczce i odpowiadajace im piny w złączu komputera. Ruszałem przewodami i nic.

Napisano

> Własnie chyba raczej wtyczka jest ok . bo mierzyłem piny we wtyczce i

> odpowiadajace im piny w złączu komputera. Ruszałem przewodami i

> nic.

tego nie zmierzysz miernikiem...

Napisano

1. Zmierz opory lub napięcia na TPS. Jeśli napięcie, to ma się zmieniać w zakresie ok. 0,46 do 5V. Oporów ci nie podam, bo nie mam w tej chwili serwisówki od Fiata.

2. Przedzwoń przewody od TPS do ECU.

I tyle wink.gif

Napisano

U mnie sprawa się wyjaśniła - w zbiorniku około 10 litrów paliwa , po robocie jadę na tank - muli mocno, dolewam 30 litrów 98 i jak ręką odjął - przyśpiesza wspaniale. To nie było przeczucie - różnica kolosalna. Może benzyna 98 to było dzisiaj placebo i starczyła by 95 - byle w większej ilości. Zaznaczam, że nie świeciła się jeszcze rezerwa...

Napisano

Stawiam na problem z pompą paliwa skoro pomogło dolanie paliwa.

Miałem tak po wymianie silnika pompy paliwa przez kogoś kto zrobił to niefachowo, auto miało "turbo dziurę" jak w maluchu po skręcie na skrzyżowaniu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> U mnie sprawa się wyjaśniła - w zbiorniku około 10 litrów paliwa , po

> robocie jadę na tank - muli mocno, dolewam 30 litrów 98 i jak

> ręką odjął - przyśpiesza wspaniale. To nie było przeczucie -

> różnica kolosalna. Może benzyna 98 to było dzisiaj placebo i

> starczyła by 95 - byle w większej ilości. Zaznaczam, że nie

> świeciła się jeszcze rezerwa...

o, i u mnie podobnie jest, na pelniejszym baku jest dobrze, na mniejszej ilosci, ale bez swiecacej rezerwy brakuje wyraznej reakcji na gaz

Napisano

> U mnie sprawa się wyjaśniła - w zbiorniku około 10 litrów paliwa , po

> robocie jadę na tank - muli mocno, dolewam 30 litrów 98 i jak

> ręką odjął - przyśpiesza wspaniale. To nie było przeczucie -

> różnica kolosalna. Może benzyna 98 to było dzisiaj placebo i

> starczyła by 95 - byle w większej ilości. Zaznaczam, że nie

> świeciła się jeszcze rezerwa...

nie wiem czy się wyjaśniła....taki objaw nie powinien się pojawić nawet jak świeci się kontrolka od paliwa....

Napisano

No i znowu było źle. Ponad połowa zbiornika, ruszam po robocie do domu i...znowu to samo - muli na całej lini. Więc myślę co stało się jeszcze wczoraj, że auto po zatankowaniu odżyło...i mam - wyłączyłem przecież silnik na stacji! I dziś po przejechaniu ok 4 km na pełnym zamuleniu, zjechałem na pobocze i wyłączyłem silnik. Po 2 min uruchomiłem go i jak ręką odjął - przyśpiesza normalnie.

Zjawisko ma miejsce tylko po południu w wyższej temp. powietrza, rano problemu nie ma.

Ki czort?

Napisano

odczytaj temp i ciśnienie w kolektorze i się zgłoś...

Napisano

A jak się ma do tego wyłączenie i ponowne uruchomienie silnika? Dlaczego po ponownym starcie wszystko wraca do normy?

A może to zbieg okoliczności?

Przy analizie examinerem wartości mogą być prawidłowe i samo badanie wniesie niewiele... Przerabiałem to przed wymianą potencjometra przepustnicy... Inna sprawa to odczyt błędu, a jego prawidłowa interpretacja. Kiedyś odczytany błąd czujnika podciśnienia w kolektorze ssącym, był w rzeczywistości wadliwym połączeniem z czujnikiem spalania stukowego - centralka opóźniała zapłon z powodu braku sygnału wyjścia z w/w czujnika... Jedno czasem jest następstwem drugiego, a odczytać ze zrozumieniem to nie tylko problem dla gimnazjalisty, ale także większości diagnostów.

Oczywiście mimo to spróbuję - znam na szczęście wielkiego maga, fana Fiata...

Napisano

> Przy analizie examinerem wartości mogą być prawidłowe i samo badanie

> wniesie niewiele...

To będziesz miał dane, że wszystkie czujniki są sprawne i nie w nich leży problem...

> Przerabiałem to przed wymianą potencjometra

> przepustnicy...

Ja też...

> Kiedyś odczytany błąd czujnika podciśnienia w kolektorze ssącym, był w rzeczywistości wadliwym połączeniem z czujnikiem spalania stukowego...

owszem, ale ja nie pytam o błędy tylko o dane czujników...

Napisano

I znowu poprawka - rano, gdy było trochę chłodniej - też mulił.

Wyłączenie i ponowne uruchomienie silnika i wszystko ok.

Napisano

Jaki jest cel tego zabiegu?

Napisano

> Jaki jest cel tego zabiegu?

Sonda zaczyna pracować po nagrzaniu, powinny to być wartości 0,5-1V, do czasu nagrzania silnik pracuje na stałych wartościach, po nagrzaniu bierze dane z sondy, jak będzie uszkodzona to będzie podawać bzdurne wartości do ECU i będą jaja.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Lecz jak wytłumaczyć poprawność działania po ponownym uruchomieniu - cóż to za cudowny reset?

Do domu z pracy mam 9 km - nie wyłączając silnika i ponownie go nie uruchamiając nie przyśpiesza poprawnie do samego końca...

Sonda pomija pierwszy etap pracy jednostki - po czasie kiedy czas wtrysku jest wydłużony celem wzbogacenia mieszanki, powinna działac w trybie zwyczajnym - ten wariant z w/w przyczyn musi odpaść.Mimo temperatury właściwej ciągle jest żle - tylko co daje wył. i ponowne wł. zapłonu?

Panowie! Ki czort???????????

Napisano

Witam. A jak tam "wasze" spalanie w trakcie jazdy po mieście na takim zamulonym silniku?!

Moja Mary też tak ma ale tylko na zimnym silniku powyżej 2500 obr nie pójdzie dopiero po kilku chwilach jakby coś odblokowało i już dalej sobie radzi.

Tylko że u mnie jest niestety problem ze spalanie całkowitym w mieście tzn nawet 13 l/100!!! i strasznie kopci na czarno (jak rasowy dieselek wink.gif podczas mocnego przyśpieszania na ciepłym silniku powyżej 3500 obr. A na parkingu podczas postoju na wolnych obrotach po jakimś czasie czuć z rury zapach niespalonego paliwa które ucieka niestety w powietrze beksa.gif

Z moim magikiem doszliśmy do wniosku że to leją zawory albo przynajmniej jeden z nich bo oleju nic nie bierze a wszystkie powyższe przypadki z czyszczeniami i wymianami już przeszedłem jak powyższe opisywane na forum w tym temacie.

pozdrawiam i z ciekawością będę obserwował temat jakimi wnioskami się zakończy

Napisano

Zmien mechanika i skasuj adaptację sterownika. Kolejność dowolna...

Napisano

Nie mierzyłem, tylko co z tym "resetem"?

To przecież nie ruski telewizor.

Napisano

> Nie mierzyłem, tylko co z tym "resetem"?

> To przecież nie ruski telewizor.

ale jak to się dzieje?

Napisano

Przykład.

Po robocie siadam do auta. Jazda:brum brum brum, drugi bieg np. poprzejechaniu hopy i gaz... a tu nic - zero pryśpieszania, obroty rosną bardzo wolno. Staję na poboczu, gaszę silnik, po czym znowu go uruchamiam i wioooooooo

Idzie jak burza...I tak za kazdym razem - zamulenie pełne, wył. i wł. silnika i potem jest już tylko dobrze.

Napisano

Czyli pompa?

Napisano

> Czyli pompa?

póki nie zmierzysz ciśnienia to będziemy dalej gdybać... Dla mnie to ewidentny niedobór paliwa.

Napisano

To jest trop - dzięki!

Napisano

> Przykład.

> Po robocie siadam do auta. Jazda:brum brum brum, drugi bieg np.

> poprzejechaniu hopy i gaz... a tu nic - zero pryśpieszania,

> obroty rosną bardzo wolno. Staję na poboczu, gaszę silnik, po

> czym znowu go uruchamiam i wioooooooo

> Idzie jak burza...I tak za kazdym razem - zamulenie pełne, wył. i wł.

> silnika i potem jest już tylko dobrze.

mialem identyczne objawy...pompa paliwa zaczela mowic papa...zmiana pompy wyeliminowala drazniacy mnie od prawie roku problem..<

Napisano

O! To faktycznie może być to! Dzięki!

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Zmien mechanika i skasuj adaptację sterownika. Kolejność dowolna...

Nawiązując znowu.

Skasowałem we wtorek cały komputer w ASO. (40 pln pochłooo)

Pokazało tylko błąd sondy która była już wymieniona ale nie skasowana.

I może faktycznie dopóki nie wyłączyłem silnika było całkiem nieźle bo nawet przy przyspieszaniu i wyciąganiu go do 5000 obr nie dymił smile.gif

Ale po kolejnym odpaleniu auta problem powrócił beksa.gif

Dzisiaj rozmawiałem w innym warsztacie i mech polecił mi czyszczenie wtryskiwaczy (cena 100 pln-ów) jak również dolanie jakiegoś specjalnego specyfiku do czyszczenia wtrysków do paliwa. Co sądzicie o tym pomyśle, czy znacie jakieś wypróbowane specyfiki do tego rodzaju zabiegów i czy to poskutkuje?!

Napisano

ewidentnie mapa wtrysku się rozjeżdża...

coś musi być z tą sondą, bo komputer się od razu przez nią programuje... może ma non-stop zwarcie do masy...

Napisano

> ewidentnie mapa wtrysku się rozjeżdża...

> coś musi być z tą sondą, bo komputer się od razu przez nią

> programuje... może ma non-stop zwarcie do masy...

Tak też zapowiedział mi pan w ASO z tym że on użył raczej twierdzenia że ona już jest rozjechana. Co robić dalej?!?

A co z tą sondą? Jak i gdzie to sprawdzić czy ma zwarcie?

Napisano

> Tak też zapowiedział mi pan w ASO z tym że on użył raczej twierdzenia

> że ona już jest rozjechana. Co robić dalej?!?

> A co z tą sondą? Jak i gdzie to sprawdzić czy ma zwarcie?

sprawdź poprawność jej działania...

wypnij wtyczkę i zmierz miernikiem czarny kabel

Napisano

> sprawdź poprawność jej działania...

> wypnij wtyczkę i zmierz miernikiem czarny kabel

A co zmierzy na czarnym kablu jak sonda nie będzie miała zasilania?

Napisano

> A co zmierzy na czarnym kablu jak sonda nie będzie miała zasilania?

jakiego zasilania?

Napisano

a jeszcze takie pytanko? Wiem że nie ma katalizatora (tak już kupiłem) i czy to przypadkiem nie będzie miało także wpływu na działanie sondy...

a zaraz pójdę zmierzę tą sondę to napiszę dokładniej później

Napisano

> a jeszcze takie pytanko? Wiem że nie ma katalizatora (tak już

> kupiłem) i czy to przypadkiem nie będzie miało także wpływu na

> działanie sondy...

nie ma żadnego wpływu

Napisano

> jakiego zasilania?

Czarny kabel nic nie pokaże po odpięciu wtyczki. Dwa białe pomijam, bo to grzałka, na szarym jest masa a na czarnym ma oscylować 0-1V, ale musi być sonda wpięta w ECU.

Fakt, że źle sprecyzowałem to słowo "zasilanie", nie oznacza, żeby odłączać sondę przed pomiarem.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Problem rozwiązany.

Czujnik spalania stukowego okazał się niesprawny. Na podstawie jego błędnych sygnałów centrala stale opóźniała zapłon by uchronić silnik przed spalaniem detonacyjnym.

Dzięki za porady.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.