Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolka ABS

Featured Replies

Napisano

jak w temacie, od 2 dni zapal się kontrolka ABS no i sama sobie gaśnie, byłem z tym tematem w moim miejscowym serwisie zaraz jak zapalila sie pierwszy raz, komp wykazał bład czujnika prawego przedniego koła mistrze skasowali to i stwierdzili ze jak sie blad powtorzy 2 lub 3 razy to dopiero beda podejmować działania aby wymienić czujnik. Dzisiaj znowu się zapaliła na chwilę i popłynąłem na mokrym... chyba jak się rozwalę to dopiero całe auto pójdzie do wymiany... do wtorku dam radę kiedy będę wstawiał auto na malarnie niech robią z tym porządek

Napisano

> Dzisiaj znowu się zapaliła na

> chwilę i popłynąłem na mokrym... chyba jak się rozwalę to

> dopiero całe auto pójdzie do wymiany...

Już zapomniałeś jak się jeździ bez ABS'u yikes.gif ?

Co do kontrolki to może wystarczy przeczyścić ten pierścień zębaty na piaście (nie wiem jak to się fachowo nazywa) z błota.

U mojego taty w Lagunie pomogło.

Napisano

> Już zapomniałeś jak się jeździ bez ABS'u ?

> Co do kontrolki to może wystarczy przeczyścić ten pierścień zębaty na

> piaście (nie wiem jak to się fachowo nazywa) z błota.

> U mojego taty w Lagunie pomogło.

i sprawdzić kabelki złączki w nadkolu

Napisano
  • Autor

> i sprawdzić kabelki złączki w nadkolu

Niech sprawdzają co tylko chcą, gwarancja jeszcze rok obowiązuje do skutku bede z tym do nich jezdzil, nie chce mi sie robic 100 km do Bydgoszczy.

"Już zapomniałeś jak się jeździ bez ABS'u ?"

nie zapomniałem ale nie zauwazylem pomaranczowej świeczki i nacisnąłem do końca i lekkie zdziwenie bylo jak plynął . Moja mulher.gif juz by sie zeschizowala rotfl.gif teraz jak pocierke zrobila na swojej 307 to już wogóle strasznie ostrożnie jeździ zakrecony.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No to odebrałem swoje "cudo" poprawili lakier niby ok, ale przy abs nic nie robili bo im teraz żaden błąd nie wyskoczył na komputerze tym razem i mam se jeździć aż znowu zacznie się zapalać no i zapala się kiedy chce i jak chce. Oczywiście system wyłącza się a przy hamowaniu jakieś dziwne odgłosy dochodzą. Po odbiorze 307 mojej mulher.gif od lakiernika zaprowadzę swoje "cudo" do Bydgoszczy niech tam się nim zajmą tak jak ostatnio bo na tych popaprańców nie mogę już patrzyć.

Napisano

Raz wpadłem w wielką dziurę i zapaliła mi się kontrolka ABSu. Potem zgasła. Potem znów się zapaliła. Pojechałem do ASO - okazało się, że od wstrząsu poluzowała się jakaś wtyczka przy kole.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Raz wpadłem w wielką dziurę i zapaliła mi się kontrolka ABSu. Potem

> zgasła. Potem znów się zapaliła. Pojechałem do ASO - okazało

> się, że od wstrząsu poluzowała się jakaś wtyczka przy kole.

No to po wielu dniach i przygodach aso zdiagnozowało usterkę - uszkodzony prawego przedniego kola - został już zamówiony wymiana w przyszłym tygodniu.

Napisano

> Raz wpadłem w wielką dziurę i zapaliła mi się kontrolka ABSu. Potem

> zgasła. Potem znów się zapaliła. Pojechałem do ASO - okazało

> się, że od wstrząsu poluzowała się jakaś wtyczka przy kole.

U mnie też jakieś styki przy kole poprawiali przy okazji przeglądu. Wczoraj (na dzień przed OT 30kkm) zapaliła mi się kontrolka, potem zgasła, potem znów się zapaliła. Dziś jak jechałem było już OK.

Napisano

> U mnie też jakieś styki przy kole poprawiali przy okazji przeglądu.

> Wczoraj (na dzień przed OT 30kkm) zapaliła mi się kontrolka,

> potem zgasła, potem znów się zapaliła. Dziś jak jechałem było

> już OK.

Możliwe że wtyczka - tak jak u mnie. Na naszych drogach nietrudno coś poluzować.

Napisano
  • Autor

> Możliwe że wtyczka - tak jak u mnie. Na naszych drogach nietrudno coś

> poluzować.

No to po naprawie czujnik wymieniony, ale dziw brał jak po wymianie zapaliła się jeszcze kontrolka hamulca mechanik z aso ruszly do przodu do tylu i wszystko zgasło zaczęło grać. Wcześniej nie można było wykasować ani odczytać żadnych błędów tak jakby urządzenie musiało wczytać swoje dane do komputera, na razie jest ok. Kilka dni poobserwuje a w środę wyruszam na zagazowanie tego mojego cuda bo przy tych cenach noPB to szlag zaczyna mnie trafiać pod dystrybutorem a jeszcze bardziej dobija mnie moja mulher.gif pokazując mi rachunki za tankowanie do pełna angryfire.gif swojego zbiornika plg

Napisano

> tego mojego cuda bo przy tych cenach noPB to szlag zaczyna mnie

> trafiać pod dystrybutorem a jeszcze bardziej dobija mnie moja

> pokazując mi rachunki za tankowanie do pełna swojego zbiornika

> plg

Ja coraz częściej jeżdżę żony maluchem z klekotem, ostatnio nawet w trasę nim pojechałem - wychodzi ponad 2 razy taniej za paliwo w stosunku do Lacetti ... które porastać kurzem zaczyna w garażu zlosnik.gif

Napisano

> ... w środę wyruszam na zagazowanie

> tego mojego cuda bo przy tych cenach noPB to szlag zaczyna mnie

> trafiać pod dystrybutorem a jeszcze bardziej dobija mnie moja

> pokazując mi rachunki za tankowanie do pełna swojego zbiornika

> plg

Wiedziałem, że tak będzie palacz.gif dlatego wyjechałem już z salonu z LPG waytogo.gif

Napisano

> Ja coraz częściej jeżdżę żony maluchem z klekotem, ostatnio nawet w

> trasę nim pojechałem - wychodzi ponad 2 razy taniej za paliwo w

> stosunku do Lacetti ... które porastać kurzem zaczyna w garażu

A jaki masz motorek w Lacetti

Napisano

> A jaki masz motorek w Lacetti

Lacetti 1.6 109KM - spalanie 8,15

Yaris 1.4 75KM - spalanie 4,42

No i olej napędowy tańszy.

Szczegóły eksploatacji w arkuszach.

http://members.chello.pl/r.wicik/PoradyTechniczne.html#Ekspl

Napisano

> Cena Yariski z 2003r. powala...

> Wolałbym 10 dołożyć do nowego auta.

Kobita chciała Yarisa albo Clio, trafił się Yaris w klekotem, wypasiony, ładnie utrzymany, no i jest ... fakt, że ze 2-3 tys. przepłacony - ale czegóż nie robi się dla kobiety smile.gif

Za 38 można było wziąć Aveo z klimą, ale po przebojach z Lacetti, Chevy odpada zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kobita chciała Yarisa albo Clio, trafił się Yaris w klekotem,

> wypasiony, ładnie utrzymany, no i jest ... fakt, że ze 2-3 tys.

> przepłacony - ale czegóż nie robi się dla kobiety

> Za 38 można było wziąć Aveo z klimą, ale po przebojach z Lacetti,

> Chevy odpada

no i nici z gazowania dalej kontrolka abs świeci do tego doszła jeszcze jedna od hamulca, mam juz dość tego koreańskiego gówna statystycznie coś się spier...la co 3 miesiące, teraz trwają dywagacje co pierd... czy znowu czujnik, czy wiązka, czy piasta, czy pierścień czy sterownik, czy pompa ot takie gówno a wnerwia. Zaczynam dochodzić do wniosku że dni tego szmelcu zostają policzone

Napisano

> mam juz dość tego koreańskiego gówna ...

Musisz trochę wyluzować, bo nie dożyjesz do emerytury devil.gif

To tylko samochód, ma prawo czasem się popsuć, a to że "fachowcy" mechanicy nie potrafią go naprawić to inna sprawa...

Napisano

> Musisz trochę wyluzować, bo nie dożyjesz do emerytury

> To tylko samochód, ma prawo czasem się popsuć, a to że "fachowcy"

> mechanicy nie potrafią go naprawić to inna sprawa...

święta racja kolego, trzeba wyluzować.

Napisano

jak zwykle barany z ASO nie potrafią zdiagnozować usterki... a czujnik oczywiście niepotrzebnie wymienili

Napisano
  • Autor

> Musisz trochę wyluzować, bo nie dożyjesz do emerytury

Po tym co w życiu przeszedłem to cud że jeszcze żyje ale to inna bajka. Do emerytury jeszcze daleka droga. Z tym cudownym wehikułem ślubu nie brałem wiec sprawa dużo prostsza niż rozwód i płacenie na dziecko. Cały czas się zastanawiam co mnie podkusiło, że w ostatniej chwili zmieniłem zdanie i kupiłem to coś. To auto jest takim samym niewypałem jak moja niedoszła żona z przed 4 lat rotfl.gif

Napisano
  • Autor

No i odebrałem cudo, podobno piny na jakichś złączach były luźne, podobno wiązka była ok czujnik też, tylko iny pokrzywiły się i poluzowały. Jak do cholery mogły same się pokrzywić, rozumiem poluzowały się jakieś złącza na naszych autostradach ale pokrzywić icon_eek.gif

Na razie pomarańcza się nie zapala, ale mam obserwować to coś cholera. Coraz mniej bezpiecznie czuje się w nim na drodze. Córki raczej nie wsadzę do tego auta.

Napisano

> No i odebrałem cudo, podobno piny na jakichś złączach były luźne,

> podobno wiązka była ok czujnik też, tylko iny pokrzywiły się i

> poluzowały. Jak do cholery mogły same się pokrzywić, rozumiem

> poluzowały się jakieś złącza na naszych autostradach ale

> pokrzywić

> Na razie pomarańcza się nie zapala, ale mam obserwować to coś

> cholera. Coraz mniej bezpiecznie czuje się w nim na drodze.

> Córki raczej nie wsadzę do tego auta.

Nie ma co panikowac, nasze drogi robia swoje. A przez Wloclawek jak jechalem nad morze nie da sie normalnie nawet 50 na godzine jechac. Od dziur i wibracji sie popsulo ot cala filozofia.

Napisano

> poluzowały. Jak do cholery mogły same się pokrzywić, rozumiem

> poluzowały się jakieś złącza na naszych autostradach ale

> pokrzywić

Może przy wkładaniu wtyczki (kiedyś) powyginały się .,..

Napisano
  • Autor

> Nie ma co panikowac, nasze drogi robia swoje. A przez Wloclawek jak

> jechalem nad morze nie da sie normalnie nawet 50 na godzine

> jechac.

co ty gadasz niezła jazda ten slalom gigant na przez centrum rotfl.gif

Napisano
  • Autor

No i było sprawne do dzisiaj, znowu wyskoczyło pomarańczowe, na wtorek do serwisu znowu, nie obejdzie się bez zjebki. Serwis na końcu miasta gdzie psy dupami szczekają mi nikt do baku nie leje, co 2-3 dni na wizytacji u nich,a te ciecie nie potrafią tego "cacuszka" naprawic angryfire.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> No i było sprawne do dzisiaj, znowu wyskoczyło pomarańczowe, na

> wtorek do serwisu znowu, nie obejdzie się bez zjebki. Serwis na

> końcu miasta gdzie psy dupami szczekają mi nikt do baku nie

> leje, co 2-3 dni na wizytacji u nich,a te ciecie nie potrafią

> tego "cacuszka" naprawic

No i auto wstawione do aso:

- abs

- czasowe braki hamulca przy zapalonej kontrolce abs

- braki mocy

- ciężka praca dźwigni zmiany biegów

- nie trzymające drogi zawieszenie - stuka kłapie telepie i ch... wie co jeszcze

Zastępczy wyszarpany lacetti - kolega z salonu użyczył + postraszenie sądem że auto zagrażające bezpieczeństwu pomogło. No i tutaj porównanie mój od wyjazdu z salonu to trup. Silniki 1.4 demówka aż wyrywa, biegi wpadają jak w masełko, popatrzymy na spalanie za 2 dni. Ogólnie dzień do nocy - ja chyba trafiłem na takie gówno.

Napisano

> poluzowały.

dzieje się tak. kostki mogły być fabrycznie luźno osadzone, w jakiś sposób mógł się dostać jakiś syf, wilgoć, skorodowało i taki efekt. zazwyczaj właśnie wystarczy przeczyścić takie złącze, prysnąć kontakt-spray'em, jeśli jest zgnita instalacja to "naprawić" i temat z głowy, ale do tego jest też potrzebny dobry elektryk albo osobą-mechanik z dużym doświadczeniem. często nie wystarczy podłączenie komputera diagnostycznego. do tego, po wykonanej naprawie nalezy wykonać jazdę próbną - oczywiście również za zgodą klienta.

natomiast jeśli jeden serwis nie daje sobie rady, zawsze można jechać do drugiego, a w ostateczności jeśli się nie starają i są dla Ciebie nieuprzejmi a przy okazji nie starają się pomóc klientowi, no to zawsze można skontaktować się z GM Polska zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No to auto odebrane z aso zrobione zaraz 100km na razie nic się nie zapal nie świeci - wymieniono sterownik abs'u. Zobaczymy jak dalej będzie. Poza tym biegi jakoś lepiej zaczęły się "wbijać" no i auto żwawsze się zrobiło. Jutro będzie chwila prawdy ze spalaniem w mieście - zobaczymy czy coś wykombinowali programowo. W tej chwili po wskaźniku jakby minimalnie mniej popalał sobie.

Napisano

> no i auto żwawsze się zrobiło. Jutro będzie chwila prawdy ze

> spalaniem w mieście - zobaczymy czy coś wykombinowali

> programowo. W tej chwili po wskaźniku jakby minimalnie mniej

> popalał sobie.

aaa czy da się coś zmienić w sofcie żeby mniej palił ??

będzie dobrze...

Napisano
  • Autor

> aaa czy da się coś zmienić w sofcie żeby mniej palił ??

> będzie dobrze...

wymienią łączniki stabilizatorów z tyły i byc może stuki w zawieszeniu ustaną, no ale spalanie w trybie econ-kapelusz mode 11 l/100 km w mieście bez korków to niezbyt chlubny rekord. Ciekawe kiedy będzie dobrze - bo to normalnie nałogowy alkoholik. Cholera P307 SW mojej mulher.gif w gazie tyle pali na naszej wsi.

Napisano

> wymienią łączniki stabilizatorów z tyły i byc może stuki w

> zawieszeniu ustaną, no ale spalanie w trybie econ-kapelusz mode

> 11 l/100 km w mieście bez korków to niezbyt chlubny rekord.

> Ciekawe kiedy będzie dobrze - bo to normalnie nałogowy

> alkoholik. Cholera P307 SW mojej w gazie tyle pali na naszej

> wsi.

z tym spalaniem w eco-drivingu jest cos dziwnego

zauwazylem to dopiero na komputerze ze jadac 50-60km/h na 5 /tak zalecaja/ biegu spalanie jest duzo wyzsze niz na 4 biegu przy tej predkosci

jeszcze jedna rzecz zauwazylem - ekonomiczna jazda jest tak jak w instrukcji napisane miedzy 2000 a 3000 obrotow

wg komputera najnizsze spalanie jest w okolicach 2200 a potem dopiero w okolicach 2800

stosujac sie do takiej zasady udaje mi sie w wawie zejsc ponizej 10 l/100km LPG smile.gif

a przy normalnej jezdzie w warszawskich korkach to jest ~11-11,3 l/100km LPG

Napisano

> wg komputera najnizsze spalanie jest w okolicach 2200 a potem dopiero w okolicach 2800

czyli jak to rozumieć?

Napisano

> No trza jeździć tak, jak w instrukcji napisano - obroty pomiędzy 2000

> a 3000.

Tak staram się jeździć - chyba w przypadku 1.4 pomiędzy 2200 a 2800 ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> czyli jak to rozumieć?

ze trzeba te nasze smoki zaprowadzić do kluby AA hehe.gif

Napisano

> ze trzeba te nasze smoki zaprowadzić do kluby AA

Nawet AA nie pomoże, ja ze względu na ciężką stopę jak wsiadam za kierownice to zdejmuję buty i zakładam japonki.......... i wiecie co ......... nie pomogło. spineyes.gif

Napisano

> Nawet AA nie pomoże, ja ze względu na ciężką stopę jak wsiadam za

> kierownice to zdejmuję buty i zakładam japonki.......... i

> wiecie co ......... nie pomogło.

zlosnik2.gifrotfl.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

pub2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.