Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

piszczenie , ćwierkanie w okolicy silnika [JTD] [VIDEO]

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

zauważyłem od paru dni jak mi coś ćwierka i popiskuje w okolicy silnika w czasie pracy silnika- po otwarciu maski trudno to zlokalizować frown.gif mam problem i proszę o radę ,bo nie wiem czy przypadkiem to nie jakiś większy problem.

autko 98 tys km , rozrząd nie był jeszcze robiony.

Napisano

jak dla mnie to brzmi jak jakas zacierajaca sie rolka napinajaca

Napisano

Trudno dokonać diagnozy nie widząc auta - ja jednak obstawiałbym problem z rozrządem lub napędem paska pomocniczego. Jeśli auto jest 2002 i ma ~100kkm to rozrząd z miejsca do wymiany, warto też dokładnie oglądnąć koło pasowe - może być zwulkanizowane a autonapinacz wybity. Oryginalny rozrząd z pompą wody (5 lat /120kkm) możesz kupić za <600pln.

Pozdro

Napisano

> autko 98 tys km , rozrząd nie był jeszcze robiony.

Czas najwyższy wymienić rozrząd.

Co do niepokojącego dźwięku, to czy sprawdzałeś, czy to aby nie jest łożysko sprzęgła klimatyzacji?

Napisano

Jak włączasz klime to jest głośniej ?

U mnie objawy były podobne, nawet nie zaglądałem co tam się dzieje tylko kupiłem koło pasowe z rolkami napinaczem i paskiem. Wymiana jakieś 1.5h do 2h max.

Po zdjęciu koła, nadkola i osłony prawej ujrzałem rozwulkanizowane koło pasowe. 3 miesiące wcześniej przy okazji robienia czegoś tam zaglądałem na koło i było w idealnym stanie. Padło ze starości - 6 lat.

Za części dałem:

Koło pasowe impergom 200zł

Napinacz paska ruville 89zł

Napinacz stały ruville 80zł

napinacz stały ruville 175zł

Pasek bosh 54zł

Po wymianie cisza smile.gif

Napisano

Jako pocieszenie (?) napisze ze moja mulher.gif ma to samo w puntolocie JTD i cwierka tylko i wylacznie na zimnym silniku. Jak pochodzi 5-10min ( napewno nie osiaga temp roboczej) swiergot ustaje. Byc moze to co pisali przedmowcy ze zawulkanizowane ktores z kolek na drodze paska. Punto jezdzi od roku ze "skowronkiem" i tfu tfu narazie nic sie nie dzieje.

Napisano

> autko 98 tys km , rozrząd nie był jeszcze robiony.

Łoooo twardziel ...... a na co czekasz? pad.gif

Napisano

> Łoooo twardziel ...... a na co czekasz?

Będzie nowy wątek:

"Warto naprawiać silnik, czy lepiej kupić używany z Allegro?"

Napisano

> Będzie nowy wątek:

> "Warto naprawiać silnik, czy lepiej kupić używany z Allegro?"

za zalezy co sie uszkodziło po zerwaniu paska. kupujac na allegro nigdy nie wiesz w jakim stanie dostaniesz silnik i jak dlugo pojezdzi

Napisano

> Łoooo twardziel ...... a na co czekasz?

u mnie przy 82 tysiacach i 6 lat dopier o pasek wymienialem,i szczerze mowiac nie bylo widzac wielkich zuzyc na jego elementach

Napisano

Odświeżę temat. Panowie jak wygląda to zwulkanizowane koło pasowe, jak to sprawdzić?. Dodam że u mnie też występuje takie ćwierkanie na zimnym silniku, po lekkim rozgrzaniu dźwięk ten praktycznie zanika. Z góry dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wreszcie jestem - Stilo całe i zdrowe.

Musiałem oddać do mechanika autko ,bo bałem się ,że stanę na ulicy.

Przyczyną tego dźwięku była zacierająca się pompa wody!

Pojawił się luz na pompie i pasek zaczął się zsuwać , tarł o obudowę. Gdyby nie ta plastikowa obudowa to już bym był kupe $$$ w plecy. Wymieniony został rozrząd (SKF , pasek FPT) i pompa.

Teraz nie słyszę żadnych dźwięków niepokojących.

Mechanik u którego robiłem pokazał mi pasek i rolki ,które były od nowości - wyglądały bardzo dobrze. Facet mówił w JTD często urywa rozrząd właśnie przez zacierającą się pompęwody.

Zatem dziękuję za pomoc !

Napisano

Przy takim przebiegu to nie ma co czekac z wymiana rozrzadu , ale tez cwierkanie moze byc tak jak u mnie od lozyska klimki , latwo sie sprawdza ,zdejmujac pasek napedzajacy sprezarke

Napisano

Hm... u mnie też ćwierka ...

tyle że silnik 1,6 16v 103 km rozrząd był wymieniany rok temu w maju od tamtej pory przelatane 30 000 km tyle że nie wymieniono pompy wody grrr

wymiana w aso 940 zł angryfire.gif

p.s. gdzieś mi się obiło że w stilo 1,6 pompa wody nie jest napędzana rozrządem ?

Napisano

> p.s. gdzieś mi się obiło że w stilo 1,6 pompa wody nie jest napędzana

> rozrządem ?

Dobrze Ci się obiło smile.gif

Napisano

> Dobrze Ci się obiło

a możesz napisac jak ? czy tym samym paskiem co alternator jest napędzany ?

pytanie ważne bo jutro będą wybebeszać stilona i szukać co ćwierka / piszczy i lepiej żeby zaczęli od tego co tańsze niż od rozrządu

Napisano

> a możesz napisac jak ? czy tym samym paskiem co alternator jest napędzany ?

Poczytaj piszą o tym koleżanka i koledzy KLIKNIJ TUTAJ smile.gif

Napisano

zagadka ćwiergolenia rozwiązana i u mnie ... również jest to pompa wody ! koszt uwaga 500 zł (z robocizną) !

wg. eper-a koszt pompy 123 euro brutto ! powariowali ! zamienników na allegro nie zauważyłem .

edit:

> W jaki sposób upewniłeś się, że to pompa wody?

trzeba by zapytać panów w ASO

aha znalazłem jednak pompę wody na allegro za 352 zł więc ASO tak drogo nie wychodzi chyba .

Napisano

> zagadka ćwiergolenia rozwiązana i u mnie ... również jest to pompa

> wody ! koszt uwaga 500 zł (z robocizną) !

W jaki sposób upewniłeś się, że to pompa wody?

• 5 miesięcy później...
Napisano

Po dłuższej jeździe z pod maski wydobywał się u mnie podobny dźwięk jak na załączonym w pierwszym poście filmiku...

Okazało się, że rzeczywiście przyczyną jest pompa wody...po wymianie cisza...

Stara pompa jak się okazało chwyciła luz i na dodatek minimalnie skrzywiła swą oś i stąd był taki hałas...Koszt samej pompy: 302,51 zł

Napisano

> Koszt samej pompy: 302,51 zł

strasznie drogo crazy.gif, ale pewnie to cena z ASO

Na allegro masz całe zestawy rozrządu + pompa po 340 zł

Napisano

u mnie tez cwirkalo,wymienili mi 2 rolki na pasku tym wielorowkowym,zaplacilem 330zl i juz mam spokoj

• 1 rok później...
Napisano

> u mnie tez cwirkalo,wymienili mi 2 rolki na pasku tym wielorowkowym,zaplacilem 330zl i juz mam

> spokoj

Koledzy zdiagnozowali pompę wody, czy jak ściągnę obudowę rozrządu ( górną ) będę potrafił dostrzec nieprawidłowości w jej pracy ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.