Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura silnika [Astra F].

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Prośba o wstępną diagnozę. Problem tkwi w moim mniemaniu w przegrzewaniu się silnika podczas normalnej jazdy (nie korki). Jadąc rano do pracy (8 km) po nagrzaniu się , temperatura silnika rośnie i oscyluje w granicy 97-100 stopni. Dziwne bo poranik chłodne a ja w trasę ruszam o 5 rano wink.gif

Dziś w korku doszedł jeszce jeden objaw, wsazówka powyżej 100 stopni a wentylator się nie włączył tongue.gif ( z tego co pamietam powinine przy 102 stop.). Zatrzymałem się, ochłodziłem silnik i doturlałem do domu. Na postoju nagrzałem go i normalnie wetylator sie włączył spineyes.gif

Normalnie pracujący silnik, tydzień temu miał temp. około 90 stopni, a teraz takie chece...

Płyn jest, wycieków nie ma, węże od termostatu są ok... WTF hmm.gif

Napisano

poszukaj troche po formu, bo takich tematów było setki.

Mozesz wymienic czujnik od wentylatora. sprawdz jeszcze czy jest podcisnienie w ukłądzie chłodzenia.

Napisano

doklandnie. czujnik od wentylatora. on jest odpowiedzialny za to kiedy sei wlacza. ewentualnie termostat jeszcze. powinno pomoc. pozdr

Napisano

> doklandnie. czujnik od wentylatora. on jest odpowiedzialny za to

> kiedy sei wlacza. ewentualnie termostat jeszcze. powinno pomoc.

> pozdr

zakładając, że rano jest około 10-12 stopni i auto jedzie, to wentylator nie ma prawa się włączyć, bo i jakim cudem. A jeśli temp rośnie ponadstandardowo w takich warunkach, to wg mnie termostat się zaciął, nie puszcza obiegu

Napisano
  • Autor

> zakładając, że rano jest około 10-12 stopni i auto jedzie, to

> wentylator nie ma prawa się włączyć, bo i jakim cudem. A jeśli

> temp rośnie ponadstandardowo w takich warunkach, to wg mnie

> termostat się zaciął, nie puszcza obiegu

głownym problemem nie jest wentylator tylko temperatura pracy silnika, w normalnym czasie zagrzewa się do swoich około 90 stopni, a potem bardzo szybko do 97-99 i tak juz ozostaje do wyłączenia silnika i to mnie bardziej niepokoi oslabiony.gif, niż wentylator, którego awarię jest bardzo prosto zdiagnozować wink.gif

Napisano

> głownym problemem nie jest wentylator tylko temperatura pracy

> silnika, w normalnym czasie zagrzewa się do swoich około 90

> stopni, a potem bardzo szybko do 97-99 i tak juz ozostaje do

> wyłączenia silnika i to mnie bardziej niepokoi , niż

> wentylator, którego awarię jest bardzo prosto zdiagnozować

Nie operuj temperatura. W samochodzie masz wskaxniki, a nie mierniki. Do tego jeden ze wskaznikow temperatury motowany w astrach z zalozenia byl blednie opisany.

No chyba ze masz zainstalowane jakies profesjonalne urzadzenie pomiarowe.

Wg. mnie, jezeli nie wchodzi na czerwone pole to jest ok.

Napisano

> Witam

> Prośba o wstępną diagnozę. Problem tkwi w moim mniemaniu w

> przegrzewaniu się silnika podczas normalnej jazdy (nie korki).

> Jadąc rano do pracy (8 km) po nagrzaniu się , temperatura

> silnika rośnie i oscyluje w granicy 97-100 stopni. Dziwne bo

> poranik chłodne a ja w trasę ruszam o 5 rano

> Dziś w korku doszedł jeszce jeden objaw, wsazówka powyżej 100 stopni

> a wentylator się nie włączył ( z tego co pamietam powinine

> przy 102 stop.). Zatrzymałem się, ochłodziłem silnik i

> doturlałem do domu. Na postoju nagrzałem go i normalnie

> wetylator sie włączył

> Normalnie pracujący silnik, tydzień temu miał temp. około 90 stopni,

> a teraz takie chece...

> Płyn jest, wycieków nie ma, węże od termostatu są ok... WTF

Jeśli wentylator się nie włączył po pierwszym razie od zimnego startu - to nic, tak może być.

Czujnik w głowicy moze rzeczywiście wskazywać ponad 100 stopni,

czujnik w chłodnicy już niekoniecznie bo nie zdązyło się jeszcze wszystko nagrzać, termostat się nie otworzył dostatecznie itp.

Na pewno trzeba wymienić włącznik wentylatora w chłodnicy, gdy taka sytuacja zaczyna się powtarzać w podczas jazdy miejskiej -

po prostu styki włacznika się powoli przepalają - tam płynie spory prąd.

Może to termostat pada - ale jesli węże do chłodnicy sa gorące tak jak piszesz to raczej włącznik.

Napisano

> sprawdz jeszcze czy jest podcisnienie w ukłądzie chłodzenia.

Możesz rozwinąć temat?

Podejrzewam, że pomyliłeś układy albo pojazdy.

Napisano

> Na pewno trzeba wymienić włącznik wentylatora w chłodnicy

niekoniecznie...

kol. napisał przecież że wentyl się w końcu włączył idea.gif

> Może to termostat pada - ale jesli węże do chłodnicy sa gorące tak

> jak piszesz to raczej włącznik.

napisał że węże od termostatu a nie od chłodnicy...

ale nie wiadomo co jest z nimi ok, czy że nie są twarde czy że są ciepłe...

inna rzecz jest taka że ważniejsza od węży jest chłodnica idea.gif

czy jest tak samo gorąca w każdym miejscu...

imo ja obstawiam termostat smile.gif

Napisano

> Na pewno trzeba wymienić włącznik wentylatora w chłodnicy, gdy taka

> sytuacja zaczyna się powtarzać w podczas jazdy miejskiej -

> po prostu styki włacznika się powoli przepalają - tam płynie spory

> prąd.

Hmmm przecież wentylator idzie przez przekaźnik, a nawet dwa jak ma dwa progi zeby.GIF, tak więc o dużych prądach można zapomnieć zeby.GIF.Te kabelki które idą do czujnika by się usmażyły ...

Napisano

> Możesz rozwinąć temat?

> Podejrzewam, że pomyliłeś układy albo pojazdy.

temperatura wrzenia płynu przy cisnieniu 1,3bar to 128*C, przy zwykłym cisnieniu atmosferycznym to 100*C, cisnienie ma takze wpływ na obieg płynu.

Napisano

> temperatura wrzenia płynu przy cisnieniu 1,3bar to 128*C, przy

> zwykłym cisnieniu atmosferycznym to 100*C, cisnienie ma takze

> wpływ na obieg płynu.

odpal wikkipedie, sprawdź czym sę różni ciśnienie od podciśnienia i na przyszłość używaj odpowiednich słów, wtedy nie będzie niedomówień.

20.GIF

Napisano

> temperatura wrzenia płynu przy [...] zwykłym cisnieniu atmosferycznym to 100*C

Wody, owszem 100, roztworu glikolu ponad 103* (zakładając stężenie roztworu takie same jak podałeś dla temp. 128* przy ciśnieniu 1,3bar) wink.gif

To tak gwoli ścisłości. wink.gif

Mam gdzieś na dysku wykres zależności temp wrzenia od stężenia. Znajdę i zapodam może komuś się przyda

282806603-glik.gif

Pozdroofka

post-36940-14352504127566_thumb.gif

Napisano

> ... sprawdź czym sę różni ciśnienie od podciśnienia i

> na przyszłość używaj odpowiednich słów, wtedy nie będzie

> niedomówień.

ok.gif Ooo, o to mi chodziło. Miejmy nadzieję, że kolega luki wie, jaka jest różnica między wtryskiem, a wytryskiem. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Problem naprawiony waytogo.gif

Winowającą okazał się czujnik włączający wentylator zamontowany koło chłodnicy. Nie był całkowice padnięty, raz włączał a raz nie hmm.gif . Czujnik wymieniony, zresztą z wielkim trudem, mechanicy musieli obzdzwonić chyba ze 4 hurtownie, były ale do wersji z klimą, udało się ostanią sztuke w Intercarsie dostać brawo.gif cena 25 zł.

To już 2 czujnik, który mi padł, poprzedni 50 tkm temu hmm.gif

Wszystkim za cenne rady dziekuję smile.gif

Napisano

> Winowającą okazał się czujnik włączający wentylator

Czyli problem: wskazówka powyżej 100 stopni a wentylator się nie włączył masz rozwiązany. A co z tym: Jadąc rano do pracy (8 km) po nagrzaniu się , temperatura silnika rośnie i oscyluje w granicy 97-100 stopni.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Tutaj jest nieco dziwna sprawa hmm.gif

Silnik się nagrzewa do swojej normalnej temp. pracy (92-93) a potem temperatura rośnie do 97-99 (nie dochodzi do 100) aby po kilku kilometrach spaśc i utrzymywać sie na swojej normalnej temperaturze - mówimy tu cały czas o jeździe w mieście, umiarkowane korki, temp. zew. w oklicach 17-19 stopni..

Szczerze, to brak mi pomysłów... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Silnik się nagrzewa do swojej normalnej temp. pracy (92-93) a potem

> temperatura rośnie do 97-99 (nie dochodzi do 100) aby po kilku

> kilometrach spaśc i utrzymywać sie na swojej normalnej

> temperaturze

Rozumiem, że robi tak tylko jeden raz, kiedy silnik nagrzewa się od zimnego. Jesli tak, to wszystko w porządku: płyn sie nagrzewa, termostat zamknięty i przy ok. 92* otwiera się. Ale zanim płyn zdąży się wymienić, wskazówka na skali wędruje jeszcze trochę do góry. Potem zimny płyn z chłodnicy idzie do bloku i wskazówka opada, nawet niżej niż "normalna" temperatura a następnie wraca na "normalna" przez całą trasę (nie mówię o mieście i korkach wink.gif ) . Tak dzieje się tylko raz, po odpaleniu zimnego.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że robi tak tylko jeden raz, kiedy silnik nagrzewa się od

> zimnego. Jesli tak, to wszystko w porządku: płyn sie nagrzewa,

> termostat zamknięty i przy ok. 92* otwiera się. Ale zanim płyn

> zdąży się wymienić, wskazówka na skali wędruje jeszcze trochę do

> góry. Potem zimny płyn z chłodnicy idzie do bloku i wskazówka

> opada, nawet niżej niż "normalna" temperatura a następnie wraca

> na "normalna" przez całą trasę (nie mówię o mieście i korkach )

> . Tak dzieje się tylko raz, po odpaleniu zimnego.

> Pozdroofka

001.gif uspokoiłeś mą skromną osobę grinser006.gif

Napisano

> uspokoiłeś mą skromną osobę

Zjawiska związane z wędrowaniem wskazówki po skali są najbardziej widoczne przy nowym termostacie. Z czasem, kiedy termostat zestarzeje się, wskazówka jest mniej chętna do spacerowania po skali wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

temostat równie historyczny jak całe auto wink.gif

Napisano
  • Autor

Wykorzystując sytuację, spytam sie fachowca o jeszce jedną rzecz wink.gif

Podobno korektorki siły hamowania występowały w 2 kształtach : cylinder i sześciań - zależało to od czegoś , silnika, rocznika ?

Napisano

> Zjawiska związane z wędrowaniem wskazówki po skali są najbardziej widoczne przy nowym termostacie. Z czasem, kiedy termostat zestarzeje się, wskazówka jest mniej chętna do spacerowania po skali

Hm... dobrze wiedzieć. Ja wymieniłem u siebie termostat jakieś 18 kkm temu i w tej chwili już nie mogę rozkminić po skazówce kiedy mi się termostat otwiera. A otwiera bo szybko się nagrzewa a jak mu za gorąco to i wiatrak ruszy smile.gif

Tak się zastanawiam właśnie czy częstsza wymiana termostatu (szczególnie nie oryginalnego) nie byłaby wskazana.

PZDR VEN

PS. Mam pytanie bo zgłupiałem. Nigdy tego sam nie robiłem tylko oddawałem mechanikom. Co wchodzi w skład wymiany okresowej (te 60 kkm) rozrządu??

Napisano

> Podobno korektorki siły hamowania występowały w 2 kształtach :

> cylinder i sześciań - zależało to od czegoś , silnika, rocznika ?

Trzeba zobaczyć w EPC, niestety nie posiadam aktualnie. Albo pojawi się któryś ze sprzedawców i podpowie.

Pozdroofka

Napisano

> Hm... dobrze wiedzieć.

Nowy termostat działa jak ten zawór:

282813989-kulowy.jpg

Szybki ruch i otwarte. Szybki ruch i zamknięte. Stary termostat działa jak ten kran:

282813989-kran.jpg

I to jeszcze kran z gwintem drobnozwojowym smile.gif Otwieranie trwa jakiś czas, zamykanie również. Do tego zaczyna otwierać się wcześniej niż powinien.

Kiedyś doktoryzowałem się smile.gif z tego tu: KLIK

post-36940-14352504152544_thumb.jpg

Napisano

> Podobno korektorki siły hamowania występowały w 2 kształtach :

cylinder i sześciań - zależało to od czegoś , silnika, rocznika ?

Według EPC występowały tylko w kształcie Cylinderka, jedynie to co w niektórych wersjach silnikowych oraz nadwoziowych występował czujnik wykrywania obciążenia.

Ciekawy jestem właśnie (niech specjaliści się wypowiedzą), który element się lepiej sprawdza: korektor - czy - czujnik obciążenia??

PZDR VEN

Napisano

Nowy termostat działa jak ten zawór:

Szybki ruch i otwarte. Szybki ruch i zamknięte. Stary termostat

> działa jak ten kran: I to jeszcze kran z gwintem drobnozwojowym Otwieranie trwa jakiś czas, zamykanie również.

Super porównanie.

Ciekawi mnie jedynie to czy zamienniki które kupujemy zamiast oryginalnych, nie wymagają częstszych wymian.

Ja w aucie nie mam jeszcze problemów ze słabym grzaniem czy przegrzewaniem, ale tak jak pisałeś wcześniej wskazówka już nie ma takiej ochoty wędrowania po skali przy otwarciu termostatu, a przejechałem na nim jakieś 18 kkm (jesień, zima, wiosna, lato do teraz), więc stąd moje pytanie czy może jednak częściej dokonywać wymiany.

Ale w moim przypadku będzie to w przyszłe wakacje bo akurat minie 4 lata jak robiłem rozrząd, a w tym linku co podałeś sam napisałeś, że producent zaleca wymianę rozrządu co 4 lata lub co 60 kkm, a jak będę miał wszystko na wierzchu więc wymiana termostatu to będzie kwestia 5 minut.

Dzięki za info i PZDR.

PS. AHA jak jeszcze szanowny kolega mógłby mi udzielić odpowiedzi co wchodzi w skład: "kompletnej wymiany rozrządu"

Napisano

Z tego co czytalem w ksiazce od astry taki objaw to norma bo w okolicach 94 stopni nastepuje otwarcie termostatu z tym ze nie pelne , termostat otwiera sie na full dopiero ok 100 stopni tak wiec nie ma sie czym martwic lac i jezdzic smile.gif

Napisano

> Ciekawi mnie jedynie to czy zamienniki które kupujemy zamiast

> oryginalnych, nie wymagają częstszych wymian.

Nie sądzę. Producenci zalecają wymianę termostatu co dwa lata i to by się pokrywało z tą niechęcią do wędrowania wskazówki po skali.

Mam na dysku filmik o produkcji termostatu z serii "Jak to jest zrobione". 53 MB, da radę wrzucić na Youtube? Jak da to później zapodam.

> Ja w aucie nie mam jeszcze problemów ze słabym grzaniem czy

> przegrzewaniem, ale tak jak pisałeś wcześniej wskazówka już nie

> ma takiej ochoty wędrowania po skali przy otwarciu termostatu, a

> przejechałem na nim jakieś 18 kkm (jesień, zima, wiosna, lato do

> teraz)

No dokładnie mam tak samo. Wymieniałem w tamtym roku w maju. Minęło 16 miesięcy i wskazówka już stoi na kresce jak przyklejona.

> PS. AHA jak jeszcze szanowny kolega mógłby mi udzielić odpowiedzi co

> wchodzi w skład: "kompletnej wymiany rozrządu"

Ja za każdym razem wymieniam pasek, napinacz i termostat. Jakbym miał jakieś rolki prowadzące, odwracające to też. Co drugą wymianę pompę wody, dolne kółko zębate i simmeringi wałka i wału.

Pozdroofka

Napisano

Mam na dysku filmik o produkcji termostatu z serii "Jak to jest zrobione". 53 MB, da radę wrzucić na Youtube? Jak da to później zapodam.

Ja ostatnio zarzucałem właśnie filmik o podobnej wielkości na Youtube i dało radę, więc jakbyś mógł byłbym wdzięczny - douczyłbym się.

Ja za każdym razem wymieniam pasek, napinacz i termostat. Jakbym miał jakieś rolki prowadzące, odwracające to też. Co drugą wymianę pompę wody, dolne kółko zębate i simmeringi wałka i wału.

No właśnie, tak też myślałem. Ostatnio rozmawiałem z jednym człowiekiem, który opowiadał mi że przy wymianie rozrządu należy wymienić również wałek, ja mu odpowiedziałem, że nie wymienia się go jedynie jak już wymieniać gdy widać na nim ślady zużycia, a przyjrzeć się można podczas blokowania kluczem aby można było odkręcić małe koło zębate.

Także muszę wyprowadzić człowieka z błędu bo go chyba mechanior nacina na kaskę.

Ja zawsze przy wymianie rozrządu wymieniam zawsze pompę, w moim przypadku rozrząd wymieniam tak jak wcześniej pisałem co 4 lata i koszt około 200 pln na dobrą pompę to żaden koszt, a kiedyś miałem niemiłe przygody z pompą więc profilaktycznie to robię.

Dzięki za info i PZDR VEN

Napisano

> więc jakbyś mógł byłbym wdzięczny - douczyłbym się.

Filmik:

> Ostatnio rozmawiałem z jednym człowiekiem, który opowiadał mi że przy wymianie rozrządu należy

> wymienić również wałek

Eeeeeetam...

> Ja zawsze przy wymianie rozrządu wymieniam zawsze pompę

No można, choć niektórzy mówią, że to nadgorliwość (podobnie jak simmeringi i dolne kółko wink.gif )

Pozdroofka

Napisano

Filmik pierwsza klasa, teraz już wiem jak to wszystko i na jakiej zasadzie działa zeby.GIF

PZDR VEN

Napisano

> Filmik pierwsza klasa, teraz już wiem jak to wszystko i na jakiej

> zasadzie działa

Generalnie bardzo proste i prymitywne urządzenie i od lat nikt nie wymyślił nic lepszego smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Generalnie bardzo proste i prymitywne urządzenie i od lat nikt nie wymyślił nic lepszego

I może lepiej aby nie wymyślał. Jestem zdania, lepsze jest wrogiem dobrego. No poza paroma wyjątkami które napewno by się znalazły wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.