Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PIIFL 1.9MJTD M30 by CINEK_

Featured Replies

Napisano

Z cyklu klekot smile.gif

Pacjent:

Punto 2FL 1.9MJTD (seria100ps) rok 2003, przebieg przy modyfikacji 170kkm.

Zmiany by CINEK_:

- konwersja ze sprężarki IHI (stała geometria) na turbo VNT, sprężarka GT1749VB (150/170MJTD)

- duży frontowy IC

- wywalony EGR

- wzmocniony rozrząd

- mocniejszy dwumas i sprzęgło (spokojnie da radę na +400Nm)

- DP 2,25, usunięty katalizator, owinięte bandażem

- rail 1500

- boost 1,5 bara

- soft na seryjnym edc16c8 (wielki szacun i podziękowania za pomoc dla Daniela za uruchomienie zmiennej geo na EDC16, auto nie ma laga, ciągnie pięknie z samego dołu, soft bez przepływki)

Po wstępnym strojeniu było to:

158ps 320Nm

Dziś auto ponownie było strojone (na modyfikacji przejechało już ponad 10kkm BEZ ŻADNYCH problemów)

Niestety nie obyło się bez problemów w dniu dzisiejszym - poślizgi na rolkach Elpro powodowały ogromne trudności w shamowaniu auta frown.gif

Poniżej wykres (pełen gaz dopiero od 2400obr dzięki czemu nie było poślizgu - max moment szacowany na ok 340Nm pojawia się już przy 1900obr).

164PS smile.gif

Mały zapas na wtryskach jeszcze, najpierw jednak pobawimy się kątem wtrysku. Jeśli właściciel będzie chciał więcej w kolejce czekają większe sikacze wink.gif

Kolejny update za około 2tygodnie po tym jak punto dostanie nowe elementy zawieszenia, zrobiona zostanie geometria i założone zostaną prawdopodobnie inne opony.

Wrażenia z jazdy - auto zapina rewelacyjnie do końca obrotomierza. Jako ciekawostke podam, że a6 3.0tdi poległo, punto jedzie wg navi 230km/h (koniec skrzyni).

Pozdro

CINEK

P.S Jako ciekawostke dodam, że shamowano dziś najmocniejsze EVOX z seryjnym motorem (jedyną zmianą jest wydech oraz sprzęgło EXEDY) - wynik 392PS i ~500Nm - własność TTC smile.gif

Napisano

Twoje dzieło???

Toż to potwór Panie wink.gif

A jak spalanie tego cuda, wzrosło o ile?

Napisano

230km/h na 5 biegowej skrzyni ? Wynik dziwny zważywszy na to ,że inne auto o tej mocy nie mają takich osiągów , abarth o innych przełożeniach z 6 skrzynia o podobnej mocy nie pojedzie dużo więcej niż 210km/h ...

Napisano
  • Autor

> 230km/h na 5 biegowej skrzyni ? Wynik dziwny zważywszy na to ,że inne

> auto o tej mocy nie mają takich osiągów , abarth o innych

> przełożeniach z 6 skrzynia o podobnej mocy nie pojedzie dużo

> więcej niż 210km/h ...

W tym aucie fabrycznie siedzi getrag z naprawdę długą piątką. Na hamowni jechało dziś 220km/h przy jak pamiętam 4600obr.

Przy poprzedniej wersji softu auto klepało 15.x na 400m, właściciel je ważył - wynik 1060kg.

Pozdro

Napisano

> W tym aucie fabrycznie siedzi getrag z naprawdę długą piątką. Na

> hamowni jechało dziś 220km/h przy jak pamiętam 4600obr

> Pozdro

No to klekot potrafi sie bujnać na ostatnim długim przełożeniu do obrotów , które przewyższają jego maksymalną moc 4320obr jak i moment który w silniku diesla jest nisko ? To chyba zamiast abartha kupie diesla skoro jedzie z tą mocą dużo szybciej niż auto z wyższą moca ok.gif

Napisano
  • Autor

> No to klekot potrafi sie bujnać na ostatnim długim przełożeniu do

> obrotów , które przewyższają jego maksymalną moc 4320obr jak i

> moment który w silniku diesla jest nisko ? To chyba zamiast

> abartha kupie diesla skoro jedzie z tą mocą dużo szybciej niż

> auto z wyższą moca

Popatrz na wykres.... >160ps masz w przedziale 3,8-4,8

Twój przyszły abarth nie ma niestety podjazdu do tego diesla, prędzej z dodatkowym pakietem. GP abarth jest masakrycznie ciężkie niestety.

Jeden forumowicz został przewieziony przez właściciela tego auta - zapewne się wypowie o wrażeniach.

Napisano
  • Autor

> Twoje dzieło???

No przecież napisane smile.gif

> Toż to potwór Panie

> A jak spalanie tego cuda, wzrosło o ile?

Jazda A4 do Gliwic 110-120 wg kompa 4,2 litra

Szaleństwa z gazem w podłogę ~8,5litra

Pozdro

Napisano
icon_eek.gifboje_sie.gif a jak będzie z żywotnością tego cuda hmm.gif
Napisano

Graaaatulejszyn. Chcialbym zobaczyc jak to zapierdziela.

Pytanie malo dyskretne, jakie sa orientacyjne koszty takiego moda ?

Napisano

> No przecież napisane

> Jazda A4 do Gliwic 110-120 wg kompa 4,2 litra

> Szaleństwa z gazem w podłogę ~8,5litra

> Pozdro

Gratulacje ok.gif

A spalanie jeszcze znośne, myślałem, że przy takim szaleństwie to gdzieś tak z 11 literków łyknie

Napisano

Cos dziwnie rozwija Nm , 1.5bara a taki maly Nm ? U mnie na 1.4 bara i slabszej sprezarce jest wiecej wink.gif btw jechalem tym evo10 jeszcze na starym wydechu i gniot byl ostry (13s na 1/4 robil wtedy) , btw bylo jeszcze biale subaru czy nie ? bo mieli pare autek shamowac

PS: u mnie v-max 202km/h gps , i wiecej sie nie rozpedzi bo juz ponad 4tys obr

Napisano

> Popatrz na wykres.... Twój przyszły abarth nie ma niestety podjazdu

> do tego diesla, prędzej z dodatkowym pakietem. GP abarth jest

> masakrycznie ciężkie niestety.

> Jeden forumowicz został przewieziony przez właściciela tego auta -

> zapewne się wypowie o wrażeniach.

no 200kg więcej waży , w sumie przelicznik moc do masy wychodzi korzystniej niz abarth esse esse , mimo wszystko ja wole serie przemyslana przez producenta , dwa ze w takich przerobkach diesel rodzinny przerobiony na sportowca na mocy silnika nie konczy sie , od razu trzeba zrobic porzadnie zawias i hamulce bo inaczej o wypadek nie trudno , a tu sie robia ogromne koszty w zwiazku juz paroletnim samochodem i jego wartoscia , moim zdaniem oczywiscie

Napisano

> Popatrz na wykres.... Twój przyszły abarth nie ma niestety podjazdu

> do tego diesla, prędzej z dodatkowym pakietem. GP abarth jest

> masakrycznie ciężkie niestety.

> Jeden forumowicz został przewieziony przez właściciela tego auta -

> zapewne się wypowie o wrażeniach.

Miałem przyjemność jechać i jest szybkie ok.gif

Napisano
  • Autor

> a jak będzie z żywotnością tego cuda

Auto na prawie 160ps i 320niutach zrobiło ponad 10kkm bez problemów, poprzednio na hardcorowym sofcie (jak na seryjny IC i turbo ~130ps i 330Nm) zrobiło 90kkm.

Jedyną awarią przez te 100kkm był dwumas i 2 spalone sprzęgła. Przy obecnym setupie przeniesienia napędu problemu tego nie będzie zupełnie, momenty rzędu grubo ponad 300Nm dla getraga przy masie punto to pryszcz (w stilo ważącym 300kg więcej daje rade z momentami pod 400Nm).

Jeśli chodzi o motor - nie widzę problemu przy prawidłowej eksploatacji, jest wskaźnik boostu, jest temp oliwy, właściciel ma głowę na karku więc nic złego się nie stanie. Spokojnie ten setup polata kolejne 100kkm co w przypadku Łukasza daje max 2 lata. Jak znam życie to do tego czasu motor i tak będzie zmieniony - w pewnym momencie auto przestanie jechać wink.gif i będzie ochota na więcej zlosnik.gif

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Graaaatulejszyn. Chcialbym zobaczyc jak to zapierdziela.

Po następnej zabawie na hamowni właśnie dla niedowiarków nakręcimy film smile.gif

> Pytanie malo dyskretne, jakie sa orientacyjne koszty takiego moda ?

W przypadku tego auta nie oszczędzano, każda część użyta jest nowa (oryginały Fiata); generalnie rząd 10kpln trzeba na coś takiego przygotować. W przypadku punt z JTDkiem (80tki i 85tki) koszta są sporo większe.

Modowanie auta używanego można rozpocząć dopiero po doprowadzeniu go do idealnego stanu technicznego.

Pozdro

Napisano

> Modowanie auta używanego można rozpocząć dopiero po doprowadzeniu go

> do idealnego stanu technicznego.

Bardzo słuszna uwaga, szkoda, że wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy ok.gif

A BTW myślałem, że koszty zrobienia takiego monstera są większe

Napisano
  • Autor

> Cos dziwnie rozwija Nm , 1.5bara a taki maly Nm ?

A czytałeś uważnie? Chyba nie. Auto wariowało na rolkach przy pełnym gazie z dołu (jak się później okazało powodem był wahacz - po wpadnięciu w dziurę kilka dni wcześniej po prostu umarł) toteż pełen gaz (a co za tym idzie i boost) był dopiero od ponad 2,5krpm.

Auto poprzednio miało shamowane 320nm, teraz kopie dużo lepiej. Planowany moment to okolice 360Nm po zmianie całego przedniego zawieszenia.

U mnie na 1.4 bara

> i slabszej sprezarce jest wiecej

Za dużo jak na gt1749va

btw jechalem tym evo10 jeszcze

> na starym wydechu i gniot byl ostry (13s na 1/4 robil wtedy) ,

Też jechałem na starym wydechu, [kurza twarz] to straszliwie, wtedy klepało 12tki wysokie. Wynik 392ps był na wstępnie zestrojonym aucie (po zmianie wydechu wszystko się rozlazło jak to w TB). Za około 2 tygodnie EVO znowu pojawi się na rolkach i na pewno pęknie 4ka z przodu na seryjnym motorze smile.gif

Obecnie jest to najmocniejsza seryjna (motor) Xtka w PL.

> btw bylo jeszcze biale subaru czy nie ? bo mieli pare autek

> shamowac

Kupex był również, 340ps i 560Nm ale na seryjnym (notabene gotującym się) ICu. Dźwięk obydwu aut zabija po prostu devil.gif

> PS: u mnie v-max 202km/h gps , i wiecej sie nie rozpedzi bo juz ponad

> 4tys obr

2paki spokojnie leciałem Brevisowym groszkiem, miał wtedy właśnie 4krpm. Zapas pod nogą jakiś był, jednak z racji zimowej aury odpuściłem.

W momencie kiedy zaczynałem mody tego MJTDka auto przyjechało na ślizgającym sprzęgle i rozklekotanym dwumasie (soft 130/330). Ledwo jechało 200km/h. Zmiana dwumasu, założenie mocnego sprzęgła zupełnie odmieniło samochód. Bez problemu jechal sporo ponad 2paki.

Druga sprawa, na seryjnym ICu gniotąc auto za szybko to Ty nie pojedziesz wink.gif

Pozdro

Napisano
  • Autor

> diesel rodzinny przerobiony na sportowca na mocy silnika nie

> konczy sie , od razu trzeba zrobic porzadnie zawias i hamulce bo

> inaczej o wypadek nie trudno ,

To wszystko w aucie jest już zrobione.

a tu sie robia ogromne koszty w

> zwiazku juz paroletnim samochodem i jego wartoscia , moim

> zdaniem oczywiscie

Tak, ale żadne zmiany mające na celu podniesienie parametrów auta nie są tanie, o rozsądku etc tutaj nie ma mowy. Kogoś stać to się bawi, wszystko w temacie.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Miałem przyjemność jechać i jest szybkie

Nie wiem tylko jak Łukasz z Tobą jechał, mogłeś karnąć się ze mną kiedy wróciłem z fioletowymi, pachnącymi hamulcami hehe.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Pozdro

Napisano

Czemu 1.4 bara jest za duzo(w sumie pomylilem sie bo jest kolo 1.3bara wg loga) ? Tzn wiem ,ze za duzo bo ruszyc jest problem , od moda zrobilem 10tys km , z rolki objechane ostatnio volvo 850 jakies turbo bodajze , kiedys wrx padaka z 4 biegu nie mogl wiele zdzialac wink.gif

Napisano
  • Autor

> Czemu 1.4 bara jest za duzo ? Tzn wiem ,ze za duzo bo ruszyc jest

A co ma jedno do drugiego? Max boost nie pojawia Ci się przecież z miejsca po dotknięciu gazu i puszczeniu sprzęgła wink.gif Niuton masz spory i nisko to zaczynaja się problemy z trakcją, a jeśli auto jest jeszcze na balonowych 15tkach to już dramat.

GT1749VA na takim doładowaniu stałym długo nie pożyje.

Max to 1.35 jak dla mnie. Moje punto miało pod 160ps przy 1,25bara wg mapy (stałego)

> problem , od moda zrobilem 10tys km , z rolki objechane ostatnio

> volvo 850 jakies turbo bodajze , kiedys wrx padaka z 4 biegu nie

> mogl wiele zdzialac

Mocne auto to nie jest wszystko, łącznik się liczy wink.gif

Pozdro

Napisano

> no 200kg więcej waży , w sumie przelicznik moc do masy wychodzi

> korzystniej niz abarth esse esse , mimo wszystko ja wole serie

> przemyslana przez producenta , dwa ze w takich przerobkach

> diesel rodzinny przerobiony na sportowca na mocy silnika nie

> konczy sie , od razu trzeba zrobic porzadnie zawias i hamulce bo

> inaczej o wypadek nie trudno , a tu sie robia ogromne koszty w

> zwiazku juz paroletnim samochodem i jego wartoscia , moim

> zdaniem oczywiscie

Ale za to co zaplacisz np: za rocznego Abarth'a, to kupisz GP Sport, zmodyfikujesz go i pewnie pare zlotych jeszcze zostanie. A przypuszczam, ze z porzadnie i z glowa zmodyfikowanym GP Sport 1.9 Mjet Abarth nie bedzie mial szans na przyspieszenie i predkosc smirk.gif

Napisano

Przeca napisalem ,ze mam 1.3bara , tak to jest jak sie nie czyta w nawiasie wpysk.gif ogolnie seryjny IC to padaka , ale jako ze to dupowoz to zadnych modow nie przewiduje , ciekawe czy na IC,wydechu i turbie z 150km wersji byloby z 175km i z 370Nm wink.gif

Napisano
  • Autor

> Przeca napisalem ,ze mam 1.3bara , tak to jest jak sie nie czyta w

> nawiasie

Dopisałeś później więc nie cwaniakuj tongue.gifwink.gif

Z czystej ciekawości, czym logujesz klekota?

ogolnie seryjny IC to padaka ,

Dokładnie no.gif

ale jako ze to dupowoz

> to zadnych modow nie przewiduje , ciekawe czy na IC,wydechu i

> turbie z 150km wersji byloby z 175km i z 370Nm

+ map sensor itd.

Seryjne sprzęgło a raczej dwumas moze powiedzieć dość, 175ps jest do osiągnięcia

Pozdro

Napisano

Ja niczym wink.gif Mam logi od Aligatora jak badalismy wozik przed i po modzie . Testnalem kiedys na hamowni ICek dajac nawiew w dziure czyli z 10cm od- , oraz dajac wiatrak tak z 1.5m przed autem na srodku to o ile moc byla w miare , to max Nm byly ~3% mniejsze wink.gif zreszta Aligator mowil ,ze po 3-4 przypyceniach woz bedzie slabl ... Jak na ta mase to 120/150/180 pojawia sie dosyc szybko na budziku , wiec punto majac ponad 160km musi wymiatac ladnie grinser006.gif

Napisano

> Nie wiem tylko jak Łukasz z Tobą jechał, mogłeś karnąć się ze mną

> kiedy wróciłem z fioletowymi, pachnącymi hamulcami

> Pozdro

Eeee, no jechał tak wolniej grinser006.gif ale ruch był duży więc ma usprawiedliwienie zlosnik.gif

Napisano

> Ale za to co zaplacisz np: za rocznego Abarth'a, to kupisz GP Sport,

> zmodyfikujesz go i pewnie pare zlotych jeszcze zostanie. A

> przypuszczam, ze z porzadnie i z glowa zmodyfikowanym GP Sport

> 1.9 Mjet Abarth nie bedzie mial szans na przyspieszenie i

> predkosc

kazdy ma swoje zdanie , przerobiony klekot moze na trasie da rade abarthowi , jednak watpie na przyspieszenie , przy seryjnej skrzyni z tymi przelozeniami namachasz sie ,a i tak Ci duzo szybciej nie pojdzie , musialbys miec dluzsze przelozenia adekwatne to zwiekszonej mocy , kumpel tez a3 130ps zrobil na 166ps i odczul na trasie przyrost , do 100km/h macha lewarkiem i podobnie wychodzi , takze ja mam swoje zdanie - faktycznie mj 1.9 sport bedzie szybki ,ale trzeba naprawde sporo kasy wrzucic zeby to bylo na cacy dopiete

Napisano

> GT1749VA na takim doładowaniu stałym długo nie pożyje.

> Max to 1.35 jak dla mnie.

Pożyje ... moje przeżyło przynajmniej pól roku na booscie przekraczającym zakres czujki ... 1,5 bara ... i nawet się niezłe sprzedało ...żartuje oczywiście takie ciśnienia z czasem zabijają oryginalne turbo ze 115 .....

smile.gifsmile.gifsmile.gif

Napisano

> Miałem przyjemność jechać i jest szybkie

ja również miałem ta przyjemność jechać - fajnie to to gniecie i się napędza grinser006.gif

Napisano

> - wzmocniony rozrząd

Co dokładnie masz na myśli? Z chęcią bym u siebie zastosował coś takiego.

Napisano
  • Autor

> Co dokładnie masz na myśli? Z chęcią bym u siebie zastosował coś

> takiego.

W przypadku tak modowanego auta musisz wymienić wszystko ad rozrządu (nowe i w oryginale), tzn:

- kolo pompy, walka, wału (takie samo w każdym jtd 8v)

- pompa wody (j.w)

- pasek seryjnie przeznaczony pod auta z railem 1600

Przy okazji strzelę fotkę porównawczą owych pasków.

Jeśli ciśnienie raila nie będzie hardcorowo dźwigane nie ma sensu bawić się w.w bo koszta są spore. Zamiast tego zastosować po prostu oryginalny pasek FPT - wizualnie róźnica vs np Gates jest spora (grubość gumy i druty).

Pozdro

Pozdro

Napisano

> Ale za to co zaplacisz np: za rocznego Abarth'a, to kupisz GP Sport,

> zmodyfikujesz go i pewnie pare zlotych jeszcze zostanie. A

> przypuszczam, ze z porzadnie i z glowa zmodyfikowanym GP Sport

> 1.9 Mjet Abarth nie bedzie mial szans na przyspieszenie i

> predkosc

Z tym ze nie kazdemu odpowiada dzwiek sieczkarni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.