Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie przebiegi mają wasze skutery ?

Featured Replies

Napisano

Cos koło tego, to zrobiłem w tym sezonie, który zacząłem bardzo późno i miałem przerwy urlopowe w międzyczasie. Całościowy licznikowy przebieg sprzetu - 25kkm, a ile jest naprawdę, to wie tylko on.

Poprzedni sezon na poprzednim sprzecie 6kkm.

Nie jeżdżę turystycznie niestety.

Napisano

> Mój 3 lata i 2700 na liczniku

icon_eek.gif

To ja moją Yamahą przez dwa miesiące 3000km przejechałem... palacz.gif

No ale to nie jest skuter spineyes.gif

Napisano

A mój ital ma 13 lat i 12 tysiaków... Wcześniej go używał starszy facet, więc może to możliwe... biglaugh.gif

Napisano

Dwa lata i 1100 km przebiegu spineyes.gif

Napisano

Moj Simek ma 38700km i jedyne 27 lat zeby.GIF

Ciekawe czy któryś ze skuterów doczeka tego wieku...

Napisano

Od początku maja do teraz 1800km brawo.gif

Napisano

Moj ma rok i 3200 km przebiegu

Napisano

5 lat i 11kkm (jezdze od maja i zrobilem 3kkm)

Napisano

To ja się podłączę - jaka jest realnie żywotność skutera, powiedzmy piaggio, aprilia, czy innego markowego (o chińczykach nie rozmawiamy).

Widziałem Yamahę z przebiegiem prawie 80 tysięcy, ale to już chyba hardcore?

Żywotność w przypadku to przede wszystkim silnik, czy ew. trzeba zwracać uwagę na pozostałe podzespoły?

I jeszcze - ile warte są simsony (bo można je kupić w okolicach 2 klocków)?

Napisano

> Widziałem Yamahę z przebiegiem prawie 80 tysięcy, ale to już chyba

> hardcore?

byłem na Rodos (wyspa Grecka) i tam bardzo dużo skuterów miało powyżej 50tys km, z tego co zapamiętałem były to głównie hondy i piaggio, dosyć stare sprzęty ale dawały radę palacz.gif

Napisano

> byłem na Rodos (wyspa Grecka) i tam bardzo dużo skuterów miało

> powyżej 50tys km, z tego co zapamiętałem były to głównie hondy i

> piaggio, dosyć stare sprzęty ale dawały radę

A co ile takie silniki mają generalkę? I jakie to koszta? Pi razy oko - chodzi mi o rząd wielkości.

Napisano

> I jeszcze - ile warte są simsony (bo można je kupić w okolicach 2

> klocków)?

Wypowiem sie jako Simsonowy expert zeby.GIF

Tylko jakie jest pytanie?? Ogólnie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie ze sa warte ok 2 tys., natomiast jeżeli chodzi o ich jakość to musisz uściślić pytanie do czego mam porównywać, bo tak to mogę napisać wypracowanie na 8 stron 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Wypowiem sie jako Simsonowy expert

zlosnik.gif

> mogę napisać wypracowanie na 8 stron

Wal! uzbroj_zlo.gif

A poważnie - jak z niezawodnością?

Do codziennej służby się nadają?

100 km cięgiem przejadą (w razie potrzeby, nie regularnie)?

Co ile się serwisuje i co trzeba takiemu robić?

Napisano

> Wal!

> A poważnie - jak z niezawodnością?

> Do codziennej służby się nadają?

> 100 km cięgiem przejadą (w razie potrzeby, nie regularnie)?

> Co ile się serwisuje i co trzeba takiemu robić?

Xpert odpowiada :

Przy odpowiednio wyregulowanym gaźniku i zapłonie jeździsz ,jeździsz i jeździsz...

Zestaw fabryczny tlok-cylinder wytrzymywał 15 tys.km .Wal z łożyskami spokojnie wytrzymuje 20 tys.km. Świeca w wersji z zapłonem mechanicznym wytrzymuje max 3 tys.km,ale potrafi się wcześniej skończyć bez powodu, w Elektroniku podobna wytrzyma 15 tys. .Od czasu do czasu trzeba wyregulować przerwę na przerywaczu mechanicznym, ale to czuć ze jest ona za mała bo Simek nie chce się wkręcać zbytnio na obroty wtedy. Czasem może się utopić pływak, zdążyło mi się to raz na 23 tys.km, ale jest on metalowy wiec można samemu zalutować, oczywiście jak ktoś potrafi tak aby nie zmienić ciężaru zbytnio.

Przejechałem Simsonem 23 tys.km, jeździłem nim na studia i ostatnio do pracy. W tym sezonie jego trasa codzienna to 24km i jest ona bezproblemowa, z tym ze wszystko zależy od przygotowania do sezonu i okresowym sprawdzaniu stanu świecy itp.

Kilkanaście razy robiłem trasę po 100-120km, jednak zawsze było to z 15 minutowa przerwa, zalecana zwłaszcza w przypadku polskiego zestawu tlok-cylinder. Warunkiem przejazdu długiej trasy bez problemow to jazda z rozsądna prędkością tj. ok. 50-55km/h. Jazda na maksa może zakończyć się wywaleniem uszczelniacza od strony sprzęgła i końcem jazdy lub tez zatarciem silnika.

Z serwisowaniem to jest tak ze ograniczasz się do czyszczenia filtra powietrza, wymianu oleju w skrzyni biegow co 10 tys. lub 2 lata, ustawieniu przerwy na świecy, ewentualnie na przerywaczu. Czasem trzeba oczywiście podregulować gaźnik i naciągnąć łańcuch i nasmarować go, z tym ze jest on zakryty i robi się to bardzo rzadko.

Chyba największą wada Simsonow to obecnie, zwłaszcza wersji S51, przestarzały wygląd i brak rozrusznika elektrycznego ( chwała temu kto znajdzie wersje właśnie z nim)

Dodam iż Simson jako firma istniał do roku 2002 . Najnowocześniejszą wersja motoroweru był MS50 Sperber i taka bym polecił, ale ceny sa wysokie a model ten to rzadkość na polskim rynku.

Jakby co to pytać zeby.GIF

Napisano

> Zestaw fabryczny tlok-cylinder wytrzymywał 15 tys.km .Wal z łożyskami

> spokojnie wytrzymuje 20 tys.km. Świeca w wersji z zapłonem

> mechanicznym wytrzymuje max 3 tys.km

Czyli nie tragicznie - świeca raz na rok, przy okazji przeglądu to żaden ból.

> Kilkanaście razy robiłem trasę po 100-120km, jednak zawsze było to z

> 15 minutowa przerwa

Super! Czyli się da, a to i tak czysto awaryjny wariant.

> Chyba największą wada Simsonow to obecnie, zwłaszcza wersji S51,

> przestarzały wygląd i brak rozrusznika elektrycznego

Dla mnie taki wygląd to zaleta. W końcu motocykle od tego się zaczęły.

A co powiesz o SR50 (czyli simku skuteropodobnym)?

Napisano

.

> A co powiesz o SR50 (czyli simku skuteropodobnym)?

SR50/80 był wejściem Simsona w świat skuterów. Myślę ze w miarę udanym, ponieważ zastosowano w nim kilka ciekawych rozwiązań, dzięki którym Simsony stały się troszku nowocześniejsze. SRka powstała jednak w oparciu o model S, z którego dostała silnik, skrócone zawieszenie, częściowo elektrykę. Zmieniono przełożenia na zębatkach, aby pojazd na mniejszych kolach mógł osiągnąć prędkość eSa .Najgorzej wypada obsługa silnika, który siedzi pomiędzy nogami kierowcy , nakryty od gory pokrywa a osłonięty po bokach rama. Dostęp jest po prosty slaby, nawet jak owa pokrywę ściągniesz, sprawdzanie stanu oleju polega na wkładaniu patyka do otworu wlewowego, zamiast odkręcania śrubki kontrolnej w S-ce, Wyciągniecie cylindra, o ile pamiętam, wiąże się z opuszczeniem silnika na glebę. Także zmiana biegow jest dość dziwna, ale do tego idzie się przyzwyczaić

Jednak nie na samych wadach pojazd ten jeździ. Wygodniejsze siedzenie, przekrok, elektroniczny przerywacz wraz z układem ładowania tzw.ELBA, elektryczny rozrusznik w wersji CE, ładne rozwianie deski rozdzielczej, oto niektóre zalety tego modelu.. SR50 był produkowany gdzieś do końca lat 90 - tych jako wersja Classic.

Odbiegając już od modelu SR50, Dodam iż Simsony, zwłaszcza ich silniki, sa bardzo podatne na tubing i osiągnięcie mocy rzędu 8 KM z 50ccm jest możliwe, przy czym spalanie wzrasta do 4 - 4,5 l/100km. Warunkiem jest zastosowanie markowych części, innych niż polskie zestawy 60ccm. To tak jako mały dodatek zeby.GIF

Napisano

> Najgorzej wypada obsługa silnika,

> Wyciągniecie cylindra, o ile pamiętam, wiąże się z

> opuszczeniem silnika na glebę.

Jak często robi to tzw. przeciętny użytkownik?

Nie mam zdolności, w razie czego poproszę o pomoc serwis...

> Odbiegając już od modelu SR50, Dodam iż Simsony, zwłaszcza ich

> silniki, sa bardzo podatne na tubing i osiągnięcie mocy rzędu 8

> KM z 50ccm jest możliwe, przy czym spalanie wzrasta do 4 - 4,5

> l/100km

Kurczę, takie mam właśnie przeczucie, że to bardzo zacne, niedoceniane maszynki za niewielką gotówkę.

Napisano

> Jak często robi to tzw. przeciętny użytkownik?

> Nie mam zdolności, w razie czego poproszę o pomoc serwis...

Właściwie na oryginalnych zestawach niektórzy jeżdżą do dziś, wiec przy odpowiednim wykonaniu naprawy głównej można zapomnieć o ściąganiu cylka na następne kilka lat.

> Kurczę, takie mam właśnie przeczucie, że to bardzo zacne,

> niedoceniane maszynki za niewielką gotówkę.

Stronka o gamie modeli Simsona do samego końca :

http://tezla.freehost.pl/html/motorowery%20simson.html

A tutaj próbka możliwości zwinnego Simsonka :

Napisano

> Właściwie na oryginalnych zestawach niektórzy jeżdżą do dziś, wiec

> przy odpowiednim wykonaniu naprawy głównej można zapomnieć o

> ściąganiu cylka na następne kilka lat.

> Stronka o gamie modeli Simsona do samego końca :

> http://tezla.freehost.pl/html/motorowery%20simson.html

> A tutaj próbka możliwości zwinnego Simsonka :

>

scramblera to bym przygarnal

Napisano

CPI Oliver piaty sezon 15 kkm i jezdzi dalej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.