Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panda i Mapa

Featured Replies

Napisano

Jaka jest w pandzie 1,2 seryjna mapa na ile okt? 92 czy 94?

Napisano

> Jaka jest w pandzie 1,2 seryjna mapa na ile okt? 92 czy 94?

????

95??

Napisano
  • Autor

właśnie ale sprawdzałeś?

Napisano

> właśnie ale sprawdzałeś?

... wychodze z zalozenia ze skoro auto jest dostosowane do benzyny 95 to jest przystosowane do 95 a nie 92 oktany....

Napisano
  • Autor

Chodzi ile pobiera oktanów?

Napisano

> Chodzi ile pobiera oktanów?

a nie po to właśnie jest czujnik stukowy czy jak on sie tam zwie, żeby sobie dobrać odpowiednio?

Napisano

> a nie po to właśnie jest czujnik stukowy czy jak on sie tam zwie,

> żeby sobie dobrać odpowiednio?

dokladnie po to jest czujnik spalania stukowego

Napisano
  • Autor

Jakieś info na temat tego czujnika

Napisano

> Jakieś info na temat tego czujnika

co dla ciebie znaczy "info w sprawie"

za wikipedia

"Czujnik spalania stukowego - montowany na kadłubie tłokowego silnika spalinowego czujnik rozpoznający drgania powstałe w wyniku spalania stukowego mieszanki paliwowo-powietrznej w komorze spalania, jest wykonywany jako czujnik piezoelektryczny.

Spalanie stukowe powoduje wystąpienie drgań mechanicznych kryształu piezoelektrycznego i wytworzenie sygnału przekazywanego do elektronicznego urządzenia sterującego. Na jego podstawie elektroniczne urządzenie sterujące wysyła sygnał zmieniający kąt wyprzedzenia zapłonu o wartość niezbędną do zaniku spalania stukowego."

Napisano

> Jakieś info na temat tego czujnika

"Czujnik spalania stukowego"

Czujnik spalania stukowego będący czujnikiem piezoelektrycznym jest zamontowany na kadlubie silnika. Czujnik rozpoznaje drgania powstałe w wyniku spalania detonacyjnego mieszanki paliwowo-powietrznej w komorze spalania. Spalanie detonacyjne powoduje wystąpienie drgań mechanicznych kryształu piezolektrycznego i wytworzenie sygnalu przekazywanego dp elektronicznego urzadzenia sterującego. Na jego podstawie elektroniczne urządzenie sterujące wysyła sygnał zmniejszający kąt wyprzedzenia zapłonu o wartość niezbędną do zaniku spalania stukowego Rezystancja wewnętrzna miedzy stykami wynisi od 532 (omów) do 588 (omow) w tenp 20 st C.

Źródlo: Józef Zembowicz, Fiat Panda

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

Spytałem się na ile mapa jest w pandzie ustawiona ile oktanów pobiera?

Napisano

> Spytałem się na ile mapa jest w pandzie ustawiona ile oktanów

> pobiera?

nie czaje pytania.....

wg mnie skoro jest przystosowany do paliwa 95 okt to tak pod taka liczbe oktanow jest wszystko ustawione

Napisano
  • Autor

czyli 98 nie warto lać bo i tak podbierze tylko 95

Napisano

> nie czaje pytania.....

> wg mnie skoro jest przystosowany do paliwa 95 okt to tak pod taka

> liczbe oktanow jest wszystko ustawione

z tego co wiem to panda powinna miec MINIMUM 95 oktanów. Ja leje 98 i wiecie autko szybciej wkręca sie na obroty. (u mnie najlepszy chyba Orlen ewentualnie Bal -Jendro. BP ma paliwo do 4-ech liter) spalanie stukowe nie wystepuje z racji czujnika. smile.gif i nie dlawi sie przy nizszych obrotach jak to mialo miejsce przy paliwie z BP 95 czy nawet BP98. to bylo cos takiego ze rozpedzam sie do 90 i chce utrzymywac na piatym biegu ta predkosc przy najmniejszym nacisku na gaz no i predkosc trzymal ale skakal jak skoczek - dlawil sie po prostu. przy Orlen Verva 98 czy 95 tego nie ma. smile.gif

Napisano

> czyli 98 nie warto lać bo i tak podbierze tylko 95

to nie bylo od razu zapytac o to????

nie ma sensu lac 98 czy wiecej oktanow bo... to nic nie zmieni nawet jak masz typowo pod takie paliwo zrobiony zaplon.... za maly silnik by cokolwiek sie zmienilo

poza tym paliwo o wiekszej LO spala sie mniej gwaltownie i moze to wrecz powodowac spadek osiagow

a stukowy raczej ma za zadanie uchronic przed zbyt mala LO a nie przed zbyt duza LO - dlaczego przed zbyt niska LO czujnik ma ochoronic - dlatego ze spala sie bardziej gwaltownie i wlasnie powoduje to zwiekszone wibracje dokladnie bardziej stukowo sie spala i trzeba przestawic zaplon w celu zminimalizowanei tego zjawiska

Napisano

> czyli 98 nie warto lać bo i tak podbierze tylko 95

ale jestes twardy zlosnik.gif

nie mozesz ponizej 95 a jak wlejesz 98 to czujnik spalania stukowego mniej cofnie zaplon

Napisano

> z tego co wiem to panda powinna miec MINIMUM 95 oktanów. Ja leje 98

> i wiecie autko szybciej wkręca sie na obroty.

ciekawe teorie zlosnik.gif 98 gorzej sie spala w silniku ktory jest przystosowany do pracy na paliwie 95 oktanowym

(u mnie najlepszy

> chyba Orlen ewentualnie Bal -Jendro. BP ma paliwo do 4-ech

> liter) spalanie stukowe nie wystepuje z racji czujnika. i nie

> dlawi sie przy nizszych obrotach jak to mialo miejsce przy

> paliwie z BP 95 czy nawet BP98. to bylo cos takiego ze rozpedzam

> sie do 90 i chce utrzymywac na piatym biegu ta predkosc przy

> najmniejszym nacisku na gaz no i predkosc trzymal ale skakal jak

> skoczek - dlawil sie po prostu. przy Orlen Verva 98 czy 95 tego

> nie ma.

Napisano

Wątek dnia normalnie hehe.gif

Ile razy to już było, że zwykłe 98 nic w silniku przystosowanym do 95 nie daje? Poza efektem placebo u kierowcy?

V-Power Racing 99+ owszem, może bardzo lekko podnieść moc (związki chemiczne ułatwiające spalanie) ale wyczuwalne jest to raczej na wysokich i bardzo wysokich obrotach.

Napisano

> ciekawe teorie 98 gorzej sie spala w silniku ktory jest

> przystosowany do pracy na paliwie 95 oktanowym

racja. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę ile tych oktanów faktycznie jest na naszych stacjach. Kiedyś oglądałem zdaje się jakiś test i wyszło, że 95 na stacji faktycznie miało 92. 98 około 95 hehe

Napisano

a ja szyłszałem że metanol można lać?

bo pod paliwo rakietowe trzeba tjuny robić hehe.gif

zlosnik.gif

Napisano

> nie mozesz ponizej 95 .....<

Jak nie mogie jak mogie . W "Nimczech " przez pomyłkę wlałem na Aralu -benzin- a nie -super benzin- , okazało sie że ta pierwsza ma 91 oktanów i autko niczego sobie śmigało biglaugh.gif

Napisano

> no poczytalem, a teraz powiedz mi czemu odeslales mnie do tego linka

Bo Twoja wypowiedź dobrze nawiązywała do wątku oktanowego a moją intencją było, aby wszyscy zamieszani w ten temat mieli okazję to przeczytać (to nie był żaden przytyk).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.