Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drgania..

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich użytkowników!

Mam w moim stilnku ( 1,9jtd 115, 02r) taki oto problem. Przy skręcaniu, czy też przyspieszaniu czuje delikatne wibracje/drżenie z prawej strony jakby przy kole. Zawieszenie zrobione (wahacz, łącznik ) nic nie puka, nic nie stuka, felga wyważona. Drganie nie przenoszą się na kierownice. Ma ktoś jakiś pomysł?? POzdrawiam

Napisano

> Witam wszystkich użytkowników!

> Mam w moim stilnku ( 1,9jtd 115, 02r) taki oto problem. Przy

> skręcaniu, czy też przyspieszaniu czuje delikatne

> wibracje/drżenie z prawej strony jakby przy kole. Zawieszenie

> zrobione (wahacz, łącznik ) nic nie puka, nic nie stuka, felga

> wyważona. Drganie nie przenoszą się na kierownice. Ma ktoś jakiś

> pomysł?? POzdrawiam

A koło pasowe?

Były tu opisywane podobne objawy i okazało sie że kolo pasowe, a raczej jego tłumik był przeżarty...

Napisano
  • Autor

> A koło pasowe?

> Były tu opisywane podobne objawy i okazało sie że kolo pasowe, a

> raczej jego tłumik był przeżarty...

Jak to sprawdzic??

Napisano

> Jak to sprawdzic??

Poszukaj w watkach o drganiach i stukach... koło pasowe (to na którym kręci sie pasek klinowy) pomiedzy zewnętrznym kołem a środkiem jest wypełnione czymś jakby guma (widziałem to tylko na zdjęciach). Jak jest popękane to ewidentnie widać... trzeba tylko znaleźć jsposób na podejrzenie tego miejsca... nie wiem czy widać od strony maski czy od strony koła .. może jakieś lusterko...

Na początek poszukaj w wątkach o drganiach i stukach w stilo przy przyspieszaniu...

Napisano

Żeby stwierdzić zużycie koła trzeba ściągnąć nadkole i dać trochę w dół prawą osłonę silnika. Ale IMO to nie to . Zużyte koło pasowe hałasuje też na biegu jałowym, na włączonej klimie to dopiero to słychać.

Napisano

> problem. Przy

> skręcaniu, czy też przyspieszaniu czuje delikatne

> wibracje/drżenie z prawej strony jakby przy kole.

Raczej jest to początek końca przegubu półosi. Spróbuj poszarpać za półośkę w różnym położeniu koła.

Napisano

> Żeby stwierdzić zużycie koła trzeba ściągnąć nadkole i dać trochę w

> dół prawą osłonę silnika. Ale IMO to nie to . Zużyte koło pasowe

> hałasuje też na biegu jałowym, na włączonej klimie to dopiero to

> słychać.

Czytałem tu trochę ale objawy bywaly różne... często przypomina uszkodzenie dwumasówki.... sprawdzic nigdy nie zaszkodzi..... Myślałem o patencie z lusterkiem....

Napisano
  • Autor

> Raczej jest to początek końca przegubu półosi. Spróbuj poszarpać za

> półośkę w różnym położeniu koła.

Tak zrobię, na dwumas mi to nie pasuje ( przerabialem to w innej furze)

Napisano

> Tak zrobię, na dwumas mi to nie pasuje ( przerabialem to w innej

> furze)

Dwumas nie ma związku ze skręcaniem., może mieć jedynie na to wpływ zwiększenie obciążenia na silniku.

Napisano

z prawej strony i przy skręcie to może byc przegób lub łożysko podpierające półoś.

Napisano

Według mnie przegub lub łożysko. Ew. poduszka uszkodzona może również dawać podobne efekty.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Według mnie przegub lub łożysko. Ew. poduszka uszkodzona może również

> dawać podobne efekty.

Przegub wymieniony, wahacz też, nawet sprężyna ( bo pękła: ) i powiem wam..że dalej to samo!! objawia się najczęściej na rondzie ( jak wcisnę pedał gazu ) jakby normalnie luz w kole był. Pomysły mi się kończą normalnie HELP!!

Napisano
U mnie dzieje się to samo mechanik tez cudował różne rzeczy okazło się że półoś prawa ma luz po prostu cała rusza się i przez to te drgania musze poszukac czy te łożysko jest do kupienia czy trzeba całą półoś cyknik u siebie jak będziesz z pod spodu pod autem poruszaj półosią i zobacz.
Napisano

łożysko można dobrać i wymienić osobno, koszt nieporównywalnie mniejszy niż wymiana półosi.

Napisano

> łożysko można dobrać i wymienić osobno, koszt nieporównywalnie

> mniejszy niż wymiana półosi.

Chłopy a ile wogóle na to łozysko trzeba pieniążków szykować i ile płaciliście za wymianę tego??

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Chłopy a ile wogóle na to łozysko trzeba pieniążków szykować i ile

> płaciliście za wymianę tego??

No i du.., byłem u mechaniora. NIGDZIE NIE MA LUZÓW< ZANIEDBAŃ I GRZECHÓW, a autko jak telepie jak telepało. Polecił mi jeździć aż sie popsuje, wtedy będzie wiadomo co wymienić.. HELP!!

Napisano

> No i du.., byłem u mechaniora. NIGDZIE NIE MA LUZÓW< ZANIEDBAŃ I

> GRZECHÓW, a autko jak telepie jak telepało. Polecił mi jeździć

> aż sie popsuje, wtedy będzie wiadomo co wymienić.. HELP!!

może ci 2mas pada i ci buda telepie

Napisano
  • Autor

> może ci 2mas pada i ci buda telepie

To na 100% nie dwu-mas.

Napisano

> To na 100% nie dwu-mas.

skoro taki pewny jesteś

Napisano

PaDo chyba miał coś z krzyżakiem (oink.gif) jakimś nieprzyjemności kiedyś, poszukaj. Może jednak coś od (np. gum) zawieszenia układu napędowego? A najlepiej zmień mechaniora na takiego, co znajdzie przyczynę.

Napisano

> no ale co ma łopotanie przy skrecaniu do dwumasa ?

do przyspieszania jak najbardziej

do skręcania to bardziej przeguby pasują

Napisano

Przy przyspieszaniu wibracje? pytanie. Czy mocniejsze wibracje im mocniej wciśnięty pedał gazu ?

jakis przedział prędkości?

Sprawdź krzyżaki wewnętrzne albo przeguby homokinetyczne w zależności co masz. Wymieniałem w tamtym roku bo już przy 90kmh wzwyż tłukło tak ze samochód chciał się rozlecieć i mam znowu to samo tak wiec proponuję wleźć w kanał i szarpać półosiami blisko kielichów. jesli luz wzdłużny to ok ale jak poprzeczny no to krzyżak do wymiany. W tamtym roku tak sprawdziłem i trafiłem teraz znowu sie krzyżak wytłukł po kilki tys km. Oski mam raczej proste bo wcześniej nic w ogóle nie robiłem.

Wcześniej telepało od 90-100km/h teraz tłucze od 40 do 60km/h i potem od 90kmh

czyli będą dwa krzyżaki do wymiany

Napisano
  • Autor

> Przy przyspieszaniu wibracje? pytanie. Czy mocniejsze wibracje im

> mocniej wciśnięty pedał gazu ?

> jakis przedział prędkości?

> Sprawdź krzyżaki wewnętrzne albo przeguby homokinetyczne w zależności

> co masz. Wymieniałem w tamtym roku bo już przy 90kmh wzwyż

> tłukło tak ze samochód chciał się rozlecieć i mam znowu to samo

> tak wiec proponuję wleźć w kanał i szarpać półosiami blisko

> kielichów. jesli luz wzdłużny to ok ale jak poprzeczny no to

> krzyżak do wymiany. W tamtym roku tak sprawdziłem i trafiłem

> teraz znowu sie krzyżak wytłukł po kilki tys km. Oski mam raczej

> proste bo wcześniej nic w ogóle nie robiłem.

> Wcześniej telepało od 90-100km/h teraz tłucze od 40 do 60km/h i potem

> od 90kmh

> czyli będą dwa krzyżaki do wymiany

Sęk w tym że nie ma luzów...kosmos normalnie - już krzyżak jeden wymieniłem profilaktycznie..prędkość raczej nie ma tu znaczenia, raczej kąt skrętu..Powiedzcie mi koledzy, czy przeguby ZEWNĘTRZNE do stilona JTD 115 są jednego rodzaju czy podobnie jak z krzyżakami..rozbierz i popatrz co dostałeś:)

Napisano

Od pewnego czasu drga i szarpie mi przy przyspieszaniu. Wszystko chyba wskazuje na dwumas: czwarty bieg, but i trzepie budą, choć już na piątce prawie tego nie czuć. Słychać jednak też jakby grzechotanie sprężyn dwumasu na jałowym. Nawet już zacząłem godzić się z kosztami i szukać, jak za ori części (dwumas plus sprzęgło) za bardzo nie przepłacić...

Dziwi mnie jednak trochę, że przy tym przyspieszaniu na czwórce czuję drgania poprzeczne, przecież dwumas jest wzdłuż osi samochodu. (?)

Jeszcze bardziej dziwne dla mnie, że szarpanie znika na mocno nagrzanym silniku, np. po przelocie kilkudziesięciu kilometrów autostradą. Wtedy na czwórce przyspieszenie gładkie. Dlaczego, czy przy mocnym rozgrzaniu całkiem zanika drganie silnika??

Bardzo proszę o wskazówki i sugestie. Może to jednak nie dwumas?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.