Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Matiz/Spark

Featured Replies

Napisano

Całkiem fajny projekt, podobny trochę to Agili/Splasha.

Kluczem będzie test zderzeniowy i cena, bo tak małego auta za 35k na pewno nie kupię. Ale jakby z pełnym wyposażeniem (tj. wspomaganie, klima, elektryka) zmieścił się w 30k to kto wie...

Napisano
  • Autor

> Całkiem fajny projekt, podobny trochę to Agili/Splasha.

> Kluczem będzie test zderzeniowy i cena, bo tak małego auta za 35k na

> pewno nie kupię. Ale jakby z pełnym wyposażeniem (tj.

> wspomaganie, klima, elektryka) zmieścił się w 30k to kto wie...

Kolego gdzie ty zyjesz? Przeciez takich cen to nie ma w zadnej marce, chyba ze Made in China. Klima elektryka za 30k zł rotfl.gif

Napisano

> Kolego gdzie ty zyjesz? Przeciez takich cen to nie ma w zadnej marce,

> chyba ze Made in China. Klima elektryka za 30k zł

Hultaje i10 mają niskie ceny.

Za niewiele ponad 30kzł można mieć niezły wypas. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Hultaje i10 mają niskie ceny.

> Za niewiele ponad 30kzł można mieć niezły wypas.

Gdzie?

http://hyundai.pl/i10.php

ja widze ze auto z klima i elektryka to juz grubo powyzej 30k PLN

Napisano

> Gdzie?

> http://hyundai.pl/i10.php

> ja widze ze auto z klima i elektryka to juz grubo powyzej 30k PLN

Dokładnie 34 990 w wersji Comfort. Dodaj metalic, alarm, pilot, czujniki cofania i mamy 37 000.

W wersji niemal golas 29 000.

Napisano

> Dokładnie 34 990 w wersji Comfort. Dodaj metalic, alarm, pilot,

> czujniki cofania i mamy 37 000.

> W wersji niemal golas 29 000.

cena do 30tys zł w mało którym salonie jest realna. Jak rozglądałem się za autkiem do 30 to były albo KIA pikaczu (wersja ful bieda...dobrze że lakier na nim był), albo Hyundai atos klepany gdzieś w indiach a w środku wyglądała jak w TATA (kto widział ten wie, kto nie widział... ma szczęście) alien.gif

No i co zostaje za tą cenę? Wystarczy zerknąć na podpis 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Kolego gdzie ty zyjesz? Przeciez takich cen to nie ma w zadnej marce,

> chyba ze Made in China. Klima elektryka za 30k zł

Są w TATA biglaugh.gif

Jeśli nie będzie takich cen w przypadku Sparka to go nie kupię, proste. Za 35k spokojnie kupię większe auto , więc łaski mi nie robią.

Napisano

> Są w TATA

> Jeśli nie będzie takich cen w przypadku Sparka to go nie kupię,

> proste. Za 35k spokojnie kupię większe auto , więc łaski mi nie

> robią.

Miałem to nieszczęście siedzenia w samochodzie opatrzonym logiem "TATA", Czułem się jakbym siedział w ...... no właśnie nie wiem w czym, bo to taka tragedia

Napisano

> "TATA", Czułem się jakbym siedział w ...... no właśnie nie wiem

> w czym, bo to taka tragedia

Domyślam się, nawet nie będę siadał biglaugh.gif

Tylko prostuję informację, że "żadna marka nie ma takich cen" hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Domyślam się, nawet nie będę siadał

> Tylko prostuję informację, że "żadna marka nie ma takich cen"

Bo TATA to wciaz tylko nazwa, a nie marka. Na to musi sobie jeszcze zapracowac. Ona jest wciaz rownana z tymi Made in China

• 1 miesiąc później...
Napisano

Jest update:

"Ceny sparka na rynku polskim zaczynają się od 30 990 zł. Za tę kwotę otrzymamy auto z silnikiem 1.0, wspomaganiem kierownicy i uwaga - 6 poduszkami. Niestety, auto z silnikiem 1.2 jest dużo droższe - kosztuje minimum 39 890 zł."

Czytaj całość

Silnik 1.0 i 6 poduszek w standardzie za 31k hmm.gif

No jeszcze musieliby zrobić jakąś promocję typu 'klima gratis' żeby oferta była naprawdę atrakcyjna.

Napisano

> Jest update:

> "Ceny sparka na rynku polskim zaczynają się od 30 990 zł. Za tę kwotę

> otrzymamy auto z silnikiem 1.0, wspomaganiem kierownicy i uwaga

> - 6 poduszkami.

Kwestie gustu pomijam, jednym się będzie podobało to coś, innym nie. Ale za 29tys proponują co 5min w reklamie aveo. A za cenę 30tys to chyba już można mieć jakiś większy kawałek innej bryki np logan?

Chyba że te poduszki to jakiś jedwab ręcznie tkany hmm.gif

Niestety, auto z silnikiem 1.2 jest dużo droższe

> - kosztuje minimum 39 890 zł."

Już widzę te tłumy pod salonem i ci ludzi co mówią: wiesz nie kupimy za tyle i30 a.... sparka hahaha.gif

> Czytaj całość

> Silnik 1.0 i 6 poduszek w standardzie za 31k

> No jeszcze musieliby zrobić jakąś promocję typu 'klima gratis' żeby

> oferta była naprawdę atrakcyjna.

pozwolę się nie zgodzić z Twoją opinią. Cena stanowczo o 5tys za wysoka jak na takie "autko"

Napisano

> pozwolę się nie zgodzić z Twoją opinią. Cena stanowczo o 5tys za

> wysoka jak na takie "autko"

Wcześniej w tym wątku napisałem:

Cyt. "Kluczem będzie test zderzeniowy i cena, bo tak małego auta za 35k na pewno nie kupię. Ale jakby z pełnym wyposażeniem (tj. wspomaganie, klima, elektryka) zmieścił się w 30k to kto wie... "

I zostałem ofukany, że na jakim świecie to ja niby żyję, że wymagam auta z pełnym wyposażeniem (wg mnie "pełne" w tej klasie to klima, ABS, poduszki przód + boczne, wspomaganie, elektryka szyb z przodu, centralny zamek) za 30k alien.gif

Nic się w tej kwestii nie zmieniło, uważam że jeśli to autko zmieści się z tym wyposażeniem w okolicach 30k (31 to już 'okolica' wink.gif) to będzie warte rozważenia. Kwestia czy wybrać aveo, czy nowego sparka w tej cenie zależy od preferencji kupującego, ja jako drugie auto wolałbym bezpieczniejszego 'malucha' do miasta, bo na trasy mam już większy samochód.

Ps. Patrząc na cennik taka wersja, która by mnie interesowała (Spark+) wyjściowo jest wyceniona na 34,4 + klima 3k, czyli rabat musiałby być większy niż te 5k, które podałeś biglaugh.gif

Napisano

> Ale za 29tys proponują co 5min w reklamie aveo. A za cenę 30tys

> to chyba już można mieć jakiś większy kawałek innej bryki np

> logan?

Za 29 tysięcy to sobie możesz kupić aveo,... to co reklamują to wyprzedaż rocznikowa aveo 3 drzwiowego ze zwykłym lakierem, albo również wyprzedaż rocznika aveo sedan na 13 calowych kółkach bez wspomagania kierownicy i ze zwykłym lakierem.

Tak czy srak aveo za 34 tysiące i tak jest nieporównywalnie lepsze pod każdym względem od tego czegoś czym jest dacia logan biglaugh.gif

No może po za pojemnością bagażnika, bo w loganie kufer jest olbrzymi, tylko że nie każdy go potrzebuje.

Nowy spark jest kierowany do innego grona ludzi niż np wspomniana przez Ciebie dacia logan.

Niektórzy wolą wybrać ładne autko, niż cieszyć się dużym kufrem w jeżdżącej paskudzie, ale to już kwestia gustu i potrzeb i według tego kryterium ceny są karkulowane.

• 2 miesiące później...
Napisano

Już w salonach .

Pierwsze wrażenie ze zdjęć... projektanta tych felg należałoby wychłostać i dożywotnio zakazać pracy w przemyśle motoryzacyjnym hehe.gif

Na temat ceny już wyraziłem swoje zdanie wcześniej, więc nie ma sensu się powtarzać.

Ja wolałbym to.

Napisano

> Ja wolałbym to.

widzisz nie każdemu zależy na dużym aucie

jeśli ktoś jeździ tylko w małej mieścinie to poważnie nie widzę sensu pchać się w coś większego, siorka kupiła niedawno aveo choć za podobne pieniądze mogła mieć lacetti...teoretycznie sam bym wolał lacetti ale dopiero teraz dostrzegam, że mniejsze aveo super sprawdza się w mieście i do tego jest w razie co dużo tańszy w eksploatacji

ostatnio znam kilka przypadków gdzie kobiety kupiły SUV-y do miasta(mowa o miasta do 20k mieszkańców) i później wyżalają się, że ciężko zaparkować itd...szczególnie teraz jak były te śniegi i miejsca parkingowe o połowę mniejsze

Napisano

> ostatnio znam kilka przypadków gdzie kobiety kupiły SUV-y do

> miasta(mowa o miasta do 20k mieszkańców) i później wyżalają się,

> że ciężko zaparkować itd...szczególnie teraz jak były te śniegi

> i miejsca parkingowe o połowę mniejsze

Akurat na te sniegi parkowanie suvem to marzenie bo :

a) wiekszy przeswit - mozna zapakowac sie w zaspe itp

b) czesto 4x4 - mozna wyjechac z tej zaspy smile.gif

A co do sparka - dzieki tym pieknym kolpako-felgom nie wroze mu swietlanej przyszlosci... O poronionej cenie to juz wogole szkoda gadac bo widze ,ze GM chyba chce wykonczyc chevroleta przez te bzdurne ceny...

Za ta kase jest PII FL , Panda , 600 , Picanto , i10 , Trojaczki z kolina (moze poza toyka) , 500 i C3 na upartego - poprostu duzo fajniejszy i ladniejszy autek.

Napisano

> Akurat na te sniegi parkowanie suvem to marzenie bo :

> a) wiekszy przeswit - mozna zapakowac sie w zaspe itp

prześwit wcale nie jest taki duży i nie pokonasz twardej zaspy

> b) czesto 4x4 - mozna wyjechac z tej zaspy

jedyny plus takich aut w jeździe miejskiej ok.gif

> A co do sparka - dzieki tym pieknym kolpako-felgom nie wroze mu

> swietlanej przyszlosci... O poronionej cenie to juz wogole

> szkoda gadac bo widze ,ze GM chyba chce wykonczyc chevroleta

> przez te bzdurne ceny...

> Za ta kase jest PII FL , Panda , 600 , Picanto , i10 , Trojaczki z

> kolina (moze poza toyka) , 500 i C3 na upartego - poprostu duzo

> fajniejszy i ladniejszy autek.

samochód podobno jest bardzo obszerny w środku, dobrze wykonany, a cena taka jak u konkurencji

w motorze było porównanie sparka z pandą, i10, alto i aygo i o dziwo spark wygrał, miał najlepszy silnik, zawieszenie i hamulce, a także wyposażenie i koszty

Napisano

> samochód podobno jest bardzo obszerny w środku, dobrze wykonany, a

> cena taka jak u konkurencji

> w motorze było porównanie sparka z pandą, i10, alto i aygo i o dziwo

> spark wygrał, miał najlepszy silnik, zawieszenie i hamulce, a

> także wyposażenie i koszty

Teraz pytanie ile kosztowal ten test wink.gif czasem czytalem testy tych samych aut w jednej gazecie byl dla przykladu pierwszy vw a w drugiej honda wink.gif

Przejezdzalem jakas godzinke temu obok salonu i stoi taki samiuski jak z linka - imho te kolpaki to masakra no.gif co do wnetrza imho z daleka wieje tandeta no.gif

Napisano
  • Autor

Co raz czesciej slysze, ze co nowosc to wy mowicie ze drogo. To powiedzcie ile takie auto ma sie cenic. Zobaczcie co zrobili z cena Tata Nano. Wersja europejska jest juz grubo ponad 5000 $. Mowicie o cenach, to zobaczcie ile kosztuje C3 w wersji diesel z wyposazeniem Elegance. Siedzialem w takim ostatnio i powiem poza tym ze nowe i inne to nadal Citroen, ale nie wart 70000 PLN.

Takze ceny nie sa tak wysokie tylko my za malo zarabiamy.

A te kolpaki to hyba tylko mocno wysunieta felaga stalowa z kapslem na sruby. gdzies juz podobny design widzialem.

Napisano

> Co raz czesciej slysze, ze co nowosc to wy mowicie ze drogo. To

> powiedzcie ile takie auto ma sie cenic. Zobaczcie co zrobili z

> cena Tata Nano. Wersja europejska jest juz grubo ponad 5000 $.

> Mowicie o cenach, to zobaczcie ile kosztuje C3 w wersji diesel z

> wyposazeniem Elegance. Siedzialem w takim ostatnio i powiem poza

> tym ze nowe i inne to nadal Citroen, ale nie wart 70000 PLN.

> Takze ceny nie sa tak wysokie tylko my za malo zarabiamy.

Katalogowe ceny citroena to marketing - na dziendobry potrafia solidnie zjechac z cena... ale nie o tym.

A czemu narzekamy na ceny bo za ta sama kase mozna miec to samo lub cos lepszego i z napewno lepsza metka - Proste waytogo.gif

Chevrolet to bardzo cienki brand no.gif

Napisano
  • Autor

> Katalogowe ceny citroena to marketing - na dziendobry potrafia

> solidnie zjechac z cena... ale nie o tym.

Jakos mi sie nie udalo jak chcialem targowac cene Berlingo 3 miesiace temu.

> Chevrolet to bardzo cienki brand

Ale tylko u nas w kraju, inne kraje sa mniej wybredne. Chevrolet czytaj GMDAT tu juz niewiele ma wspolnego z marka Daewoo - moze tylko na rynku rodzimym (Korea).

Spark ma jedna wade - nie ma diesla

Napisano

> Jakos mi sie nie udalo jak chcialem targowac cene Berlingo 3 miesiace

> temu.

smile.gif dziwne ostatnio bylem ze znajomkiem w salonie zamawiac c4 i zjechali prawie 10tysi...

> Ale tylko u nas w kraju, inne kraje sa mniej wybredne. Chevrolet

> czytaj GMDAT tu juz niewiele ma wspolnego z marka Daewoo - moze

> tylko na rynku rodzimym (Korea).

Ktore kraje ? Chodzi mi szczegolnie ,ktore europejskie waytogo.gif

W przypadku marki chevrolet itp to raczej ccc a nie brand nagania nabywcow.

> Spark ma jedna wade - nie ma diesla

Czy ja wiem dla mnie diesel to zło - naszczescie niekoniecznie ale jest moda i fakt to moze byc bol - szczegolnie na rynku europejskim.

Napisano
  • Autor

> dziwne ostatnio bylem ze znajomkiem w salonie zamawiac c4 i zjechali

> prawie 10tysi...

Chyba od ceny z katalogu nowego auta minus rocznik i coś tam od dealera. Ja mowie o opuście na nowym aucie i obniżce poniżej tego co mogę dostać u każdego innego. Tak jak kupiłem mojego Chevego. Cena była katalog minus 15% za demo, a ja go dostałem za cenę katalog minus 24%. Zostało im 200 zl marzy. Pan w Citroenie chciał mi sprzedać Berlingo z programu demo o 3 tys taniej niż cena nowego z upustami, a dodatkowo chciał żebym mu dal 20% upustu z ceny eurotaxu na moim samochodzie. Dla mnie to podwójne cwaniactwo. biglaugh.gif

Napisano

Zmien salon a temu panu powiedz ,ze frajerow niech gdzie indziej szuka waytogo.gif

Napisano

> Co raz czesciej slysze, ze co nowosc to wy mowicie ze drogo. To

> powiedzcie ile takie auto ma sie cenic.

Jak dla mnie sprawa jest prosta...

Najwyższą do zaakceptowania jest: 30k brutto za auto segmentu A, 40k za segment B i 50k za kompakt (zwykły benzyniak, nie jakiś diesel, czy 200KM turbo). Przy czym minimum wyposażenia to poduszki, ABS, kilmatyzacja, wspomaganie i centralny.

A to, że ceny powinny być i mogą być niższe świadczy cennik aut z rynku US, czy AU. W EU po prostu producenci doją nas ile wlezie. I nie wierzę w bajki w stylu: "na rynek EU auto jest lepsze". W popularnych i małych autach jest wręcz odwrotnie, a zobaczcie ile kosztuje w US Chevy Aveo i jakie ma wyposażenie (12k USD MSRP za wersję LS 1.6 AT z AC - u nas podobna wersja 1.4 LS AT stoi w cenniku 51.5k PLN screwy.gif)

Dacia Logan projektowana była jako auto za 5k USD, co się stało, że w salonach jest 2x droższa? Nic. Po prostu ludzie w EU są za nią skłonni zapłacić 10k USD, bo każde inne auto "brandowe" kosztuje 15k. Czysty zysk dla producenta.

Dlatego czekam, aż mocniej wejdą tu Chińczycy. Nie po to żeby zaraz lecieć do salonu po nowe chińskie auto, tylko dlatego, że mam nadzieję, że w końcu ktoś namiesza w tym towarzystwie wzajemnej adoracji w EU.

Edit: Z ciekawości oglądnąłem sobie ofertę Pandy - auto z silnikiem 1.2, klimą, wspomaganiem i elektryką wyszło 41k PLN cennikowo i coś koło 36k PLN po upustach (rocznik 2009). I niech mi teraz ktoś powie, że jest ono droższe w produkcji niż Lacetti 1.4 Star z klimą, które ma identyczne wyposażenie i cenę, a do tego jeszcze trzeba je przywieźć z Korei i przez pół Europy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.