Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne terkotanie - co to?...

Featured Replies

Napisano

Witam

Szukałem w archiwum ale nie bardzo znalazłem odpowiedź.

Co myślicie?:

Dochodzi do mnie terkotanie (trrrr...) tak jakby ze sprzęgła lub (nie daj Boże) skrzyni biegów. Wsytepuje to po zmianie biegu w okolicy 1,5-2tys.obr. i brzmi tak jakby bieg był za wysoki (coś jak granie zaworów) ale to dochodzi z zespołu napędowego. Po dodaniu gazu znika. Występuje raczej tylko gdy silnik jest pod obciążeniem pod koniec puszczania sprzegła. Na biegu jałowym jest ok.

Podejrzewam łożysko w sprzęgle lub skrzynie biegów .

Od czasu zakupu głośność się nasiliła. Nie wiem czy można z tym jeździć dalej, coby czegoś nie rozsypać.

Miał ktoś coś podobnego nie napisze proszę i doradzi...

Napisano

> Witam

> Szukałem w archiwum ale nie bardzo znalazłem odpowiedź.

> Co myślicie?:

> Dochodzi do mnie terkotanie (trrrr...) tak jakby ze sprzęgła lub (nie

> daj Boże) skrzyni biegów. Wsytepuje to po zmianie biegu w

> okolicy 1,5-2tys.obr. i brzmi tak jakby bieg był za wysoki (coś

> jak granie zaworów) ale to dochodzi z zespołu napędowego. Po

> dodaniu gazu znika. Występuje raczej tylko gdy silnik jest pod

> obciążeniem pod koniec puszczania sprzegła. Na biegu jałowym

> jest ok.

> Podejrzewam łożysko w sprzęgle lub skrzynie biegów .

> Od czasu zakupu głośność się nasiliła. Nie wiem czy można z tym

> jeździć dalej, coby czegoś nie rozsypać.

> Miał ktoś coś podobnego nie napisze proszę i doradzi...

jeśli chodzi o łożyska skrzyni biegów to u mnie były wymieniane przy przebiegu 185tyś.

wyglądało to mniej więcej tak jak opisałeś. Oddałem to od razu do zrobienia, koszt łożyska to chyba 17zł, ale robocizna kosztuje.

Niby można z tym jeździć ale bardzo delikatnie. Znam przypadek pandy która miała to samo, tylko on jeszcze zrobił na tej skrzyni 3tyś km i skrzynia padła, auto się zatrzymało na srodku drogi, chciał ruszyć to spalił sprzęgło, bo skrzynia się zablokowała, efekt był taki ze auto musiało być holowane, nowa skrzynia, i nowe sprzęgło wiec chyba warto zrobić ok.gif przebieg z tego co pamiętam to miała ok 120tyś.

Napisano
  • Autor

> jeśli chodzi o łożyska skrzyni biegów to u mnie były wymieniane przy

> przebiegu 185tyś.

> wyglądało to mniej więcej tak jak opisałeś. Oddałem to od razu do

> zrobienia, koszt łożyska to chyba 17zł, ale robocizna kosztuje.

> Niby można z tym jeździć ale bardzo delikatnie. Znam przypadek pandy

> która miała to samo, tylko on jeszcze zrobił na tej skrzyni 3tyś

> km i skrzynia padła, auto się zatrzymało na srodku drogi, chciał

> ruszyć to spalił sprzęgło, bo skrzynia się zablokowała, efekt

> był taki ze auto musiało być holowane, nowa skrzynia, i nowe

> sprzęgło wiec chyba warto zrobić przebieg z tego co pamiętam to

> miała ok 120tyś.

Piszesz że łożyska ze skrzyni biegów a nie np. łozysko oporowe sprzęgła? A czy podobnych dźwięków nie wydaje zuzyte łozysko oporowe?

Napisano

> Piszesz że łożyska ze skrzyni biegów a nie np. łozysko oporowe

> sprzęgła? A czy podobnych dźwięków nie wydaje zuzyte łozysko

> oporowe?

u mnie było to łożysko w skrzyni, a czy łożysko oporowe sprzęgła wydaje taki sam dzwięk to nie mam pojęcia.

Napisano
  • Autor

> u mnie było to łożysko w skrzyni, a czy łożysko oporowe sprzęgła

> wydaje taki sam dzwięk to nie mam pojęcia.

U mnie liczę że jest to jednak coś przy sprzegle bo dźwięk dochodzi tylko wtdy gdy uzywane jest sprzęgło. Gdybym nawet jechał na 2,3 biegu aż do zduszenia silnika dźwięku tego nie słychać.

Napisano

Jeżeli to jest cichutkie i takie metaliczne dzwonienie to TTTM.

Cięgna wibrują gdy sprzęgło się lączy , dlatego to występuje przy puszczaniu sprzęgła . U mnie jest tak - wrzucam np1 bieg i delikatnie puszczam sprzęgło bez gazu to na chwilkę cuś tam dzwoni i przestaje jak puszcze pedał sprzęgła i auto sie toczy . Najwięcej to słychac przy 1 i 2 biegu.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Ponieważ odebrałem dzisiaj auto od mechanika chciałem napisac co było:

Otóż mechanik stwierdził ze to łożysko na wałku sprzęgłowym w skrzyni jest powodem takich odgłosów i wibracji. Zdecydowałem się na wymianę. Przy okazji okazało się ze warto wymienić sprzęgło kompletne bo było dość mocno zużyte.

Wrażenia: po wymianie może i owszem drgania sie zmniejszyły ale pozostał ten chrakterystyczny terkot (trr) przy puszczaniu sprzegła (2 i 3 bieg najbardziej). No to ja do mechanika znów.

I teraz ważne: mechanik stwierdził że to są synchronizatory które po modyfikacji skrzyni (Fiat zmienił ten element w skrzyni) wydają właśnie takie dźwięki. Nie jest to objaw uszkodzenia czy zuzycia. Nie można z tym nic zrobić po prostu ma tak być. Nie podoba mi się to, bo mnie z deka wkurza normalnie, już nie mogę tego słuchać...

Możecie coś napisac o tym czy u Was jest podobnie (generalnie trzeba się w to wsłuchać i skupić), czy coś wiecie o modyfikacji skrzyni biegów w Pandzie?, (synchronizatorów) i słyszeliście taką opinię o tych elemantach. Czy faktycznie może tak być zeby skrzynia terkotała?

Dzięki z góry za odpowiedzi

P.S. A tak wogóle to mechanik powiedziałze skrzynia w mojej Pandzie wygląda jak nowa yikes.gif

Napisano

Bezapelacyjnie zmień mechanika pad.gif

Napisano
  • Autor

> Bezapelacyjnie zmień mechanika

A co miałe na myśli jak pisałeś o cięgnach w sprzęgle - chodziło Ci o sprężyny na tarczy sprzegłowej?

A tak wogóle to to terkotanie nie jest głośne, tylko tyle że jest i to wkurza (sprawia wrażenie jakby był jakiś luzik, przypomina granie na zębach (oby nie na kołach w skrzyni). Muszę chyba przejechać się jakąs inną Pandą i zbadać czy tak jest.

Napisano

Przejeżdziłem z tym 105 kkm - i pewnie przejeżdziłbym drugie tyle gdyby nie dzwon. Krótko mówiąć TTTM grinser006.gif

Pozdrawiam

Napisano

> A co miałe na myśli jak pisałeś o cięgnach w sprzęgle - chodziło Ci o

> sprężyny na tarczy sprzegłowej?

> A tak wogóle to to terkotanie nie jest głośne, tylko tyle że jest i

> to wkurza (sprawia wrażenie jakby był jakiś luzik, przypomina

> granie na zębach (oby nie na kołach w skrzyni). Muszę chyba

> przejechać się jakąs inną Pandą i zbadać czy tak jest.

Jak wcześniej opisywałem , u mnie to są takie wibracje jakbym miał poluzowaną jakąś blaszkę czy cuś .

Napisano

W poprzednim aucie też mi coś terkotało, goście diagnozowali "na słuch" i mi wymienili najpierw łożysko (200zł),

a potem chcieli mi rozbierać skrzynię biegów za grube pieniądze (500zł) .... powiedziałem NIE.

Po roku przy wymianie rury wydechowej się okazało że stara była krzywa i dotykała w którymś miejscu nadwozia i "terkotało".

Teraz nauczony doświadczeniem do mechaników jadę wtedy jak nie "terkocze" ale dopiero jak już wali tak jak młotem pneumatycznym.

Oni ci bardzo chętnie wymienią pół auta - w końcu z tego żyją.

Moim zdaniem za bardzo panikujesz - włącz głośniej radio i się nie przejmuj.

Napisano

> zuzycia. Nie można z tym nic zrobić po prostu ma tak być. Nie

> podoba mi się to, bo mnie z deka wkurza normalnie, już nie mogę

> tego słuchać...

eee taniej i znacznie bardziej bezstresowo bedzie zrobic glosniej radio nawet jezeli trzeba go wczesniej kupic

zes nie czul sie osamotniony to w mazdzie 121 taki odglos byl od pierwszego dnia eksploatacji... i tak przez kolejne 150 kkm i pewnie do tej pory tak jest bo samochod widuje jak ciagle jezdzi

> Możecie coś napisac o tym czy u Was jest podobnie (generalnie trzeba

> się w to wsłuchać i skupić),

jezeli to jest az taki malo rzucajacy sie w uszy odglos to... napewno go nie slysze

Napisano

Może faktycznie przejedz się inną Pandą i jak będzie tak samo to zapomnij o temacie. Ja u siebie nic nie słyszę, ale mam diesela.

Napisano

mam to samo- TTTM - nie przejmuj się tylko zalewaj paliwo i w drogę wiem że denerwuje- po prostu większe obroty przy których zmieniasz bieg silnika załatwią sprawę- przynajmniej u mnie pomogło waytogo.gif

z moich info chodzi o łożysko na wałku sprzęgłowym- niestety taki dźwięk wynika z budowy skrzyni 30.GIF

Napisano
  • Autor

U mnie właśnie to łożysko zostało wymienione, ale terkotanie zostało - a tak jak pisałem wcześniej mechanik który to naprawiał powiedział ze ten dźwięk to sprawa synchronizatorów...

Chyba faktycznie dam spokój.

Napisano

> mam to samo- TTTM - nie przejmuj się tylko zalewaj paliwo i w drogę

> wiem że denerwuje- po prostu większe obroty przy których

> zmieniasz bieg silnika załatwią sprawę- przynajmniej u mnie

> pomogło

> z moich info chodzi o łożysko na wałku sprzęgłowym- niestety taki

> dźwięk wynika z budowy skrzyni

Potwierdzam, w Polonezie rocznik 84 mam tak samo:) w Polonezie też TTTM smile.gif

Napisano

> Oczywiscie, że serio

hehe ;D dziekowac dobry czlowieku zeby.GIFskromny.gifgrinser006.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

> Witam

Witam,

mam problem ze swoją Pandą, zrobiłam 60kkm, co prawda 99% to głównie jazda miejska, ma 6 lat, kilka dni temu zaniepokoiło mnie jaj hałasowanie (tak jakby dizel), na "luzie" jast cisza, wrzucam bieg i przy ok2 tys obrotów zaczyna hałasować, wrzucam na luz - cisza, jestem załamana, oddałam na serwis, na dzień dobry od 1.6tys w górę;

nigdy skrzynia nawet nie zgrzytneła, co się mogło posypać?

Napisano
  • Autor

oddałam na serwis,

Witam

I jaka diagnoza na serwisie. Co zrobili??

Ja miałem taki sam problem i wymienili mi łozysko na wałku sprzegłowym w skrzyni. Podobno miało wżery. Podobno bo sam ich jakoś nie wyczułem na starym łozysku. Mechanik przed wymianą stwierdził że to to właśnie łożysko odpowiada za drgania - zaniedbanie jego wymiany może doprowadzic do zniszczenia obudowy skrzyni b.

Po wymianie niestety terkotanie nadal występuje (własnie w takich momentach kiedy zmieniasz bieg). Kolejna wizyta u mechanika i dowiedziałem się ze właśnie te skrzynie we Fiatach Panda tak mają i ten dźwięk to norma... :-|

Napisz co stwierdzono u Ciebie

Napisano

Witam,

diagnoza została juz przez mechanika postawiona; okazało sie , ze do wymiany są łozyska skrzyni biegów oraz przy okazji i do roboty sprzęgło (też łozysko) szczegóły będę znała we wtorek, gdy zobaczę fakturę,

może orientujesz się, ile (mniej więcej) kosztuje komplet łozysk, oczywiście mój koszt to również olej, uszczelnienie itp

aż strach sie bać ile mnie skasują confused.gif

pozdr

Napisano
  • Autor

> może orientujesz się, ile (mniej więcej) kosztuje komplet łozysk,

niestety nie wiem bo u mnie było wymieniane tylko jedno, ale łożyska nie są jakoś bardzo drogie tylko robocizna przy skrzyni.

Napisz jak będziesz po naprawie czy jest poprawa i czy terkotanie ustąpiło całkowicie czy tylko częściowo...

Napisano

> Napisz jak będziesz po naprawie czy jest poprawa i czy terkotanie

> ustąpiło całkowicie czy tylko częściowo...

Jak odbiorę autko niewątpliwie dam znać, przed usterką silnik i pozostałe elementy pracowały niesamowicie cicho, mam nadzieję, że po naprawie również tak będzie,

pozdr

Napisano

ooooo ja właśnie teraz mam ten sam problem, help !! Jakiś miesiąc temu pojawił się szum łożyska sprzęgła, a dziś właśnie zaczęło napierd... jak wiertarka w ścianie. Masakra!! Nawet bieg czasem gorzej wskakują i zapach jest jakiś dziwny. Ktoś wie ile kosztuje wymiana ? Nie wiem co robić czy wymieniać całe sprzęgło czy tylko łożyska (auto ma 56 tys km)

Napisano

i jeszcze mam pytanko czy wybierać sprzęgło Valeo tylko i wyłącznie czy hart lub Luk też mogą być ??

Napisano

> i jeszcze mam pytanko czy wybierać sprzęgło Valeo tylko i wyłącznie

> czy hart lub Luk też mogą być ??

to ja tak nieco obok tematu... co wy z tymi sprzeglami robicie???

u mnie 110 kkm gdzie znakomita wiekszosc jazda po miescie w upierdliwych korkach i ogolnie autko po d.. dostaje i sprzeglo... mimo ze udalo mi sie 2 czy 3 razy smrod z niego puscic porzadznie dalej daje rade i nic z nim sie nie dzieje

Napisano

> to ja tak nieco obok tematu... co wy z tymi sprzeglami robicie???

> u mnie 110 kkm gdzie znakomita wiekszosc jazda po miescie w

> upierdliwych korkach i ogolnie autko po d.. dostaje i

> sprzeglo... mimo ze udalo mi sie 2 czy 3 razy smrod z niego

> puscic porzadznie dalej daje rade i nic z nim sie nie dzieje

Podpisuje sie pod tym z przebiegiem 120kkm ok.gif

Sprzegło uzywane tak jak przez Rejmiego ok.gif

Działa jak nowe ok.gif

Napisano

ale nikt w tym wątku nie prosił o przechwałki komu ile sprzęgło wytrzymuje. Moja mama np po 35 tys. km sprzęgło wymieniała, to kwestia kto jak jeździ.

Napisano

> ale nikt w tym wątku nie prosił o przechwałki komu ile sprzęgło

> wytrzymuje. Moja mama np po 35 tys. km sprzęgło wymieniała, to

> kwestia kto jak jeździ.

Ale tu nikt sie nie chwali lecz zadaje pytanie jak mozna zajezdzic sprzeglo po 35kkm??? icon_eek.gif

No sorki ale dla mnie to nie do pomyslenia sciana.gifsciana.gif

Napisano

> Ale tu nikt sie nie chwali lecz zadaje pytanie jak mozna zajezdzic

> sprzeglo po 35kkm???

> No sorki ale dla mnie to nie do pomyslenia

jak się jeździ na sprzęgle po mieście, na światłach trzyma się auto na sprzęgle, i jak wogole się ciągle trzyma noge na sprzęgle nawet lekko tylko dotykając pedału to tak się dzieje.

Napisano

> jak się jeździ na sprzęgle po mieście, na światłach trzyma się auto

> na sprzęgle, i jak wogole się ciągle trzyma noge na sprzęgle

> nawet lekko tylko dotykając pedału to tak się dzieje.

Wawa to szalone miasto więc nie ma się co dziwić

Napisano

> Wawa to szalone miasto więc nie ma się co dziwić

jest jest .. w 35 tysi zalatwic sprzeglo to trzeba sie postarac.... calkiem niezle

Napisano

> Ale tu nikt sie nie chwali lecz zadaje pytanie jak mozna zajezdzic

> sprzeglo po 35kkm???

> No sorki ale dla mnie to nie do pomyslenia

a u mnie wymieniali waytogo.gif przed 40kkm

na gwarancji ale zlosnik.gif bo sie slizgalo

Napisano

> jak się jeździ na sprzęgle po mieście, na światłach trzyma się auto

> na sprzęgle, i jak wogole się ciągle trzyma noge na sprzęgle

> nawet lekko tylko dotykając pedału to tak się dzieje.

No to obalę ten mit bo jeżdze prawie tak samo ok.gif

Ale widzę ze jednak trzeba byc zdolnym by zajechac sprzeglo przy takim przebiegu ok.gif

Napisano

> No to obalę ten mit bo jeżdze prawie tak samo

> Ale widzę ze jednak trzeba byc zdolnym by zajechac sprzeglo przy

> takim przebiegu

Tak jak pisałem to kwestia jeżdżenia! Jak się zmienia begi i sprzęgła od razu nie puszcza, tylko trzyma jeszcze na półsprzęgle to tak się dzieje.

A u mnie to sprzęgło jest jeszcze ok ale łożysko już padło ! A podobno nie ma sensu samego łożyska wymieniać. Pytanko mam czy na takim głośnym łożysku można jeszcze pojeździć? Poza tym dziwny zapach idzie pewnie z tego łożyska.

Napisano

> Tak jak pisałem to kwestia jeżdżenia! Jak się zmienia begi i sprzęgła

> od razu nie puszcza, tylko trzyma jeszcze na półsprzęgle to tak

> się dzieje.

> A u mnie to sprzęgło jest jeszcze ok ale łożysko już padło ! A

> podobno nie ma sensu samego łożyska wymieniać. Pytanko mam czy

> na takim głośnym łożysku można jeszcze pojeździć? Poza tym

> dziwny zapach idzie pewnie z tego łożyska.

dziwny zapach to daje przypalanie sprzegla a nie lozysko...

wiec jak smierdzi juz sprzeglo to :

caly czas je podpalasz->noga won ze sprzegla

slizga sie delikatnie caly czas->popuscic na lince (wydluzyc linke) oraz noga won ze sprzegla

ps.

jak masz problemy z uyrzymaniem lewej nogi na tym podnozku to polecam dzien jazdy automatem - trafisz kilka razy w hamulec zamiast sprzegla ze az na szybie sie bedziesz zatrzymywal to szybko nauczysz ze spzregla dotykasz tylko w czasie zmiany biegu i nic wiecej

sorki ze tak moze szorstko napisalem ale neima co w bawelne owijac

Napisano

> dziwny zapach to daje przypalanie sprzegla a nie lozysko...

> wiec jak smierdzi juz sprzeglo to :

> caly czas je podpalasz-slizga sie delikatnie caly czas-

> ps.

> jak masz problemy z uyrzymaniem lewej nogi na tym podnozku to polecam

> dzien jazdy automatem - trafisz kilka razy w hamulec zamiast

> sprzegla ze az na szybie sie bedziesz zatrzymywal to szybko

> nauczysz ze spzregla dotykasz tylko w czasie zmiany biegu i nic

> wiecej

> sorki ze tak moze szorstko napisalem ale neima co w bawelne owijac

na początku tylko łożysko dawało się we znaki, dziś już się sprzęgło zaczęło ślizgać, więc cały komplet trzeba wymienić. Tylko kurde droga zabawa będzie. 300zł sprzęgło i 250zł robocizna.

Napisano

> na początku tylko łożysko dawało się we znaki, dziś już się sprzęgło

> zaczęło ślizgać, więc cały komplet trzeba wymienić. Tylko kurde

> droga zabawa będzie. 300zł sprzęgło i 250zł robocizna.

co tak drogo hmm.gif

230 za sprzeglo placilem do jtd w aso

a patrzac po alledrogo sprzeglo do 1.1 jest tansze

Napisano

> co tak drogo

> 230 za sprzeglo placilem do jtd w aso

> a patrzac po alledrogo sprzeglo do 1.1 jest tansze

nie znalazłem na allegro z warszawy sprzęgła do pandy 1,2 taniego. w warsztacie tym co będę robił policzył mi 340zł za Valeo, więc jutro bede dzwonił po sklepach i szukał taniej

Napisano

> nie znalazłem na allegro z warszawy sprzęgła do pandy 1,2 taniego. w

> warsztacie tym co będę robił policzył mi 340zł za Valeo, więc

> jutro bede dzwonił po sklepach i szukał taniej

a regenerowane hmm.gif

Napisano

> a regenerowane

ale co regenerowane ?? Ja chce nowe sprzęgło.

Napisano

> ale co regenerowane ??

sprzeglo

Ja chce nowe sprzęgło.

no to plac... waytogo.gif

nie wiem co ci to da, ale skoro chcesz to kupuj nowe

Napisano

> sprzeglo

> Ja chce nowe sprzęgło.

> no to plac...

> nie wiem co ci to da, ale skoro chcesz to kupuj nowe

już się pocieszyłem kolega z inter-carsu mi załatwi sprzęgło Luk za 180zł plus robocizna to wyjdzie w sumie 430zł.

Napisano

i kurde tak pięknie nie jest, sprzęgło wymienione ale okazało się że skrzynia jest do du.. nieszczelność przy wale i wymiana uszczelniacza nic nie pomoże. Nabyłem dziś całą skrzynię za 750zł z przebiegiem podobno 23 tys km. Jutro rano mi auto poskładają. zobaczymy czy będzie ok.

Napisano

> i kurde tak pięknie nie jest, sprzęgło wymienione ale okazało się że

> skrzynia jest do du.. nieszczelność przy wale i wymiana

> uszczelniacza nic nie pomoże. Nabyłem dziś całą skrzynię za

> 750zł z przebiegiem podobno 23 tys km. Jutro rano mi auto

> poskładają. zobaczymy czy będzie ok.

jestes pewien ze poprzednia skrzynia miala tak minimalny nalot jak wspominales???

przeciez zeby tak zalatwic skrzynie to trzeba .... sam nie wiem co... 5 razy wiekszy przebieg... niz twoj - masz to autko od nowosci?

Napisano

> jestes pewien ze poprzednia skrzynia miala tak minimalny nalot jak

> wspominales???

> przeciez zeby tak zalatwic skrzynie to trzeba .... sam nie wiem co...

> 5 razy wiekszy przebieg... niz twoj - masz to autko od nowosci?

jaki nalot ?? kupiłem to auto gdy miało 2 lata i 10 tys km. Sam jestem zaskoczony że skrzynia padła, ale wychodzi na to że bez oleju jeździłem w skrzyni, co dziwne nie dawał o sobie znać dopiero teraz łożysko sprzęgła padło, po zdjęciu skrzyni okazało się że oleju brak a wał w tej tulejce obudowy skrzyni lata na boki tak ze 3-5mm w każdą stronę i właśnie tą nieszczelnością olej zalewa sprzęgło. Możliwe że auto zrobiło 40 tys km bez oleju w skrzyni !?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.