Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A(G) Gdzie można podstawić "żabę"

Featured Replies

Napisano

Witam.

Szukam i nie mogę znależć miejsca gdzie można podstawić "żabę" aby bezpiecznie podnieść auto. Z przodu chyba wiem ale tył to już niewiem.gif

Napisano

> Szukam i nie mogę znależć miejsca gdzie można podstawić "żabę" ...

Tam gdzie podnośnik ok.gif

Napisano

> Witam.

> Szukam i nie mogę znależć miejsca gdzie można podstawić "żabę" aby

> bezpiecznie podnieść auto. Z przodu chyba wiem ale tył to już

I przód i tył podnoszę lewarując wahacz.

Kawałkiem pasa transmisyjnego wyłożyłem ten "kieliszek " aby nie kaleczył niczego.

Napisano

> I przód i tył podnoszę lewarując wahacz.

> Kawałkiem pasa transmisyjnego wyłożyłem ten "kieliszek " aby nie

> kaleczył niczego.

bardzo dobre rozwiązanie, przynajmniej lewarkiem nie kaleczy się progów

Napisano

> bardzo dobre rozwiązanie, przynajmniej lewarkiem nie kaleczy się

> progów

Właśnie cool.gif bo ten kieliszek nie bardzo pasuje w to lewarkowe miejsce.

Poza tym autko się szybciej podnosi smile.gif

pzdr

Napisano

> Właśnie bo ten kieliszek nie bardzo pasuje w to lewarkowe miejsce.

Nie zawsze można podnieść za wahacz... Spróbuj wymienić np. sprężyny z tyłu podnosząc za wahacz wink.gif

> Poza tym autko się szybciej podnosi

O to to...

Pozdroofka

Napisano

Tylko zeby nikomu nie wpadlo do glowy, aby podnosic tyl samochodu podpierajac belke na srodku (ludzie maja czasem takie pomysly...), grozi to wygieciem belki (pomimo ze solidnie wyglada...).

Najlepiej podnosci za belke albo przed tylnym kolem (w AF jest wytloczone kolo-uwaga, stopa podnosnika musi byc szeroka i najlepiej z zebami...., lub znacznie lepiej, w okolicy mocowania amortyzatora tylnego do belki - ta opcje mozna wykorzystac do wymiany kola, operacjach przy hamulcach i td...). W AG jest podobnie. Do wymiany sprezyny najlepiej podeprzec w okolicy mocowania tylnej belki do nadwozia, jest tam troche miejsca, aby oprzec podnosnik -najlepiej podlozyc klocek z drewna.

Pozdrawiam

Napisano

> Nie zawsze można podnieść za wahacz... Spróbuj wymienić np. sprężyny

> z tyłu podnosząc za wahacz

Tak, wiem że w tym przypadku to pomysł nie trafiony ale do zmiany kół, grzebaniu przy hamulcach, nawet przy wymianie tłumika jest waytogo.gif

> O to to...

893goodvibes.gif

> Pozdroofka

20.GIF

Napisano

> Najlepiej podnosci za...

Czy mógłbyś pokazać te miejsca używając fotek z manuala azji (albo lepszych jeśli dysponujesz wink.gif )? Może komuś się przydać.

Pozdroofka

Napisano

> do zmiany kół, grzebaniu przy hamulcach, nawet przy wymianie tłumika jest waytogo.gif

No zgadza się. W bagażniku wożę standardowy podnośnik ale do prac "przydomowych" tylko hydrauliczny. Z tyłu podpieram tam, gdzie pokazał tosh : w wytłoczonym kółku.

Pozdroofka

Napisano

Na fotkach Azji nie widac tego miejsca, ale jest takowe (bardzo dobre zreszta, znajduje sie pomiedzy zalamaniem podlogi pod siedzeniami pasazerow a mocowaniem tylnej beki do nadwozia, od strony progu), tylko musze odnalezc aparat (remont, meble pozsuwane...).

Do zmiany kól, operacji hamulcowych i td podpieram w tym miejscu (dotyczy podnosnika typu "żaba" podnosnik z wyposazenia seryjnego ignoruje, bo nie nadaje sie do prac przy samochodzie poza sytuacjami awaryjnymi-niepewne podparcie-jesli ktos zamierza sam grzebac przy wozie, goraco polecam zakup "zaby" za 100 pare PLN, nie kupowac najtanszych...):

283006195-fot849.jpg

Do innych operacji wymagających calkowicie opuszczonej belki zalacze odpowiednie fotografie.

Dlaczego zaznaczylem, aby belke podpierac w miejscu "kółka" podnosnikiem typu zaba z zebami... Otoz podczas podnoszenia belka i tak opada pod pewnym katem, zeby na lapie podnosnika zapieraja sie na wytloczeniu "kółka" i miare pewnie podpieraja samochod. Absolutnie odradzam podkladanie drewna lub innych materialow w przypadku podpierania w tym miejscu, lapa podnosnika musi miec zeby, aby sie oprzec na tym elemencie.

W przypadku niestosowania w/w zalecen wystepuje duze prawdopodobienstwo uszkodzenia samochodu a tym bardziej zdrowia i zycia uzytkownika...

Co innego podnosnik dwukolumnowy, ma szerokie lapy ...

Pozdrawiam

post-94197-14352505003164_thumb.jpg

Napisano

> Tylko zeby nikomu nie wpadlo do glowy, aby podnosic tyl samochodu

> podpierajac belke na srodku (ludzie maja czasem takie

> pomysly...),

widziałem to nieraz, częsta praktyka u gumiarzy... oslabiony.gif

Napisano

> widziałem to nieraz, częsta praktyka u gumiarzy...

Bo jednym podnosnikiem podniosza od razu caly tyl...Niestety jest to karygodny blad w przypadku zawieszenia opartego na belce. nalezy podnosic tylko w punktach prostopadlych do osi mocowania belki do nadwozia lub punktach mocowania amortyzatorow ( w koncu wychodzi prostopadle do w/w miejsca, w tym miejscu i tak belka pracuje, wiec jest do tego przystosowana...). Pomimo ze belka ma na oko solidna konstrukcje profilowaną, jest to belka skretna. Proste doswiadczenie: polozyc ceownik podparty w punktach krancowych, odleglych mniej wiecej o 2 metry i na srodku dac 500 kg, ugiecie bedzie widoczne....

Pozdrawiam

Napisano

> Bo jednym podnosnikiem podniosza od razu caly tyl...

o, to to... robota szybciej idzie, bo obydwa koła naraz można zdjąć

przyznam, że raz (nieświadomie) pozwoliłem tak sobie asterkę podlewarować...

Napisano

Wspomnialem wyzej o tajemniczym miejscu, gdzie mozna podnieść samochod typu Astra F w celu wymiany amortyzatorow lub sprezyn (napraw wymagajacych opuszczenia calej tylnej belki). Oto tajemne miejsce:

283043532-miejsce.jpg

Nie mam obecnie sily na zaznaczanie w programach graficznych miejsca, w ktorym nalezy podstawic podnosnik typu "żaba", niemniej jednak jest to punkt, gdzie wyraznie wydac otwor przed mocowaniem tylnej belki....

Pozdrawiam

post-94197-1435250512268_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.