Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne? zachowanie zaweszenia

Featured Replies

Napisano

Tzn. nie do końca wiem czy to prawidłowe zachowanie czy nie,może wyjaśnię.

Przez około 2 lata jeździłem asterką F dość wysłużoną.Asterka jest mięko zawieszona siedzenia ma mięciutkie komfort jazdy ok.

Ostatnio kupiłem focusa combi I w dieslu,twarde zawieszenie,siedzenia także twarde,oparcie węższe i wywinięte na boki.

Jadąc focusem dość mocno buja na boki,mocniej niż w astrze(może to być sugestywne odczucie bo porównuje do astry)

Jadąc po mieście lub poza po większych lub mniejszych nierównościach odczuwam mocniejsze bujanie na boki w focusie,są to krótkie zwarte ruchy.

1.Jakie są objawy zużytych amortyzatorów?(bo w opisach znalazłem określenie bujanie,tylko co to znaczy?)

2.W jaki sposób samemu wstępnie sprawdzić amortyzatory,po naćiśnięciu auta ile razy powinno się zabujać?

3.Jak wygląda sprawdzenie sprawności amorków w warsztacie,bo jak do tej pory to w asterce w warsztatach do których jeździłem to używano tylko młotka,breszki lub wielkiej żabki.

Napisano

> 1.Jakie są objawy zużytych amortyzatorów?(bo w opisach znalazłem

> określenie bujanie,tylko co to znaczy?)

znaczy tyle, że wóz buja się jak okręt na falach góra-dół-góra-dół, kiedy przejedziesz po jakimś wybrzuszeniu na drodze. inny przypadek to krótkie, szybkie "uderzenie" w zawieszenie np. studzienką czy inną małą przeszkodą - wtedy koło potrafi robić charakterystyczne "tatatatatatatatatatata" odbijając się wielokrotnie od nawierzchni. tylko że to są skrajne objawy - lecz niekiedy do zauważenia w mijających nas autach...

> 2.W jaki sposób samemu wstępnie sprawdzić amortyzatory,po naćiśnięciu

> auta ile razy powinno się zabujać?

im mniej tym lepiej. u mnie praktycznie jest tak, że po naciśnięciu nadwozia (a lekki nie jestem biglaugh.gif) idzie w dół, odbija do góry lekko ponad początkową pozycję i wraca do punktu wyjścia.

> 3.Jak wygląda sprawdzenie sprawności amorków w warsztacie

kontrola wzrokowa pod katem wycieków i wjazd na stanowisko, gdzie pan zaaplikuje odpowiednie drgania dla kół tej samej osi. to samo z drugą osią. na monitorze pojawiają się wykresy nachodzące na siebie, powinny mieć ~~jednakową amplitudę (paroprocentowa różnica jest normalna).

Napisano

No ja po przesiadce z Astry do mondziaka jakis czas sie przyzwyczajalem to wahaczowego zawieszenia z tylu. W foce chyba tez nie ma belki?

Mam/mialem okazje jezdzic roznymi samochodami i nie zwracalem na to uwagi. W przypadku mondziaka i Astry to chyba wyniklo z tego ze przez rok czasu nie jezdzilem niczym innym jak astra i wtedy nastapila szybka przesiadka do mondziaka

Napisano
  • Autor

> No ja po przesiadce z Astry do mondziaka jakis czas sie

> przyzwyczajalem to wahaczowego zawieszenia z tylu. W foce chyba

> tez nie ma belki?

Zgadza się

> Mam/mialem okazje jezdzic roznymi samochodami i nie zwracalem na to

> uwagi. W przypadku mondziaka i Astry to chyba wyniklo z tego ze

> przez rok czasu nie jezdzilem niczym innym jak astra i wtedy

> nastapila szybka przesiadka do mondziaka

Chyba po prostu tttm,trzeba się będzie przyzwyczaić.

Napisano

Jak bedziesz przejeżdżał wyboisty zakręt ( lub droga kręta ) i auto nie trzyma kierunku drogi tylko wyskakuje na zewnetrzna przodem badz tylem to wtedy masz uszkodzone amorki.

Na studzienkach jadac na wprost tez czuc jak koła sie odrywaja i samochód jedzie jakby węzykiem.

Napisano

> Na studzienkach jadac na wprost tez czuc jak koła sie odrywaja i

> samochód jedzie jakby węzykiem.

Znaczy co jak tak mam ? Na jednej studzience to u mnie w miejscie zauwazam(ale to na minimalnym luku jest) - nie wypadam z drogi ale czuc takie nieprzyjemne bujniecie ale auto jedzie mimo wszystko swoim torem.Albo wczesniej tego nie mialem albo ta studzienka sie jakas dziwna zrobila. To moze oznaczac koniec amorka ?

Napisano

> im mniej tym lepiej. u mnie praktycznie jest tak, że po naciśnięciu

> nadwozia (a lekki nie jestem ) idzie w dół, odbija do góry lekko

> ponad początkową pozycję i wraca do punktu wyjścia.

To jest prawidłowe działanie amorów. Jeżeli występuje czwarty ruch to wymiana 30.GIF

Napisano
  • Autor

Właśnie sam ręcznie sprawdziłem amorki,tył ok :nacisk odbija do góry wraca na swoje miejsce i stoi.

Natomiast przód to zagadka,naciskam (strasznie twarde zawieszenie ledwo co mogę je ugiąć,jak bum chciał ścisnąć super mocno napompowaną piłkę)"odbija" i stoi.Waże ponad 90kg i mam krzepę a naciskając pas przedni zawieszenie było strasznie twarde a co do słowa odbija w przednim zaw. to lepiej pasowac będzie określenie wraca.Po prostu naciskam on wraca i koniec nie ma zabujania.

Napisano

> Właśnie sam ręcznie sprawdziłem amorki,tył ok :nacisk odbija do góry

> wraca na swoje miejsce i stoi.

> Natomiast przód to zagadka,naciskam (strasznie twarde zawieszenie

> ledwo co mogę je ugiąć,jak bum chciał ścisnąć super mocno

> napompowaną piłkę)"odbija" i stoi.Waże ponad 90kg i mam krzepę a

> naciskając pas przedni zawieszenie było strasznie twarde a co do

> słowa odbija w przednim zaw. to lepiej pasowac będzie określenie

> wraca.Po prostu naciskam on wraca i koniec nie ma zabujania.

Raczej normalne we współczesnych autach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.