Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to normalne? Wahanie temp.

Featured Replies

Napisano

Witam czy to normalne że podczas jazdy bez obciążonego silnika (z górki na 5 naprzykład) temperatura silnika trochę spada (tak o połowę jednostki na skali), a przy większym obciążeniu rośnie - nigdy nie przkracza połowy skali.

P.S mam włączone ogrzewanie. Boję się o pompe wody bo przy rozrządzie nie wymieniono mi jej twierdząc że wymienia się co 2 raz.

Napisano

Chyba nie masz innych problemów ? hmm.gifzlosnik.gif

Wszystko w normie ! ok.gif

Napisano

> Polecam wykonanie takiej osłony chłodnicy na zimę o jakiej wykonanie

> pokusiłem się sam

A właśnie -jak wrażenia? zlosnik.gif Bo nie wiem, czy mam pisać do mikolaj.gif o nowy termostat, czy lepiej samemu zrobić osłonę, a do mikolaj.gif o coś przyjemniejszego zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba nie masz innych problemów ?

> Wszystko w normie !

Wiesz to mój pierwszy samochód, na który uzbierałem pracując w pierwszej pracy po studiach i trochę nadopiekuńczy jestem blush.gif

Napisano

IMHO TTTM. Wskazówka wachluje między pionem a kreską wcześniej. Miałem tak zawsze zlosnik.gif Auto jeździ i pali normalnie.

Napisano

U mnie też wskazówka pracuje nadmiernie, ale wszyscy mówią, żeby to olać. Może masz gdzieś bąbel powietrza, a może termostat lekkiego syfu załapał z chłodnicy. Ja z tym nic nie robię na razie chcoiaż sam należę do tych przewrażliwonych. U mnie sytuacja jest poważniejsza bo jak zauważyłem wahania wskazówki to się przepały pojawiły ok. 1l/100km. A może to miało związek z przeczyszczeniem przepływki i udrożnieniem odmy niewiem.gif

Napisano

> nie wymieniono mi jej twierdząc że wymienia się co 2 raz.

pocieszę cię- mam w tej chwili 203 000 km przebiegu i nadal 1. pompa...wymiana dopiero przy 260 000 km, czyli przy 3. rozrządzie...

Napisano

> A właśnie -jak wrażenia?

Czekam na niższe temperatury bo przy obecnych (rano +9) testowanie osłony tym bardziej w mieście na odcinku 5km raczej nie ma sensu. W środę lecę do Radomia to zdam relazję jak wrócę smile.gif o ile będzie zimno 270751858-jezyk.gif

Napisano

Nie, tak nie powinno być - termostat do wymiany. Niestety gdy u mnie w tym roku temp. otoczenia spadła do 4C : -2C + a do tego temp ogrzewania na 70% i dmuchawa na 2 biegu widać było opadanie. Szczególnie gdy się spokojnie jedzie (<2000rpm) lub w korku... (już rok temu tak się to zaczynało ale pod koniec zimy - a w lecie wiadomo - problem nie istnieje).

Do tego auto więcej pali (szczególnie gdy się czesto robi krótsze odcinki i da się ciut przestygnąć silnikowi). Wtedy każde odpalenie i dłuższe łapanie temeratury (ogrzewanie kradnie ciepło) wyraźnie zwiększa zapotrzebowanie na ON.

Dawnej gdy chwycił temperaturę , wskaz. stawała do pionu i juz nie miała szansy opaść...

Oryginalny termostat do jtd115 - 427pln sick.gif

Napisano

> Witam czy to normalne że podczas jazdy bez obciążonego silnika (z

> górki na 5 naprzykład) temperatura silnika trochę spada (tak o

> połowę jednostki na skali), a przy większym obciążeniu rośnie -

> nigdy nie przkracza połowy skali.

Nie, to nie jest normalne. Obawiam się, że termostat jest do wymiany.

Napisano

a ja mam inne pytanie: jak jadę autem i mam puszczone ogrzewanie, to np w zakrętach chwilowo zamiast cieplego powietrza leci zimne, tak jakby na chwile przestawało grzać...wskazowka temperatury mi nie opada oink.gif

Napisano

> np w zakrętach chwilowo zamiast cieplego powietrza leci zimne,

Który zakręt jest dominujący lewy czy prawy?

Napisano

Nie wierze ze opadek o pól jednostki na skali to coś ważnego, jakby temperatura spadała do połowy skali to ok. Bez przesady zlosnik.gif

Napisano

> Który zakręt jest dominujący lewy czy prawy?

yikes.gif a to majakies znaczenie?...niestety nie pamietam, ale chyba jak skrecam w prawo hmm.gif

Napisano

& moja sugestia co do pompy wody wspomnianej w pierwszym poscie - walkowane tysiace razy - ją się wymienia - i nie zaden "co drugi raz"

na moim przykladzie - wymieniam rozrzad co 60tys. na przyzwoitych czesciach - gates, skf - pompa dolz.

przy ostatniej wymianie 2 tyg temu wlosy stanely mi deba. pompa stanela w miejscu (nic nie bylo slychac z rozrzadu) - zaczela tak nagrzewac pasek ze tez zaczal topic rolke napinajaca (ktora jest z tworzywa). Sam pasek rozrzadu byl juz mocno sfatygowany a z jego boku kilka wlokien na szerokosc ok 3mm bylo juz rozerwanych - nie zycze nikomu takiego widoku ani tego co moze sie stac po przejechaniu jeszcze kilku km...

ale jesli komus zalezy na oszczednosci 100-paru zlotych to prosze bardzo smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jakie te przyzwoite części? gates, skf, dolz - ok będę omijał 270751858-jezyk.gif

Napisano

> a to majakies znaczenie?...niestety nie pamietam, ale chyba jak

> skrecam w prawo

No to trzeba dzień wcześniej sprawdzić prognozę pogody i skręcać tylko w zawietrzną smile.gif

A poważnie, to skręcanie jest związane przecież z odjęciem gazu. Prawdopodobnie termostat nie wyrabia...

Napisano

to nie jest jakas straszna rzecz nie ma sie czym przejmowac!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.