Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ogrzewanie w stilo z klimą auto

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy moje sterowanie ogrzewaniem działa OK, problem mam taki że przy ustawieniu nawet na 16st grzeje to to w taki sposób, że przez pierwsze km jeżdze tylko w koszulce i nadal jest gorąco... i nie ważne czy fullauto czy auto działa to tak samo.

Temperatura stabilizuje się po około 30km i jest mniej więcej taka jak ustawiona na panelu.

W miesiącach kiedy chłodzimy jest wszystko ok, automat fajnie działa, a kiedy trzeba ogrzewać to do szału mnie to dobrowadza, i koniec końców jeżdze bez ogrzewania po mieście.

Też tak macie? czy ja mam coś zepsute... w bravo to aż tak bardzo to nie grzeje

Napisano

> Też tak macie? czy ja mam coś zepsute...

Kolego mam identycznie. Myślę, że TTTM (klimatronic).

Napisano
  • Autor

> Kolego mam identycznie. Myślę, że TTTM (klimatronic).

to mnie kolega pocieszył połowicznie... dobrze, że nie mam nic zepsute, więc czekam na wiosne.

Napisano

Odpowiedz jest prosta dmucha ci cieplym tak jak powinien zgodnie z lokiga PID poniewaz proboje jak najszybciej dojść do zadanej temperatury, w miare zblizania sie do temperatury schladza powietrze i dostosowuje je do temperatury zadanej

Napisano

> Odpowiedz jest prosta dmucha ci cieplym tak jak powinien zgodnie z

> lokiga PID poniewaz proboje jak najszybciej dojść do zadanej

> temperatury, w miare zblizania sie do temperatury schladza

> powietrze i dostosowuje je do temperatury zadanej

.. i własnie zawsze to mnie wq%^&%&* w automatycznych klimach, gdzie "komputer" stara się jak najszybciej i za wszelką cenę dojść do ustawionej temperatury

mam styczność z klimatronikiem i klima manualną ... i poważnie wole manual

Napisano

> .. i własnie zawsze to mnie wq%^&%&* w automatycznych

> klimach, gdzie "komputer" stara się jak najszybciej i za wszelką

> cenę dojść do ustawionej temperatury

Zależy od konkretnego rozwiązania ok.gif - w niektórych autach można wybrać, jak bardzo agresywnie ma działać schładzanie/podgrzewanie w tej początkowej fazie.

Napisano

Jak nie chcesz automatycznej to sie umow z kims na wymiane na manualna, zamienicie sie czesciami, wszystko pasuje idalnie ja moge pomoc przekladke zrobic. Podejzewam ze znajda sie chetni na wymiane manuala na automat oboje bedziecie miec jedynie koszt nabicia klimy ok 100zl

Napisano

> .. i własnie zawsze to mnie wq%^&%&* w automatycznych klimach, gdzie "komputer" stara się jak najszybciej i za wszelką cenę dojść do ustawionej temperatury mam styczność z klimatronikiem i klima manualną ... i poważnie wole manual

Nikt nie karze pracować w funkcji "Full Auto" ... możesz swobodnie ingerować w ustawienia ok.gif

Napisano

> możesz swobodnie ingerować w ustawienia

We Fiatach (i fiatopodobnych) nie da się ustawić temperatury poniżej 16 stopni - i puki we wnętrzu tych 16 stopni faktycznie nie ma, to leci najbardziej gorące powietrze, jakie tylko uda się nadmuchać. zlosnik.gif Wpływ ma się tylko na siłę/kierunki nadmuchu.

Napisano

> to leci najbardziej gorące powietrze, jakie tylko uda się nadmuchać.

I bardzo dobrze ok.gif

> Wpływ ma się tylko na siłę/kierunki nadmuchu.

I o tym mówię ... nie widzę potrzeby grzebania w czymkolwiek innym zlosnik.gif

Napisano

> I o tym mówię ... nie widzę potrzeby grzebania w czymkolwiek innym

W przypadku temperatury przydałaby się czasem możliwość zejścia w dół poniżej tych 16 stopni. zlosnik.gif

Napisano

> W przypadku temperatury przydałaby się czasem możliwość zejścia w dół

> poniżej tych 16 stopni.

Wystarczy dac na 'pierwszy' bieg sile nadmuchu i problem znika dokladnie jak to slusznie zauwazyl Gordon ok.gif

Napisano

> Wystarczy dac na 'pierwszy' bieg sile nadmuchu i problem znika

Nie znika, bo prędzej czy później temperatura i tak do tych 16 stopni zaczyna się zbliżać - co może być w pewnych warunkach zjawiskiem niepożądanym. zlosnik.gif

Napisano

wystarczy ustawic LO i masz zimne bez grzania albo wyłączyc i poczekac troche

Napisano

> wystarczy ustawic LO i masz zimne bez grzania

Ale wtedy zwykle jest ZA ZIMNE - bo często chodzi o to, by ogrzewania jednak używać, ale z umiarem (na przykład wtedy, gdy na dworze jest mróz, a w aucie siedzisz w kurtce - 16 stopni to jest za ciepło, a LO dmucha do środka powietrzem o takiej temperaturze, jaką masz na zewnątrz).

> albo wyłączyc i poczekac troche

Tak - i klima automatyczna służy wtedy głównie do tego, żeby ta automatyka zmuszła nas co chwilę do klikania guzikami na panelu. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> W przypadku temperatury przydałaby się czasem możliwość zejścia w dół

> poniżej tych 16 stopni.

kojarzy kolega marki gdzie jest gdzieś możliwość zejścia poniżej 16st przy klimie auto?

Napisano

> kojarzy kolega marki gdzie jest gdzieś możliwość zejścia poniżej 16st

> przy klimie auto?

Zależy - w jakich warunkach. biglaugh.gif Przy chłodzeniu latem chyba byłoby trudno zlosnik.gif, ale jeśli chodzi o ograniczenie podgrzewania zimnego powietrza tłoczonego z zewnątrz, to jest takich parę przykładów - choćby niektóre Mercedesy.

Napisano
  • Autor

> Zależy - w jakich warunkach. Przy chłodzeniu latem chyba byłoby

> trudno , ale jeśli chodzi o ograniczenie podgrzewania zimnego

> powietrza tłoczonego z zewnątrz, to jest takich parę przykładów

> - choćby niektóre Mercedesy.

Chłodzenie latem działa OK nawet w stilo grinser006.gif

Dla mnie problemem/niedogodnością jest nawet nie tyle minimalna temp 16 st co gwałtowność ogrzewania, a jeszcze gorsze jest, że w początkowym stadium jest to odczuwalnie grubo powyżej 16st frown.gif

jak pisałem gdzieś wyżej, już nawet w bravo poszli troche po rozum do głowy i nie ma tego uderzenia gorącym powietrzem

Napisano

dobrze, że nie mam nic

> zepsute, więc czekam na wiosne.

Jest wyjście z sytuacji. Ustaw nawiew powietrza na nogi, wtedy nie ma takiego nagłego uderzenia ciepła, a jednak wnętrze się nagrzewa. Dodatkowo można ustawić też nawiew na szybę (na górę leci w tym momencie chłodniejsze powietrze i nie jest dokuczliwe).

Napisano
  • Autor

> Jest wyjście z sytuacji. Ustaw nawiew powietrza na nogi, wtedy nie ma

> takiego nagłego uderzenia ciepła, a jednak wnętrze się nagrzewa.

<.....................................>

Tak ustawiam nawiewy gdy nie korzystam z fullauto ok.gif

Napisano

> Tak ustawiam nawiewy gdy nie korzystam z fullauto

Te nastawy oczywiście bez włączonej sprężarki. Jak zapodasz automat, to i tak sobie poprzestawia.

Napisano

> Jest wyjście z sytuacji. Ustaw nawiew powietrza na nogi, wtedy nie ma

> takiego nagłego uderzenia ciepła,

Ta a biorac pod uwagę obuwie jakie mamy na nogach (zimowe) dostajemy gorące powietrze w stopy. A od stóp to wiadomo, zaraz będzie nam goraco na całym ciele. Lewpiej już ustawić min. na szybę. Mnie też wku... to jak system ogrzewania dochodzi do zadanej temperatury. Nawet jak ustawisz pierwszy bieg nadmuchu to jest za gorąco, dlatego na dalsze trasy zrzucam kurtkę (a i wygodniej).

Napisano

> Ta a biorac pod uwagę obuwie jakie mamy na nogach (zimowe) dostajemy

> gorące powietrze w stopy. A od stóp to wiadomo, zaraz będzie nam

> goraco na całym ciele.

Bez przesady, to nie reaktor atomowy i jakiś czas potrzebuje żeby się rozgrzać, a nadmuch nie kieruje powietrza idealnie w stopy (tak jak np. w lanosie).

Nawet jak ustawisz pierwszy bieg nadmuchu to jest

> za gorąco, dlatego na dalsze trasy zrzucam kurtkę (a i

> wygodniej).

Jak jadę gdzieś dalej, to też po jakimś czasie ściągam kurtkę, ale po mieście...

Na bliższe i dalsze przeloty ustawiam 16-18 stopni i jest ok. Przestałem tylko kręcić co chwilę temp. i czekam, aż się sama ustabilizuje, bo jak kręciłem, to raz dostawałem chłodem po gębie, a za chwilę wiało ogniem. Siła nadmuchu też nie może być zbyt mała, bo zrobi się duszno.

Napisano

> Ta a biorac pod uwagę obuwie jakie mamy na nogach (zimowe) dostajemy

> gorące powietrze w stopy. A od stóp to wiadomo, zaraz będzie nam

> goraco na całym ciele.

To raczej nie tak. Nie chodzi o to aby rozgrzac stopy tylko zeby gorace powietrze (jako lzejsze) 'podrozowalo' przez cale auto. Jak by ustawic na szybe to zbieralo by sie od razu przy suficie i to by dopiero byl dyskomfort jak glowa ciepla a w nogi zimno crazy.gif

Napisano

Też denerwuje mnie taki sposób osiągania 16 stC, i tak pomyślałem jakby może spróbować oszukać komputer. Czy czujnik temp. w stilo to termistor? może coś wmontować z nim w szereg. Komputer myślałby że już jest 16stC, pojawiłaby się możliwość ustawienia niższych temperatur niż 16st w kabinie, na wyświetlaczu byłoby oczywiście 16 i trzeba by też zastosować jakiś przełącznik żeby w razie potrzeby działało normalnie.

Napisano

> Też denerwuje mnie taki sposób osiągania 16 stC,

Ło matko ale o co chodzi..... yikes.gif

Ja mam cały czas na 21,5 C i na FULL AUTO ustawioną i nic nie czuje ...... dla tych co maja za goraco to może powinni sobie włączyć na "Lo..." wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam dosłownie taką samą sytuację, fakt jest to denerwujące.

>>kojarzy kolega marki gdzie jest gdzieś możliwość zejścia poniżej 16st przy klimie auto?

Dla Waszej informacji temperatura powietrza, które wylatuje z dyszy (nastawione na LO, w upalny dzień) to 8 stopni.

W takim razie zaoszczędziliście mi zbędnej - jak się okazało - wizyty w serwisie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.