Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maly luz zaworowy

Featured Replies

Napisano

Wlasnie siedze przy aucie i mierze luzy zaworowe szczelinomierzem co 0,05 mm. Opo z jaka wkladam listki ustosunkowalem sobie do oporu ktory stawia sprezyna zeby uchylic zawor. W rzeczywistosci wyglada to tak, ze wkladam listek grubszy o 5 setek i patrze z latarka czy delikatnie wciska sie szklanka. Jesli tak to sprawdzam raz jeszcze listek o 5 setek cienszy i widze ze szklanka sie nie ugina.

Teraz do rzeczy, wyniki moich pomiarow:

W S W S S W S W

0,35 0,40 0,35 0,40 0,35 0,35 0,35 0,35

Wyniki ssacych sa okej ale wydechowych ?!

Nie wiem czy byl ustawiony luz przez poprzedniego wlasciciela ale wyglada ze byl i ktos go chyba zle ustawil.

Co robic? Zostawic to czy kupic plytki ciensze o 15 setek tak zeby luz byl ustawiony na 0,50 dla wydechow?

Kolejnosc zaworow wzialem z jednego z tutejszych tematow , ktory opisywal silnik 1.0 fire '98.

Prosze o jakas szybka odpowied. Wyglada na to ze teraz zamykam pokrywe bez sylikonu i jutro czekaja mnie kursy bo podkladki na rowerze chyba:D

Napisano

Można coś podregulować, ale ja bym zostawił. Tu masz skan z instrukcji:

instr.jpg

Napisano

Lepiej ustaw sobie luz zaworowy taki jak powinien być, bo zbyt mały będzie oznaczał niedomykanie się zaworów i wypalenie gniazd. Poza tym nie musi to oznaczać, że ktoś źle wyregulował, ale że np. "sklepały" się gniazda lub trzonki zaworów hmm.gif i przez to zawór idzie nieco bardziej w górę. Wyreguluj i sprawdź znów luzy za jakiś czas ok.gif

Napisano

> Można coś podregulować, ale ja bym zostawił. Tu masz skan z

> instrukcji:

O widzisz, czyli jednak są w miarę poprawne luzy ok.gif Myślałem, że może za małe, bo akurat po głowie mi chodziły luzy dla silnika 1.3T, a one są zdaje się nieco większe waytogo.gif

Napisano

A może wiesz coś o zaworach w 899?

Czy tam są popychacze hydrauliczne?

Niekiedy rano jak odpalę auto to tak jakby nie paliło na jednym garze i zawór był na podparciu. Nie zależy to od temperatury.

Po przegazowaniu zimnego silnika(z bólem serca) zwykle od razu się ucisza.

Czy to możliwe żeby przy 110kkm padły popychacze? Czy to może sprężyna albo zacinająca się prowadnica?

Może macie jakieś pomysły?

Napisano
  • Autor

Dzieki wielkie za skan z instrukcji!! Mialem dane od diesla i wg moich danych luzy dla wydechu byly za male. Teraz widze ze to one sa ok a ssace sa za duze wiec biore sie za montowanie jakiegos przyrzadu i pomiar samych plytek!

Napisano

> A może wiesz coś o zaworach w 899?

> Czy tam są popychacze hydrauliczne?

Tak, hydrauliczne.

> Niekiedy rano jak odpalę auto to tak jakby nie paliło na jednym garze

> i zawór był na podparciu.

> Nie zależy to od temperatury.

> Po przegazowaniu zimnego silnika(z bólem serca) zwykle od razu się

> ucisza.

To co słyszysz, to z pewnością regulatory. Klepią, bo nie mają wystarczającej ilości oleju. Jak przegazujesz, to pompa pociśnie olej i się uciszają. Czasem pomaga wymiana oleju, ale to na jakiś czas i znów będą "grać". Mi tak już na zimno klepią ze dwa lata i nie mam zamiaru nic z nimi robić smile.gif

> Czy to możliwe żeby przy 110kkm padły popychacze? Czy to może

> sprężyna albo zacinająca się prowadnica?

> Może macie jakieś pomysły?

Sprężyna i prowadnica raczej nie - taki urok 899

Napisano

> Wlasnie siedze przy aucie i mierze luzy zaworowe szczelinomierzem co

> 0,05 mm. Opo z jaka wkladam listki ustosunkowalem sobie do oporu

> ktory stawia sprezyna zeby uchylic zawor. W rzeczywistosci

> wyglada to tak, ze wkladam listek grubszy o 5 setek i patrze z

> latarka czy delikatnie wciska sie szklanka. Jesli tak to

> sprawdzam raz jeszcze listek o 5 setek cienszy i widze ze

> szklanka sie nie ugina.

masz sprężyny zaworowe z długopisów wzięte, że wciskając szczelinomierz uchylasz zawór? hmm.gifyikes.gif żeby uzmysłowić sobie siłę sprężyn zaworowych - skoro jest tak, jak piszesz - spróbuj wcisnąć listek np. 0,7. prędzej go skrzywisz niż wciśniesz.

Napisano

> masz sprężyny zaworowe z długopisów wzięte, że wciskając

> szczelinomierz uchylasz zawór? żeby uzmysłowić sobie siłę

> sprężyn zaworowych - skoro jest tak, jak piszesz - spróbuj

> wcisnąć listek np. 0,7. prędzej go skrzywisz niż wciśniesz.

Też się nad tym zastanawiałem i doszedłem do wniosku że jednak można tak sprawdzić luz smile.gif

Kolega wsuwa szczelinomierz, kiedy krzywka jeszcze się nie styka z płytką dopierio wtedy obraca wałkiem... tak myślę smile.gif Inna sprawa, że szczelinomierz na tym cierpi.

Napisano

> Wlasnie siedze przy aucie i mierze luzy zaworowe szczelinomierzem co

> 0,05 mm. Opo z jaka wkladam listki ustosunkowalem sobie do oporu

...

> luz byl ustawiony na 0,50 dla wydechow?

> Kolejnosc zaworow wzialem z jednego z tutejszych tematow , ktory

> opisywal silnik 1.0 fire '98.

> Prosze o jakas szybka odpowied. Wyglada na to ze teraz zamykam

> pokrywe bez sylikonu i jutro czekaja mnie kursy bo podkladki na

> rowerze chyba:D

Jeśli mogę coś zasugerować, luz na dolotowych zaworach jest nieco za duży, dobrze by było go zmniejszyć, to teraz pewnie trochę klepią i mocno je słychać gdy przyspieszasz z niskich obrotów na wysokim biegu i dasz but.gif.

Co do wydechowych to na razie jest ok, ale widzę, że masz LPG, a silniki na LPG mają skłonność do zmniejszania się luzu zaworowego, szczególnie na zaworach wydechowych. Więc radzę skontrolować luz za np. 10kkm, żeby nie wyszedł zonk w postaci niedomykającego się zaworu i wypalonego gniazda, co źle wyregulowana instalacja tylko spotęguje. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Tak jak mowilem, sprezyny zaworowe sa w stanie delikatnie (zesci dziesietne milimetra) ugiac sie pod wplywem wkladania listka szczelinomierza pod krzywke, gdy czesc robocza krzywki skierowana jest do gory smile.gif

Plytki orginalne maja wypalone 4,00 mm. Po zmierzeniu mikromierzem moje plytki oscyluja w granicach 3,94 - 3,96. Wyglada ze ktos kiedys regulowal juz ten luz. Kupie jutro plytki na 4,10 i to teoretycznie mi da luz 0,3 mm.

Zgodnie z sugestia gajossa sprawdze po okreslonym przebiegu raz jeszcze luz na wylocie smile.gif

thx

Napisano

> Kolega wsuwa szczelinomierz, kiedy krzywka jeszcze się nie styka z

> płytką

ni i OK - bo to właśnie jest luz zaworowy - kiedy krzywka jest na wałku po przeciwnej stronie, niż kontrolowany/regulowany zawór.

>dopierio wtedy obraca wałkiem... tak myślę

ale w jakim celu obracać wałkiem z włożonym listkiem szczelinomierza pomiędzy krzywką a szklanką popychacza? hmm.gif tego nie jarzę...

Napisano

Przepraszam za podłączenie się pod temat.

>Czasem pomaga wymiana oleju, ale to na

> jakiś czas i znów będą "grać"

No właśnie to jest w tym najlepsze, że olej pierwszy raz został wymieniony z syntetyku 5Wxx na półsyntetyk 10Wxx.

Gęstszy olej pewnie podniósł ciśnienie, czyżby samo regulatory tego nie lubiły?

Z tego co sobie przypominam to w poldku plusie z '98 po wymianie oleju już na minerał też miałem problem z jednym popychaczem, ale on miał już 180kkm.

Czy producent dopuszcza stosowanie w naszych temperaturach oleju 10Wxx w silniku 899?

Napisano

Tak 10W40 jest zalecany do tego silnika tak samo jak 15W40.

Napisano

> Przepraszam za podłączenie się pod temat.

> No właśnie to jest w tym najlepsze, że olej pierwszy raz został

> wymieniony z syntetyku 5Wxx na półsyntetyk 10Wxx.

> Gęstszy olej pewnie podniósł ciśnienie, czyżby samo regulatory tego

> nie lubiły?

gęstszy (a wlaściwie to raczej bardziej lepki) to jest on jedynie na zimno

bo jak sądze piszesz o olejach 10w40 i 5w40

dodatkowo bardziej lepki na zimno dociera nieco poźniej do końca układu smarowania jakim są popychacze w 899.

<ciach>

pozdr

Napisano

> ni i OK - bo to właśnie jest luz zaworowy - kiedy krzywka jest na

> wałku po przeciwnej stronie, niż kontrolowany/regulowany zawór.

Oczywiście, zgadza się...

> ale w jakim celu obracać wałkiem z włożonym listkiem szczelinomierza

> pomiędzy krzywką a szklanką popychacza?

> tego nie jarzę...

Nie przejmuj się - ja też nie jarzę. Coś przekombinowałem... mlot.gif

Napisano
  • Autor

Panowie, powiedzcie mi ile kosztuja u was plytki? W tychach sa dwa fiatowskie, niemale sklepy i w ogole nie prowadza tam sprzedazy plytek. Na allegro sa i ich cena to od 10 zl wzwyz i sprzedawca sprzedaje tylko komplety 8 sztuk a ja potrzebuje 4 :| No i jest w kropce.

Napisano

w puntach 1.1 i 1.2 płytki regulacyjne zaworów mają średnicę 31mm, ale identyczne rozmiary robią do Opla i może o takie zapytaj w sklepie

Napisano

> Panowie, powiedzcie mi ile kosztuja u was plytki? W tychach sa dwa

> fiatowskie, niemale sklepy i w ogole nie prowadza tam sprzedazy

> plytek. Na allegro sa i ich cena to od 10 zl wzwyz i sprzedawca

> sprzedaje tylko komplety 8 sztuk a ja potrzebuje 4 :| No i jest

> w kropce.

np Intercars w Tychach, adresu niestety nie pamietam.

powinno kosztować tak pi razy oko około 9 zł w detalu.

pozdr

Napisano

> Gęstszy olej pewnie podniósł ciśnienie, czyżby samo regulatory tego

> nie lubiły?

olej 15W40 nie jest gestrzy a wartosc cisnienia zasadniczo nie zalezy od wspolczynnika temperaturowego oleju a glownie od sily sprezyny, ktora naciska kulke w zaworze regulacyjnym cisnienia.

> Czy producent dopuszcza stosowanie w naszych temperaturach oleju

> 10Wxx w silniku 899?

inaczej powiem, w zasadzie nie ma na rynku oleju silnikowego, ktorego nie moglbys wlac do tego silnika.

mysle jednak ze 10W40 ma sens o ile nie jest za drogi.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.