Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Francowaty Van

Featured Replies

Napisano

planuje zakup vana. Nie wiem tylko co wybrać, czy jakiegoś francuza, a więc C8, 807, Megane czy być może niemieckie VW, Seat bądź Ford??

z tego co się orientuje grupa psa w 2L hdi ma spore problemy - jeśli na czas nie wymieni się paska rozrządu.

interesuje mnie duża ilość miejsc, niezawodność i w miarę "tania"eksploatacja i duża dostępność części zamiennych.

jeśli ktoś z Was jest użytkownikiem któregoś z w/w modeli bardzo proszę o opinię. na co zwrócić szczególną uwagę przed zakupem, jaki silnik (czy/jakie benzynowe), który model wybrać jeśli już, co się często psuje...

pozdrawiam i z góry serdecznie dziękuję

Napisano

> z tego co się orientuje grupa psa w 2L hdi ma spore problemy - jeśli

> na czas nie wymieni się paska rozrządu.

Nie wiem z czego sie orientujesz ale uwazasz, ze w innych markach jak sie nie zmieni paska rozrzadu na czas to nie bedzie problemow? Jakies dziwne rozumowanie.

Napisano
  • Autor

nie wiem dokładnie przy jakim przebiegu producent zaleca wymianę paska, ale ponoć szczela wcześniej - słyszałem o kilku takich przypadkach

Napisano

chrysler voyager ,dodge caravan mają łańcuchy zlosnik.gif

Napisano

Jeżdżę już drugą Alhambrą i jeżeli będę zmieniał auto to na 99 % też Alhambra.

1,9tdi 115KM ,230tkm.spalanie śr.~7,5l,komfort na bardzo przyzwoitym poziomie,części dostępne w cenie vw ,funkcjonalność! dowolna konfiguracja foteli,2min.na wyciągnięcie tylnych foteli i masz płaską przestrzeń o długości 2m.,klimatyzacja z indywidualnym nawiewem na wszytkich 7 pasażerów.

co do bolączek,to w poprzednim modelu często musiałem wymieniać łączniki stabilizatora.aktualnie tylko leję ropę i jeżdżę.

Napisano

> nie wiem dokładnie przy jakim przebiegu producent zaleca wymianę

> paska, ale ponoć szczela wcześniej - słyszałem o kilku takich

> przypadkach

Nie slyszalem aby oryginalny "szczelal" wczesniej ot tak sam z siebie bez pomocy a dla zamiennikow jest zalecenie aby zmieniac dwa razy czesciej niz oryginal. Wiele osob zapomina tez, ze w Polsce auto jezdzi raczej w warunkach trudnych i jesli producent auta dla danego silnika zaleca wczesniejsze serwisy dla warunkow trudnych to nalezy sie do tego stosowac.

Napisano

jesli chodzi Ci o silnik DW10, to tam sie wymienia pasek po 230, albo 240kkm

Napisano

> planuje zakup vana. Nie wiem tylko co wybrać, czy jakiegoś francuza,

> a więc C8, 807,

Dodaj do tego Ulysse i Phedre bo są z tej samej fabryki biglaugh.gif

Napisano

> jesli chodzi Ci o silnik DW10, to tam sie wymienia pasek po 230, albo

> 240kkm

?? hmmm picasso z tym silnikiem8V o mocy 90/110 KM ma przewidziana wymiane rozrzadu co 160 kkmw przypadku ciezkich warunkow 120 kkm i nie przypominam sobie klopotow od strony rozrzadu w tym silniku...

Zrodlem klopotow w tym silniku zwlaszcza w jego pierwszych wersjach bylo kolo pasowe paska osprzetu i pekniecie tego kola moglo powodowac wtornie zerwanie rozrzadu a potem to juz wiadomo. Po przeknstruowaniu bodajze w wersji od 2003 roku problemow juz nie bylo.

A objawem padajacego kola byly przykre metaliczne dzwieki od strony rozrzadu poniewaz i osprzet i rozrzad sa z tej samej strony w tym silniku.

pozdr.

M.

Napisano

> a więc C8, 807, Megane czy być może niemieckie VW, Seat bądź

> Ford??

Ja od pol roku mam FIata Ulysse - to to samo auto co C8 i 807. Wybor akurat tego samochodu byl przemyslany. Eurovan ma dosc dobre silniki, przesuwane tylne drzwi, w miare wygodne i ustawne fotele i do tego zostaje jeszcze miejsce w bagazniku. W zasadzie wszystkie (model od 2002 wzwyz) maja dobre wyposazenie - wielostrefowa klimatyzacja, automatyczne swiatla i wycieraczki, czesto elektryczne tyle drzwi, nawigacja itp itd.

Ja potzrebowalem auta na 6 osob z czego 4 to dzieci w wieku 0.5 - 6 lat. Mam fotele w ukladzie 2-2-2, dzieki czemu starsza dwojak moze sobie swobodnie sama wchodzic do tylu, odpada zapinanie pasow itp. Do tego mozna w miare wygodnie usadzic pozostala dwojke na fotelikach w srodkowych fotelach.

Jezdzi sie wygodnie, trasa 11 godzin bez wiekszych problemow z plecami - fotele i pozycja sa lepsze niz w poprzednim sceniku.

Silnik - 2.2 diesel. Obojetnie czy Fiat czy PSA to jest to i tak HDI. Jezdzi bezproblemowo i w miare dynamicznie. Spalanie srednie ok 10l. 2.2 HDI w wiekszosci ma FAP, 2.0 w wiekszosci modeli nie ma zalezy od rocznikow. Przy normalnej eksploatacji obsluga FAPa jest bezproblemowa, kosztuje jakies 600zl co 120kkm.

Co do trwalosci to ciezko mi powiedziec. Co do mechaniki nie ma wiekszych problemow - moj byl troche zaniedbany wiec musialem wymienic troche rzeczy w zawieszeniu, ale to w zasadzie eksploatacja. Poza tym zdarzaja sie trzeszczace plastiki, ale mi to jakos strasznie nie przeszkadza. Duzo elektroniki - trzeba wiedziec czego auto moze chciec, ale teraz chyba wszystkie tak maja.

Aha, i z ciekawostek, wiekszosc poszycia zewnetrzenego jest z plastiku wiec nie ma szans na rdzewienie. Jedyny problem byl kiedy chcialem zamocowac antene magnetyczna od CB na dachu - nie da sie bo dach tez z plastiku cool.gif

Aha, moj samochod kupilem od faceta ktory mial tez Forda Galaxy VR6. Podobno porownanie komfortu i prowadzenia wypada zdecydowanie na korzyść Fiata/PSA. Mnie sie w kazdym razie jezdzi calkiem przyjemnie, chociaz samochod jest w miare duzy i ciezki.

Napisano

> a więc C8, 807, Megane czy być może niemieckie VW, Seat bądź

> Ford??

> interesuje mnie duża ilość miejsc, niezawodność i w miarę

> "tania"eksploatacja i duża dostępność części zamiennych.

> jeśli ktoś z Was jest użytkownikiem któregoś z w/w modeli bardzo

> proszę o opinię. na co zwrócić szczególną uwagę przed zakupem,

> jaki silnik (czy/jakie benzynowe), który model wybrać jeśli już,

> co się często psuje...

> pozdrawiam i z góry serdecznie dziękuję

Mam grand espace 2.2 dci z 2004 roku. Samochód fajny i komfortowy ale kosmicznie drogie utrzymanie. W tym roku przy przebiegu 150 kkm wydałem ok 10 kpln na remonty - koło dwumasowe, sprzęgło, zawieszenie, turbina. Pewnie jeszcze trochę by pojeździł bez remontu ale jeżdże nim z rodzinką na wakacje sporo po Europie więc samochód musi być na 100% sprawny i jeżeli cos jest nie do końca to wymieniam i już. A cena jest z bardzo taniego aso i taniej się nie da, no chyba, że nap zamiast nowej trubiny za 3 kpln kupisz regenerowaną z 1 kpln która się rozleci po niedługim czasie.

Wieć teraz to chyba bym się skusił na mniejszą i gorszą alhambrę.

Napisano

> kosmicznie drogie utrzymanie. W tym roku przy przebiegu 150 kkm

> wydałem ok 10 kpln na remonty -

hmm.gifhmm.gifhmm.gif

Nie znam historii tego auta ale albo przebieg abo eksploatacja coś nie teges. sciana.gif

Też mam diesla CR przebieg 270 kkm dwumas oryginał, turbina oryginał. Silnik nie łyka oleju, ostatnio się zapomniałem i zrobiłem 20kkm na jednym oleju . Mimo wszystko stan oleju był biglaugh.gif . Jakiś mobil 10 W40 znaczy podobno przy tym przebiegu nie zalecany.

A wszystko to w podobno największym g....... zwanym Fiat biglaugh.gif.

JTD 105

Napisano

> Nie znam historii tego auta ale albo przebieg abo eksploatacja coś

> nie teges.

> Też mam diesla CR przebieg 270 kkm dwumas oryginał, turbina

> oryginał. Silnik nie łyka oleju, ostatnio się zapomniałem i

> zrobiłem 20kkm na jednym oleju . Mimo wszystko stan oleju był

> . Jakiś mobil 10 W40 znaczy podobno przy tym przebiegu nie

> zalecany.

> A wszystko to w podobno największym g....... zwanym Fiat .

> JTD 105

przebieg oryginalny. Trwałośc jtd jest znacznie lepsza ale kultura i chałas to w jtd jak w traktorze w porównaiu do dci. Ni porównuj normalnego samochodu do 2-tonowego vana , wszystko znacznie szybciej się zużywa. Ten sam silnik w lagunie sprawia znacznie mniej problemów niż w espace.

Napisano

> przebieg oryginalny. Trwałośc jtd jest znacznie lepsza ale kultura i

> chałas to w jtd jak w traktorze w porównaiu do dci.

Mówisz o silniku czy o ilości mat wygłuszających?

Ni porównuj

> normalnego samochodu do 2-tonowego vana , wszystko znacznie

> szybciej się zużywa. Ten sam silnik w lagunie sprawia znacznie

> mniej problemów niż w espace.

Jak już wczesniej pisałem nie znam historii twego Espac-a ale według mnie są trzy opcje:

1 zarżnięty do zera.

2 co najmniej trójka z przodu.

3 dymali Cię w Aso Renault ile wlezie.

Napisano

> Mówisz o silniku czy o ilości mat wygłuszających?

> Ni porównuj

A co mnie to obchodzi mnie intersuje chałas wewnątrz samochodu, na zewnątzr zreszta jest podobnie.

> Jak już wczesniej pisałem nie znam historii twego Espac-a ale według

> mnie są trzy opcje:

> 1 zarżnięty do zera.

> 2 co najmniej trójka z przodu.

> 3 dymali Cię w Aso Renault ile wlezie.

No tak twój fiat przejechał 300 kkm bez remontu to inne też musza smirk.gif Nie porównuj starego silnika który ma 100 KM do nowszego silnika który ma 150 KM no i odrębna sprawa trwałośc starych samochodów do nowszych jest znacznie gorsza i nie ma co o tym gadać. Usterki którem mam w samochodzie są typowe dla tych przebiegów. Nie myślałeś dlaczego wszystkie vany niezależnie czy vw czy espace są na ostatnich miejscach list nezawodności. Sypią sie znacznie częsciej niz nievany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.