Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automatyczna skrzynia biegów - wielki problem

Featured Replies

Napisano

no niezły wydatek na start 2 dni po kupnie auta. Współczuje

Napisano

> Obyś tylko 2 dnia nie oddawał go do warsztatu jak ja

Trzeba bylo Toyoty nie sprzedawac. zeby.GIF

Napisano

> no niezły wydatek na start 2 dni po kupnie auta. Współczuje

Niestety, ale ciekaw jestem czy wlasnie nie uszkodzona skrzynia byla powodem sprzedazy auta oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety, ale ciekaw jestem czy wlasnie nie uszkodzona skrzynia byla

> powodem sprzedazy auta

Nie, jezdzilem nim troszke czasu i wszystko chodzilo idealnie, nie rwalo, nie przeciagalo ipt. Z reszta koles potwierdzil, ze przy takim czyms dopiero niepokojace objawy moglem poczuc 3 km przed totalnym rozwaleniem, ale nic nie czulem... Po prostu niefartcik

Napisano

> Nie, jezdzilem nim troszke czasu i wszystko chodzilo idealnie, nie

> rwalo, nie przeciagalo ipt. Z reszta koles potwierdzil, ze przy

> takim czyms dopiero niepokojace objawy moglem poczuc 3 km przed

> totalnym rozwaleniem, ale nic nie czulem... Po prostu niefartcik

No niestety to taka niefajna chwila w zyciu, ale jak naprawisz porzadnie bedziesz mial spokoj.

Napisano

> 4500, po negocjacjach

Mało nie jest. Tak się zastanawiam, czy taniej nie było by wymienić ją na manual... hmm.gif

Napisano

w sumie masz rację, dlatego jak szukałem s6 to z manualem właśnie bo nie uśmiechało mi się remontować tiptronica

Napisano

> Mało nie jest. Tak się zastanawiam, czy taniej nie było by wymienić

> ją na manual...

Nie rób scen, jak na grubą naprawę ASB to tragedii jakiejść nie ma.

Co do przekładki na manual, to powstaje pytanie czy to w ogóle wykonalne.

A nawet jeśli, to zamiast 4,5 kpln to dajmy na to zapłaci 3,5 kpln i będzie miał jakąś rzeźbę...

Napisano

> (strasznie drogi olej do ASB -

> niecałe 700 zł)

Przepraszam, ale co to za olej i ile go tam wchodzi? Bo jakoś trudno mi sobie wyobrazić ATF za więcej niż 40zł/litr(w praktyce ~20zł/litr).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Przepraszam, ale co to za olej i ile go tam wchodzi?

Nie olej, ale "plyn do automatycznych skrzyn biegow". Np Mobil 1 syntetyczny potrafi i 50 PLN za litr kosztowac a moze i 10 litrow wejsc do skrzyni.

Napisano

Quote:

(facet powiedział, że po tym jak oddał do SAMKO, jedynej porządnie regenerującej firmy w Polsce nietypowey konwerter, a oni nie mogli zdobyć części to go rozcięli, wymienili olej i coś tam jeszcze, a później pospawali to woli wysyłać do Niemiec gdzie wie, że będzie mógł spać spokojnie).

rozumiem że wiesz jak wygląda konwenter i na czym polega jego regeneracja a konkretnie jak się to otwiera

Napisano

jest to wykonalne pod warunkiem że mamy komplet zamienny ok.gif

Napisano

> jest to wykonalne pod warunkiem że mamy komplet zamienny

Nie znam tematu i nie wiem, czy jest prosta zamienność, tym niemniej w tych zakresach cenowych mowa jest o klamotach używanych, więc - znów - nie ma gwarancji, że operacja zakończy się pełnym sukcesem...

Napisano

> Nie znam tematu i nie wiem, czy jest prosta zamienność, tym niemniej

> w tych zakresach cenowych mowa jest o klamotach używanych, więc

> - znów - nie ma gwarancji, że operacja zakończy się pełnym

> sukcesem...

tak jak napisałem, zamienność jest prosta jeżeli mamy komplet gratów, a ceny jak to ceny kwestia upolowania za dobrą kasę ok.gif

Brat przerabiał Galaxego MKI i kupił komplet gratów z rozbitka MKII, w tym przypadku było to koło zamachowe ze sprzęgłem, skrzynia 6 biegów, półośki bo są inne niż w A/T, piasty (napęd na przód), lewarek plus linki kompletne pedały i to chyba wsio, auto jeździ bez problemów a przeróbka wyglada jak fabryka.

W BMW pewnie trzeba mieć koło zamachowe, sprzęgło, siłownik plus pompkę, pedały, lewarek, i nie wiem czy nie trzeba wymienić wału napędowego lub chociaż jego pierwszą część (chyba nic nie pominąłem) wygląd przeróbki zależy od mechanika ok.gif

Napisano
  • Autor

> Mało nie jest. Tak się zastanawiam, czy taniej nie było by wymienić

> ją na manual...

Niebardzo, poza tym za dużo rzeźby, nie mówiąc o czasie...

Napisano
  • Autor

Wiesz, oprocz skrzyni manualnej, linek, pedalow, galki, konsoli srodkowej i pewnie innych 100 pierdolek musialbym kupic nowe sprzeglo, nie wiem czy jest tak dwumasa...

Oczywiscie nie mowie juz o przeprogramowaniu/kupnie nowego kompa itd itd itd...

Cos czuje, ze jakby policzyc wyszloby podobnie

Napisano
  • Autor

Wiesz co? Prawde mowiac nie mam zielonego pojecia... Ale powiem Ci szczerze, ze cena byla odpowiednia, jakosc wykonanej uslugi mam nadzieje, ze tez oraz gwarancja na dluzszy czas niz do bramy. To bylo wazne, jak dzwonilem z ciekawosci w innych zakladach wyszloby tyle samo lub wiecej, a opinie sa rozne...

Zobaczymy. Na razie chwale za podejscie, cene, wydaje sie ze znaja sie bardzo dobrze na rzeczy po tym co mowia - nie wiem, moze jestem frajerem i dam sobie wcisnac bajki, ale tak naprawde interesuje mnie to, zeby samochod jezdzil i to jezdzil dobrze ok.gif

Napisano

> Wiesz co? Prawde mowiac nie mam zielonego pojecia...

No więc to urządzenie po zmontowaniu do kupy jest zaspawane na stałe, i żeby je zregenerować to trzeba je rozciąć, nie ma innej opcji.

Po rozcięciu robią regenerację/wymiane klamotów, ponownie składają i zaspawują na maszynie więc nie bardzo wiem co miał na myśli mówiąc że "musieli ją rozciąć"

Gdzie by tego nie wysłał to i tak będzie to cięte zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No więc to urządzenie po zmontowaniu do kupy jest zaspawane na stałe,

> i żeby je zregenerować to trzeba je rozciąć, nie ma innej opcji.

> Po rozcięciu robią regenerację/wymiane klamotów, ponownie składają i

> zaspawują na maszynie więc nie bardzo wiem co miał na myśli

> mówiąc że "musieli ją rozciąć"

> Gdzie by tego nie wysłał to i tak będzie to cięte

tak, ale z tego co zrozumiałem co innego jest cięcie szlifierką trzymana w dłoni i ponowne spawanie "na pałę", a co innego rozcinanie laserowe, bardzo precyzyjne i jakieś tam wyspecjalizowane spawanie. Dowiedziałem się, że często się zdarza, że niefachowo regenerowane konwertery mają jakieś tam bicia, niedoskonałości itp...

Nie wiem o co chodzi tak na prawdę, nie wiem jak to działa, słuchałem i uwywnętrzniam się teraz tutaj z tego co pamiętam zlosnik.gif

Napisano

> tak, ale z tego co zrozumiałem co innego jest cięcie szlifierką

> trzymana w dłoni i ponowne spawanie "na pałę", a co innego

> rozcinanie laserowe, bardzo precyzyjne i jakieś tam

Przepraszam że się wtrącę, ale nie sądzę żeby zakład regenerujący konwertery stać było na urządzenie do cięcia laserowego.

Jeśli już to rozcinają palnikiem plazmowym.

Napisano

> tak, ale z tego co zrozumiałem co innego jest cięcie szlifierką

> trzymana w dłoni i ponowne spawanie "na pałę", a co innego

> rozcinanie laserowe, bardzo precyzyjne i jakieś tam

> wyspecjalizowane spawanie. Dowiedziałem się, że często się

> zdarza, że niefachowo regenerowane konwertery mają jakieś tam

> bicia, niedoskonałości itp...

> Nie wiem o co chodzi tak na prawdę, nie wiem jak to działa, słuchałem

> i uwywnętrzniam się teraz tutaj z tego co pamiętam

Znaczy się że oni stwierdzili że w Samko robią to ręcznie i na pałę ??

No to gratuluję im wciskania kitu, jak Samko regenerowało i naprawiało konwentery i skrzynie to Ci nawet nie wiedzieli że będą to robić.

Proszę, tak wygląda "robienie z ręki" maszyny

spawanie

mają też zregenerowane przez producenta Sachs w Niemczech

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

> No i co tam słychać ??

chyba juz zrobiona, bo widzialem ogloszenie na gieldzie

Napisano
  • Autor

Zrobiona, zrobiona - działa póki co baaardzo dobrze. Warsztat wywiazal sie z terminu, kosztu naprawy no i chyba samej naprawy tez, bo skrzynia dziala idealnie, bez problemow, szarpań itp. Wiec myślę, że warsztat mogę spokojnie polecić...

A niestety sprzedaje bo jednak poruszać się tym w mieście, tym bardziej że do pracy dojeżdzam po 3km, to ciężka sprawa. Po prostu szkoda samochodu...

Szukam teraz czegoś mniejszego, bardziej zwinnego frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.