Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automatyczna skrzynia biegów - wielki problem

Featured Replies

Napisano

Chodzi o samochód BMW 530d Touring z automatem. Skrzynia Steptronic.

Problem jest taki, w pewnym momencie podczas jazdy, przyspieszam niedługo po ruszenu, usłyszałem jakieś stuknięcie (nie mam pojęcia czy to od skrzyni, czy wjechałem w dziurę) i obrotomierz idzie w góre, ale samochód nie przyspiesza... Stanąłem, macham wajchą i niestety nic, tylko po wrzuceniu na "P" slychać, że coś sie przełączyło i nie można przepchnąc samochodu. W pozostałych pozycjach, włącznie z manualem nie czuć niczego, ani, że probuje coś włączyć, kompletnie nic. Przeskakują tylko diodki i na wyświetlaczu.

Co śmieszniejsze, jak wyłącze silnik, zakmnę samochód, zostawiam go wiadomo na "P" cały czas świeci obok niego diodka. Wyświetlacz nie pokazał żadnego błędu, kompletnie nic (oprocz za małej ilości płynu do spryskiwaczy) frown.gif

Kompletnie nie mam pojęcia co się stało, nic nie wyciekło, nic nie śmierdziało, skrzynia jest 20kkm po wymianie oleju metdą dynamiczną i testach (wszystko wp orządku, mam wydruki jakieś i rachunki).

Co się mogło stać? Prócz przełączenia na "P" nie czuć, żeby cokolwiek się działo, na "N" samochód daje radę spokojnie przepchnąc, na "P" blokuje. No i po wyłączeniu samochodu cały czas świeci się diodka przy "P", mimo, że w śrdoku już ciemno...

Napisano

Niedobrze to wygląda grinser006.gif Bardzo podobną sprawę przerabiałem w 330xd, tyle że wcześniej auto troszke szarpało przy redukcji biegu. Po otwarciu skrzyni wysypała się kupka gruzu. Praktycznie ze starego mechanizmu została obudowa, w środku wszystko do wymiany. Kosztowo wyszło ok 6500 zł.

Napisano

> No i po wyłączeniu samochodu cały czas świeci się

> diodka przy "P", mimo, że w śrdoku już ciemno...

W BMW to norma, przez 17-20 min po zamknięciu auta dalej jest podtrzymywany prąd w aucie, łatwo poznać bo w automacie podświetlona jest literka czy kropka, wiec tym sie nie przejmuj. Natomiast skrzynia do przejrzenia przez specjaliste.

Napisano
  • Autor

> W BMW to norma, przez 17-20 min po zamknięciu auta dalej jest

> podtrzymywany prąd w aucie, łatwo poznać bo w automacie

> podświetlona jest literka czy kropka, wiec tym sie nie przejmuj.

> Natomiast skrzynia do przejrzenia przez specjaliste.

No dzisiaj samochód idzie do mechanika od skrzyn automatycznych, maja być zrobione testy, ale coś czuję, że się skończy na remoncie...

Napisano

> No dzisiaj samochód idzie do mechanika od skrzyn automatycznych, maja

> być zrobione testy, ale coś czuję, że się skończy na remoncie...

raczej bym sie na to nastawił bo to nie jest problem szarpania jedynie.

Napisano

w końcu samochód sam pojechał czy laweta? Jak coś to polecam ten warsztat

Napisano

> No dzisiaj samochód idzie do mechanika od skrzyn automatycznych, maja

> być zrobione testy, ale coś czuję, że się skończy na remoncie...

dla statystyki: jaki wiek i przebieg? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> w końcu samochód sam pojechał czy laweta? Jak coś to polecam ten

> warsztat

zaciagniety, juz jest w warsztacie poleconym przez mojego mechanika przyjaciela. www.wal-ent.pl

Napisano
  • Autor

> dla statystyki: jaki wiek i przebieg?

8 lat, 220kkm - przebieg prawdziwy

Napisano
  • Autor

> raczej bym sie na to nastawił bo to nie jest problem szarpania

> jedynie.

Sciagaja skrzynie, pewnie do wymiany, remontu czy cos tam... kurcze niedobrze

Napisano

> zaciagniety, juz jest w warsztacie poleconym przez mojego mechanika

> przyjaciela. www.wal-ent.pl

Ja bym tam auta nie wstawił

Napisano

kolega robił tam Jaguara i jest zadowolony, skrzynia dział bez zarzutu po remoncie

Napisano

> Niedobrze to wygląda Bardzo podobną sprawę przerabiałem w 330xd,

>Praktycznie ze

> starego mechanizmu została obudowa, w środku wszystko do

> wymiany. Kosztowo wyszło ok 6500 zł.

Właśnie rozmyślam o 330xd i skutecznie mnie zniechęciłeś do automatu smile.gif Jaki przelot auto miało rzeczywisty i czy było po chipie?

icon_rolleyes.gif

Napisano

> Właśnie rozmyślam o 330xd i skutecznie mnie zniechęciłeś do automatu

> Jaki przelot auto miało rzeczywisty i czy było po chipie?

a w XD nie ma czaem innej skrzyni?

Problem w standardowym napędzie mocnego diesla w automacie, przynajmniej w e-39 i e-46 ze skrzynia GM jest znany . Niestety tanim kosztem chciano zaadaptować skrzynie która nie daje rady a naprawy bolą.

Napisano

> kolega robił tam Jaguara i jest zadowolony, skrzynia dział bez

> zarzutu po remoncie

i tak bym nie wstawił zlosnik.gif

facet produkował nadbudówki kombi do poldków, półeczki na deskę i podłokietniki, żona z córką handlowała/handluje ?? opaskami zaciskowymi

co facet robił wcześniej nie wiem, ale któregoś dnia otworzył naprawę ASB i jakoś mnie osobiście to nie przekonuje

Napisano

> ale z drugiej strony słyszałem też mniej pochlebne opinie

Chyba bardziej pochlebne, bo pisales ze kolega zadowolony.

Napisano
  • Autor

> Ja bym tam auta nie wstawił

a ja bym nie pił herbaty... może rzeczowo bardziej?

Napisano

ten od Jaguara zadowolony i na jego opini sie opieram , ale słyszałem tez od inych ze słyszeli że gośc jest taki sobie, ale wiesz jak to jest że ktoś coś tam słyszał, a tu widzę samochód i sam nim jeździłem i skrzynia chodzi płynnie

Napisano

Na ak jest kilku uzytkownikow ktorzy maja e39 z automatem, tragedi z tymi skrzyniami nie ma. Ostatnio na motokąciku byl watek o e39 gdzie według opini uzytkownikow z takim przebiegiem ze skrzyniami nic sie nie dzieje wink.gif

Napisano

> a ja bym nie pił herbaty... może rzeczowo bardziej?

przecież napisałem dlaczego ok.gif

Napisano

Nie ma sie czego bać, trzeba tylko kupić auto z odpowiednim zapasem cenowym na ew. naprawę, to naprawdę świetne auto waytogo.gif

W razie czego mam do sprzedania wspomnianą grinser006.gif Skrzynia naprawiana na niemieckich częsciach w dobrym warsztacie - rok gwarancji na całość dali ok.gif

Przelot licznikowy coś ok 180 tkm, czy prawdziwy nie wiem. Normalna moc 184 KM.

Napisano

> Na ak jest kilku uzytkownikow ktorzy maja e39 z automatem, tragedi z

> tymi skrzyniami nie ma. Ostatnio na motokąciku byl watek o e39

> gdzie według opini uzytkownikow z takim przebiegiem ze

> skrzyniami nic sie nie dzieje

Polecam przejrzec niestety problem dotyka roznie.

LINK

Napisano

> przecież napisałem dlaczego

A ja znam dwa samochody ktory tam uzyskaly pomoc i oba jezdza.

Napisano

> A ja znam dwa samochody ktory tam uzyskaly pomoc i oba jezdza.

No i dobrze niech jeżdżą a Ja i tak bym tam auta nie wstawił, ale to jest moje zdanie i nikogo nie przymuszam do zmiany zakładu ok.gif

Napisano

> i tak bym nie wstawił

> facet produkował nadbudówki kombi do poldków, półeczki na deskę i

> podłokietniki, żona z córką handlowała/handluje ?? opaskami

> zaciskowymi

> co facet robił wcześniej nie wiem, ale któregoś dnia otworzył naprawę

> ASB i jakoś mnie osobiście to nie przekonuje

a tak z ciekawości-jeśli facet ma jeszcze wnuczkę,to czym ta biedna istota powinna się zajmować aby warsztat zasługiwał na uznanie hehe.gif

Napisano

> i tak bym nie wstawił

> facet produkował nadbudówki kombi do poldków, półeczki na deskę i

> podłokietniki, żona z córką handlowała/handluje ?? opaskami

> zaciskowymi

> co facet robił wcześniej nie wiem, ale któregoś dnia otworzył naprawę

> ASB i jakoś mnie osobiście to nie przekonuje

A co to ma do rzeczy ? icon_eek.gif

Napisano

> a tak z ciekawości-jeśli facet ma jeszcze wnuczkę,to czym ta biedna

> istota powinna się zajmować aby warsztat zasługiwał na uznanie

z doświadczenia wiem że jak ktoś łapie się za coś "bo można zarobić" a nie robił tego wcześniej to efekty moga być mizerne

Napisano

> A co to ma do rzeczy ?

a to że łapie się takiego fachu/roboty na którą akurat jest zapotrzebowanie i można zarobić, jakoś nie słyszałem żeby pracował kiedyś w serwisie gdzie takowe skrzynki się naprawia, więc doświadczenia zawodowego raczej nie ma.

Napisano

;a> z doświadczenia wiem że jak ktoś łapie się za coś "bo można zarobić"

> a nie robił tego wcześniej to efekty moga być mizerne

ale właściciel sam grzebie, czy zatrudnia mechaników?

Napisano

> ;a

> ale właściciel sam grzebie, czy zatrudnia mechaników?

Z tego co się zorientowałem to grzebie z jakimś chłopakiem ale nie wnikałem w szczegóły kto to jest i skąd on jest i co potrafi.

I żeby była jasność, nie napisałem że tam psują albo nie umieją naprawić, tylko że osobiście bym tam auta nie wstawił ponieważ nie mam zaufania do ludzi którzy co chwila zmieniają biznes na taki na którym aktualnie można zarobić.

Napisano
  • Autor

Warsztat działa od 1991 roku, nawet gdyby zaczynał grzebać sobie sam to już do dzisiaj by raczej zebrał doświadczenie ok.gif Aktualnie prowadzą z tego co wiem te opaski metalowe i skrzynie, to chyba wszystko...

W warsztacie pracuje ojciej, zięć i zatrudniają chłopaka jeszcze ok.gif

Napisano

> Warsztat działa od 1991 roku,

Napisz lepiej co z tą twoją przekladnią...

Napisano
  • Autor

> Napisz lepiej co z tą twoją przekladnią...

Skrzynię popsuła poprzednia naprawa w autojózefów - notabene o nich opinii dobrych nie słyszałem. To jest opis mojej usterki:

Quote:

podczas wkładania konwertera do skrzyni ktoś się nie postarał i obrys skręcał na siłę wiadomo skrzynia trochę pojeździła ale to co się musiało stać wcześniej czy później poszła pompa w drobny mak nie podawała oleju więc i dostało się tarczką ,a i przy okazji szyjka konwertera dostała za swoje

Ogólnie z tego co wywnioskowałem z rozmowy, bo się nie znam, opiłki dostały się do pompy, zniszczyło/zatkało ją to i nie podawała dalej oleju w wystarczającej ilości... Dalej już można sobie wyobrazić. Widziałem wylany z niej olej, alumuniowa maź

Napisano

> Ogólnie z tego co wywnioskowałem z rozmowy, bo się nie znam, opiłki

> dostały się do pompy, zniszczyło/zatkało ją to i nie podawała

> dalej oleju w wystarczającej ilości... Dalej już można sobie

> wyobrazić. Widziałem wylany z niej olej, alumuniowa maź

Nieźle. Znów okazuje się, że samochody się same nie psują...

Napisano

> Warsztat działa od 1991 roku, nawet gdyby zaczynał grzebać sobie sam

> to już do dzisiaj by raczej zebrał doświadczenie Aktualnie

> prowadzą z tego co wiem te opaski metalowe i skrzynie, to chyba

> wszystko...

> W warsztacie pracuje ojciej, zięć i zatrudniają chłopaka jeszcze

Warsztat może i działa od 91r. ale w temacie skrzyń działają od niedawna (wiem bo raz że kupowałem w hurcie od nich opaski więc bywałem tam dość często, a dwa na bank nie było tam wcześniej zakładu naprawy ASB, nie chcę teraz skłamać bo nie pamiętam dokładnie ile czasu siedzą w temacie czy 3 lata czy też więcej lub mniej) wcześniej produkowali te nadbudówki i dodatki do Poldków, handel pomijamy bo handlować bez doświadczenia to można i pietruszką.

Osobiście posiadam skrzynkę bez bagnetu oleju i na moje pytanie jak sprawdzić poziom oleju bo miałem skrzynkę wyjętą i trochę oleju wyleciało ze skrzynki, z chłodnicy oleju a nie wiem ile było i ile powinno być, usłyszałem odpowiedź "pan podjedzie to się zobaczy" więc mu tłumaczę że zanim podjadę muszę dolać oleju żeby skrzynki nie zarżnąć a nie wiem ile dolać, usłyszałem odpowiedź "no wie pan tak to ciężko powiedzieć"

Więc jeżeli tak wygląda fachowość zakładu to Ja osobiście dziękuję

Napisano
  • Autor

Powiem Ci tak, jesteś jedyną osobą, która ze wszystkich opinii jakie słyszałem i czytałem jest niezadowolona, w dodatku nie korzystając z ich usług tak naprawdę...

Kolejny przykład na ich solidność, samochód mojej mamy, wymiana oleju w skrzyni automatycznej w peugeocie. Dwa warsztaty powiedziały, że wymiana dynamiczna 700 zł, jak się okazało jest to jedna z prostszych skrzyni i nie potrzeba tam wcale wymieniać oleju dynamicznie. Wymiana 250 zł z 5 litrami oleju ok.gif Cały czas było patrzone na ręce, więc fuszerkę wykluczam. A samochód jeździ lepiej niż jeździł, więc wydaje mi się, że można im zaufać...

Z reszta - zobaczymy. Odbiorę samochód i skrzynie to się wypowiem tak naprawdę. Póki co jestem dobrej myśli...

Napisano
  • Autor

> Nieźle. Znów okazuje się, że samochody się same nie psują...

No taka prawda niestety... Co do tej skrzyni, to z tego co z nimi rozmawiałem to najbardziej udaje rozwiązanie nie jest. Ciężko daje radę z mocą silnika, raczej nie powinno się mocno przyspieszać i jeżdzić na trasach z predkościami powyżej 150 non stop bo się po prostu przegrzewa i nie wytrzymuje konwerter.

Napisano

> No taka prawda niestety... Co do tej skrzyni, to z tego co z nimi

> rozmawiałem to najbardziej udaje rozwiązanie nie jest. Ciężko

> daje radę z mocą silnika, raczej nie powinno się mocno

> przyspieszać i jeżdzić na trasach z predkościami powyżej 150 non

> stop bo się po prostu przegrzewa i nie wytrzymuje konwerter.

Dlatego ja prawie rok szukałem manuala... biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Dlatego ja prawie rok szukałem manuala...

a ja specjalnie patrzyłem tylko na automaty zlosnik.gif

Napisano

> a ja specjalnie patrzyłem tylko na automaty

Nie martw się, nastepne BMW jakie kupie raczej na pewno będzie z automatem... hehe.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie martw się, nastepne BMW jakie kupie raczej na pewno będzie z

> automatem...

Obyś tylko 2 dnia nie oddawał go do warsztatu jak ja frown.gifok.gif

Napisano

Widzisz a Ty nie zrozumiałeś tego co piszę, wyraźnie napisałem że "Osobiście bym tam auta nie wstawił" co nie znaczy że kierowałem Cię do innego zakładu lub stwierdziłem że w ogóle nie potrafią nic naprawić.

Ja po prostu osobiście nie mam zaufania do ludzi którzy "skaczą z kwiatka na kwiatek", nie uzyskałem prostej podpowiedzi będąc tam osobiście a nie pytałem przecież o nie wiadomo co.

I dlatego też osobiście wstawiłbym auto do zakładu który siedzi w temacie od dawna, ale powtarzam jest to moje zdanie i mój wybór.

W skrócie, jeżeli jesteś zadowolony z ich usług i fachowości to nie widzę przeszkód żebyś tam auto naprawiał ok.gif

PS: Jeżeli mamy jeszcze nie polecać jakiegoś zakładu napraw ASB to nie polecam tego który mieście się tuż przy Trakcie Lubelskim o gdzieś tutaj no.gif dokładnych namiarów nie mam

Napisano
  • Autor

Ok ok.gif A tak naprawdę czy będę zadowolony czy nie to się okaże w piątek czy poniedziałek jak odbiorę gotowy samochód...

Napisano

> Ok A tak naprawdę czy będę zadowolony czy nie to się okaże w piątek

> czy poniedziałek jak odbiorę gotowy samochód...

Mysle, ze nawet pozniej jak juz zrobisz troszke kilometrow.

Napisano
  • Autor

> Mysle, ze nawet pozniej jak juz zrobisz troszke kilometrow.

Na naprawę dostaję gwarancję, więc w teorii mogę być spokojny...

Napisano

> Ok A tak naprawdę czy będę zadowolony czy nie to się okaże w piątek

> czy poniedziałek jak odbiorę gotowy samochód...

jaki szacowany koszt naprawy? czy wymiana skrzyni?

Napisano

> raczej nie powinno się mocno

> przyspieszać i jeżdzić na trasach z predkościami powyżej 150 non

> stop bo się po prostu przegrzewa i nie wytrzymuje konwerter.

Ja pierdykam.... pad.gifpad.gifpad.gif

I to jest firmowane przez BMW? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Ja pierdykam....

> I to jest firmowane przez BMW?

Przez GM dokładniej zlosnik.gif

To znaczy wiesz.. to nie jest oficjalne info, ale pochodzące od kogoś kto zna się na tych skrzyniach... Dlatego tak powinna wygladać eksploatacja, bo to skrzynia rodem z USA, czyli małe predkości przelotowe i duże przebiegi...

Gość mi powiedział, że dlatego w tych skrzyniach najczęściej pada właśnie konwerter, który był także i u mnie nieumiejętnie wymieniony, bo właśnie się przegrzewa frown.gif

Napisano
  • Autor

> jaki szacowany koszt naprawy? czy wymiana skrzyni?

4500, po negocjacjach i uzgodnieniu, że wszystkie części eksploatacyjne wymieniamy na nowe, tarczki, komplet uszczelnień, olej itp, a używana będzie pompa olejowa (oczywiście po przejrzeniu i sprawdzeniu). Oczywiście konwerter zregenerowany u zachodznich sąsiadów (facet powiedział, że po tym jak oddał do SAMKO, jedynej porządnie regenerującej firmy w Polsce nietypowey konwerter, a oni nie mogli zdobyć części to go rozcięli, wymienili olej i coś tam jeszcze, a później pospawali to woli wysyłać do Niemiec gdzie wie, że będzie mógł spać spokojnie).

Kompletna naprawa skrzyni na samych nowych częściach, oczywiście z montażem i demontażem, olejem (strasznie drogi olej do ASB - niecałe 700 zł) 6500 zł z dwuletnią gwarancją...

Ja dostanę po negocjacjach i marudzeniu jakoś niecały rok zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.