Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziś było "LUP"... Co mnie czeka..?

Featured Replies

Napisano

Krótko-: Dzis wieczorem na parkingu pod moja nieobecnosc jakiś ŁOBUZ cofając walnął tyłem w moj prawy tylny błotnik dokładnie miedzy wlewem paliwa a lampą zespoloną. Wgniecenie dosc mocne, "przejechany" zderzak, lampa wypadła [nie rozbiła sie], wszystkie zarówki straciły włókna. To tyle, co po ciemku stwierdziłem.. Nie wiem co pod spodem mogło sie jeszcze stac, i czy geometria nie została naruszona. Delikwent uciekł, ale przypadkowy swiadek zapisał PALCEM nr. rej. na swoim zarosiałym aucie brawo.gif Podjechałem do strazy miejskiej sprawdzic monitoring, ale akurat momentu kolizji nie było, bo kamerka "patrzyła" gdzie indziej... Po fakcie, pomimo ciemnosci zarejestrowała mnie, jak podchodze do auta... spineyes.gif Pozbierałem pozostałosci lampy winowajcy, slady koloru autka, numer "przelałem"z karoserii swiadka na papier i zgłosiłem sie na Policję. Tam namierzyli goscia, spisali ze mna protokół i pojechali za sprawca. Jutro mam podobno dostac jakis dokument, z którym mam sie zgłosic ew. do ubespieczyciela...

I mam teraz kilka pytan...

1.- Po takim stuknieciu gdzie powinienem sprawdzic ew. uszkodzenia, co mogło sie "naruszyc" czego gołym okiem nie widze, a mógłbym ew. podpowiedziec rzeczoznawcy..

2.-W jaki sposób byłoby najlepiej naprawic szkody, zeby nie dołozyc do interesu

3.- Jak postapic [krok po kroku], aby sie z naprawą uporac, nie dołozyc [a moze zyskac]

4.- Czy np przy uszkodzeniu tylnego błotnika przy F-3drzwi powinni malowac cały bok,bo jest razem z błotnikiem, czy tylko ten fragment...

Zapewne jest ktos na forum, któremu cos podobnego sie trafiło.. oslabiony.gif.Zatem prosze mnie pocieszyc.. crazy.gif

Napisano

> Krótko-: Dzis wieczorem na parkingu pod moja nieobecnosc jakiś ŁOBUZ

> cofając walnął tyłem w moj prawy tylny błotnik...

Przykra sprawa, współczuję, ale z tego co piszesz szkody nie są wielkie i pewnie poza blachą błotnika i lakierem, ewentualnie lampą nic się nie stało. Dobrze, że znalazł się życzliwy świadek i spisał w dość nietypowy sposób nr rejestracyjny sprawcy, który w bezczelny sposób zwiał.

> I mam teraz kilka pytan...

> 1.- Po takim stuknieciu gdzie powinienem sprawdzic ew. uszkodzenia,

> co mogło sie "naruszyc" czego gołym okiem nie widze, a mógłbym

> ew. podpowiedziec rzeczoznawcy..

Rzeczoznawca sam będzie wszystko oglądał, ale oczywiście warto wiedzieć co i jak, żeby niczego nie pominął.

Zobacz, czy nie wgniotła Ci się podłoga w bagażniku (zderzak mógł odskoczyć); obadaj klapę, czy nie ma rys, czy się domyka bez problemów; zderzak, czy nie opuścił się, nie połamały się zaczepy; lampa będzie do wymiany. Przy parkingowej szybkości nic więcej nie powinno się stać, aczkolwiek zobacz, czy domykają się bez problemu drzwi i czy szpary między nimi a nadwoziem się nie zmniejszyły.

> 2.-W jaki sposób byłoby najlepiej naprawic szkody, zeby nie dołozyc

> do interesu

Opcje są dwie: naprawiasz bezgotówkowo, czyli wstawiasz do warsztatu i warsztat rozlicza się z ubezpieczycielem (pewnie sobie nieźle zawyży stawki, ale to już inna bajka), Ty nie dokładasz nic. Ma być zrobione wszystko jak należy i co wyjdzie w trakcie, a czego nie było widać przed demontażem niektórych elementów, a co było spowodowane szkodą.

Druga opcja to rozliczenie gotówkowe. Wyliczą Ci ceny części i robocizny i zrobią przelew na konto. Jest szansa, że po zrobieniu tego w warsztacie zostanie Ci jeszcze kilka złotych na otarcie łez, a dodatkowo jak chcesz, to możesz sobie poskładać starą lampę, spolerować zderzak i zrobić tylko błotnik w warsztacie... decyzja należy do Ciebie. Jak Twoim zdaniem wycenią na mniejszą kwotę niż potrzeba na naprawę, to zawsze możesz się odwoływać, np. przedstawiając faktury z warsztatu, ale nie jest to konieczne, żeby się odwołać i wiele osób korzysta z tej możliwości...

> 3.- Jak postapic [krok po kroku], aby sie z naprawą uporac, nie

> dołozyc [a moze zyskac]

j.w. prawdopodobnie już rzeczoznawca zapyta Cię jak chcesz żeby była rozliczona szkoda, później jeszcze potwierdzasz to w papierach wypełnianych od ubezpieczyciela.

Najpierw musisz jednak zgłosić szkodę do TU sprawcy, jeśli telecentrum, to najprościej przez telefon, pytaj o nazwisko przyjmującego zgłoszenie, nr zgłoszenia i nr sprawy, zapisuj to wszystko wink.gif

> 4.- Czy np przy uszkodzeniu tylnego błotnika przy F-3drzwi powinni

> malowac cały bok,bo jest razem z błotnikiem, czy tylko ten

> fragment..

Zależy jaki kolor i jaki fachowiec. Najlepiej i najtaniej byłoby pomalować tylko ten element, a może nawet niecały, zależy, czy będą wymieniać, czy klepać, zależy od uszkodzeń i od lakiernika. Ja miałem ładny, ale dość trudny do odtworzenia kolor granatowo fioletowy i przy obcierce błotnika lakiernik dał radę zrobić tak, że pomalował tylko jego część, a nic nie było widać.

Dodatkowo jak pomalujesz cały bok, to przy odsprzedaży będzie to minus jak ktoś będzie badał grubość lakieru czujnikiem. Porób też zdjęcia uszkodzeń jakie są, żeby przy odsprzedaży mieć podkładkę, że nie był to mega dzwon, tylko parkingowa stłuczka.

.

> Zapewne jest ktos na forum, któremu cos podobnego sie trafiło..

Na pewno nie jeden smile.gif

> .Zatem prosze mnie pocieszyc..

Nic się nie martw, z tego co opisujesz, to uszkodzenia nie są duże i da się to mam nadzieję niedużym kosztem naprawić, a jak dobrze pójdzie, to tak jak pisałem zostanie jeszcze rekompensata za straty moralne np. na nowe gadżety do auta wink.gif

PS. Gdzie sprawca ma OC?

Napisano
  • Autor

Dzieki za OBSZERNĄ odpowiedż... IThankYou.gif

Ten " Dzwonek" był dosc mocny, bo Gosc cofał mocno wzdłuz parkingu, odbił i walnął... Jutro musze sprawdzi co i jak... Kolor mam tez podobny jak u Ciebie. Tu mówią na niego "grafit metalik" , tak sie zmienia od swiatła - granat-grafit.... Czekam zatem na "operację" policji, czy gosciowi udowodnia, czy sie przyzna... Moze palnac, ze nie jezdził tam, ze syn czy ktos wyjechał do krewnych na kilka dni, samochodu nie ma w domu i tp, a miedzy czasie naprawoc swoje uszkodzenia... sam nie wiem, czy takich kruczków nie stosuja.. confused.gif. Jutro sie dowiem, czy sie przyznał... Jesli chodzi o malowanie kawałka blotnika, to sam jestem ciekaw, czy przejscie stary-nowy lakier na błotniku bedzie widoczny... Jak beda nowe wiesci, to sie "pochwalę"..

.."PS. Gdzie sprawca ma OC?"..

.

tego nie wiem jeszcze i Policja jeszcze nie sprawdziła... A moze nigdzie.? hmm.gif Kto wie....Jak uciekł... Wtedy to chyba płci fundusz gwarancyjny, a gosciowi dowalają sutą kare.... Zobaczymy, nie wiem nic na razie...

Napisano

> [....] Jutro mam

> podobno dostac jakis dokument, z którym mam sie zgłosic ew. do

> ubespieczyciela...

Z Policji nie dostaniesz żadnego dokumentu (notatki) ponieważ obowiązuje ochrona danych osobowych. Informacje o zdarzeniu może otrzymać firma ubezpieczeniowa sprawcy przy likwidacji szkody jeśli o nią wystąpi. Tobie Policja może podać nazwę TU i nr polisy i ewentualnie nr rejestracyjny auta-sprawcy.

Napisano
  • Autor

Dopadli "goscia" w domu, dowalili 250 mandatu, spisali dane tego, co sie przyznał, ze spowodował kolizje, choc auto było na inna osobe [moze dlatego zwiał i innego podstawił..] Otrzymałem Notatke Urzedowa z Policji o kolizji drogowej z nazwiskami obojga "delikwentów", dane samochodu, dane ubezpieczenia... Nie podali tylko dokladnego adresu, choc z tej samej miejscowosci, to znając nazwisko i imie łatwo by było dotrzec do nich... Ale po co? Szkode juz zgłosiłem do MTU, Rzeczoznawca tez juz był... I teraz sie zastanawiam czy robic za gotówke czy bezgotówkowo... Zaliczono mi do wymiany zderzak + malowanie jego, lampa zespolona tylna, kratka odpowietrzajaca tylnego pasa [plastikowe szpejko], klepanko i lakierowanie czesci uszkodzonego błotnika ... Ja planuje zrezygnowac z kupna nowego zderzaka [jest lekko rysniety, mozna pomalowac]. Lampa kosztuje około 130zł, kratka około50 zł. Jak myslicie, ile moze kosztowac robocizna? Jest wgniecenie miedzy wlewem paliwa a lampa zespoloną...

Przykro mi, ale zdjecie jest powyzej 1MB i nie chce "wlezć"... hmm.gif

Napisano

Zmniejsz zdjecie i wrzuc, po analizie fotki bedzie latwiej ocenic robote...Moj woz pocelowal pewien zamotany koles na rondzie w bardzo podobnym miejscu, moge przyblizyc mniej wiecej koszty naprawy...

Lampa tylna bedzie kosztowac ok 60 PLN, kratka jakies grosze (oczywiscie oryginaly uzywane, mam chyba nawet gdzies w garazu ta kratke).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Pomogli mi dobrzy ludzie zmniejszyc zdjecie... tongue.gif

Moze wejda.... mlotek.gif

post-65620-14352505382908_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Jeszcze jeden zał.

post-65620-14352505383668_thumb.jpg

Napisano

Na moje oko: blacharz ok 200 PLN (moge zawyzac...), lakierowanie calego tylnego panelu z cieniowanie drzwi ok 300 PLN (troche zawyzam..., zalezy czy masz znajomego lakiernika...), lampa i kratka jak wyzej), lakierowanie zderzaka (razem z lakierowaniem boku bedzie taniej, najwyzej +50PLN). Podstawa to dobrze zabezpieczyc antykorozyjnie po calej operacji.

Pozdrawiam

Napisano

Nie wiem czy malowales juz jakis fragment auta, ale mam ten sam kolor, i wiem ze sa z nim problemy jezeli chodzi o dobranie smile.gif Takze udaj sie do najlepszej mieszalni, najlepiej niech dadza jakas gwarancje.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Nie miałem jeszcze tej "przyjemnosci", ale widze, ze wszystko jeszcze przede mną... Nie robie kompleksowo u jednego fachowca. Mysle najpierw zrobic blacharkę, zobaczyc co i jak wyglada, a potem jakis w miare lakiernik, i nie za drogi. Cudów nie ma co wymagac, bo wreszcie autko ma juz 13 wiosen, a i pare "plomb" juz ma, choc nie za moich czsów. U mnie jest od 5 latek i nie było zadnych przykrych momentów. Ale trzeba jakos zrobic, zeby miało "rece-nogi"...I w miare wygląd...

Napisano
  • Autor

> Na moje oko: blacharz ok 200 PLN (moge zawyzac...), lakierowanie

> calego tylnego panelu z cieniowanie drzwi ok 300 PLN (troche

> zawyzam..., zalezy czy masz znajomego lakiernika...), lampa i

> kratka jak wyzej), lakierowanie zderzaka (razem z lakierowaniem

> boku bedzie taniej, najwyzej +50PLN). Podstawa to dobrze

> zabezpieczyc antykorozyjnie po calej operacji.

> Pozdrawiam

No i wyszło tak...

Szkoda szacowana na 1500 zł

Blacharz - klepanie, naprawa lampy i kratki - 200 zł

Lakiernik - malowanie tylnego błotnika (długi,bo 3 drzwi), częsciowe malowanie zderzaka i kilka małych poprawek z przodu - 450 zł

I jak to wyglada? Duzo, mało? Chyba zgodnie z Waszymi przewidywaniami...

Za reszte moze jakiegoś amora zmienie... smile.gif

Napisano

850 zł to starczy na amory przez całą noc oink.gifgrinser006.gif

Napisano

Dobrze wyszlo, i jeszcze zostalo duzo. Za reszte moglbys wymienic wszystkie amortyzatory, lacznie z oslonami, gornymi mocowaniami, i jeszcze zostanie...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> 850 zł to starczy na amory przez całą noc

old.gif

Napisano

jak mozesz to wklej fote po malowaniu smile.gif chcialbym zobaczyc czy widac roznice w lakierze smile.gif

Napisano
  • Autor

> jak mozesz to wklej fote po malowaniu chcialbym zobaczyc czy widac

> roznice w lakierze

Już pomalowane. Lakier "mieszał" w swojej "mieszalni" lakiernik, u którego malowałem. W/g mnie dobrał super, bo sam nie widze granicy odcięcia, choć wiem gdzie była "rana". Tak, ze jestem z malowania zadowolony. Tylko, nie wiadomo, co jest pod lakierem... hmm.gif Okaze sie po jakims czasie. Minus to to, ze musze sam [albo blacharz] odkrecic lampe, zabezpieczyc przed korozja od wewnątrz, bo "PAN" lakiernik mówi, ze to nie jego działka.. icon_eek.gif.., potem przykrecic na jakims uszczelniaczu [silikonie], bo uszczelka dosc odkształcona. Przy zderzaku tez raczej sie nie wysilił, bo niezbyt równo ustawił... Dekielek wlewu paliwa juz sam sobie ustawiłem... oslabiony.gif Nie biadoliłem zbytnio, bo mi na czasie zalezało, i zrobił mi to poza kolejnoscia...No i dał mi reszte [ze 100ml] lakieru na ew poprawki po kamyczkach...

Jak bede miał aparat, to zapodam zdjecie...

Napisano

Szybko się uporałeś z uszkodzeniem, kosztowo też chyba wyszła bardziej optymistyczna wersja ok.gif

Teraz pozostały drobne poprawki, z którymi dasz radę sam powalczyć.

Najważniejsze, że lakier wyszedł OK. Jeśli blacha pod spodem była mocno pozaginana, to pewnie troszkę wyrównał szpachlą, normalna sprawa, że nie wszystko da się wyklepać.

Życzę bezstłuczkowej jazdy wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

..."Teraz pozostały drobne poprawki, z którymi dasz radę sam powalczyć..."

No wlasnie... Pozostały nie drobne poprawki, ale NIEDORÓBKI, albo BRAKORÓBSTWO... Otóz zauważyłem, ze będe musiał odkrecic zderzak i ponownie go ustawic i skrecic... Chyba nie wszystkie sruby sa skrecone lub oberwane...W bagażniku tez zauwazyłem, ze ta osłona plastikowa od tyłu jest niedokrecona, brzeczy... Okazało się, ze te sruby mocujące, z taką duzą plastikową główką, są pourywane, to zn., ze te głowki są oberwane i nie dociskają osłony... I mam pytanie:- Czy wogóle jest mozliwość kupienia takich srubek, aby je wymienic..? hmm.gif Jeszcze ich całych nie wykrecałem, wiec nie wiem jaki mają gwint, czy sa to wkrety do plastiku czy do metalu....

Ciekawe co jeszcze "wyjdzie" po tej niby niewinnej stłuczce... mad.gif Ach Ci "fachowcy"... old.gif Zeby chociaz sie przyznali do tego, ze sruby sa uszkodzone.... tuk.gif

Napisano
  • Autor

> Śrubki, wkręty itp można kupić w ASO.

Dzieki.

A jest tu Ktos z Krakowa lub okolic?

Gdzie w Krakowie jest ASO OPLA ? Np. w zachodniej czesci miasta? hmm.gif

Napisano

ul. Jasnogórska 62.

Napisano
  • Autor

> ul. Jasnogórska 62.

bow.gif Dzięki...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.