Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to w końcu jest z silnikiem 1,7DTi ISUZU?

Featured Replies

Napisano

Przed kupnem

autka obczytałem co tylko było możliwe i praktycznie w większości przypadków była opinia ,że w/w silnik jest jedną z bardziej udanych jednostek jakie opel wkładał do swoich aut. tak więc jestem świeżo po kupnie i jak zwyczaj nakazuje należy powymieniać rozrząd, olej itd. Dzisiaj podzwoniłem po różnych warsztach i w jednym w Rudzie Śląskiej mechanik stwierdził cytuje : " Panie niech pan jak najszybciej sprzedaje ten wóz bo te silniki to jest jedna wielka porażka Opla, jak panu coś większego nawali to tylko w warszawie to pan naprawi". Jak więc z tymi silnikami jest, mam się już bać czy poprostu trafiłem na jednego z tych co pozjadał wszystkie rozumy?

Napisano

> Jak więc z tymi silnikami jest,

Czytając opinie użytkowników tego silnika zbiera on pochlebne opinie więc trafiłeś na jakiegoś przewrażliwionego i niedouczonego mechanika. I dla czego tylko w Warszawie hmm.gif

Napisano

> Czytając opinie użytkowników tego silnika zbiera on pochlebne opinie

> więc trafiłeś na jakiegoś przewrażliwionego i niedouczonego

> mechanika. I dla czego tylko w Warszawie

Bo tam jest centrala PZPR rotfl.gifrotfl.gif

Silnik udany ,stosowany był także w Mazdzie 323 i pewnie jeszcze w jakis innych autkach.Mechanicy których znam wyrażali sie o nim pochlebnie.Natomiast ceny części do silnika dużo droższe niż do muła oplowskiego uszczelka pod głowice do oplowskiego diesla 100zl do isuzu 300zl,głowica opel 1300 ,isuzu 2100,droższe panewki ,pierscienie itp,ale ale nie ma sie czym przejmować przecież nie kupiłeś auta żeby silnik remontować wink.gif

Napisano

> cytuje : " Panie niech pan jak najszybciej sprzedaje ten wóz bo

> te silniki to jest jedna wielka porażka Opla,

Pan mechanik zna się zapewne tylko na Paskach w tedeiku więc może nie ogarniać że istnieje coś innego na rope.

Motor 1.7 DTI i jego późniejsza wersja CDTI uchodzą za najmniej awaryjne diesle Opla. Nawet dobry fiatowski 1.9 JTD przerobiony na CDTI jest bardziej awaryjny. Inna sprawa że motorki Isuzu są mniej popularne niż TDI przez co nie ma zbyt wielu mechasów mających o nich pojęcie. Stąd też bierze się opinia że je trudno naprawić bo jak ktoś nie ma wiedzy to albo przy naprawie zepsuje albo się nie dotyka i mówi że 1.7 to szmelc

Napisano
  • Autor

> ale nie ma sie czym przejmować

> przecież nie kupiłeś auta żeby silnik remontować

No myślę, że jak teraz powymieniam co należy to powinien mi służyć dobrze. Tym bardziej , że przebieg 156kkm(w 100% oryginalny, niekręcony) jak na diesla z 27.11.2003r to niewielki przebieg.

> ceny części do silnika dużo droższe niż do muła oplowskiego

Byłem tego świadomy ,że jeśli chcę w miarę młody samochód to nowsza jednostka zamontowana w nim może mnie więcej kosztowac w przypadku naprawy. Coś za coś. Podejrzewam ,że jakikolwiek młodszy samochód innej marki bym nie kupił to naprawa może być droższa niż starych jednostek.

Napisano

> No myślę, że jak teraz powymieniam co należy to powinien mi służyć

> dobrze. Tym bardziej , że przebieg 156kkm(w 100% oryginalny,

> niekręcony) jak na diesla z 27.11.2003r to niewielki przebieg.

realny ok.gifoczywiście nie dla miłośników TDików które mając 10 lat mają obowiązkowo 160-170tys wink.gif

> Byłem tego świadomy ,że jeśli chcę w miarę młody samochód to nowsza

> jednostka zamontowana w nim może mnie więcej kosztowac w

> przypadku naprawy. Coś za coś. Podejrzewam ,że jakikolwiek

> młodszy samochód innej marki bym nie kupił to naprawa może być

> droższa niż starych jednostek.

ok.gif powiem ci że mój staruszek powoził taka astra kombi ,zrobił ponad 200tys i w trasie udawało mu sie zejść do 5l/100(kombi ,zawsze z jakimiś betami).

Nie ma sie co oszukiwać opel nigdy nie miał dobrych ,,swoich'' diesli.

Wracajac jeszcze do tych nieszczesnych Tdików staruszek jezdził później paskiem B6 nakrecił w 3 lata ponad 450tys.Auto później sprzedali jakie było jego zdziwienie jak zobaczył bo później na giełdzie z przebiegiem 160tys rotfl.gifrotfl.gif(pare pasków z floty kupił jeden handlarz) wink.gif

Napisano
  • Autor

> realny oczywiście nie dla miłośników TDików które mając 10 lat mają

> obowiązkowo 160-170tys

Ja po prostu byłem świadomy tego, że Niemiec , który zamierzał mało jeździć nigdy nie kupiłby diesla. Tak więc diesel sprowadzony z Niemiec z małym przebiegem to mit. Niestety u nas w pierwszej kolejności patrzy się na stan licznika a nie stan techniczny w jakim jest dane autko.

Napisano

> Przed kupnem

> autka obczytałem co tylko było możliwe i praktycznie w większości

> przypadków była opinia ,że w/w silnik jest jedną z bardziej

> udanych jednostek jakie opel wkładał do swoich aut. tak więc

> jestem świeżo po kupnie i jak zwyczaj nakazuje należy

> powymieniać rozrząd, olej itd. Dzisiaj podzwoniłem po różnych

> warsztach i w jednym w Rudzie Śląskiej mechanik stwierdził

> te silniki to jest jedna wielka porażka Opla, jak panu coś

> większego nawali to tylko w warszawie to pan naprawi". Jak więc

> z tymi silnikami jest, mam się już bać czy poprostu trafiłem na

> jednego z tych co pozjadał wszystkie rozumy?

sam ujeżdżam taką własnie Asterkę, koncówka 2003r produkcja Bochum. Jak narazie po wymianie sterownika pompy i czujnika położenia wału śmiga, ale ile ja się klnie.gif gdy mi samochód 2 razy padł w trasie około 400km od domu, ale od wymiany narazie odpukać jeździ.

Myśle że słaby punkt to właśnie sterownik i czujnik położenia wału. Najdziwniejsze że błedy zapisane w komputerze wskazywały inne elementy które ulec mogły uszkodzeniu screwy.gif

Napisano

2002 R ponad 200 tyś . tylko czujnik poł, wału ,wygląda na to ,że to słaby punkt .

W ASO ok 280 pln. i warto bo org, a w innych sieciach ok 300.

Trasa Siedlce -Kąty Rybacie przez W-wę.

955 km. = 46litrów

Stan 2+2 + bagaż pod roletę i klima

Wynik ok 5l

i o co chodzi ??? ok.gif

Napisano

poprostu zmień pana z programu usterka na porządnego mechanika i okaże sie że silnik 1.7 dti jest wporządku jak sie o niego zadba to lata se wiele kilosów,a co do tdi to też mają pare wad ale kazdy se tłumaczy że to vw i jest dobrze. 270751858-jezyk.gif

Napisano

Co to za mechanik?? Takiego to tylko na suchej gałęzi powiesić. Po prostu o silniku isuzu nie dam złego słowa powiedzieć, a ten palant niech idzie i w maluchach lepiej grzebie !!! angryfire.gif zbulwersowałem się normalnie.

Napisano

Silnik jest bardzo dobra jednostka, udany zakup, bezawaryjnosci zycze... yay.gif

Pozdrawiam

Napisano

Sam osobiscie nie mialem i nie mam astry z takim silnikiem ale od znajomych wiem ze to swietna i udana konstrukcja niemalze bezawaryjma o ile poswieca sie jej minimum uwagi, wiadomo jak sie nie dba o silnik to nawet najlepszy mozna zarznac

Pozdrawiam

Napisano

Śmigam 10 miesięcy (przejechałem około 16tkm) i jak na razie złego słowa nie mogę powiedzieć waytogo.gif

Bezawaryjnej jazdy życzę ok.gif.

pzdr

Napisano

2003 rok 145 tys kupowana w saloone, ale produkcja belgijska. Wymieniałem uszczelniacz pompy oleju, bo zaczął trochę przeciekać i pasek rozrządu poza tym nic złego nie mogę powiedzieć. Spalanie poniżej 5 na 100l. Nie wiem tylko czy ustawianie zaworów po 150 tys jak zaleca książka jest potrzebne.

Napisano

Jeśli zawory nie stukają na zimnym silniku to na razie nie ma potrzeby ruszać zaworów.

Napisano

225 kkm, z tego ja zrobiłem 110 kkm. Silnik bez napraw. W trasie bez ciężkiego buta zawsze poniżej 5 l. Olej półsyntetyk - wystarcza 5 l od wymiany do wymiany. Nawet jak 25 C na minusie to odpala. Turbinka bardzo przydatna.

Jestem zadowolony i polecam.

Napisano

> 225 kkm, z tego ja zrobiłem 110 kkm. Silnik bez napraw. W trasie bez

Ty masz w eFce starszy typ tego motorka TC4EE1 pewnie, ale z trwałością wszystko się zgadza.

Najważniejsze w Isuzu to nie dopuścić do przegrzania silnika, bo potem to już rozpoczyna się prawdziwa walka bokser.gif

Napisano

Isuzu jest jednym z liderów w produkcji silników Diesla. Jak pisali wyżej koledzy - zmień mechanika.

ps. ja jeździłem asterką z tym silnikiem ponad rok - zero problemów, palił nawet w największe mrozy (biegi ledwo chodziły bo olej gęstniał, ale silnik odpalał od dotknięcia). Zdecydowanie polecam tą jednostkę. Jedyny minus to właśnie ceny części.

Napisano

Silniki Isuzu generalnie to bardzo dobre konstrukcje. ok.gif Tego 1.7DTI można zabić w zasadzie tylko na własne życzenie, dobre paliwo + serwis na bieżąco i będzie dobrze. ok.gif Isuzu tylko jeden silnik zrobiło słabiutki, pewne V6 CDTI., ale to inny rozdział historii. wink.gif

Napisano

ja ma na liczniku 312 tyś. Przywiozłem ją z przebiegiem 190tyś. Przez pierwsze Trzy latka nic... a potem - alternator, dwa razy droższy od benzyniaków - chłodnica, też dwa razy droższa od benzyniaków, no a na deser....- pękła głowica wrrr.gif 2 tyś zł wrrr.gif .

I od tego czasu spokój . Przyczyną pęknięcia głowicy było przegrzanie (pierwszym objawem była chłodnica). Nie wiem jak u innych posiadaczy tego modelu ale u mnie bardzo późno włączał się wentylator. Kolega ma ten sam model z tego samego rocznika i mówi że ma tak samo. Dochodzi do ponad sto stopni i dopiero włącza wentylator. Teraz profilaktycznie zrobiłem sobie dodatkowe ręczne włączanie wentylatora i jestem spokojniejszy.

A tak poza tym miałem ją sprzedać , ale ...... jeżdżę dalej grinser006.gif

Pali malutko i jeździ na wszystkim hehe.gif

Napisano

> Przed kupnem

> autka obczytałem co tylko było możliwe i praktycznie w większości

> przypadków była opinia ,że w/w silnik jest jedną z bardziej

> udanych jednostek jakie opel wkładał do swoich aut. tak więc

> jestem świeżo po kupnie i jak zwyczaj nakazuje należy

> powymieniać rozrząd, olej itd. Dzisiaj podzwoniłem po różnych

> warsztach i w jednym w Rudzie Śląskiej mechanik stwierdził

> te silniki to jest jedna wielka porażka Opla, jak panu coś

> większego nawali to tylko w warszawie to pan naprawi". Jak więc

> z tymi silnikami jest, mam się już bać czy poprostu trafiłem na

> jednego z tych co pozjadał wszystkie rozumy?

Zgadzam się z przedmówcami co do zalet silnika. Wada? Czasem lubi uciec płyn chłodniczy i nie dowiesz się o tym za szybko (niefortunne umieszczenie czujnika temperatury). Jeśli dopuścisz do przegrzania silnika to zacznie się masakra - może pęknąć/skrzywić się głowica, padnie UPG. Niewielu mechaników jest w stanie poprawnie obsłużyć powyższe usterki w tym silniku.

Spraw sobie zbiorniczek wyrównawczy z czujnikiem poziomu płynu chłodniczego. Podepniesz go pod gotową kontrolkę na zegarach. W razie czego ostał mi się taki nowy po mojej Astrze (nie zdążyłem go założyć. Sprzedam po taniości...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.