Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Myjnia bezdotykowa samoobslugowa

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio myłem samochodzik na myjni bezdotykowej samoobsługowej - byl tam program nakladania wosku. Poniewaz nigdy nie nakladalem tak wosku chcialbym Was zapytac sie :

- czy ten wosk lanca nakladamy jak leci (szyby , blachy ), czy pomijamy szyby itp

- czy po nalozeniu takiego wosku splukujemy nastepnie go woda, jezeli tak to po jakim czasie.

Napisano

> Witam

> Ostatnio myłem samochodzik na myjni bezdotykowej samoobsługowej - byl

> tam program nakladania wosku. Poniewaz nigdy nie nakladalem tak

> wosku chcialbym Was zapytac sie :

> - czy ten wosk lanca nakladamy jak leci (szyby , blachy ), czy

> pomijamy szyby itp

> - czy po nalozeniu takiego wosku splukujemy nastepnie go woda, jezeli

> tak to po jakim czasie.

Tak czy siak syb nie ochronisz przed zabryzganiem woskiem. Ja jadę jak leci szyby, blachy co najwyżej potem przetrę przednią szybę szmatką.

W kwestii spłukiwania -od razu po woskowaniu. Wosk (przynajm,niej ten na BP) jest białawy i nie spłukanie powoduje powstanie zacieków, które nieciekawie wygladają.

Napisano

zawsze po wosku jest jeszcze jeden program nabłyszczania...a nabłyszczanie to nic innego jak woda zdemineralizowana tak więc wynika z tego, że należy opłukać

osobiście ja nie woskuje, piana, płukanie i nabłyszczanie na sam koniec w celu zapobiegnięcia zacieków i plam na karoserii, a szyby i tak zawsze ściągaczką wycieram.

Lanosa myje za 6zł grinser006.gif i włącznie z nadkolami

Napisano

> zawsze po wosku jest jeszcze jeden program nabłyszczania...a

> nabłyszczanie to nic innego jak woda zdemineralizowana tak więc

> wynika z tego, że należy opłukać

> osobiście ja nie woskuje, piana, płukanie i nabłyszczanie na sam

> koniec w celu zapobiegnięcia zacieków i plam na karoserii, a

> szyby i tak zawsze ściągaczką wycieram.

> Lanosa myje za 6zł i włącznie z nadkolami

też podobnie robie, ale po pianie od razu tym nabłyszczaczem myje

a jak pisałem tutaj ze myje za 6zł to śmiali sie ze mnie, a ja punto za 5-7zł to dość dobrze umyje cool.gif

Napisano

> a jak pisałem tutaj ze myje za 6zł to śmiali sie ze mnie

wiesz znam kilka osób co myją za 15 a nawet 20zł osobowe auta

prawda jest taka, że myjka bezdotykowa nigdy nie zmyje całego osadu z karoserii i czy ja będę mył za 6 czy 20zł to niczego to nie zmieni więc po co przepłacać

i tak raz na jakiś czas staram się umyć gąbeczką żeby zmyć cały zalegający syf smile.gif

Napisano

> i tak raz na jakiś czas staram się umyć gąbeczką żeby zmyć cały

> zalegający syf

nigdy gabką! gąbka ma pory w które wchodza drobne kamyczki, piasek i inne i szlifujesz tym auto.

tylko i wyłącznie szczotka z miękkim włosiem do mycia aut np firmy Vikan i częste płukanie w wiadrze.

Napisano

> nigdy gabką! gąbka ma pory w które wchodza drobne kamyczki, piasek i

> inne i szlifujesz tym auto.

8lat był myty gąbką średnio raz na dwa tygodnie, ostatnie 2lata raz w miesiącu i lakier jest w idealnym stanie

wystarczy często płukać gąbke i progi myć na końcu

Napisano

> prawda jest taka, że myjka bezdotykowa nigdy nie zmyje całego osadu z

> karoserii i czy ja będę mył za 6 czy 20zł to niczego to nie

> zmieni więc po co przepłacać

Jeżeli chemia jest odpowiednia i w odpowiednim stężeniu to zmyjesz wszystko 893goodvibes.gif, oczywiście większość myjni strasznie oszczędza a to jest zwykłe oszustwo.

Napisano

> tylko i wyłącznie szczotka z miękkim włosiem do mycia aut np firmy

> Vikan i częste płukanie w wiadrze.

Kumpel pracował w Skandynawii na myjni, gdzie wiele wypasionych fur przyjeżdżało na mycie. I używano na tej myjni tylko gąbek, a nie żadnych szczotek. Gąbki przypominały kształtem wypraske na jajka i podobno taka budowa miała zapobiec rysowaniu karoserii. hmm.gif

Napisano

aaaaaa bym zapomniał...bezdotykówka zniszczyła mi chyba przednie reflektory, zrobiły się takie drobne kropeczki, wszyscy mi mówią że to od piasku lecącego z koł innego auta ale ja jeżdżę tylko w mieście więc to nie jest możliwe

na bank proszek z myjni uszkodził plastik

Napisano

> Witam

> Ostatnio myłem samochodzik na myjni bezdotykowej samoobsługowej - byl

> tam program nakladania wosku. Poniewaz nigdy nie nakladalem tak

> wosku chcialbym Was zapytac sie :

> - czy ten wosk lanca nakladamy jak leci (szyby , blachy ), czy

> pomijamy szyby itp

> - czy po nalozeniu takiego wosku splukujemy nastepnie go woda, jezeli

> tak to po jakim czasie.

ja jade woskiem po szybie , przynajmniej woda z nich ładnie spływa i wycieraczka nie skacze (ładnie jedzie po wosku). Po myciu wycieram auto do sucha irchą bo inaczej zostają zacieki. Zawsze używam każdego programu, czasami omijając spłukiwanie używając od razu woskowania i dalej nabłyszczania. Niestety często widać które myjnie "oszczędzają" na środku do mycia bo często auto nie jest bardzo brudne i nalot zostaje. Jak myję samochód ręcznie to najpierw spłukuje "duży brud" myjką pod ciśnieniem, potem wiadro i delikatną szczotką, spłukiwanie i mycie gąbką. I zawsze technika "od góry na dół" żeby i gąbka i szczotka nie złapały piachu z auta. Do tego częste płukanie gąbki i szczotki i na aucie nie widać rys po myciu. Używam szamponu z woskiem ale i tak po zawsze woskuje karoserie osobno odpowiednim woskiem lub pastą lub emulsją (zależy którą mam aktualnie bo testuje różne)

Napisano

Zależy na jakiej myjni kolega pracował na BP to mówił że ten wosk jest w znikomej ilości dodawany aby było widać ale różnicy takiej dużej nie widać po zastosowaniu tego. Oczywiście później należy spłukać dokładnie auto żeby nie powstały zacieki na lakierze i szybach.

Napisano

> Zależy na jakiej myjni kolega pracował na BP to mówił że ten wosk

> jest w znikomej ilości dodawany aby było widać ale różnicy

> takiej dużej nie widać po zastosowaniu tego. Oczywiście później

> należy spłukać dokładnie auto żeby nie powstały zacieki na

> lakierze i szybach.

Podstawowa sprawa że przed woskowaniem samochód powinien być idealnie wyczyszczony, a tego i tak IMO się nie da zrobić bezdotykowo.

Tak już off-topic to w ogóle poświęcanie dużej uwagi idealnemu wymyciu samochodu uważam za dziwne, bo on może i jest doskonale wymyty, ale tylko przez pierwsze 15 minut po wyjeździe z myjni gdzie nawet latem przy pięknej pogodzie zaraz oblezie go kurz itp. nie mówiąc o innych porach roku.

Tym dziwniejsze wydaje mi się wydawanie przez niektórych po kilkadziesiąt złotych (albo i więcej) na myjnie, która owszem wypucuje samochód wszędzie, ale żeby utrzymać tą czystość trzeba by takie mycie powtarzać co kilka dni, no chyba że ktoś samochód trzyma pod kloszem.

To ja już wolę co te kilka dni za 2zł oblecieć auto myjką na myjni bezdotykowej, mam dzięki temu w zasadzie zawsze czysty samochód, a i tak nikt nie zwraca uwagi na to czy przez 15 minut po wyjeździe z myjni mam felgi wyczyszczone od wewnątrz, lśniącą wewnętrzną stronę nadkola i czyste od spodu progi - no chyba że auto miałoby uczestniczyć w jakiejś sesji foto czy coś takiego.

Napisano

O tym to były kłótnie na innych tematach skromny.gif

Wyszło że gąbka często płukana powoduje najmniej uszkodzeń lakieru.

I tego sie trzymam już dobre 2 lata i tak się rysuje, wszystko rysuje, a gąbka ponoć najmniej clown.gif

Napisano

> O tym to były kłótnie na innych tematach

> Wyszło że gąbka często płukana powoduje najmniej uszkodzeń lakieru.

> I tego sie trzeba już dobre 2 lata i tak się rysuje, wszystku rysuje,

> a gąbka ponoć najmniej

dlatego każdy niech używa czego uważa. osobiscie używam specjalnej miekkiej szczotki do mycia aut.

Napisano

> dlatego każdy niech używa czego uważa. osobiscie używam specjalnej

> miekkiej szczotki do mycia aut.

Ale wracając do tamtu to zazwyczaj na myjniach nie masz odpowiedniego sprzętu do ruszenia brudu, dlatego ja już 2 razy ze swoim wiaderkiem i gąbeczką wjechałem, i miałem porządnie umyte auto za 4 złote zlosnik.gif

Napisano

> Ale wracając do tamtu to zazwyczaj na myjniach nie masz odpowiedniego

> sprzętu do ruszenia brudu, dlatego ja już 2 razy ze swoim

> wiaderkiem i gąbeczką wjechałem, i miałem porządnie umyte auto

> za 4 złote

ooo regulamin pozwalał?

Napisano

> ooo regulamin pozwalał?

Tak myślę że krzywe spojrzenie pracownika miało mi dać do myślenia że nie wolno, ale nikt mi nie zwrócił uwagi zlosnik.gif

Napisano

> Tak myślę że krzywe spojrzenie pracownika miało mi dać do myślenia że

> nie wolno, ale nikt mi nie zwrócił uwagi

ehh żeby tak w 100licy było można hehe.gif

Napisano

Powiedzcie ,czy normalna myjnie ze szczotami rysuja lakier? Raz umyłem i chyba na dachu widze ryski .Układ tych rys ( ) hmm.gif Zazwyczaj myje ręcznie ,raz sie skusiałem na śląsku ,bo za 12zł teść mnie namówił . No 3 razy w roku może mozna by tak umyć.

Napisano

Odpuś sobie ten wosk, bo to porażka.

Potem tłuste szyby itp.

Napisano

> Ale wracając do tamtu to zazwyczaj na myjniach nie masz odpowiedniego

> sprzętu do ruszenia brudu, dlatego ja już 2 razy ze swoim

> wiaderkiem i gąbeczką wjechałem, i miałem porządnie umyte auto

> za 4 złote

Z całym szacunkiem ale jak bym miał machać gąbką i wiadrem (co z resztą często robię) to w życiu bym na myjnię ni jechał, która co do istoty jest po to, bym umył auto szybko, sprawnie i bez wysiłku. Poza tym 4 zł to dużo jak na okoliczność mycia samemu. Jeżeli na myjkach Ehrle jestem w stanie za 10-11zł dokładnie umyć całe auto (mikroproszek nie daje szans jakiemukolwiek brudowi i konkurencji).

Ty za 4zł się nayebiesz z gąbką i wiadrem, często w piździcy i na wietrze. Za 6zł więcej nawet nie moczysz rąk.

Napisano

> Z całym szacunkiem ale jak bym miał machać gąbką i wiadrem [...]

Tam mam ciepłą wodę, w domu nie mam ochoty przy -2 rozkładać karchera itp. Skoro proszek Ci wszystko zmył był magiczny, daj mi go trochę. ja gąbka musiałem po miesiącu czyścić pod domem 2 razy, miałem tak głęboki bród, sól i inne syfy na aucie.

2 zł na sciągniecie wstępne syfu, 2 zł na spłukanie i już. Mów co chcesz, ale nie wiesz co mówisz do końca. Ja jezdże po górach i polskich i czeskich, po tygodniu auto czyste wygląda jak po miesięcznym jeżdżeniu po mieście jak nie gorzej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.