Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy po wymianie telejek tylnej belki

Featured Replies

Napisano

W czwartek wymieniono mi tulejki tylnej belki. No i wszystko byloby ok gdyby coś nie stukało. Odglosy typowo metaliczne. Na początku myslałem że cos w bagażniku uderze, ale nic wyjąłem wszystko, przejechałem się dalej stuka. Po prostu się wk............em. Przez duże K

Przyjechałem do warsztatu gdzie robiłem tulejki, o mało nie zabiłem mechanika z nerwów klnie.gifi Odkręcili belkę, potem ponownie dokręcili . Od razu mówię że auto było na szarpakach tydzien temy i amory tylnej są w 80 procentach sprawne. Hałasy są gdy jadę po niewielkich nierównościach, wolną prędkością, 20-30 km, szybciej jak jade to na wiekszych koleinach to słychać.

Mechanior stwierdził, że problem tkwi w zbieżności tylnej belki teraz i trzeba by ją ustawić. Pytanie do Was: czy faktycznie jest to zbieżność na tylnej belce która powoduje te hałasy.

Napisano

Mi w sobotę wymieniano tuleje tylnej belki i z tyłu auta cisza

Napisano

> W czwartek wymieniono mi tulejki tylnej belki. No i wszystko byloby

> ok gdyby coś nie stukało.

A jak wymieniono te tuleje? Wyciskano prasą, czy może rozgrzewano palnikiem?

Napisano

U mnie były wypalane palnikiem. Wciskane były metodą "młotową" smile.gif

Napisano

> U mnie były wypalane palnikiem. Wciskane były metodą "młotową"

Sorry, coś mi się pomieszało z odpowiedziami ok.gif

Dobrze, że wszystko jest w porządku pomimo rozgrzewania mocowań. Z reguły jednak operacja taka kończy się tym, iż stuki dalej są, tylko mniejsze. Serwisowi łatwiej rozgrzać mocowania tulei i wyciągnąć tuleje, bo stal się "rozpręża". Gorzej, że z reguły stal już nie wraca do poprzedniego kształtu przy wychładzaniu i mocowania robią się za luźne.

Napisano

> To podziękuj serwisowi za spieprzenie Ci belki i przyzwyczaj się do

> stuków.

> EDIT

> I żeby jeszcze tutaj nie było informacji o tym, aby nie pozwolić

> sobie na rozgrzewanie mocowań tulei...

U mnie stuków nie ma a mocowania są dokładnie w takim samym stanie w jakim były

Napisano

drk.. patrz komu odpisujesz cfaniaczek.gif

Napisano

> drk.. patrz komu odpisujesz

No właśnie się połapałem wink.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

Wyciskano prasą, ale konkretnie interesuje mnie to czy trzeba zbieznośc ustawiać i czy to jest mozliw że to stuka od zbiezności

Napisano

> Wyciskano prasą, ale konkretnie interesuje mnie to czy trzeba

> zbieznośc ustawiać i czy to jest mozliw że to stuka od

> zbiezności

Na bank ci z tyłu stuka? Mi po wymianie stuka ale z przodu :/ Szykuje mi się masakryczny wydatek (najprawdopodobniej przekładnia do regeneracji)

Napisano
  • Autor

Potrafię odróżnić tył od przodu smile.gif

Napisano

> Potrafię odróżnić tył od przodu

Warto spytać, ja na samym początku zgłupiałem smile.gif Co do zbieżności po wymianie tulej tylnej belki to nie słyszałem , że się to robi

Napisano

> i czy to jest mozliw że to stuka od

> zbiezności

Nie.

Napisano

> Warto spytać, ja na samym początku zgłupiałem Co do zbieżności po

> wymianie tulej tylnej belki to nie słyszałem , że się to robi

A to z tylu da sie w ogole zbieznosc ustawic? Zdaje sie ze nie ma takiej opcji hmm.gif

Napisano

> Potrafię odróżnić tył od przodu

jak swoja belke zrobilem to ....dopiero wtedy uslyszalem jak rozkolibany mialem przod . Belka tak glosno walila ze skutecznie wszystko zagluszala.

Napisano

> jak swoja belke zrobilem to ....dopiero wtedy uslyszalem jak

> rozkolibany mialem przod . Belka tak glosno walila ze skutecznie

> wszystko zagluszala.

U mnie dokładnie to samo. Stukał tył na tyle głośno, że przód myślałem, że jest ok. A tu ZONK. Teraz się modlę by się okazało, że całej przekładni nie trzeba wymieniać,regenerować

Napisano

> U mnie dokładnie to samo. Stukał tył na tyle głośno, że przód

> myślałem, że jest ok. A tu ZONK. Teraz się modlę by się okazało,

> że całej przekładni nie trzeba wymieniać,regenerować

nie bedzie zle. Lozyska w gniazdach amorow plus koncowki stabilizatorow . Pod warunkiem ze nie zaliczyles jakiejs konkretnej studzienki czy kraweznika.

Napisano
  • Autor

Tak przeglądam sobie inne fora i na każdym forum inaczej piszą:) jedni po wymianie tulejek robią zbiezność i geometrię kół, inni piszą że nigdzy teg nie robią, wieć to tak w sumie nie wiadomo komu tu wierzyć.

Napisano

ale zawias tylny ma tylko ruch gora-dol. Co ty tam chcesz regulowac ? Tam nie ma zadnych drazkow, zadnych fikołków. Kawal lagi na 2 tulejkach + sprzezyna + amor. Jak ci auto chodzi zadkiem na boki to masz belke do wymiany bo pomimo nowych tulejek i tak bedzie plywala albo mocowania amortyzatorow mowia papa . Nic innego tam nie ma i nie widze potrzeby robic jakis ekstra zabiegow. hmm.gif

Napisano
  • Autor

A co do zbiezność nie ma nic wspólnego jak jest rozkręcona i wyciagnięta belka z auta ? w końcu wtedy koła rozkręca się i hamulce, amortyzatory. Wichrują sobe jak chcą wtedy bez belki

Napisano

Ja tam się nie znam, ale zbieżności z tyłu to się raczej nie ustawia.

Raczej temu bym się przyjrzał dokładnie.

Małe G........ a cieszy. Robi008 z Białegostoku właśnie na priv mi zameldował błogą ciszę z tyłu.

Napisano

no ale czym bys to chcial regulowac ? przesunieciem (gora) amortyzatora ? Tam jest wszystko skrecone na "ostro" i jak mimo braku luzow ( to o czym pisalem wyzej ze wywalona belka ) auto dalej plywa jak francuz z belka skretna to albo masz przekoszony zadek po dzwonie m.in gorne mocowania amorow, gniazda mocowania belki. over finito. tam nic wiecej nie ma. niewiem.gif . Chyba ze jest cos o czym nie mam zielonego pojecia smile.gif ale kupowalem fiata wlasnie ze wzgledow prostoty konstrukcji. Moglem pojsc w wielowahaczowe pasaty czy inne miekkie francuzy ale im wiecej zlomu tym wiecej roboty przy tym.

Napisano
  • Autor

po dzwonie wyukluczone, włascicielami pojazdu mojego byli: Fiat Auto Poland a potem Fiat Schewe, pracownicy nim jeździli. A autko nie plywa tylko jakby stado kluczy było porozrzucane w bagażniku choć wszystko mam teraz wyjęte z niego,

furii na to auto dostane niedługo

Napisano

czytaj co ci tomek podkleil...

Napisano

> Ja tam się nie znam, ale zbieżności z tyłu to się raczej nie ustawia.

Ustawia się przez wymianę belki na nową smile.gif

> Raczej temu bym się przyjrzał dokładnie.

U mnie też pomogło. A byłem przekonany że tuleje znów padły...

Napisano

Nie ustawia sie zbieznosci tylu. Nawet nie ma danych do ustawienia. Widzialem jak ostatnio ustawiali mi przod i pytlem jak tyl i nie bylo zadnego info, sprawdz dokladnie czy Ci wszystko dobrze skrecili. moze linka od recznego stuka w podloge albo jakis inny przewod. Ojciec rok czasu szukal co mu w mondeo stuka jezdzilem z tylu nasluchiwalem, nawet z otwartymi drzwiami 270751858-jezyk.gif i nic...wymienil laczniki z tylu i dalej stuka. Az razu pewnego polozylismy sie pod auto i kazdy element sprawdzalismy, znalazl sie winowajca...stukajaca linka od recznego w takim miejscu, ze nikt sie nie spodziewal..

pozdrawiam

Art

Napisano
  • Autor

A powiedzcie mi po wymianie tulejek co może w kole stukać metalicznie, bo sprawdziłem tą tylejkę amortyzatora i jest dobra, nie sparciała.

Napisano

>Nawet nie ma danych do ustawienia.

Co nie znaczy że nie podlega kontroli . W dobrym zakładzie specjalizującym się w geometrii zawsze sprawdzają zarówno tył jak i przód. A ustawia się przez wymianę na nową.

Nie mam skanu swojej kontoli ale znalazłem np. takie

280818877-zbiezno%B6%E6.jpg

Napisano
  • Autor

Z góry dzięki smile.gif czyli jednak ie ustawia smile.gif:)

Napisano

> Z góry dzięki czyli jednak ie ustawia smile.gif

ty sie nie ciesz smile.gif przeczytaj ze zrozumieniem i zapytaj ile kosztuje nowa belka. oslabiony.gif Dla twojej kieszeni lepiej zeby sie nie ustawialo cfaniaczek.gif20.GIF

Napisano

jak pisze some1, nie !!!

belka jest fabrycznie "wyspawana" na zadaną zbieżność

Napisano

Trochę nie na temat, ale mam 1 pytanie. Jakie są objawy uszkodzenia pierścienia pomiędzy sprężyną a wkładką elastyczną w przedmim amorku ?

Napisano

Ja miałem przesuniętą od osi pojazdu i ustawianą, jest taka możliwość na otworach mocowania do nadwozia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.