Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pozycja wtryskiwaczy

Featured Replies

Napisano

Witam, jakiś czas temu zmieniono mi wtryski gazowe z powodu padniętych starych...historii całej drugi raz nie będę pisał, wynikiem druciarstwa mam czerwone valdemary, o ile latem jako tako to pracuje, tak teraz w zimie zanim porządnie się nagrzeją to telepie silnikiem że h... i łokrutnie falują obroty do czasu nagrzania.

Czytałem o montażu tzw. podgrzewaczy listwy, szukając coś niecoś nt. samego montażu natrafiłem na opinię że telepanie silnikiem przy zimnych wtryskach gazowych to efekt zalegającego syfu, lub złego montażu samych wtrysków.

Moja listwa jest zamontowana pod kątem około 45 stopni, wg. znalezionej opinii wtryski powinny być zamontowane pionowo lub w najbardziej możliwej zbliżonej pozycji do pionu.

Podbno robi to duuużą różnicę, i niby powinno się obejść bez wspomnianego podgrzewacza jeśli listwa będzie zamontowana pionowo.

Zdaję sobie sprawę że gaz u nas jest nie za czysty, filtry zmieniane miałem jakieś 10tyś wstecz, tankuję zawsze na statoilu, choć jak mam shell po drodze to wolę shell, więc chyba zbyt mocno nie powinno zaświnić wtrysków?

Czy może ktoś bardziej doświadczony w tej kwestii się wypowiedzieć?

Napisano

Z mojego doświadczenia wynika że żółte Valteki należy czyścić co kilkanaście kkm. Jest manual na ten temat.

Napisano
  • Autor

> Z mojego doświadczenia wynika że żółte Valteki należy czyścić co

> kilkanaście kkm. Jest manual na ten temat.

Wspomniane telepanie silnikiem zanim wtryski się nie nagrzeją występowało dużo wcześniej niż te 10tyś km, wtryski miałem zmieniane w styczniu i jeszcze na nowych załapałem mrozy i efekt ten sam co teraz po tych 10 tyś.

Teraz kwestia czy pozycja pionowa coś zmieni(o ile ktoś się spotkał z takimi zaleceniami) czy moze warto te kilkadziesiąt zł przyinwestować w podgrzewacz listwy?

Napisano

Moje Magicjety leżą jak popadnie, jedna listwa inaczej, druga inaczej (2x3). Ciepło czy zimno, chodzą tak samo, ale moze faktycznie je spionizuje hmm.gif

Napisano

> natrafiłem na opinię że telepanie silnikiem przy

> zimnych wtryskach gazowych to efekt zalegającego syfu, lub złego

> montażu samych wtrysków.

> Zdaję sobie sprawę że gaz u nas jest nie za czysty, filtry zmieniane

> miałem jakieś 10tyś wstecz,

> Czy może ktoś bardziej doświadczony w tej kwestii się wypowiedzieć?

Nie wiem gdzie trzeba tankować i co ile filtry wymieniać, ale ja u siebie zmieniam filtry po 10 kkm. Przy wymianie oba są czyste, rozkręcałem listwę Valtek żółtą po ponad 20 kkm i żadnego śladu brudu, kurzu i nie wiem co tam jeszcze ludzie znajdują. U mnie listwa była czysta tak samo jak przed tym przebiegiem. Tankuję tylko na Shellu i Lukoil, wtryski mam zamontowane pionowo, temp. przełączania na gaz 23 stopnie, nie telepie na zimnym. Nawet próbowałem odpalać na 10 stopniach i też było dobrze, ale nieco szarpał przy zmianie biegów.

Napisano

> Wspomniane telepanie silnikiem zanim wtryski się nie nagrzeją

> występowało dużo wcześniej niż te 10tyś km, wtryski miałem

> zmieniane w styczniu i jeszcze na nowych załapałem mrozy i efekt

> ten sam co teraz po tych 10 tyś.

A nie zmieniałeś jednocześnie reduktora?

> Teraz kwestia czy pozycja pionowa coś zmieni(o ile ktoś się spotkał z

> takimi zaleceniami) czy moze warto te kilkadziesiąt zł

> przyinwestować w podgrzewacz listwy?

Nie wydaje mi się, żeby pozycja miała w tym przypadku znaczenie. Wiem, że w magicach poziome ułożenie przyspieszy ich zużycie. Podejrzewam, że tutaj będzie podobnie.

Napisano
  • Autor

> A nie zmieniałeś jednocześnie reduktora?

cała instalacja ma nalatane jakieś 30tyś... czyżby reduktor JUŻ do wymiany?

Napisano

> cała instalacja ma nalatane jakieś 30tyś... czyżby reduktor JUŻ do

> wymiany?

Nie, chodzi o to, że niektóre reduktory dają sporo wyższe ciśnienie do momentu nagrzania. I jeśli nie ma korekt po temperaturze, to silnik będzie szarpał. Ale jeśli problem powstał tylko po zmianie wtryskiwaczy, to zapewne reduktor można wykluczyć. Jakiego masz kompa od gazu?

Napisano

> jak w podpisie - stag300

Korektę temperatury masz płaską?

Napisano
  • Autor

> Korektę temperatury masz płaską?

Paaanie.... ja nie dotykałem sterownika bo:

1: do listopada oficjalnie na sterownik była gwarancja, ale nawet gdyby olać gwarancję to..

2: nie mam interfejsu

3: nawet jeśli miałbym interfejs to ni chu chu nie mam bladego pojęcia co do czego jak już się połączę.

A możesz mi podpowiedzieć czy podgrzewacz listwy może coś pomóc czy będzie doraźnym środkiem.

Ze spraw które wiem napewno to:

1: wiosna lato jesień - wszystko śmiga dobrze, problem jest przy niskich temperaturach

2: jak już się nagrzeją wtryski to obroty są stabilne i nie czuć telepania silnikiem

3: jak zmieniali mi wtryski to zamontowali do lanosa czerwone valteki które to podobno się nie nadają do lanosa, nie mam kasy żeby wymienić je na cokolwiek odpowiedniego, nawet na żółte więc chę jakkolwiek w miarę komfortowo zajeździć czerwone bo nikt och odemnie nie odkupi jeśli teraz bym je wywalił a zamontował coś odpowiedniego - nie mam sił żeby iść do warsztatu i z druciarzami się użerać, chwalą się że V6 gazują a zwykłego koreańskiego 16v nie potrafią porządnie zrobić tylko ględzą "a to nie potrzebna sekwencja do lanosów a to ciężko wyregulować"

sory... jak wspominam tą "naprawę" to mnie nerw rusza

Napisano

> A możesz mi podpowiedzieć czy podgrzewacz listwy może coś pomóc czy

> będzie doraźnym środkiem.

Niestety, nie pomogę, bo nie mam doświadczeń z podgrzewaniem listew.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.