Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napięcie ładowania na zaciskach akumulatora

Featured Replies

Napisano

Hej!

Moja roczna Centra Futura zaczęła trochę dołować przy obecnych mrozach. W sumie kręci a auto zapala (wczoraj w nocy przy -15) ale przy odpalaniu sypie błędami z kompa... Zmierzyłem napięcie na zaciskach akumulatora - na biegu jałowym wyszło 13,9/14V, po obciążeniu światłami mijania spada do 13,85V. Wszystko to mierzone przy 10 st. mrozie... Akumulator wymagał doładowania więc go zabrałem doma. Zastanawiam się czy problemem jest ładowanie na granicy minimum czy sposób użytkowania auta na mrozie - ostatnio zazwyczaj trasa z domu do roboty po 17 km w jedną stronę confused.gif. Jeśli ładowanie to co najpewniej - szczotki alternatora, regulator napięcia??

Napisano

takie ma byc--moze aku nie teges hmm.gif moj ma o niebo gorsze warunki pracy i daje rade

Napisano

moj cager dzisiaj ledwo wydolił, wrocilem do domu wyjelem z auta otwieram cele a tam sahara. aku do domu pod prostownik 12V 2.5Ah i do jutra sie ładuje. dwu letni akumulator prawdopodobnie juz od pol roku bez wody, sprawdz, podlacz pod prostownik i tyle;P

Napisano
  • Autor

Mam Futurę+ chyba nie da się w niej podważyć wieczka żeby zobaczyć czy elektrolit zakrywa płyty w każdej celi. W każdym razie magiczne oko nie sygnalizuje suszy w tej w której jest zamontowane. Ładuję go delikatnym prądem żeby nie gazował zbyt mocno. Zeszłej zimy w pierwszym roku eksploatacji nie było z nim żadnego problemu - teraz zdziwko icon_rolleyes.gif...

Można użyć smaru miedziowego do zabezpieczenia końcówek biegunowych przed przykręceniem klem? Wszędzie zalecają wazelinę ale akurat nie mam na stanie smile.gif.

Napisano

Alternator w moim aucie ma podobne ładowanie./V/Trzyletnia Futura kręci bez problemu.

Zielone oczko nie pokazuje poziomu elektrolitu tylko stan naładowania.

Napisano

A jakie chcialbys miec napiecie ladowania?? Alternator powinien miec napiecie ladowania przy 1500 rpm 14,4-14,5V granice 13,85-14 v na mrozie przy biegu jalowym sa jak najbardziej prawidlowe, jedynie co to sprawdz aku

Napisano
  • Autor

> Zielone oczko nie pokazuje poziomu elektrolitu tylko stan naładowania.

Kolor biały na obudowie opisany jest jako "Niski poziom elektrolitu"...

Napisano

> takie ma byc--moze aku nie teges moj ma o niebo gorsze warunki

> pracy i daje rade

Nasze modele są wyjątkowe, wczoraj przy -10 napięcie akumulatora 11,9V (6 zima) i pali bez żadnych błędów. Błędów szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie widziałem, oby jak najdłużej.

Napisano

> co ma mróz do tego??

wydaje mi się, że jest trochę za mało. Ja miałem na jałowym równe 14,4V (tylko nie pamiętam czy ze światłami, czy bez)

Napisano
  • Autor

> masz przecież gwarancję z assiatance na futurę. Zadzwoń, przyjadą

> zmierzą i będzie wiadomo.

Naładowałem go przez noc, zamontuję i zobaczymy jak sobie dalej da radę z zimą. Jak sytuacja się powtórzy zadzwonię po assistance - zobaczymy co powiedzą. Po wyjęciu zmierzone napięcie spoczynkowe wynosiło 12,41V, oczko czarne. Teraz 10h po ładowaniu 12,85V, oko zielone. Jak go podepnę sprawdzę jeszcze pobór prądu czy nie ma jakiś upławów. W sumie jedyne urządzenie jakie podpiąłem w stosunku do zeszłej zimy to zmieniarka Blaupunkta - może coś w tym kierunku...

Napisano

> Naładowałem go przez noc,

Aha.

A jakie miałeś napięcie przy podłączonym prostowniku na koniec ładowania?

Jaką gęstość elektrolitu?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Aha.

> A jakie miałeś napięcie przy podłączonym prostowniku na koniec

> ładowania?

> Jaką gęstość elektrolitu?

Gęstości nie badałem bo nie otwierałem obudowy - jest zaplombowana ale skoro pływak w oczku się podniósł myślę, że jest ok - tylko czy w każdej celi... Napięcie utrzymywałem tak do 14.5V żeby nie gazował zbytnio. Nie mam ładowarki mikroprocesorowej zalecanej do aku bezobsługowych ale sprawdzałem często napięcie multimetrem - w instrukcji obsługi max. napięcie ładowania to 14,4V. Przy 14,7V wedle wskazówek zaczyna ostro gazować - zachodzi możliwość rozsadzenia aku przez gazy.

Napisano

> Gęstości nie badałem bo nie otwierałem obudowy - jest zaplombowana

> ale skoro pływak w oczku się podniósł myślę, że jest ok - tylko

> czy w każdej celi..

Gęstość jest ok, przecież to magiczne oczko, to nic innego, jak areometr, czyli mierzy gęstość ok.gif

Napisano

> Gęstość jest ok, przecież to magiczne oczko, to nic innego, jak

> areometr, czyli mierzy gęstość

Tak.W jednej celi.

Napisano

> Gęstość jest ok, przecież to magiczne oczko, to nic innego, jak

> areometr, czyli mierzy gęstość

Jak sam zauważyłeś to oczko jest magiczne i z moich doświadczeń(potwierdzane 2 innymi aerometrami) wynika, że będzie kulka w górze(będzie widać zielone oczko) nawet jak akumulator jest naładowany tylko w 50%.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jak sam zauważyłeś to oczko jest magiczne i z moich

> doświadczeń(potwierdzane 2 innymi aerometrami) wynika, że będzie

> kulka w górze(będzie widać zielone oczko) nawet jak akumulator

> jest naładowany tylko w 50%.

z moich doświadczeń wynika, że może się zdarzyć, że nie będzie elektrolity, a oczko będzie zielone. Jednak centra futura jest bezobsługowa i nie można do niej dolać, ani sprawdzić elektrolitu

Napisano

doświadczeń(potwierdzane 2 innymi aerometrami) wynika, że będzie

takie same poczyniłem obserwacje - pacjent, 4 l. centra plus

- już wymieniona na ZAP

ten wskaźnik na aku można sobie w ....

Napisano

> takie same poczyniłem obserwacje - pacjent, 4 l. centra plus

> - już wymieniona na ZAP

> ten wskaźnik na aku można sobie w ....

... celę wsadzić wink.gif

Facet w serwisie centry nauczył mnie następujących rzeczy:

- zieloną kulkę to można sobie w... celę wsadzić,

- akumulator należy co pół roku a na pewno przed zimą podłączyć pod prostownik(z moich obserwacji wynika, iż używając zwykłego prostownika należy ładować od piątku wieczór do poniedziałku rano) uprzednio uzupełniając ubytki elektrolitu ładować aż gęstość będzie 1,28g/cm3, przy baraku aerometru pod ręką ładować do osiągnięcia 16,2-16,4V na zaciskach prostownika(dotyczy akumulatorów z otwieranymi celami - ładować z otwartymi celami w temperaturze pokojowej).

Pozdrawiam BAS

Napisano

u mnie dzisiaj mierzone w mrozie - 2 st.

ładowanie aku na luzie 15.35V i stopniowo wzrastało, z właczonymi lampami wyładowczymi spadlo o 00.03 V poczym zpowrotem zaczelo wzractac. sam aku mial napiecie 14.80.

przy mrozie -20 i 12 godzinach postoju aku mial napiecie 12.75 V.

Napisano

> u mnie dzisiaj mierzone w mrozie - 2 st.

> ładowanie aku na luzie 15.35V i stopniowo wzrastało, z właczonymi

> lampami wyładowczymi spadlo o 00.03 V poczym zpowrotem zaczelo

> wzractac. sam aku mial napiecie 14.80.

Albo masz problem z miernikiem albo z alternatorem.

Max to 14,4V.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Albo masz problem z miernikiem albo z alternatorem.

> Max to 14,4V.

> Pozdrawiam BAS

Znalazałem wątek w którym kiedyś wpisywałem pomiary /dla jtd115/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

wyniki pomiaru nastepujacych rzeczy - mianowicie napiecie [V] przy

a-stilo odpalone ale nic nie włączone (bez swiatel, dmuchawy)

b-właczone swiatla mijania

c-wł. swiatła mijania i dmuchawa na 1bieg

d-to samo co wyzej + ogrzewanie tylniej szyby/szkiełek

Gdzie pomiar - zapalniczka. Kiedy - zeby bylo bardziej miarodajne to po jezdzie.

w przypadku moich pomiarow na postoju po ok 6km jazdy. W trakcie jazdy zawsze jest wyzej o te 0,03

a-14,10

b-13,98

c-13,97

d-13,79

Z moich obserwacji wynika ze dmuchawa na 1 ,2 biegu nie pochłania całkiem duzo pradu. Na 3 a zawłaszcza 4 napiecie leci mocno w dół (prawie jak wł. podgrz. szyb). Radio jest praktycznie nie odczuwalne (nie rusza sie nic lub tylko 0,01V). Podobnie z CB na nasłuchu.

link jeden

Nigdy nie miałem problemu z prądem a od 2 lat mam akku 77Ah. Często także jest włączane radio na postoju po kilka raz (kilka x 20min)

Napisano

> Można użyć smaru miedziowego do zabezpieczenia końcówek biegunowych

> przed przykręceniem klem? Wszędzie zalecają wazelinę ale akurat

Mozna, ale nie nalezy. Czopy i klemy nalezy oczyscic drobnym papierem czy mosiezna szczotka, zlozyc, skrecic i dopiero pozniej ewentualnie smarowac. Choc nie jest to konieczne. Nigdy nie nalezy smarowac czopow ani klem przed montazem! SMARY SA DIELEKTRYKAMI, miedziowy takze do zbyt dobrych przewodnikow nie nalezy. Klemy i czopy najlepiej dzialaja jak sa polaczone ze soba metalicznie.

Pozdrawiam

Napisano

> ale przy odpalaniu sypie błędami z kompa... Zmierzyłem napięcie

> na zaciskach akumulatora - na biegu jałowym wyszło 13,9/14V, po

> obciążeniu światłami mijania spada do 13,85V.

Sprawdz polaczenia klem z akumulatorem i ewentualnie przewody masy. Generalnie napiecie ladowania w naszej strefie klimatycznej powinno wynosic 14,2 +/-0,2V czyli od 14-14,4V. Niemniej jednak 13,8 tez moze byc ale czasami moze wymagac podladowania akumualtora.

Wszystko to

> mierzone przy 10 st. mrozie... Akumulator wymagał doładowania

> więc go zabrałem doma. Zastanawiam się czy problemem jest

> ładowanie na granicy minimum czy sposób użytkowania auta na

> mrozie - ostatnio zazwyczaj trasa z domu do roboty po 17 km w

> jedną stronę.

Problemem jest niska temp. otoczenia, w korej akumulator nie ma juz znamionowej pojemnosci. Nie wiem, ale przy -10st ma pewnie 30% pojemnosci. Wiec jak jest juz czesciowo rozladowany, to moze sie zdazyc ze rano pradu na rozruch braknie.

W zimie jednak raz na miesiac jezeli wystepuje tegie mrozy nalezy akumulator podladowac. Jak auto jest uzywane codziennie na krotkich trasach to nawet podladowywanie z zew. zrodla raz na tydzien nie jest przesada.

Mysle ze Twoja centra jest sprawna tylko sie zwyczajnie rozladowala, a stosunkowo niskie napiecie ladowania akumualtora nie pozwala na szybkie jego doladowanie przy kilkunastominutowej jezdzie.

pozdrawiam!

Napisano

> Jak sam zauważyłeś to oczko jest magiczne i z moich

> doświadczeń(potwierdzane 2 innymi aerometrami) wynika, że będzie

Magiczne oko pokazuje prawde jedynie w nowych akumulatorach. Jak akumulator ma kilka lat, to wskazania oka maja podobna skutecznosc jak wróżenie z fusów.

Napisano
  • Autor

> Mysle ze Twoja centra jest sprawna tylko sie zwyczajnie rozladowala,

Podładowałem i od tygodnia problemów brak - no ale i mrozy odpuściły smile.gif.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Odgrzeje trochę tego kotleta bo się troszkę zirytowałem...

Zacznę od tego, że w poprzednim tygodniu przy -20 nie odpaliłem (aku za słaby) i poczekałem 2 dni jak temp wzrosła do 0 i pożyczyłem prąd od kolegi.

Wsjo było ok, ale wczoraj po odpaleniu pojawił się błąd Alternator Failure i silnik zgasł i nie dał się uruchomić. Po 1,5h spróbowałem ponownie i wszystko działa bez zarzutu...coś mnie tknęło, wziąłem multimetr i zmierzyłem napięcie na zaciskach..i było 17,5 V i rosło...

stwierdziłem, że olewam to bo musiałem szybko się gdzieś dostać, przejechałem ze 100 km i nie było żadnych problemów z zapaleniem, żadnych failurów...

wiem jak szkodliwe dla aku jest ładowanie takim napięciu (nie mówiąc o żywotności np. żarówek), trochę poczytałem i ponoć przy tak wysokim napięciu Stilo wywala mnóstwo failurów, pada wspomaganie...a u mnie nic!

więc tak sobie myślę...albo multimetr bzdury pokazuje (sprawdzę to jeszcze dziś) albo faktycznie alternator pada. Teraz pytanie co? regulator napięcia? Stilo miał z tym problemy? nie znalazłem wątków na ten temat więc chyba nie...a jeśli tak to drogie to ustrojstwo?

Napisano

> ......spróbowałem ponownie i wszystko działa bez zarzutu...coś mnie

> tknęło, wziąłem multimetr i zmierzyłem napięcie na zaciskach..i

> było 17,5 V i rosło... <

Rzeczywiście to grubo za dużo. Pierwsze to niech Kolega upewni się co do poprawności wskazań miernika. Proponuję pomierzyć napięcia stałe ( np. baterii, itp.) tym miernikiem i ocenić dokładność wskazań.

Po upewnieniu się, że miernik jest sprawny dopiero podejść do Stilona i zrobić kilka pomiarów.

Za prawidłowe utrzymywanie napięcia (ok. 14,4 V) na zaciskach akumulatora jest odpowiedzialny regulator napięcia w alternatorze.

Napisano

Na szczęście okazało się, że bateria w multimetrze była prawie wyczerpana i dlatego miernik pokazywał głupoty...napięcie ładowania na nowej baterii to 14,4 V więc ok:)

Co nie zmienia faktu, że wyskoczył ten Alternator Failure, ale czytałem, że Stilo czasami ma z tym problem... zobaczymy czy sie powtórzy...

Napisano

Ostatnio też miałem problem ładownie przy 3K obrotów 12v i nie palił na mrozach -15 frown.gif albo palił co drugi dzień smile.gif - okazało się, że dioda alternatorze poszła jakaś smile.gif aku nie był doładowany i rano autko kręciło ale nie było wstanie odpalić.

Koszt demontażu-montażu większy od kosztu samej naprawy smile.gif łącznie 120zł

P.S Aku Boscha roczny

• 1 rok później...
Napisano

...spróbuję odgrzać temat przy takiej oto okazji:

- wczoraj po rozruchu silnika pojawił się EBD Failure i nast. ABS Failure

- pojawił się raz, kolejne uruchomienia w ciągu dnia Check OK

- no to szukajka i..gdzieś tam wyczytałem, że takie failurowe wystąpienie czasem wywołane jest niedoładowanym AKU i...

- dzisiaj poszedłem pomierzyć i buuuuu....napięcie przed rozruchem (po wczorajszych przejechanych 50km) wynosiło 12,2V - pokazuje tak i miernik i FES

- po uruchomieniu (i w czasie jazdy) silnika napięcie ładowania (miernik i FES) oscyluje w granicach 13,7V - 13,9V w zależności od włączonej klimy, świateł itd. Po krótkiej dzisiejszej jeździe (10km) po wyłączeniu silnika napięcie AKU = 12,4...

Ogólnie mało - wygląda na to że się ładuje ale nie doładowuje być może z powodu tych niecałych 14V....mało trochę, informacji o awarii alternatora nie było. Hmmm...Czy w nim upatrywać przyczyny?

Aha auto pali natychmiast. Na razie.

Napisano

...kolejne spostrzeżenie:

--trasa 120km...ładowanie przed wyłączeniem silnika 14V, po wyłączeniu silnika napięcie aku 12,72V

---stoi przez noc i rano ma 12,52V

Czy taki spadek jest dopuszczalny czy mogę zacząć szukać lewego poboru?

Napisano

> ...kolejne spostrzeżenie:

> --trasa 120km...ładowanie przed wyłączeniem silnika 14V, po wyłączeniu silnika napięcie aku 12,72V

> ---stoi przez noc i rano ma 12,52V

> Czy taki spadek jest dopuszczalny czy mogę zacząć szukać lewego poboru?

Jak sprawdzasz rano? Jak otwierasz auto pilotem i drzwi, potem maskę to już masz sfałszowany odczyt.

Aku pobudzone alarmem i oświetleniem wnętrza poda inny odczyt. Musiałbyś go z otwartą maską zostawić na noc i sprawdzić.

Przykładowe linki z poszukiwań zaginionego prądu....

raz

Dwa

Trzy

cztery

Napisano

Witam,

Szukasz niesprawności po stronie układu ładowania, a powinieneś zacząć od samego akumulatora.

- ile ma lat ?

- jeżeli ma korki to czy został sprawdzony poziom elektrolitu ?

- jaka jest gęstość elektrolitu w każdej z cel ?

- jaka jest barwa elektrolitu rano ? po dłuższej jeździe ?

Oczywiście większość pytań dotyczy akumulatora obsługowego.

Napisano

> Szukasz niesprawności po stronie układu ładowania, a powinieneś zacząć od samego akumulatora.

Tak w pierwszej chwili myślałem, bo - moze niepotrzebnie - oczekiwałem napięcia ładowania 14,4V. Prowdzę obserwacje, będzie do użycia profi miernik i popatrzymy.

> - ile ma lat ?

No ma 1,5 roku, Centra Futura,,,Jeszcze na gwarancji

Auto stoi...wieczorkiem znowu zerknę...

Napisano

> Tak w pierwszej chwili myślałem, bo - moze niepotrzebnie - oczekiwałem napięcia ładowania 14,4V.

No i niesłusznie, bo prawidłowo napięcie ładowania ma wynosić 14,0 +/-0,3 W praktyce napięcie mierzone na akumulatorze przy włączonych światłach mijania nie powinno być niższe 13,7V a wyższe niż 14,4V

Uproszczona metoda diagnostyczna akumulatora:

- naładować do "pełna" (zostawić pod prostownikiem na kilkanaście h)

- przygotować sobie 2 żarówki samochodowe 50W połączone równolegle

- przygotować miernik z zakresem 20V prądu stałego

- podłączyć żarówki wraz z miernikiem do akumulatora

- sprawny akumulator powinien mieć w tej sytuacji napięcie co najmniej 12V.

- jak napięcie będzie mniejsze, to już raczej nadaje się do wymiany.

Przy zakupie nowego akumulatora należy się udać do sklepu z własnym miernikiem. Wybrać należy taką sztukę, która ma najwyższe napięcie. W praktyce powinno to być 12,8V.

Napisano

> ---stoi przez noc i rano ma 12,52V

12,5 V rano to przyzwoity wynik.

Podam najprostszą metodę diagnostyczną akumulatora - poczekać do pierwszych przymrozków.

Puki co proponuję Koledze sprawdzić i "przekonserwować" wszystkie połączenia w układzie silnoprądowym.

EDIT:

Do poczytania:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...e#Post284582290

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.