Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak szybko się wam przełącz na gaz??

Featured Replies

Napisano

witam

Ciekawi mnie czy szybko mi sie przełącz na gaz czy nie, znaczy czy oki czy źle??

Teraz jak jest ok -17C i autko na mrozie stoi to przełącza się po +-2km, jak było w okolicy )0C to niecały 1km, a jak było 10C i wiecej to po 200m przełączał się.

Jak jest u Was??

Napisano

> +-2km,

yikes.gif

No to nieraz natychmiast po uruchomieniu?

Normalnie czyli proporcjonalnie do temperatury zewnetrznej i progu przełączania.Mam ustawioną temeraturę pezłaczania 30 *C to muszę przejechac ok 2-3km obecnie

Napisano
  • Autor

> No to nieraz natychmiast po uruchomieniu?

chodziło mi o też jak wyjeżdżam w mojej mieściny czyli jakiś 1km pod góre na max 3 biegu to troche szybciej jak 2km a jak gdzie indziej to troche wolniej

Napisano

> chodziło mi o też jak wyjeżdżam w mojej mieściny czyli jakiś 1km pod

> góre na max 3 biegu to troche szybciej jak 2km a jak gdzie

> indziej to troche wolniej

ok.gif

Przełącza Ci się prawidłowo moim zdaniem.

Napisano

> No to nieraz natychmiast po uruchomieniu?

> Normalnie czyli proporcjonalnie do temperatury zewnetrznej i progu

> przełączania.Mam ustawioną temeraturę pezłaczania 30 *C to muszę

> przejechac ok 2-3km obecnie

co ? przy -17 stopniach przełącza ci się od zaraz?

Napisano

U mnie parownik jest chyba ustawiony na 35 stopni i przy -15 na zewnątrz jadę na gazie dopiero po około 4-5 kilometrach ...

Napisano

U mnie temp. ustawiona na 40 st parownik KME silver przy -14 przełączył się na gaz po 3 kilometrach

Napisano

> co ? przy -17 stopniach przełącza ci się od zaraz?

Gdzie to wyczytałeś w mojej wypowiedzi ? hmm.gif

Napisano

U mnie też zależne od terenu . Jak jade miasteczkiem zmieniając co chwile prędkość. To przy -15 po ok 2km. A jak wyjerzdzam od razu na trase 5 bieg to do 3km

Napisano

> Jak jest u Was??

niezależnie od temperatury po osiągnięciu 2100 rpm zlosnik.gif

Napisano

Mój Przy -6 (nie zna niższej temp.) przełącza się po kilkuset metrach (jak nie jeżdżę 2 dni to max 1km).

BMW mojego brata ma podgrzewacz silnika i niezależnie od temp. przełącza się na gaz max po 1min.

Napisano

> niezależnie od temperatury po osiągnięciu 2100 rpm

Z tą różnicą ze po przekroczeniu 2000rpm.

Po zapaleniu na benzynie to przy temperaturze -16 przełączam ( przegazówka ) po 2-3min na wolnych obrotach. Chodzi równo i nie gaśnie zarówno na wolnych jak i podczas jazdy.

Napisano

zmieniłem sobie próg na 40C i przełącza się tak:

- ciepło 0.5km

- zimno - po 1km,

- bardzo zimno po 1,5km

lub po około 5 min od właczenia silnika, jeśli autko stoi.

Napisano

> U mnie parownik jest chyba ustawiony na 35 stopni i przy -15 na

> zewnątrz jadę na gazie dopiero po około 4-5 kilometrach ...

Mi się przełączył dziś po jakiś 8km tongue.gif ale to była jazda 80-90km/h więc parownik miał dodatkowe chłodzenie [-12.5]. Co ciekawe silnik miał dużo wcześniej ponad 70 stopni

Napisano

> Mi się przełączył dziś po jakiś 8km ale to była jazda 80-90km/h więc

> parownik miał dodatkowe chłodzenie [-12.5]. Co ciekawe silnik

> miał dużo wcześniej ponad 70 stopni

cbdu i potwierdza regułę 893goodvibes.gif

Napisano

> cbdu i potwierdza regułę

może za nisko jest ustawiona temperatura minimalna gazu i dlatego takie jaja biglaugh.gifmiałem tak w swoim brc że dopiero jak listaw nagrzała sie od silnika dało się przełaczyć na gaz, zmiana minimalnej temperatury z -10 na -25 załatwia temat na warunki zimowe w polsce biglaugh.gif

Napisano
zakrecony.gifzakrecony.gifzakrecony.gifzakrecony.gifJa u Siebie ustawiłem na 50 stopni reduktor i szynę wtryskową. Muszę teraz przejechać około 1 kilometra przy temperaturze zewnetrznej -16. Ale instalka chodzi super odpukać drive.gif Przy plusowych przełączała się nawet po 100 metrach. Pozdro
Napisano

Na wolnych obrotach stojąc, przy -13°C, po 9 minutach. Podczas jazdy po ok. 2-3 km ale jadąc z górki ( bo z domu wszedzie mam z górki wink.gif ). Po plaskim jakies 1, max 2 km.

Edit: Na wolnych obrotach chwilowe zuzycie zaczyna sie od 6L/h i szybko spada, w momencie przelaczenia do ok. 1 L/h

Napisano

> Z tą różnicą ze po przekroczeniu 2000rpm.

> Po zapaleniu na benzynie to przy temperaturze -16 przełączam (

> przegazówka ) po 2-3min na wolnych obrotach. Chodzi równo i nie

> gaśnie zarówno na wolnych jak i podczas jazdy.

Ja też usunąłem to uzależneinie od temperatury, bo na paliwo nie wyrabiałem. Specjalnie zmieniłem centralkę z I generacji z registrem na II gen. z silniczkiem krokowym, a w efekcie od sierpnia musiałem już 5 razy zalać za 40 zł = koszt nowego reduktora. Wcześniej na 10 - 15 litrach paliwa przejeżdżałem cały rok. Teraz robię tak, że przejeżdżam wzdłuż bloku i przełączam na gaz (trwa to około 30 sekund). Wcześniej na gaz przełączał mi się po 2-3 km (przy -15*).

Napisano

Witaj

U mnie dopóki nie obniżyli mi temp przełączania na gaz przy temp -5 potrzebowałem ok 2.5-3.5km, ale jazda przelotówką w mieście z prędkością ok 70-90km/h

Obecnie po obniżeniu z jak sie okazało 49st na 33st na gaz przełącza się przy -15 -12 po ok 1-1.2km.

I nie robi mu zbytniej różnicy czy chodzi jak go odsnieżam, czy nie. No może różnica jest 200-300m.

Pozdrawiam

Napisano

Hej! Ja zauważyłem u siebie problem w ten weekend, kiedy wyjechałem poza miasto. Przy -16 na zewnątrz wogóle nie przełączył mi się na gaz. Podczas jazdy miejskiej (postoje na światłach czy w korku) jest ok. Czy to kwestia ustawień, czy może czujnik jest w złym miejscu i wieje na niego zimne powietrze?? Instalka STAG, zamontowana 2 miesiące temu.

Napisano

> może za nisko jest ustawiona temperatura minimalna gazu i dlatego

> takie jaja miałem tak w swoim brc że dopiero jak listaw nagrzała

> sie od silnika dało się przełaczyć na gaz, zmiana minimalnej

> temperatury z -10 na -25 załatwia temat na warunki zimowe w

> polsce

no to ja już rozumiem dlaczego u mnie silnik ma dawno 90'c a gaz cały czas się nie przełącza. Zmienią mi to na gwarancji ? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> no to ja już rozumiem dlaczego u mnie silnik ma dawno 90'c a gaz cały

> czas się nie przełącza. Zmienią mi to na gwarancji ?

powinni biglaugh.gif

Napisano

> powinni

no to ich pojadę killim zlosnik.gifok.gif

Napisano

> U mnie temp. ustawiona na 40 st parownik KME silver przy -14

> przełączył się na gaz po 3 kilometrach

u mnie też tak jest i wcale nie uważam, aby to było źle. jak ma mi sie przełaczyć przy takich mrozach np. po pół km to bedzie szarpała, gasł i takie tam, a parownik swoje w dupę dostanie. taka oszczędność.

Napisano

> Mi się przełączył dziś po jakiś 8km ale to była jazda 80-90km/h więc

> parownik miał dodatkowe chłodzenie [-12.5]. Co ciekawe silnik

> miał dużo wcześniej ponad 70 stopni

to mimo wszystko za długo to trwało, ja masm do pracy 16 km w jedną stronę wobec czego połowę drogi przejechałbym na banie.

Napisano

No ale przy temperaturach do -5 przełącza się na odcinku 1,5-2km ok.gif

Napisano

pewno masz tak jak ja mialem ustawione wylaczenie od minimalnej temp. gazu,Zrobilem na -20 i spokoj.

Napisano

> pewno masz tak jak ja mialem ustawione wylaczenie od minimalnej temp. gazu,Zrobilem na -20 i spokoj.

W stagu?

Możesz zrobić fotkę które to ustawienie?

Napisano

> W stagu?

a skad...ja mam sec lecho...stag tego nie ma?

Napisano

> a skad...ja mam sec lecho...stag tego nie ma?

OK. Już mam. W stagu jest to chyba w opcjach przełączania na benzynę - muszę sprawdzić jak się zachowuje i czy coś daje zmniejszenie tej temperatury ...

Jak jest zimno, to pomimo, że wskazówka temp. dochodzi do 1/4 skali to nie przełącza się na lpg. Gdy jest ciepło, to jak wskazówka drgnie już się przełącza.

Napisano
  • Autor

> OK. Już mam. W stagu jest to chyba w opcjach przełączania na benzynę

> - muszę sprawdzić jak się zachowuje i czy coś daje zmniejszenie

> tej temperatury ...

> Jak jest zimno, to pomimo, że wskazówka temp. dochodzi do 1/4 skali

> to nie przełącza się na lpg. Gdy jest ciepło, to jak wskazówka

> drgnie już się przełącza.

a u mnie wskazówka nawet nie drgnie a już sie przełacza, gazownik coś mówił że ustawił na 20-30C, a czy to dobrze to nie wiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.